Chudnutie 40 ročných žien
Ahojte viem, že je tu veľa tém o chudnutí a ešte viac bude s touto mojou.... 🙂
ale chcela by som , začať s niekým chudnúť kto je zhruba v mojom veku a bud chudne, schudol atd...
podla mna je velky rozdiel v redukcii na vahe u mladej kocky a zeny v strednom veku.
Najde sa niekto???? 🙂
@lorela
Priznam sa teda k cislu, vyzrala som sa na 134kg, momentalne 127. ...jdu blejt velebnosti! Videla som, ze tu babam dobre radis:
rano - ovsene vlocky s bielym jogurtom a nejakym ovocim prip. par hrozienok k tomu
obed - bud len polievka najcastejsie zeleninova (aj s krup. haluskami) ale husta - alebo maso najcastejsie na prirodno a zeleninovy salat prip. kusok prilohy
vecer - co najmenej jedla, snazim sa hlavne bielkoviny a zeleninu
Desiata a olovrant nejake ovocie vacsinou, ak som velmi hladna biely jogurt alebo kusok syra.
Co si nedpoustim je kazdy den 1-2 kavy s mliekom bez cukru. a obcas zhresim kuskom nejakej sladkosti (o je tazke pri detoch uplne vylucit).
Pijem denne cca 1,5l ovocneho alebo bylinkoveho caju bez cukru a asi 1-1,5l cistej vody.
Samozrejme, nie vzdy sa vsetko vydari, ale proste pokracovat dalej.
Budem rada za nejake extratipy a hlavne, co je najhorsie, aby som sa vyhla.
@zuzimia "Jdu blejt velebnosti" 😀 Moja milovaná trilógia komédií 😀
No! Najhoršie je to, že ješ málo - nízky energetický príjem - a časom sa ti, pravdepodobne, stane, že telo prestane reagovať a prestane chudnúť. Žiaľ, veľmi častý jav, ako tak sledujem... 😠 A vždy hovorím, pri chudnutí nemusí dôjsť ku žiadnej stagnácii (a viem to aj sama po sebe; takmer 50 kg bez zastavenia klesajúcej tendencie, vždy, každý týždeň nejaký úbytok).
No.2. Veľa ovocia. Cukru...
No.3. Sladkosti úplne vynechať. Môže ti to mariť celé chudnutie. Jedna horalka ako poriadny reštauračný obedisko! Pokiaľ doplníš viac sacharidov (neškodných - v podobe príloh), nebudeš potrebovať, alebo aspoň nie tak nástojčivo, dobiť energiu rýchlim zblajznutím sladkostí.
Zatiaľ toľko, lebo pozerám, pozerám na hodinky.... Už musím utekať! 🙂
@lorela ty si schudla 50 kg ?? Či som zle rozumela???
@lorela
Myslelasom, ze mas za sebou nejaky taky chudnuci vykon ako hovoris....pises totiz presne ak ako clovek, ktory naozaj presne vie, o com hovori.
Nuz do frasa, tak co s tymi cukrami? Ked ja sladke lubim. Zato na slaninu ma nenalakas. Daj please dake tipy. Budem velmi vdacna.
Mne sa uz tiez raz podarilo schudnut 30kg, ALE mala som na starosti len samu seba a casu kolko som chcela. Stacilo jednoduche "cica zer menej" a kazdy den 50km na bicykli a za cca styri mesiace som ich mala dolu. Lenze potom tehotenstvo a potom som to cele posrala. Zato s mensou som isla rodit s vahou s akou som otehu (tak zle mi byvalo, ze som dala za 3 mesiace 10 kil dolu a do porodu som ich potom ledva pribrala) a potom som to zase posrala....
Pokusim sa polepsit , uz sa fakt chcem znormalizovat.
@zuzimia Hneď takto zrána, inak DOBRÉ RÁNKO všetkým, idem pokračovať v našej debatke, kým nestratím niť 🙂.
Chcela som ešte niečo k tomu, ako ješ všeobecne, a potom konkrétne:
5 jedál denne nevynechávaj a jedz plnohodnotne (hoci nízkokaloricky), aby si telo zvyklo na pravidelný a dostatočný príjem aj počas chudnutia, nebolo v strese a nemalo tendenciu šetriť a ukladať energiu. Prosím, pamätaj na to, že príliš nízky príjem = málo jedla počas dňa ti v konečnom dôsledku, skôr alebo neskôr, úplne zmarí chudnutie. Strava musí byť vyvážená (nech ide všetko ako má 😉) - sacharidy, bielkoviny, zdravé tuky.
Príjem by si mala mať okolo 6000 kJ za deň. Zhruba to vychádza na 1000 kJ v každom jedle, na olovrant a desiatu môže byť o niečo menej, na raňajky a obed o niečo viac.
Raňajky: Keď napíšem, že to má byť jogurt s ovsenými vločkami, asi to hovorí za všetko 😉. Čiže ovsených vločiek 3 PL. Ovocie môže byť, no sladšie druhy ako banán, hrozno, hruška menej často. Množstvo: do 150g, čo je jedno menšie jablko, hrsť čučoriedok. Sušené ovocie je síce zdravé, ale pri redukčnej diéte nevhodné.
Desiata: Keď máš ovocko na raňajky, tu si kľudne môžeš dať celozrnný alebo graham chlieb/pečivo + hydinovú šunku (2 - 3 plátky) + tvrdý syr a zeleninu. Môžu byť aj jogurt + zelenina, alebo jogurt + zopár orechov a semien. Acidko + kúsok graham rožka a zelenina. Jedávaj na desiatu viac, ako si napísala. K tvrdým syrom: vhodné sú len tie do 30% t.v.s (napr. Kleopatra, Pierko, Ementaler Boryna).
Obed: Plnohodnotný! Vyvážený! Môžeš aj polievku, no nezahusťovanú múkou + tukom, žiadne haluštičky, rezančoky 🙂. Najlepšie vývar so zeleninou, alebo zeleninové rozmixované polievky (napr. brokolicová, karfiolová - zahustené zemiakom a samotnou zeleninou), alebo trochou ovsených vločiek zahustíš. Druhá časť obeda je v poriadku, ako píšeš, mäso na prírodno (chudé hovädzie, hydina, zajac, osmahnuté na troške olivového oleja, 100% slnečnicového alebo kokosového - 1 ČL) + zelenina (surová, na pare, dusená) + príloha (varený zemiak, celozrnná ryža, celozrnné cestoviny). Môžeš aj ryby, najlepšie morské. 1x do týždňa strukoviny. Buď ako prílohu, alebo polievku.
Olovrant: Napr. tvaroh (svoje domáce tvarohové pomazánky) + malý kúsok celozrnného chleba a zelenina, alebo acidko, vajíčko, cottage syr, tuniak vo vlastnej šťave, olomoucké syrečky (- toť nízkotučný syr, hehe).
Večera: Nie čo najmenej jedla, ale čo najmenej kalorického jedla. V tomto ponímaní to môže byť misa čerstvého miešaného šalátu (ľadový šalát + rukola + paradajka + paprika + reďkovka) a opečené kúsky kuraciny + pár kvapiek zdravého oleja.
Čo sa týka zdravých olejov, sú to: extra penesnké oleje (olivové, avokádové, tekvicové), kokosový, 100% slnečnicový - tieto používaj na varenie/pečenie v množstve 1 PL. 1 ČL oleja avokádového, tekvicového na šaláty alebo pokvapkať nimi chlieb/rožok. Avokádo si daj niekedy na raňajky alebo desiatu tiež, rovnako ako pár kusov (5 - 8) vlašských, lieskových orechov alebo menšiu hrsť tekvicových/slnečnicových semien. Jasan, že natural 😉.
Asi sa ti bude zdať, že som napísala veeeľa jedla, ale veľa len čo do objemu, kalórií je to ledva tých 6000 kJ (ak teda berieme do úvahy, že porcie musia byť malé (okrem zeleniny), porcie tak do dlane.
A dôležitá zásada: Ku každému jedlu (okrem ovocka) si dávaj kopec zeleniny. Jednak je zdravá, no tiež navodzuje pocit sýtosti a vďaka množstvu vlákniny ten pocit aj dlhšie bude trvať a v neposlednom rade čiastočne blokuje vstrebávanie tukov z potravy (- keby náááhodou 😉 ). Rovnako ako celozrnné potraviny, takže odteraz žiadna biela múka! Chlieb poradím Slatinský celozrnný. Pozor, špaldové, kukuričné, ovsené sú síce, teoreticky zdravé, ale nievhodné pri redukčnej diéte. Čítaj zloženie, celozrnná múka musí byť uvedená na 1. mieste, alebo v % viac ako 70%.
Káva s mliekom nízkotučným je úplne v poriadku 🙂
Žiadna biela múka, žiaden cukor! Ani hnedý, ani med! Enem niečo, čo sa bolá Xylitol, alebo brezový cukor.
Soľ iba morská a iba štipka na mäso.
Jáááj, a ešte typy, keby ťa opantala chuť na sladké. V prvom rade, keď začneš jesť plnohodnotne, ako som v úvode spomenula, vyvážene jesť, dostatok vlákniny, dostatok sacharidov, telo by malo byť v pohode a nežiadať rýchlu energiu, aby "prežilo".
PPčko (prvá pomoc 😀), 80 a viac % kvalitnú horkú čokoládu - 1 kocku. A môj obľúbený dezert 🙂: celozrnné dia piškóty rozlámané na dne misky, na nich jogurt, rozmiešaný s lyžičkou kakaového prášku (nie granko, 100% kakaový odtučnený prášok, odporúčam nepražené kakao, zachová si množstvo antioxidantov) s prírodným nekalorickým sladidlom (napr. Xylitol). Navrch horúce maliny alebo jahody. Mňaaaaaaaam 😝. Nechať chvíľu postáť, aby piškóty zmäkli (tento "druh" je dooosť tvrdý). A ovocie, ktorý si dopraješ každý deň je tiež sladkosť a treba ho tak začať vnímať...
No tom sem teho zase popísalo 😀
@biancaneve Dobre si rozumela 😵
@lorela No ved toto...placha zver...sa dako spritulnila... 😒 Minulu jesen drahulova mama si chcela obrat do kolaca zopar sliviek, ktore rastli v dedine pri potoku...a tam sa nimi napchaval statny jelen. Ked sa priblizila, len otocil hlavu, kukol na nu a mal v pazi...normalne sa krmil dalej. Takze nic ine jej nezostavalo, len sposobne vyckat, kym sa nazral a odisiel... 😕
Jo a hlasim, ze som absolutne demoralizovana prisunom ovocia od mojho draheho...kks, este aj marhule dotrepal fantastikus... 😔
@lorela klobúk dole nad zhodenými kilami !!! Fakt obdivujem ženy čo tak radikálne s tým dokážu zabojovať...Ja našťastie až tak radikálne nemusím ale o to viac si tieto osôbky vážim !!! 🙂
Ohľadom tých celozrnných piškótov, hľadala som ich v bille lebo sa mi marí, že si raz spomínala že ich majú práve v bille ale nikde som ich tam nevidela...kde ich majú k dostání ????
Akurát zo špladovej múky som spravila výborný ovocný koláč s ríbezľami a malinami, s minimom cukru, nejedla som veľa, celý som poponúkala....potrebovala som minúť ovocíčko, ale môžem povedať že z tej špaldovej mi to chutilo oveľa viac a aj lepšie vyzerá taký tmavší🙂
@victory1 ešte stále si referuješ s tou babou z inej témy odcičené cvičenie???? Tak ja ti idem zreferovať, že včera som začala Jililan 6 week 6 pack a môžem povedať že Ripped in je slabý odvar tohto...6 week sa mi páči oveľa viac lebo mi vyhovuje viac takéto silové cvičenie nie hopkanie...teším sa opäť dnes večer. Potrebujem troška menej muffinov do plaviek, za 3 týždne odchod a aby som nezostala na pláži len sama s malou a všetci zutekaní niekde obďaleč 😀 Aj keď mi je jasné, že tak krátky čas to nič radikálne nebude ale tak pre dobrý pocit🙂
@victory1
@biancaneve Ďakujem, dievčence! 🙂
jáj dievčence ako sa tie rady dobre čítajú, len keby som ich tak vedela dodržiavať ... včera som si povedala že tú sprostú horalku nedám ráno, a predsa padla ku káve ... teraz ani zumbovať nemôžem, včera som išla od zubára, posledný schod som preskočila a skydala sa na zem .. tak mám mierne vyvrtnutý členok ... len brušáky som ráno dala
@biancaneve Uz sme si davno nereferovali...som odľud..prestalo ma to bavit. V poslednej dobe to bolo, ze nema cas, nechce sa jej, ma inu robotu + vzdychanie, ake ma velke brucho..Potrebovala polutovat a povedat, "ze to nevadiii"... a ja som nepovedala. Potrebovala poradit, ze co na ranajky, poradila som, tak, ze ona to nezvlada bez 4 rozkov...a tak... 😠
..ale bonus, ze kedze som sa snazila ju nastartovat na cvicenie, nastartovala som sa sama... 😝 Ale uprednostnujem ten rotoped a kalanetiku...kardiolog ma presvedcil, ze mi na zrychleny tep kardio pomoze a kalanetiku mam zmaknutu este z minulosti /rozumej, cvicila som ju, ked som bola mlada, krasna, stihla a odhodlana...teraz som len krasna ,stihla a odhodlana.... 😀 😀 😀 /
..tebe gratulujem k tomu odhodlaniu...macherkaaaa..pekne cvic, za 3 tyzdne to urcite bude poznat a urcite sa budes aj dobre citit..len nam to neprezen, aby si si na tej plazi aj kam mala lahnut../nieze ta nejaky obdivovatel pripuci!/
😝 😉 😀
@hasleerka ...sprosta horalka je aj moja srdcovka...nuz, poradim ti: NEKUPUJ! Ani ze pre niekoho ineho doma...lebo im ju sezeres.../poznam podla seba... 😠 /..treba kupovat sladkosti, ktore nelubis.../ako ja..fidorky a horke cokolady mozem mat styri kredence, kludne aj v posteli a nic mi to nerobi..bleee 🙂/
..ale no taaaak...dolezite je , ze si sa po dakom malom blbom prehresku na to nevytoto..a dala si trebars tie brusaky! Ved to je super!
Ale skoda toho tvojho clenku..to nerozcvicuj, pekne v klude s octanovou mastou...ale aj to ma bonus, nesezeru ta komare... 😉 😀
ach baby ja jem vsetko dokonca aj hodne sladkeho ktoreho sa nemienim zdat je to pre mna zivota budic,ale som v robote cele dni od 10 do vecera aj do 20 a som v jednom kuse na nohach a lietam od jednej masiny k druhej takze pohybu nad mieru a schudla som viac ako 10 kg za kratku dobu a ani som neplanovala chudnutie.Na rano zjem av klude aj 3 rozky ,obed normalny -polievka a druhe podla vyberu,po obede utekam na satnu potrebujem davku kludne aj celej cokolady/orin s jahodovou plnkou/a vecer kludne zozujem jeden rostek s tym co ladnicka da ...je svata pravda pohyb,pohyb vela pohybu a ja patrim k stastlivcom ktori neriesia co zjedia ...myslim si cim viacej chcete tym tie kila idu pomalsie,neberte to ako prvoradu prioritu svojho zivota a teste sa ked zhodite aj kilo..zivot je aj o niecom inom a nie o sledovani kalorii....
@jana497 ...povedala vychudnuta.... 😉 ..asi, keby som bola stihla, tiez by som mala tento pristup...mne je naopak velmi sypaticke na vsetkych dievcatach v diskusii, vratane mne, to CHCU riesit... 😝
...a btw. priorita kazdeho clovek je predsa zdravie a obezita sa spaja so zdravotnymi rizikami..takze asi tak..no... 😎
@jana497 Prepáč ale keď nemáš problém schudnúť a máš iné priority prečo teda píšeš do tejto témy???
@lorela lorel, pls kde sa dajú kúpiť celozrnné piškóty???
@biancaneve Piškóty som dávno nekupovala. Naposledy som ich videla v Billa, možno nie každej. Aj v Coop Jednote, či Terne, Tesco v regáloch označených ako Dia produkty alebo zdravá výživa.
@lorela telepatia 🙂
@lorela
Dakujem za vycerpavajuce info. Budem sa snazit. Je to presne o tom, ze teoria prevysuje prax 😠 Ale musim to zmaknut, co som ja horsia?
Inak dobry den vsetkym, dakujem za prijatie medzi vas @hasleerka @victory1 @biancaneve . Len dnes dako nestiham, mame v robote frmol. No a co sa tyka vyzranosti, myslim, ze si tu zasluzim cestne prvenstvo, Hanba hanba. Dufam, ze nie som aj najstarsia, lebo tolko prvenstiev by uz asi bolo na mna moc. 😀 😀 😀
jaj nebola a nie som vychudnuta ,samozrekme koli zdraviu a obezite je spravne na sebe pracovat..ale podobat sa modelkam za cenu riesenia mojej vahy cely zivot..nie nie...odriekat si..nie nie a dokonca plnsie baby sa mi zdaju niekedy viac krajsie ako vychudnute baby ..ale kazdy tak ako sa citi a chce..
@lorela
Inak este k sladidlam - vlani som kupila steviu, ale ta chut mi vadi - velmi vyhodne riesenie, ked si s nou chcem daco osladit, tak to radsej zjem bez osladenia. 😝
Ale xylitol kde kupim?
A chlieb - uz vlani som si zacala piect taky zo stranky Mira Veseleho len z celozrnnej muky, otrub a tak. Je strasne dobry, len este musim doladit konzistenciu. Davam si ho do mrazaku a obcas vytiahnem na ranajky. Mnam!

@zuzimia Prvé kilá (z vyššej váhy) by mali ísť jedna báseň, dokonca aj po štyridsiatke. Potom sa tempo môže spomaliť, na 4 alebo len 2 kilá mesačne.
Treba mať vymakané stravovanie 😉 a dostatočný pitný režim, aby telo nemalo tendenciu ani vodu zadržiavať.