Chudnutie bez cvičenia

26. jún 2022

Dá sa schudnúť bez cvičenia? Je to mesiac čo som zmenila stravovanie, ale nezdá sa mi, že by mi ubúdali cm v bokoch či v páse. Nemáte skúsenosti?

kacena4
26. jún 2022

ja som na upravenej strave 2m a furt som rovnaka ☺️

sssss123
26. jún 2022

len zmenou jedálnička za rok 20 kg dole,co sa tyka pohybu tak max par krat do tyzdna hodinova prechadzka, uvidim ako to bude pokračovať, ale na šport som nikdy nebola, ale ak to bude nutné tak niečo zaradím, ale zatiaľ nie

monillia
26. jún 2022

Dá sa schudnúť aj bez cvičenia, základ je kaloricky deficit, nahadzujes aj KT alebo aký máš prehlad o svojom prijme.Za mesiac zázrak nečakaj, ideálne je schudnúť 0,5-1kg tyzdene

livuska124
26. jún 2022

80% úspešného chudnutia je v strave...takže áno, dá sa schudnúť len stravou.

nikuska412
26. jún 2022

Ahoj,
chudnutie = kalorický deficit. To je celý zázrak chudnutia. Nemusíš držať žiadne radikálne diéty, obmedzovať druhy potravín, treba sa stravovať vyvážene, pestro, komplexne. To je udržateľná a dlhodobá cesta. Navyše rôzne diéty, cheat days vytvárajú nezdravý vzťah k jedlu. Stanovuj si malé ciele. Už len to, že si začala na svojej ceste, je super.

Zdravé stravovanie predstavuje 80/20 (80 - zdravé, 20 - menej zdravé). Ak aj budeš v kcal deficite, to neznamená STRIKTNÁ DIÉTA. Áno, môžeš si dať aj ten kúsok čokolády, ale s mierou (tak, aby si neprešvihla denný príjem).

Chudnutie je cesta a preto tak, ako človek nepribral za jednu noc, rozhodne za jednu noc neschudne.

Na internete existuje kopu kalkulačiek, kde sa dá vypočítať, koľko kcal môžeš denne prijať na základe veku, váhy, výšky. Všetky merania sú len orientačné! Dôležité je sledovanie a počúvanie vlastného tela. NEJEDZ POD BAZÁLNY METABOLIZMUS. To je dlhodobo neudržateľná cesta.

Kalorický deficit môžeš docieliť znížením príjmu/zvýšením výdaja/kombináciou oboch, čo je ideálne riešenie. 🙂

Samozrejme, ak sa rozhodneš ísť cestou len zníženia príjmu, treba všetko poctivo zapisovať. Aj také mlieko v káve, lyžicka cukru, množstvo oleja v príprave jedla dokáže robiť divy.

Ideálne by bolo, zaradiť nejakú pohybovú aktivitu, či už len obyčajnú prechádzku. Má to blahodárny vplyv na celý organizmus, aj psychickú pohodu a duševné zdravie 🙂

Taktiež netreba zabúdať na pitný režim.

Držím Ti palce na tvojej ceste!

autor
26. jún 2022

Ja som zmenila jedálniček od základov a aj tak nič nevidím. Chcela som aspoň 3-4 kg do svadby 🙁

livuska124
26. jún 2022

Čo znamená zmenila jedálniček od základov? Napíš, ako sa stravuješ za celý deň.
Nestačí jesť zdravo, musíš byť v kalorickom deficite. Aj zo zdravých jedál sa môže priberať, ak príjem kalórií prevyšuje výdaj.

autor
26. jún 2022

Vypočítala som si koľko môžem prijať kalórií ak chcem schudnúť. Vyšlo mi 1 500 kcal / 6 276 kJ. Príjem mám oveľa, oveľa menší a aj tak nič.

juliet86
26. jún 2022

ved to musis byt mega hladna non stop... je mozne ze si v starvatiob mode a telo nepusti proste

koniarova
26. jún 2022

Telo si ukladá tuk,keď máš oveľa menší príjem. Takto v živote neschudneš. Drž sa tých KT a pridaj nejaké ľahké cvičenie.

autor
26. jún 2022

@livuska124 Tak napríklad ráno mám kávu s mliekom bez cukru, bielkovinové pečivo s cottage cheese, paradajky, paprika, jarná cibuľka, alebo namiesto cottage praženicu.
Na desiatu si dám sójový jogurt od alpro alebo iný jogurt s nízkym obsahom cukru. Alebo tuniaka.
Na obed mám vždy zeleninu, mäso, kuskus... Niekedy ryža, zemiaky. Olovrant nestiham tak až večera a to je zeleninový šalát.

autor
26. jún 2022

@juliet86 Hladná som stále.

livuska124
26. jún 2022

Keď ti vyrátalo, že máš prijať 1500 na to aby si chudla, prečo si si ten príjem ešte viac znížila? Koľko reálne prijmeš za deň kalórií? Pravdepodobne ješ príliš málo, telo je v strese a nepustí dole ani gram, lebo mu nedáš dostatok kalórií ani len na pokrytie bazalneho metabolizmu (čo je v podstate na fungovanie orgánov).

ika11123
26. jún 2022

80% je to o strave papajte bielkoviny

autor
26. jún 2022

Zabudla som ovocie, ovocie vždy ráno alebo na desiatu.

autor
26. jún 2022

@ika11123 Nepriberiem z bielkovín? Kamoška hovorila (neviem či je to pravda), že bielkoviny sú dobré, ale ak necvičím, tak priberiem.

autor
26. jún 2022

Baby a poradíte nejaké cviky na vankúšiky na bokoch a spodné bruško? Niečo čo zaberá?

autor
26. jún 2022

@livuska124 Ja som myslela, že schudnem rýchlejšie.

elementissa
26. jún 2022

A závisí aj z čoho chceš schudnúť. Ak máš 135kg, tak schudnes už len z toho, že sa postavis z gauča 3x za deň častejšie. Ak máš 52 kg a chceš schudnúť na 48, tak jedlom už viac než neschudnes. To už si treba zaplatiť nejakého trénera alebo začať aktívne robiť nejaký šport. Schudnúť 3kila je najťažšie chudnutie na svete. Ja napríklad som sa po pôrode nevrátila úplne do svojej predporodnej formy. Áno, stále pri výške 172cm nosím XS, ale som omnoho tučnejšia a neforemnejsia ako predtým. A to jem mega zdravo. No ale predtým som bola profi športovec a teraz mám kancelársku robotu, veľa povinností, ešte stále malé dieťa a málo času. A proste kým nezískam čas sa venovať plnohodnotne športu opäť, tak budem takáto rozkysnuta furt... takze závisí z čoho chceš tých pár kíl schudnúť. Či si štíhla, ale chceš byť viac, alebo si obézna a chceš schudnúť z obezity na nadváhu

yoxinka
26. jún 2022

Ješ strašne málo, tvoje telo je v strese a VŠETKO ukladá, lebo hladuje. Nemáš šancu takto schudnúť. Nesmieš jesť menej, ako máš bazálny metabolizmus. To zníženie príjimu bola blbosť a nejesť bielkoviny je už úplna blbosť. Týmto štýlom si dokafreš metabolizmus a budeš mať už mega problém schudnúť. Ale teda za mesiac nejaký mega zázrak rozhodne nečakaj.

panda21
26. jún 2022

Bielkoviny sú veľmi dôležité pri chudnuti, aspoň tých 1,2-1,5g na 1kg hmotnosti človeka by si mala prijať aj keď necvicis, je to základ. A ísť tak nízko s príjmom je najväčšia chyba, akú ľudia robia. Ako ma tvoje telo fungovať a spaľovať, keď je v strese z toho, že nedosiaha ani bazálny metabolizmus a nemá z čoho fungovať.

janikk54
27. jún 2022

Podla mna ak chce clovek schudnut mal by robit aj nejaku fyzicku aktivitu, ako dobre strava je mozno zaklad ale tak z dlhodobeho hladiska, neviem ci je to uplne ono.

livuska124
27. jún 2022

@janikk54 chudne sa kalorickym deficitom. Dá sa chudnúť iba stravou (viackrát som tak schudla). Je však samozrejmé, že človek, ktorý športuje, vyzerá ináč, než človek, ktorý nič nerobí. Preto aj dvaja ľudia s rovnakou váhou môžu vyzerať úplne ináč, ak jeden z nich športuje a druhý nie. Resp. aj človek s vyššou váhou, ktorú tvoria prevažne svaly, môže vyzerať lepšie, než človek s váhou nižšou, ktorý nešportuje a má priveľké percento tuku.

diaszoky
28. jún 2022

Ano mne ako jedina dieta na svete pomohol iba prerusovany post vynikajuce vysledky a som menej unavena plus uprava pleti😇

bullinka
29. jún 2022

@diaszoky ajne teraz pomohol naštartovať chudnutie. Napriek fyz. Aktivite( behanie ) som dlho stala na rovnak čísle na váhe. Prerušovaný post pomohol schudnúť. Pritom hladná niesom. Jem s mierou sa sa povedať všetko.

diaszoky
29. jún 2022

@bullinka sno to je super ja som asi dva roky hladala vhodnu dietu oremna az som nasla

sienkoo
10. okt 2022

@kacena4 a máte správne vypyočítaný kalorický príjem a hlavne správne nastavené makronutriety? To je velmi dôležité pokiaľ sa potrebujete posunuť z miesta 🙂

sienkoo
10. okt 2022

hladná ste stále? :O vždy keď idete držať "dietu" treba sa opytat samej seba, či je to vec ktorú viete dlhodobo udržať - napr 1 rok. Problém je, že vela ludí si myslí že čím menej jedla bude jesť tým to bude lepšie - PRAVE NAOPAK. Treba jesť veľa ale správneho jedla ( Správny výber potravín a ich množstvo) Pokiaľ budete jesť málo, možno schudnete nakoľko budete v kalorickom deficite, ale AKO schudnete? zväčša majú ludia prepadnuté lícia a ludia si myslia, že ste "chorá" alebo niečo pod. A navyše, keď po mesiaci nejedenia začnete jesť ako predtým, ste naspäť a potom vás to demotivuje. Treba jesť poriadne jedlo, vela vitamínov aby ste boli ZDRAVÁ. (lebo na to sa často zabúda, všetci sa nahaňaju za super chudu postavu ale nemyslia na to, aký dopad to môže mať pre naše telo) Takže pokiaľ potrebujete coaching, kde vám človek nastaví tabuľky, nastaví makronutriety a poradí vám aké jedlo A KOĽKO jedla môžete zjesť tak mi kľudne napíšte. Hlavne nehladujte :( .. okrem toho ,že budete hladná môžete mať málo energie, bolesti hlavy a brucha, nechuť k životu a depky. Nie je to správna cesta verte mi. 🙂 Pokiaľ sa naučíte stravovať správne využijete to na celý život, môžete to naučiť vaše deti, svokru, mamu, manžela... a potom keď sa spätne pozriete na to, ako ste sa snažili nesprávne chudnúť pokrútite hlavou, že vlastne aké jednoduché to je, keď viete že sa nemusíte obmedzovať, že si môžete dať aj čokoládu, aj pizzu ... 🙂 .. ja som to tiež zažila, riešila som rôzne detoxy, diety, prešlo to až do poruchy príjmu potravy a pod. Všetko sa to dá naučiť, stačí len chcieť 🙂

slovakboy
10. okt 2022

Cvičenie sa veľmi preceňuje pri chudnutí. Áno to čo robia v premenách ako ich tam trápia to nie je ani tak kvôli vydajú energie ale kvôli spevneniu svalstva. Aby neatrofovali chudnutím. Ja bicyklujem stále pravidelne a dosť. V 2020 tom roku som najazdil za 8 mesiacov 5,600km a schudol som len dve kilá. Priemerná dĺžka tréningu bola 67km a 2:20 hod. Trochu mi pribudli svaly ale výrazne som neschudol. Stále jazdím 4 tisícky ročne a pribral som 5kg. Najdôležitejšia je strava. Pohyb je dôležitý pre srdcovocievny systém. Neporadím ti vidíš že mi to samému nejde. Akurát ti môžem potvrdiť že cvičiť ti nepomôže. Odporúčam ti chôdzu. Kým som chodieval 40 minút denne do prace a z prace pešo chudol som krásne. Nie je dôležitá intenzita a objemy (kilometre alebo minúty) len trochu. Najdôležitejšia je pravidelnosť. Každý den a za každého počasia. Daj si denne pol hodinku po meste a postupne to predĺžiš na 45minut. Keď to budeš robiť denne a plus upraviš stravu tak schudneš.