Beh a chudnutie
ake mate skusenosti s behom a chudnutim?chcela by som dnes zacat, potrebujem zhodit najma zo stehien a zadku..
😀 - to je dobré, Whizzy! Aj ja mám chuť niečo hovoriť samej sebe, hlavne keď nevládzem a potrebujem povzbudenie! 🙂 Samozrejme, ak beháš kvôli kondičke, tep je dôležitý parameter - na ňom vidieť, ako sa ti tá kondička mení. A keď beháš na ihrisku, tak máš aspoň akú- takú šajnu o presnej dĺžke prebehnutej vzdialenosti. Ja teraz behám od bodu A po bod B a vzdialenosť som si zamerala autom, ako Mária. Ale chcem si vzdialenosť meniť askúšať aj iné trasy, tak by sa mi to GPS strašne hodilo. Ale všeobecne, ja hlavne behám kvôli redukcii hmotnosti- ja rada jem a nemám rada hladovanie a ak sa chcem normálne najesť, tak to musím aj niekde spáliť. V mojom druhom roku behu som zistila, že aj keď som behala pri vyšších frekvenciách, aj tak som chudla úplne bez problémov. Odborníci by teraz namietali, že to som potom chudla zo svalov, ale ja som toto nepozorovala a nažiadnu fitnes súťaž som sa nechystala. Takže keď mi odišli tie tepové hodinky, tak mi vlastne ani nechýbali.. Keď si však kúpim tie s GPS, tak už si budem sledovať aj tep kvôli kondičke.
Boska79 - tu aplikáciu som neskúšala, dobrý nápad! Čo sa týka poľných ciest- nájdi si parťáka!
Bonfazulka - áno, striedanie chodza-beh je super , ak začínaš! Hlavne sa nevzdávaj - treba si dať realistický cieľ . Určite nechoď pod 30 minút - radšej to viac-menej prekráčaj, ak sa ti nedá behať. Pridávaj postupne- odborníci radia maximum plus 10 percent za tyždeň. Začiatok bude ťažký, ale ak vydržíš, budeš nadšená. Niekto si však beh nikdy neobľúbi, ale to nevadí. Behaj svoj vlastný cieľ- veď "účel svätí prostriedky". 🙂
Bonfazulka, len smelo do toho, bude sa ti to pacit. Ja chcem ist dnes, najradsej by som vybehla hned, ale musim trocha pretravit obed. Tak dufam nebude prsat.
@miskap2111 to ja najradsej sama.... Ako mame tri deti, nic mi nepadne lepsie, ako zabuchnut dvere, nechat muza nech sa stara doma o deti,..
Dnes mam za sebou hodinovku, ze 5,55km.... Ale vsak prestavky byt museli, dnes to bola cista drina - strasne je dusno...aspon Nitra tak hlasi :D
Aku mate oblubenu hudbu? Ja ked nevladzem prepnem na neake kolotocaaarske a na vydychanie ked hra nieco pomensie
Nasla som super mp3 prehravac - bez kablovy, len ako sluchadla ... Ked predam kocik si kupim. Neskutocne mi tie kable lezu na nervy!!!!
Ja som dnes dala 45 minút - 6km. Som na tejto vzdialenosti a čase len aktuálne, takže postupne samozrejmen idem ďalej pridávať. V stredu ideme na dovolenku na Krétu- chcem tam behať, ale to si budem musieť privstať, lebo to budú horúčavy. A ešte aj trasa môže byť problém. Uvidíme. Ale chcem v každom prípade, lebo dovolenka je najhoršia na líniu. 🙂 inak, ja najradšej aj tak behám skôr ráno- vtedy mám najviac energie a potom mám aj strašne dobrý pocit, keď už to mám za sebou a môžem si dať dobré raňajky. 🙂 No a hudba- ja rada behám s vlastnými myšlienkami - alebo aj bez nich 🙂), ale občas behám aj s ipodom- ale z neho aj tak najraďsej počúvam len rádio 🙂) Akokeby mi dávalo pocit určitej spoločnosti 🙂
@miskap2111 jaj, no ja dnes prvy krat som si pridala tri km... Takze privieram nad sebou oci dnes... I ked pravda ze ma cakal muz s malym- takze takych 10minut ma zdrzat mohli...plus fotenie srnca...stohu slamy... A tak podobne :D
boska79 😀 Tiež by som si rada fotila stoh slamy.. Môžem akurát tak "dominanty hlavného mesta".. Ale behávam trasu pri Dunaji. Teraz v lete sú tam pristavené výletné lode s turistami. Tak vždy keď bežím okolo, rozmýšľam, čo tak asi práve robia ( samozrejme najradšej ich vidím raňajkovať 😀 ), niekedy ich obieham a cítim sa ako pako - taká upachtená. No a potom tak stretávame iných bežcov - samozrejme všetci má vždy predbehnú. A najradšej mám takých, čo neskončia zrak, keď idú oproti, ale sa pekne pozdravíme a cítime vzájomnú bežeckú spolupratričnosť. 🙂
@miskap2111 sme boli pred dvomi tyzdnami pri Dunaji, sme postretali par bezcov, tak muz ma doberal ze ci idem, ze ma pockaju niekde v restike... aj on behaval, ale neako ma utlm bezecky, nema cas, ale on chodieval rano pred pracou,ja som zacala na jar, na velku noc som prestala- deti boli chore a tak sa to viezlo... ze posledny mesiac sa do toho dostavam ako tak, boli sme na dvoch turach velkych, tak vyuzivam to ze idem behat ked sa da..
ako som ja prestala on zacal..a teraz ako som zacala ja, on prestal...
boska79 tak možno si má tam niekde pri tom Dunaji aj stretla. Ja som tá, čo tam tak ledva dychčala, s tempom slimáka 🙂. Ja občas behávam s dcérou. Mám 43 rokov a rodila som 22 ročná a druhá dcéra sa mi narodila o 2 roky na to. Takže staršia má 21 a mladšia bude mať 19. Tá so mnou zvykne behať. Vlastne ja som ju na to navnadila a teraz už behá lepšie ako ja 🙂. Ale pri mojich bežeckých začiatkoch sa zaprisahávala, že ona behať nikdy nebude. Potom ju "genetika" ( sklon k naberaniu váhy) pritlačila a tiež začala beh- chodza a teraz ja už jej nestíham. 🙂 Len ona máva trochu iný režim, hlavne cez rok, keď má školu, tak nám spoločné behanie vychádza len občas. Je to fajn, keď má človek parťáka- v dvojici sa to dobre ťahá, ale som zvyknutá behať väčšinou sama a keď mám krízu, tak aspoň trénujem samo-motivačné techniky 🙂
Tak 9km beh je v Ba 15.9. Vraj sa treba registrovat co najskor, lebo bude plno.. Ja radsej nejdem, i ked na tych 9km by sa to natrenovat malo dat..
Ja si na súťaž ešte netrúfam. To musím ešte trochu potrénovať. Možno by to aj šlo, ale keďže sa treba registrovať čo najskor, to má trochu odrádza. Ale budúci rok, by som možno išla na ten "ladies run". Ak dovtedy vydržím, lebo podľa doterajších skúseností, vždy mám v zime nejakú "udalosť", alebo krízu. 🙂 Ale som rada na tomto fóre a dúfam, že to spolu dotiahneme aj na Devín-Bratislava, a možno časom aj nejaký maratónik.
ahojte bezkyne, ja mam tento tyzden pauzu, mam v praci poriadny zhon, ale od nedele hura dovolenka na cely zbytok augusta, tak sa tesim, ze bude cas aj na beh. 😉
Zaregistrovali ste na fb akciu od nike+?
Ahojte! Ja som dnes opäť zabehla moju súčasnú normu- 45minút, 6km. Išlo to trochu ťažšie, ale dala som. A ten pocit po tom je proste super! Od stredy behám na dovolenke- aspoň dúfam, že ma tie horúčavy na Kréte nezdolajú. 🙂
@zuzka2010 ahoj kočka, ja som niekedy behávala profi a nejedna baba ti povie, že beh a hlavne bicyklovanie nie je veľmi najlešpí sport na schudnutie a to hlavne preto, že týmto športom naberáš svaly a to môže spôsobiť že budeš mať veľký zadok a stehná ako ja, a keď že som na materskej a nemám čas na šport, taktiež som pribrala, ak chceš schudnúť uprav si troška jedálniček a nejedz večer, a chod do fitka, ja práve teraz tiež začínam chudnút a kedže v okolí žiadne nemáme muž mi kúpil ekliptický trenažér (rotoped inak ale nie je to právny názov) a tak cvičím doma, nakoľko je to stroj na precvičovanie tela, nie len jednej partie,
okrem toho odporúčam aj Vám všetkým čo chcete zhodiť a vyhnút sa JOJO efektu, pozrite si portál chudnutie ako http://www.chudnutie-ako.sk/ je to asi najlepší portál o chudnutí a nie sú tam žiadne reklamné propagandy
ja viem že toto možno znejú ako hrozné drísty, ale ja chcem len poradiť z vlastnej skúsenosti, no aj tak držím palce pri behaní a dúfam že čo to zhodíš, Ľubica
Ahoj Ľubica, ja som príklad, keď som behom schudla. Je pravda, že som mala/mám upravený aj jedálniček, ale až pridaním behu začal byť vidieť výsledok. Ja si myslím, že dôvod je ten, že ten beh som nerobila/nerobím profi. Nejde mi o žiadne rekordy, len jednoduchú matematiku- príjem výdaj, v prírode, ktorá mi je bližšia ako fitko s klímou, resp. akýkoľvek vnútorný priestor. Myslím si, že si proste každý z nás musí nájsť aktivitu, ktorá mu najviac vyhovuje. S tými nohami a zadkom pri behu úplne súhlasím. Ja som od prírody typ jablko- chudé nohy, plochý zadok, tuk sa ukladá na bruchu. Beh mi postavu ideálne vyformovalo- konečne mám pás, pevný a okrúhly zadok a nohy nemám ako "pavúk". Takže všetko závisí od toho, ako sme geneticky vybavené. Ja na beh nedám dopustiť.
Ked chces behom schudnut, treba bezat v urcitej tepovej frevencii... nato su dobre tie hodinky
@miskap2111
@lubicakovac uplne nesuhlasim, lahky beh - jogging, rychla chodza je idealnou aerobnou aktivitou na zhadzovanie nadbytocnych kil, beham od gympla s nejakymi prestavkami - nohy mam stihle, zadok normalny, ziadne nadupane stehna. Vsetky kila naviac mam naplacane na bruchu. Pokial si clovek udrzuje spravnu tepovu frekvenciu, spaluje tuky a krasne formuje postavu. A s cim vobec nesuhlasim je, ze vecer nejest. Podla vsetkych odbornikov na vyzivu, je potrebne jest 5 az 6 krat denne, k tomu patri jedna az 2 lahke jedla vecer. Suhlasim s tym, ze k dokonalemu posilneniu tela, je vhodne pridat aj posilovacie cviky na ruky, chrbat, brucho... 😉
ahojte, tak z ranneho behu dnes nic nebolo, prsalo ako naschval.
Mne ide pri behu hlavne o kondicku, a popritom dufam, ze nieco zhodim z brucha. Ale to budem asi musiet pridat aj nejake brusaky, ze? 😒
A co sa tyka pretekov, brusim si zuby na kosicky polmaraton. Ale odlozila som to o rok 😀
Možno budem kontraverzná, ale či som behala s hodinkami, alebo bez, vždy som behom chudla. Samozrejme, množstvo literatúry hovorí o ideálnej tepovej frekvencií na spalovanie tuku, ale čítala som članky a odborný výskum, ktorý toto úplne nepotrvdil. Najlepšie je "nespekulovat" a hýbať sa. Mnoho ľudí, ktorí nikdy nebehali, ked začnú, tak prirodzene nevladzu. Rozbehnú sa po pár metroch to vzdaju. Hodinky na meranie tepovej frekvencie sú v tomto naozaj užitočné, lebo im povedia - "spomaľ" , máš vysokú tepovú frekvenciu a prirodzene, za chvíľu nebudeš vládať. Meranie tepu im tak pomaha udržať sa v pohybe dlhšie. Podobný princíp je aplikovatelny pre tých, ktorí behajú dlhsie trate- ak poznám svoju tepovú frekvenciu, tak potom viem, pri akej ešte bežím "komfortne" a tak vydržim dlhsie. Ked som pred 3 rokmi behala "16tku", vtedy mi hodinky ešte fungovali a využila som ich práve na to, aké tempo si nastaviť, aby som vládala. V behu je dôležitá aj roznorodost - trás, tempa ( striedanie rychlejsieho a pomalšieho), vzdialenosti.. A ja som úplne presvedčená, že beh je vynikajúci na chudnutie. Pri zachovaní určitých stravovacích zásad, vrátane pravidelnosti v jedení, ako vraví trixi, odborná literatúra a aj Miro Veselý, na ktorého stránku Ľubica uviedla link.
@whizzy , ja behám aj za lahsieho dažďa. V lete mi to vôbec nevadí. Idem práve teraz. Brušáky sú fajn, ale tuk neodstrania, keďže tvarujú sval a pokliaľ je tam tuk, tak ten sval nevidieť. Ale kombinácia beh plus posilňovanie je super.
Mna caka beh dnes... Nechce sa mi uz teraz, tak sa radsej rychlo priznam a svedomie mi potom nedovoli zostat doma :D
A vaha...ja uz vahu kaslem... Mam cca 4-5 kg navyse, ale uz sa budem len merat. A ked sa clovek zacne hybat treba aj o nieco viac jest, zdrave veci a vecer len nieco lahke, lebo telo bude drzat kg na sebe
@miskap2111 veru, pravidelnym behom sa uz clovek pozna, na aky "vykon" maka. Tiez lahky dazd nevadi, vsak teraz budem mat moznost behat v dazdi, mne pri behu vadi silny vietor a hlavne silne mrazy, vtedy zaleziem do pivnice na pas (ale to ma velmi nebavi 😖 )
Najhorsie pocasie v ktorom som vybehla bola v zime vecer po tme husta hmla. Nikdy viac, keby idem sama, tak sa fakt bojim.
Tak kočky, ja som som aj naspäť. Dnes to bolo super! V prvom rade, počasie super- oblaky, ale medzitým vykukujúce slniečko, 22 stupňov, ideál. No a potom som na mojej trase konečne predbehla dvojicu (rekreačných ) bežcov! 🙂 možno dnes mali "long slow run", ale trhla som ich, čo bol nesmierne dobrý pocit, že nie som najpomalšia na svete 🙂. No a nakoniec, svoju obvyklú trasu som zabehla o 2 minúty rýchlejšie. To znamená, že sa zlepšujem a môžem pridať vzdialenosť. Dôvod síce môže byť aj to, že som včera večer "zdlábla" poriadny kus manďlovo-nugátovej torty (mňam) a tak som si navýšila hladinu glykogénu a tým aj energiu na dnešný beh. Ale bol to super prehrešok z viacerých strán! 🙂 No a ešte som behala v novej športovej podprsenke Nike, čo som si včera kúpila. Je to zatiaľ najlepšia športová podprsenka akú som kedy mala. Najvyššia podpora, aj cena, ale do tenisiek a podprsenky sa oplatí investovať pri pravidelnom behu. Takže super deň! Napíšte aj vy, čo ste zažili, ak pôjdete behať!
ahojte, pre vsetky bezkyne, co planuju maratony, sutaze ale hlavne pre appleacky - dnes je gratis aplikacia - priprava na pol maraton. Stiahla som si ju, ale studovat budem az neskor.
http://itunes.apple.com/us/app/21k-runner-half-...
@trixi áno, tak nejak som to myslela, ale väčšina nebehá ľahko ale rýchlo a čím viac sa človek namáha rýchlo rýchlo, síce čas resp. trať sa predlžuje ale aj svaly sa zväčšujú, rýchla chôdza a pomalý ľahký beh by bolo cca v poho, no nie šprinty- vytrvalostný beh, čo sa týka toho svalstva, jasné že nebudeš ako kulturistka, netreba hneď všetko hnať do extrémov, ale určitý nárast svalovej hmoty je 🙂
a čo sa týka jedla večer, to je myslené po 8 večer, nakoľko nie je zdravé zaťažovať na noc žalúdok ťažkými jedlami, a tú tepovú frekvenciu, no to som zabudla, lebo mne to už príde ako normálna vec 🙂
Vďaka @trixi , teraz som si to stiahla!
@lubicakovac, veru, clovek ked dlhe roky beha, niektore veci sa mu zdaju samozrejme 😉 , ja si teraz skor meram vzdialenost (aby nahodou som nedala o par metrov viac 😀 😀 😀 ) , cas preto, lebo som si ukradla zo svojho casu cca 50 min 😉 , k tomu este musim pripocitat par minut na warm up a cool down a to mam tych 60 min, potom fofry pripravit sa do prace.
Zienky sa nemusia obavat, ze ked budu behat, ze budu vyzerat ako Fibingerova 😀 . Naopak, beh krasne precisti telo, dusu, vytvori dobru naladu vdaka endorfinom a pri tom behu ide kazda za seba, je len ona - ziadne deti, chlap, problemy, praca. Je to len nasa chvilka, tak si ju uzime 😉

Ahoj babenky tak som si to tu všetko prečítala a veru ste ma poriadne navnadili 😉 ja som už kedysi dáááááávno skúšala behať ale po pár týždňoch som to vzdala bola som upachtená ako kôň 😠 ale keď to tu tak čítam tak ja som bežala ako by ma naháňali tak asi to bolo v tom 😀 ale ten striedavý bech a chôdza sa mi velmi páči takže idem bojovať s mojou neoblúbenou nadváhou 😀