Chudnem, cvičím, ale váha neklesá. Čo s tým?
Ahojte,
potrebujem radu.
Mám 38r, 100kg (166cm)
Môj režim:
• sedavé zamestnanie
• Strava: 1700-1800 kcal (vážim a zapisujem).
• Pohyb: 2-3x týždenne silový tréning + 7 000 krokov denne.
V roku 2023 som dala dole 26kg (zo 114 na 88), ale potom stopka a váha sa vrátila na 100kg.
Napriek tomuto režimu sa váha už rok a pol nepohne.
Bola som na preventívke – všetky výsledky sú v norme (cukor, štítna žľaza atď.), podľa lekára som zdravá. Ja sa však cítim vyčerpaná a mám pocit, že môj metabolizmus úplne „zaspal“.
Máte niekto skúsenosť, že ste boli podľa krvi zdraví, ale aj tak to nešlo? Pomohol vám niekto (obezitológ, lieky ako Metformín/Saxenda), alebo ste zmenili niečo v tréningu/strave?
Som už zúfalá, keďže sa snažím a výsledok je nulový. Ďakujem!
Chudnutie ide dole po pomalej krivke. 114 na 88, potom ciastocny up na 100 kg. Malo by nasledovat pokles na 80,.. zase trochu hore a postupne by si sa mala dopracovat na nizsie. Musis vytvorit kaloricky deficit. Pridat pohyb (vsade chodit peso rychlym krokom, aspon kazdy druhy treti den 20 tis krokov, idealne kopce), alebo mensi prijem. Fyzika nepusti. Ak je maly prijem (a spravny pomer stravy a dostatok bielkovin) a vyssi vydaj (pohyb plus metabolizmus), vaha musi ist dole. Skus pridat postne dni. Ze raz za tyzden (vikend) sa budes extremne vela hybat (20-30 tis krokov)a jest malo do 800 kcal (nezabudni na bielkoviny). Dalsie dni pojdes podla toho ako to mas bezne. Mohlo by to nakopnut dalsie chudnutie.
@adela221 stres a kortizol. mas spravne nastaveny prijem? zarad viac bielkovin na ukor ineho. inac js msm to iste, cim som starsia, tych horsie to ide. aj ked som malo jedla , denne 10km rychlochodza, nic som neschudla ale vidim na sebe ze som pevnejsia, takze sval je tazsi nez tuk
Jedálniček aj tréningy máš od niekoho kto sa do toho naozaj rozumie? Skús prekonzultovať a niekým. Spánok a dostatok bielkovín je dosť dôležitý, samotné kalórie niekedy nestačia. Ak nepomôže, skús toho obezitologa.
Privela kalorii na taku vysku a asi aj nezapisujes spravne, cize pravdepodobne prijimas ovela viac ako pises.Fyzika nepusti.
Napr, ja ked som chudla pri vyske 175cm, mi vypocitalo denny prijem 1250kcal!! Aby som bola v deficite.
Privela kalorii na taku vysku a asi aj nezapisujes spravne, cize pravdepodobne prijimas ovela viac ako pises.Fyzika nepusti.
Napr, ja ked som chudla pri vyske 175cm, mi vypocitalo denny prijem 1250kcal!! Aby som bola v deficite.
@anonym_058635 neblazni! Ved ta hodnota je bazal. To nie je dlhodobo udrzatelne. 1700kcal pri tej vahe u nej je uplne ok.
@anonym_058635 na dennom prijme 1250kcal dospely clovek nema sancu vydrzat,je to extrem
@anonym_058635 1250 kcal mává denne môj 5 ročný syn 😀
@anonym_058635 na dennom prijme 1250kcal dospely clovek nema sancu vydrzat,je to extrem
@simona92101 ja áno a úplne bez problému a pocitu hladu. Mne stačí aj 900. Minule som tu kvôli tomu založila diskusiu a koľko nenávisti sa spustilo. Že som sprostá, neviem počítať a zle zapisujem. Všetko robím správne. Ja som proste plná ako sud a nedokážem to zjesť. Naprìklad dosť často sa mi stáva, že večer okolo 20:30 hod mám 800 900 kcal a varím večer kašu s malinami a mám okolo 1200 kcal ledva ledva. Niekedy pol tej kaše vyhodím. Za mňa osobne je fakt blbosť takto sa týrať, vyžierať ešte o 21: 30hod nasilu. To je choré. Len tak pre obraz, čo som schopná zjesť a mám dosť 🙈 2 vajcia, alebo volské oká, 100 gr protein šunky, 200 gr cottage, esspreso, jablko, protein puding,kocka horkej 80% čokolády, zeleninová polievka , 200 gr tresky( s tým objemom sa fakt trápim) k tomu šalát listový, rajčiny, rukola, pak choi...no a tu som skončila. Som plná ako kôň a potom jem jedlo len aby som naplnila KT. Za mňa otras, mám zjesť 1450 a zjem s trápením 1200. Ja keď tu čìtam že niekto je hladný pri 1700 a má málo, tak nechápem.
@anonym_058635 to nemyslis vazne taku kravinu! Mam 152 cm, 42 rokov a 72 kg, takze 20 minimalne treba dole, ale teraz som tehotna, tak to az tak neriesim, priberat budem, ale vypocitalo mi len bazal 1380 kcal. A pod ten nemozes ist, lebo si koledujes o problemy. Ja pri 1500 som hladna ako vlk a vecer zozeriem to, co nezozerie mna...🫣. Aktualne som na 1700, ako tehotna, si myslim, ze ok. Po porode to budem riesit.
@simona92101 ja áno a úplne bez problému a pocitu hladu. Mne stačí aj 900. Minule som tu kvôli tomu založila diskusiu a koľko nenávisti sa spustilo. Že som sprostá, neviem počítať a zle zapisujem. Všetko robím správne. Ja som proste plná ako sud a nedokážem to zjesť. Naprìklad dosť často sa mi stáva, že večer okolo 20:30 hod mám 800 900 kcal a varím večer kašu s malinami a mám okolo 1200 kcal ledva ledva. Niekedy pol tej kaše vyhodím. Za mňa osobne je fakt blbosť takto sa týrať, vyžierať ešte o 21: 30hod nasilu. To je choré. Len tak pre obraz, čo som schopná zjesť a mám dosť 🙈 2 vajcia, alebo volské oká, 100 gr protein šunky, 200 gr cottage, esspreso, jablko, protein puding,kocka horkej 80% čokolády, zeleninová polievka , 200 gr tresky( s tým objemom sa fakt trápim) k tomu šalát listový, rajčiny, rukola, pak choi...no a tu som skončila. Som plná ako kôň a potom jem jedlo len aby som naplnila KT. Za mňa otras, mám zjesť 1450 a zjem s trápením 1200. Ja keď tu čìtam že niekto je hladný pri 1700 a má málo, tak nechápem.
@anonym_4f4b14 tak mas maly stiahnuty zaludok, alebo co, lebo toto je malo aj mojmu 3 rocnemu dietatu 🫣
@anonym_058635 no to určite nie...ja chudnem tiež zo 100kg a bazal som vtedy mala 1530, a na chudnutie 1800 kaloriii..schudla s už viac ako 20 kg....1250 kalorii je prijem tak pre 6 ročne dieta
@anonym_4f4b14 tak mas maly stiahnuty zaludok, alebo co, lebo toto je malo aj mojmu 3 rocnemu dietatu 🫣
@anonym_0eabc9 ja tomu tiež nerozumiem, toto asi nie je moja cesta.
@anonym_0eabc9 brucho mám ako tehotná, výška 160, váha 80 kg, vek 45, perimenopauza. Skladbu jedla mám dobrú, v obchode vyberám s rozumom, vážim ako sprostá, všetko podrobne, aj polievky, vlastné jedlo, mimo domu beriem jedlo so sebou, nikde nevyžieram. Pohyb chôdza, ale mám nastavený minimálny. A neschudla som ani 1 kg za 3 mesiace, dokonca viac 82 kg, a to ledva zjem 1200kcal a ide mi to hore krkom. Ja mám fakt dosť 🤮
@anonym_058635 preboha😮ako môžeš napisat taku blbost?! Autorka, musis upraviť stravu. Urcite sa da robit nieco so skladbou stravovania..skus sa poradit s niekym, kto romu NAOZAJ rozumie 😉
@anonym_0eabc9 brucho mám ako tehotná, výška 160, váha 80 kg, vek 45, perimenopauza. Skladbu jedla mám dobrú, v obchode vyberám s rozumom, vážim ako sprostá, všetko podrobne, aj polievky, vlastné jedlo, mimo domu beriem jedlo so sebou, nikde nevyžieram. Pohyb chôdza, ale mám nastavený minimálny. A neschudla som ani 1 kg za 3 mesiace, dokonca viac 82 kg, a to ledva zjem 1200kcal a ide mi to hore krkom. Ja mám fakt dosť 🤮
@anonym_4f4b14 lebo telo je v strese z nedostatku zivin, nevie, kedy zase dostane jedlo, tak si uklada..nemozes ist proste pod bazal
Bolo by lepšie, keby ti ten denný príjem aj stravu nadstavil odborník, lebo niekde chyba bude. Pokiaľ si po zdravotnej stránke ok, zrejme bude chyba v stravovaní.
Neexistuje, buď to zle zapisuješ alebo nezapisuješ všetko alebo zle jedlo máš, , už by si bola riadne chuda ak by to bola pravda, opis svoj jedálniček za celý deň???
@anonym_4f4b14 nechapem, ako mozes mat 82kg a trapit s 1200kcal... fakt nie. Ja mam cca 59kg - nechudnem - jem denne tak 1700kcal a kludne by som zjedla tak o tretinu viac, ale nemozem, ak nechcem pribrat. Schudla som 20kg s KT, v mojom veku to slo pomaly a trapila som sa hladom pri vypocitanom kalorickom deficite. Teraz, ked udrziavam, je to lepsie, ale zaludok by jedol...Takze ja za seba nepochopim, ako niekto moze mat taku hmotnost a nebyt pri 1200kcal hladny. Ako si sa dopracovala k 82kg, ked nejes?
@anonym_4f4b14 lebo telo je v strese z nedostatku zivin, nevie, kedy zase dostane jedlo, tak si uklada..nemozes ist proste pod bazal
@sisa_s tak sa všade píše, že telo sa bojí že dlho nedostane a ukladá. Moje telo však dostáva aj bielkoviny, aj zeleninu, aj sacharidy, doma varím z kvalitných surovín, hydina, ryby, šaláty. Ja nehladujem, ani nevyžieram knedle, vyprážané, klobásy, jelitá, koláče, horalky. Keby som vyžierala takéto sprostosti ako 3/4 obyvateľov SR tak mám hádam aj 300 kg 😵💫Ja mám reálny problém zjesť ten objem jedla aj pri dobrej skladbe. Zaujímavé je, že mnohé tu schudli len redukciou porcií , alebo vyhodili prílohy, chleba , bez KT a schudli. Alebo 5x denne pociu o veľkosti dlane ako odporúčajú lekári. Ja napr. pri treske len šalát, pri hydine šalát, ja si reálne neviem predstaviť zjesť ešte prílohu, lebo lososa 200 gr. konzumujem na 2x. Dogrcala by som sa z toho množstva. Dojedám ho o ôsmej večer. A ledva nazbieram 1200 1300 kcal.
@sisa_s tak sa všade píše, že telo sa bojí že dlho nedostane a ukladá. Moje telo však dostáva aj bielkoviny, aj zeleninu, aj sacharidy, doma varím z kvalitných surovín, hydina, ryby, šaláty. Ja nehladujem, ani nevyžieram knedle, vyprážané, klobásy, jelitá, koláče, horalky. Keby som vyžierala takéto sprostosti ako 3/4 obyvateľov SR tak mám hádam aj 300 kg 😵💫Ja mám reálny problém zjesť ten objem jedla aj pri dobrej skladbe. Zaujímavé je, že mnohé tu schudli len redukciou porcií , alebo vyhodili prílohy, chleba , bez KT a schudli. Alebo 5x denne pociu o veľkosti dlane ako odporúčajú lekári. Ja napr. pri treske len šalát, pri hydine šalát, ja si reálne neviem predstaviť zjesť ešte prílohu, lebo lososa 200 gr. konzumujem na 2x. Dogrcala by som sa z toho množstva. Dojedám ho o ôsmej večer. A ledva nazbieram 1200 1300 kcal.
@anonym_4f4b14 tak ale 200g tresky ma vyse 500kcal+ salat - to je normalne odporucane mnozstvo kalorii pre zenu na hlavne jedlo... takze to nie je ziadne odpieranie. Ak teda myslis tresku v majoneze.
@anonym_4f4b14 nechapem, ako mozes mat 82kg a trapit s 1200kcal... fakt nie. Ja mam cca 59kg - nechudnem - jem denne tak 1700kcal a kludne by som zjedla tak o tretinu viac, ale nemozem, ak nechcem pribrat. Schudla som 20kg s KT, v mojom veku to slo pomaly a trapila som sa hladom pri vypocitanom kalorickom deficite. Teraz, ked udrziavam, je to lepsie, ale zaludok by jedol...Takze ja za seba nepochopim, ako niekto moze mat taku hmotnost a nebyt pri 1200kcal hladny. Ako si sa dopracovala k 82kg, ked nejes?
@simsalabim mala som 80kg a každý mi hovorí, aj dlhodobé návštevy, aj ľudia čo s nami boli na dlhších dovolenkách a mali možnosť vidieť čo jem, nechápali, že mám postavu akú mám. Vyjadrili sa, že strašne málo jem. Popíšem kedysi ako som jedla, raňajky ovsená kaša+ banán, kiwi, alebo iné ovocie, vždy však len 1 druh, ľanové semená, škorica, varená vo vode. Potom malé capucino. Obed polievka, cestovina. Malá porcia- ja keď vidím tie kýble kolienok s vajcom, tak nechápem. Alebo obed kuracie prsia na grile a grécky šalát. Potom 10 ks mandle, večer biely jogurt. Koniec. Minimum pečiva, za celé leto 2 mini zmrzky, 2x pizza. Alkohol vôbec, žiadne sladené vody, vyprážané, klobásy, jelitá, parené buchty, šišky. Palacinky som mala minule asi po roku s tvarohom 2 kusy. Ja som typ, ktorý zvládne zjesť silné raňajky, desiata no ako tak, jablko ok, obed polievka, som polievkový typ a tam sa to končí. Druhý chod jem aj na 2x ( ryba zelenina, alebo prsia zelenina) ešte protein puding niekedy a hotovo. Ja už fakt reálne rozmýšľam čo so mnou ďalej, lebo ja tú masu potravy jem nasilu🙄 a som obézna. Tak potom nechápem, ako niekto schudne keď len obmedzí veľkosť porcií a príloh
@anonym_4f4b14 tak ale 200g tresky ma vyse 500kcal+ salat - to je normalne odporucane mnozstvo kalorii pre zenu na hlavne jedlo... takze to nie je ziadne odpieranie. Ak teda myslis tresku v majoneze.
@simsalabim tresku čerstvú rybu filetu upravenú na pare + šalát. Tresku v majonéze som nemala 20 rokov, my takéto procesované potraviny nekupujeme vôbec
@simsalabim ja si nepotrebujem odopierať, ani si neodopieram, ja to nedokážem zjesť.
@simsalabim mala som 80kg a každý mi hovorí, aj dlhodobé návštevy, aj ľudia čo s nami boli na dlhších dovolenkách a mali možnosť vidieť čo jem, nechápali, že mám postavu akú mám. Vyjadrili sa, že strašne málo jem. Popíšem kedysi ako som jedla, raňajky ovsená kaša+ banán, kiwi, alebo iné ovocie, vždy však len 1 druh, ľanové semená, škorica, varená vo vode. Potom malé capucino. Obed polievka, cestovina. Malá porcia- ja keď vidím tie kýble kolienok s vajcom, tak nechápem. Alebo obed kuracie prsia na grile a grécky šalát. Potom 10 ks mandle, večer biely jogurt. Koniec. Minimum pečiva, za celé leto 2 mini zmrzky, 2x pizza. Alkohol vôbec, žiadne sladené vody, vyprážané, klobásy, jelitá, parené buchty, šišky. Palacinky som mala minule asi po roku s tvarohom 2 kusy. Ja som typ, ktorý zvládne zjesť silné raňajky, desiata no ako tak, jablko ok, obed polievka, som polievkový typ a tam sa to končí. Druhý chod jem aj na 2x ( ryba zelenina, alebo prsia zelenina) ešte protein puding niekedy a hotovo. Ja už fakt reálne rozmýšľam čo so mnou ďalej, lebo ja tú masu potravy jem nasilu🙄 a som obézna. Tak potom nechápem, ako niekto schudne keď len obmedzí veľkosť porcií a príloh
@anonym_4f4b14 Ta strava a porcie, co jes, su asi v pohode na udrzanie stavu a dalsie nepriberanie. A bude dobra po zhodeni na opatovne udrzanie schudnuteho stavu. Na schudnutie musis nejako sokovat telo a prinutit ho chudnut. Ak to nejde jedlom, tak pridat sok. Su tri sposoby. 1. Lahky, popularny ozempic a munjaro 2. pridat extremne vela pohybu (chodza, beh, bajk, turistika) 3. pridat 3-5 postnych dni v mesiaci. ked sa vela hybes a zjes malo kalorii. Aj kulturisti po urcitom case dospeju do bodu, ked telo uz nereaguje rastom, uz dalej nepride ziaden progres a snazia sa vymysliet nieco, cim telo sokuju a nakopnu do dalsieho zlepsenia. (nekonecne serie, pyramidy, heavy duty od Mika Mentzera,...).
to co jes ta ocividne udrziava a nemas deficit. urcite netreba znizit na 1200 ako pisu niektore odbornicky ale napr na 1500? pomoze aj zvyssit vydaj (bycikel, rychlochodza a pod, je to dobre aj na srdce).
kazopadne najlepsie urobis, ak sa poradis ohladom tohto s odbornikom - vidim, ze na tom pracujes - strava, cvicenie, zapisovanie. bola by skoda, ak by si to nedotiahla a hodila to zahlavu a vyhovorila sa sama pred sebou na nefungujuci metabolizmus (naozaj nebudes ten jednorozec, na ktoreho nefunguje deficit). najdi si nutricneho poradcu/trenera a nastavte spolu stravu, idealne aby si sa aj merala napr na inbody a videla progres, to super motivuje. nedavaj na odbornicky z internetu ale na profika
@anonym_4f4b14 ak mas takyto apetit, ako si sa vobec dostala na vahu, z ktorej chces schudnut? Sorry, ale ked ti je tazko jest nad 1000kalorii a taaaake strasne je dostat sa na 1400, tak nemozes mat ani gram tuku navyse 😌pretoze aj dieta, urcite vzrastovo mensie ako ty, zje viac. Neexist mat nadbytocne zasoby tuku pri takych kaloriach. Este aj clovek v kome spali viac
Ako niekto, kto chudol z tvojej vahy - tych 7000krokov je malo. Pri 10 000 a cca tych 1700kaloriach som chudla 2kg mesacne, ale mam aj vela svalovej hmoty, to pomaha s metabolizmom. Pri 15000krokov denne a taka tretina z toho do kopca - dovre 3,5-4kg mesacne.

Tak to co zapisujes nezapisujes spravne. Alebo nejaky metabolicky problem tam moze byt. Vela kortizolu. Malo spanku. Ale skor ta strava.