icon

Chudnutie 40 ročných žien

takyna
23. jan 2014

Ahojte viem, že je tu veľa tém o chudnutí a ešte viac bude s touto mojou.... 🙂
ale chcela by som , začať s niekým chudnúť kto je zhruba v mojom veku a bud chudne, schudol atd...
podla mna je velky rozdiel v redukcii na vahe u mladej kocky a zeny v strednom veku.
Najde sa niekto???? 🙂

lorela
13. mar 2014

@hasleerka Ktorýkoľvek, kde nie je napísané, že je panenský, alebo extra panenský.
Navyše, na olejoch býva vždy napísané, či sú vhodné na studenú kuchyňu, alebo na varenie, pečenie, vyprážanie.
No a tie olivové na varenie nebývajú 100% čistý olivový olej - ale to je v poriadku v prípade tohto oleja. Ešte sú vhodné a zdravšie 100% slnečnicový olej, a ako sme tu s ajkou spomínali, kokosový olej.

hasleerka
13. mar 2014

@lorela no ja som kúpila tento v lidli značka primadonna .... dokonca mi ho odporučila kmotra, že ona ho používa na varenie ... škoda na tej flaške nie je napísané načo je vhodný

lorela
13. mar 2014

@hasleerka A ako sa presne volá? Je tam napísané olivový olej? Alebo panenský olivový olej? Čo je v zložení?

hasleerka
13. mar 2014

je to tento a má napísané extra panenský olivový olej ... zloženie tu nevidím

victory1
14. mar 2014

Zdravim vsetky z postele ☹ ...samoliecba nefunguje...mam opuch hrtanu a som total bez hlasu...uz mam aj antibiotika aj kopec "skvelych "tabletiek ,aby som sa nezadusila...a hladna som na hovado,len mam problem aj sliny prehltat...no,kokso to je dieta...! ☹...ci vlasne post..vsak je na to obdobie,ze ?! ..Tak sa mi drzte vsetky...do schudnutia,priatelky! 😉

lorela
14. mar 2014

@hasleerka Tak extra panenský - jedine na studenú kuchyňu 😉.

lorela
14. mar 2014

@victory1 Jojóóój, toto sú zlé správy! 😒
Držkaj sa hlavne ty, lieč a oddychuj.

wild_child
14. mar 2014

@lorela Olivovy olej je najzdravsi Extra panensky ... je mozne ho pouzit aj na teplu kuchynu (vydrzi do 210 stupnov bez vytvarania skodlivych latok) .. takze v klude majte doma len olivovy olej (ten z Lidl je celkom fajn) a varte, pecte, robte s nim cokolvek .. na studenu kuchynu by som uz investovala do extra panenskeho olivoveho oleja od kvalitneho spanielskeho alebo greckeho vyrobcu ... ma krasne vonat a je husty a zelenkavy ..
vyborny na varenie, pecenie je panensky kokosovy olej .. ten vydrzi az do 250 stupnov .. je trosku drahsi, ale velmi zdravy a hlavne nepribera sa z neho ..
Ostatne oleje, ako lanovy, tekvicovy, makovy, konopny atd , sa pouzivaju len na studenu kuchynu ...
Urcite treba z kuchyne vyradit vsetky oleje v plastovych priesvitnych obaloch .. tie su rafinovane a teda skodlive ..

lorela
14. mar 2014

@wild_child
Podľa mojich vedomostí je panenský olej a extra panenský olej vhodný len na studenú kuchyňu.
Sú lisované za studena, aby si zachovali čo najviac zdraviu prospešných látok (napr. vitamín E, nenasýtené mastné kyseliny, antioxidanty). Tieto oleje sú tepelne nestabilné; pri vyššej teplote sa "spália" a olej sa tak stáva nielen bezcenným, ale vysoko nezdravím, pretože sa pečením vytvárajú škodlivé karcinogénne látky.

Medzi oleje lisované za studena a VHODNÉ na tepelnú úpravu patria oleje bez prívlastku "panenský" alebo "extra panenský". Čiže olivový olej, kokosový etc.

Ešte by sa, teoretiky, dalo uvažovať o použití panenských olejov na bleskovo rýchlu tepelnú úpravu 😉 minútka 🙂.

tenerifka
14. mar 2014

@lorela Podla mojch informacii je extra panensky olivovy ci kokosovy olej vhodny aj na tepelnu upravu, ved rafinovany olej je vlastne upravovany "odpad" z kostok, tak logika vysvetluje, ze nema byt preco vhodnejsi na tepelnu upravu ako panensky. Rodina mojho manzela pochadza z Andaluzie a pestuju olivy odjakziva a iny ako extra panensky olivovy olej nikdy doma nemali a pouzivali ho na vsetko. <problem je skor inde, extra panensky olej je drahy a ak niekto zvykne vyprazat rezne 5-krat do tyzdna, je jasne, ze bude oponovat, ze sa ma pouzit nejaky lacny sajrajt (tvoj pripad to ale urcite nie je), ale vsetky tie "odborne" clanky tam smeruju. Skor sa spolieham na skusenosti a tradicie ludi, ktori sa tak stravovali odjakziva.....

lorela
14. mar 2014

Nieto, kto vypráža rezne 5x do týždňa ich môže vyprážať už rovno na Indulone 😀.

wild_child
14. mar 2014

@tenerifka presne tak ... inak, sme v rubrike o chudnuti, tak predpokladam, ze slovo "vyprazanie" je absolutne bezpredmetne .. bavime sa o tepelnej uprave jedal ako dusenie, pecenie , pripadne minutky so zeleniny a masa ...
staci si vygooglit spravne info .. ine ako panenske oleje sa neodporucaju vobec .. ostatne su odpad a tym padom zdraviu skodlive ..

gudulo
14. mar 2014
wild_child
14. mar 2014

@lorela skodlive karcinogeny vytvaraju pri teleplnej uprave hlavne oleje ako lanovy, tekvicovy atd .. Extra panensky olivovy olej a kokosovy olej (ako jedni z mala) vydrzia teplotu 210 - 250 bez spalenia a vytvarania skodlivych latok .. samozrejme ze sa odbura cast prospesnych latok, ale je to stale zdravsie, ako pouzivat rafinovane oleje, ktore su skodlive uz za studena ..

wild_child
14. mar 2014

@gudulo Super ... myslim ze po vzhliadnuti to chudnuce maminky pochopia jednoznacne 😉

lorela
14. mar 2014

@wild_child Spájaš dva rôzne oleje, a to extra panenský olej a kokosový. Kokosový olej je vhodný na tepelnú úpravu.

Ostatne, pri chudnutí je vhodnejšie uprednostňovať spôsob prípravy jedál na prírodno s použitím minima tuku, na pare, grilovaním a dusením vo vlastnej šťave. Takže rozsiahle debaty o "pečení na tuku, smažení" v tejto rubrike naozaj nemajú väčší význam.
Vhodnejšie je zdravé tuky používať do šalátov z čerstvej zeleniny, pridať po dovarení zeleninovej polievky alebo pokvapkať nimi celozrnný chlieb; extra panenské olivové oleje, avokádové, tekvicové (kvôli vstrebávaniu vitamínov A, D, E, K). A zaradiť ďalšie zdravé rastlinné tuky; avokádo a rôzne nepražené a nesolené orechy a semená.

lorela
14. mar 2014

@wild_child Existuje niekto, koho by napadlo používať rafinovaný olej za studena? 🙂

wild_child
14. mar 2014

okrem videa ktore pridala @gudulo , pridavam cierne na bielom .. http://www.paula.sk/strava-doplnky/ake-oleje-po...

lorela
14. mar 2014

@wild_child A máš ešte iné zdroje informácií, ako stránky z internetu?

Ale hádam, že sa zhodneme aspoň v tom, že najväčší význam zo zdravotného hľadiska má používanie olejov v studenej kuchyni.
A na to sú vhodné mnou vyššie spomínané oleje.

wild_child
14. mar 2014

@lorela trosku sa venujem zdravej vyzive , tak co to mam prestudovane .. 😉 jasne ze najzdravsie je pouzivat panenske oleje len za studena, ale to by sme museli zit len na "raw food" .. ci je raw food najzdravsi sposob stravovania, to neviem, ale ja osobne sa stravujem principom: ovocie, zelenina, bielkoviny, orechy , semena, zdrave tuky (a tymi nesetrim) .. obcas sacharid typu pseno, pohanka na ranajky ..
btw: extra virgin olivovy olej pouzivam na teplu kuchynu uz roky (myslim ze takych 12 urcite), tak to by som musela byt uz priotravena .. avsak, urcite nie na vyprazanie a pecenie bocikov (taka strava je u mna uplne tabu)
ak hodis na plech napr zeleninu s chudym maskom, polejes extra virgin olivovym olejom, das piect, je to vyborne, lahko stravitelne a nieje to vobec mastne , napriek tomu ze olejom nesetris .. samozrejme, ako prilohu si nedas pecene zemiaky, ale "len" kopec cerstvej zeleniny .. 🙂

wild_child
14. mar 2014

@lorela lorela @wild_child Existuje niekto, koho by napadlo používať rafinovaný olej za studena? - to bolo myslene obrazne ..

hasleerka
14. mar 2014

no riadne sa tu rozprúdila debata o olivovom oleji ... ja ho na vysmážanie nepoužívam len na varenie ... každý hovorí inak, ťažko teda zistiť kde je pravda ... čo sa týka vysmážaného jedla, akože snažím sa schudnúť, ale nie za každú cenu ... čiže občas si niečo vysmažené dám ... nemienim sa vzdať obľúbených jedál ...

lorela
14. mar 2014

@wild_child Tiez sa venujem racionalnej zivotosprave niekolko rokov. Mame teda spolocne presvedcenie a zalubu 😉
... Nie, nemusis byt priotravena, len ten extra panensky olej nie je vyuzity na 100 %, lebo sa cast jeho cennych vyzivovovych latok straca tepelnou upravou.
Jedlo, pripravu ktoreho spominas, by som urobila nasledovne; maso by som uvarila alebo upiekla vo vlastnej stave v alobale, rovnako aj zemiak a k tomu salat z cerstvej pestrej zeleniny pokvapkanej extra virgin olejom . Alebo ryba a zelenina na pare, co je najzdravsi sposob tepelnej pripravy jedla, a opat az hotove jedlo by som pokvapkala olejom.

wild_child
15. mar 2014

@lorela jasne ,moznosti je nespocetne,ja som uviedla recept pre baby,ktore tu zacinaju .. ked zije niekto na bryndzovych haluskach a gulasoch,tak tazko tiekoho presvedcis ze ako uzasne chuti ryba na pare (aj ked samaviem ze ta chut je uzasna,sama si varim viacmenej tak .. preto je jednoduchsie zacat s takouto pecenou verziou .. ale jasne,kazdy si najde svoj sposob ... btw trosku sme mimo temy,ja som reagovala ze wirgin olivovy olej sa pouziva na teplu kuchynu ... baby tam preberali ake oleje ... rafinovany olivovy olej (zlty v priesvitnej flasi) je nezdravy a nemal by sa pouzivat na nic co sa tyka jedla .. ak si ides oprazit cibulku ako zaklad na telacie telacie masko na stave so zeleninou,tak je samozrejmostou pri zdravej vyzive dat virgin olivovy olej...je to chut ejsie,menej mastne a nemusi sa nim setrit ... mytus o kvapkani olejom je uz tiez za nami .. taketo telacie potom mozes dat celej rodine a nemusis varit len pre seba zvlast na pare a pre ostatnych nieco ine ... to bol samozrejme tiez len priklad ..

victory1
15. mar 2014

@wild_child ty sa stravujes tusim paleo stravou...kukam..😉

victory1
15. mar 2014

@lorela Dakujem...lezim,liecim...a zurim...ja som hyperkineticky clovek,tak horizontalna poloha mi nerobi dobre...no...ale uz sa aspon tolko nedusim...

ajka20
15. mar 2014

@victory1 jooj tak to je zléééé prajem skoré vyliečikovanie 🙂

victory1
15. mar 2014

@ajka20 Dakujeeeem....snazim a snazim...doma maju zo mna fun..lebo som nervozna,ale nemozem pindat,kedze nemam hlas...

wild_child
15. mar 2014

@victory1 paleo stravou ani nahodou ;) ale je mozne ze nejake prvky mojej stravy ju mozu pripominat .. 🙂 zistila som ze tieto artikle mi robia dobre,mam kopec energie,nenafukuje ma ani po vacsom mnozstve zeleniny,,tak sa tak stravujem a hlavne nepriberam z toho,aj ked dost sladim (med,obcas agave do mojej vlastnej cokolady).. btw,kravske mlieko som musela uplne zrusit,nerobi mi vobec dobre .. ale obcas jogurt a cotage cheese zvladam ..

hasleerka
15. mar 2014

no ja som pozerala recept pavlusa a ihnačáka a varia na tom panenskom oleji ... opekal na tom cesnak ... tak asi to nemôže byť zlé...