icon

Chudnutie v perimenopauze

19. sep 2025

Tak uz prislo aj na mňa💁🏻‍♀️. Nikdy som nebola stihla, ale vedela som si udrziavat celkom fajn miery a ked bolo treba, schudla som. Teraz? Nie som schopna zhodiť 4-5kg. Zacala perimenopauza a ja potrebujem mentálnu barlicku. Ako sa vam podarilo schudnut? Potrebujem povzbudenie a nejake motivacne
pribehy😁. Na ujasnenie. Viem ze kaloricky deficit je alfa omega, cvicenie mi je velmi blízke, neverim v zazracne pilulky a nechcem zut len travu ako králik. Potrebujem vase realne pribehy a motivaciu, ze to ide. A pripadne ci existuje nieco, nejaky doplnok stravy na pomoc v perimenopauze. Dakujem

Strana
z2
simsalabim
19. sep 2025

@anonym_autor kaloricke tabulky. 20kg za rok a pol. Ale zo zaciatku to slo neskutocne pomaly. 8kg som chudla 10 mesiacov, potom sa to rozbehlo.

dorottka
19. sep 2025

Vela chodze a nizkozatazoveho kardia, napriklad pomaly ale fakt pomaly beh. Poradila by som ti aj silovy trening, ale ak chces zhodit fakt len trosku, uspesnejsia budes s upravou stravy a tym, co som napisala vyssie. Realita je taka, ze kila bez cvicenia idu fakt dole pomaly, dopriat si musis zial aj menej kalorii :(. Mne pomohlo oblubit si fakt zdravu stravu - na coko mam chut iba tesne pred menstruaciou, na chipsy a mastne nikdy. Je az sokantne, ako sa zmenia chute, ked si ich clovek pomoze resetnut - vyradzuj postupne, nesnackuj idealne vobec. Mne aktualne staci pozriet si, aky bordel obsahuje vacsina potravin a prejde ma chut. Kedysi som si strasne sla aj pecivo, aj sladke velmi, ale fakt je rozdiel, ked si vyberas kvalitu, nie je to uplne jedno, aku kaloriu zjes, aj napriek tomu, ze sa stale tvrdi, ze ano - empiria nepusti. Pod kvalitou inak nemyslim, ze drahe, ale co najmenej spracovane, teda idealne ziadne polotovary 🙂

biba_18
19. sep 2025

tak tak, ako píše @simsalabim - nečakať zázraky zo dňa deň… proste pri zmenených hormónoch je to beh na dlhé trate…
viac bielkovín, menej sladkého, činky, chôdza, menej behu, viac spánku…
prečítaj si blogy, urob si test na https://tatianabencekova.sk a podľa toho zvoľ doplnky…

biba_18
19. sep 2025

a @dorottka píše že zatiaľ nemusíš činky… no, čím skôr začneš tým lepšie, už okolo 50- ky rapidne ubúda svalová hmota - lepšie je byť na to dopredu pripravená…

dorottka
19. sep 2025
@biba_18

a @dorottka píše že zatiaľ nemusíš činky… no, čím skôr začneš tým lepšie, už okolo 50- ky rapidne ubúda svalová hmota - lepšie je byť na to dopredu pripravená…

@biba_18 nepovedala som, ze zatial nemusi, len hovori o chudnuti, nie o tom, ze chce zacat cvicit. Popravde som fitness trenerka a viem, ze kazdy clovek je iny a kto nie je sam od seba motivovany, tak pri cviceni nevydrzi ani tolko, aby zacali byt viditelne zmeny. Preto jej odporucam len lahsie dosiahnutelne zmeny 🙂. Inak svalova hmota ubuda od 35tky a s hormonalnymi zmenami aj hustota kosti. Cize ano, odporucam silovy trening, ale az ked bude sama chciet a skor jemny, intenzivnejsi velmi stresuje CNS, malokto vie robit so zenami v strednom a vyssom veku.

dzulli1980
19. sep 2025

Zmena stravy ... ja som takto po 40-tke začala naberať, hoc som jedla to, čo predtým ... odrazu som mala 78 kg pri výške 180 cm ... postupne som menila stravu, bez kalorických tabuliek, za 17 mesiacov som dala dole 14 kg a už vyše roka si váhu držím ... netrápim sa, nehladujem, mám pár cvikov na tie partie, ktoré potrebujem udržať pod kontrolou, cvičím každý deň doma pri televíznych novinách ... hlavne nechci schudnúť naraz, treba postupne ... treba jednoducho preprogramovať organizmus ... a žiadne také tie overené produkty ... to funguje nachvíľu ... mám kolegyňu, tá vždy v období dovoleniek ide na keto diet, schudne na parádu, fakt aj v tých problémových partiách, no príde jeseň, opustí sa a naberie naspäť, takže radšej normálne, prirodzene, pôjde to, len treba trpezlivosť.

biba_18
19. sep 2025

@dorottka veď preto to píšem - teraz môže. potom už bude musieť 😏

dadis
20. sep 2025

Ach baby, ste pre mna inspiraciou..ja som tiez nikdy nemala problem schudnut, no teraz si a tym neviem rady.. tiez by som potrebovala cca 5 kg dat dole, no nedari sa :( , stravujem sa striedmejsie, sportujem, prechadzky so psom a este som sj pribrala :(. Ale zatial to pribratie je len prvy priznak perimenopauzy, menstruaciu mam ako hodinky, ziadne ine priznaky. Vek mam 44. Joj a dodam, ze tie kila idu najma do prs. Cely zivot som mala 75c a teraz som kupovala podprdu 75f :(. Chcela by som nadpat svoje telo 🥲

anonym_6679de
20. sep 2025
@biba_18

tak tak, ako píše @simsalabim - nečakať zázraky zo dňa deň… proste pri zmenených hormónoch je to beh na dlhé trate…
viac bielkovín, menej sladkého, činky, chôdza, menej behu, viac spánku…
prečítaj si blogy, urob si test na https://tatianabencekova.sk a podľa toho zvoľ doplnky…

@biba_18 preco menej behu?

anonym_6679de
20. sep 2025

Dajte tip na kaloricke tabulky

slavomira236
20. sep 2025

@anonym_autor ja mam 48 a tetaz ii lete som sa postavila na vahu 62 kg az som sa zlakla. Cez leto som pribrala 6kg co v lete zvyknem vegsinou schudnut trochu.citila som uz to nesli mi cez zadok oblubene riflove kratase. Mozno k tomu dopimohli aj 3 dovolenky a relax. Ale za 3 tyzdne uz sli dolu 2 kg a teraz stojim na 60 tke este 5 potrebujem dat dolu..sladke nejem sladke vody nepijem cvicit necvicim to nemam rada vydrzi mi to max 2-3 dni

anonym_78e90a
20. sep 2025

@anonym_autor Funguje zmena stravy - nízkosacharidová strava, veľa bielkovín,zeleniny a málo ovocia, iba bobuľové a citrusy, jablká. Žiadne klasické jedlá, pečivo tiež nie klasické, ale proteínové - piecť si doma z cottage, červenej šošovice,.... Plus okrem klasických denných krokov každý deň urobiť 10000 krokov v tempe navyše.

simsalabim
20. sep 2025
@anonym_6679de

Dajte tip na kaloricke tabulky

@anonym_78e90a celkom nesuhlasim, ja som jedla a nadalej jem vsetko. Predvcerom som vecerala pizzu... Dolezite je dodrziavanie kalorickeho deficitu a snazit sa naplnit potrebu bielkovin (a mat aj sacharidy a tuky v zelenych koleckach). Stravu treba nastavit tak, aby bola udrzatelna. Darmo sa niekto bude obmedzovat a vyrazne menit zvyky (piect s cottage cheesom atd.), ked po schudnuti sa vrati k staremu sposobu stravovania.
Pohyb je, samozrejme, dolezity, nie som expert, ale vhodna je kombinacia siloveho treningu a kardio. Ten silovy trening je v tomto obdobi velmi dolezity, ale zas to netreba prehanat.
@anonym_6679de www.kaloricketabulky.sk

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
simsalabim
20. sep 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 aby si nestratila svalovu hmotu, zlepsuje hustotu kosti a tym predchadza osteoporoze. Nehovoriac o tom, ze svaly spalia viac energie, takze mozes toho zjest viac.

iwesska
20. sep 2025

Z toho,co ti tu odporucaju robim vsetko ja - stravujem sa len zdravo,dlhodobo,roky, nejem ziadne sladkosti,max.ovocie alebo ako sladkost si dam vlocky s bielym jogurtom a proteinom, Jem max.do 17 tej 5x denne, kardio aktivitu mam 5x do tyzdna (napr.1,5h nordic walking, 15km na stacionari, alebo beh striedany s chodzou), 2x silovy trening. Kaloricky prijem dodrziavam.A vies co? Schudla som 2kg a dalej ani tuk. Podla vypoctov na biometrickej vahe mam najviac tuku na bruchu a mala by som zhodit este 5kg. Ale nejde to. Mam sedave zamestnanie, staci,ze 2-3 dni nemozem cvicit zo zdrav.dovodov a uz som zas na vahe zase v pluse 🤦‍♀️ Nikdy predtym som taketo problemy nemala,az teraz v tomto prekliatom hormonalnom obdobi. Ja som sa bavila aj s tou odbornickou,co mi robila to meranie,pytala sa ma na jedalnicek,aktivitu a ked som jej toto vsetko povedala,tak skonstatovala,ze proste po 40-tke to niekedy s tymi hormonmi nejde tak,ako by sme si to predstavovali. Je ine,ked si sa doteraz stravovala kadejako, mala vysoky kaloricky prijem...Potom staci upravit stravu a kila idu dole pekne,ale ak je telo zvyknute,tak to chudnutie uz potom nejde tak a ak chces schudnut poriadne,tak musis aspon 2x denne mat fyzicku aktivitu, raz nestaci.

iwesska
20. sep 2025
@dadis

Ach baby, ste pre mna inspiraciou..ja som tiez nikdy nemala problem schudnut, no teraz si a tym neviem rady.. tiez by som potrebovala cca 5 kg dat dole, no nedari sa :( , stravujem sa striedmejsie, sportujem, prechadzky so psom a este som sj pribrala :(. Ale zatial to pribratie je len prvy priznak perimenopauzy, menstruaciu mam ako hodinky, ziadne ine priznaky. Vek mam 44. Joj a dodam, ze tie kila idu najma do prs. Cely zivot som mala 75c a teraz som kupovala podprdu 75f :(. Chcela by som nadpat svoje telo 🥲

@dadis A ved bud rada,ked ti kila idu do prs,to skodlive nie je. Horsie,ked to ide do brucha. Ja to mam tak,ze to ide najprv do brucha,ale ked chudnem,tak ako prve z prs🤦‍♀️

biba_18
20. sep 2025

@anonym_6679de kvoli kortizolu… vplyvom hormonalnych zmien má veľký vplyv na priberanie - teda u žien v menopauze je behať aby schudli kontraproduktívne…
samozrejme, je veľa športovkýň ktoré behajú aj v menopauze, ale tam sú aj iné mechanizmy na jeho odbúranie, strava, celkovo… bavíme sa o bežných ženách…

dadis
20. sep 2025
@iwesska

Z toho,co ti tu odporucaju robim vsetko ja - stravujem sa len zdravo,dlhodobo,roky, nejem ziadne sladkosti,max.ovocie alebo ako sladkost si dam vlocky s bielym jogurtom a proteinom, Jem max.do 17 tej 5x denne, kardio aktivitu mam 5x do tyzdna (napr.1,5h nordic walking, 15km na stacionari, alebo beh striedany s chodzou), 2x silovy trening. Kaloricky prijem dodrziavam.A vies co? Schudla som 2kg a dalej ani tuk. Podla vypoctov na biometrickej vahe mam najviac tuku na bruchu a mala by som zhodit este 5kg. Ale nejde to. Mam sedave zamestnanie, staci,ze 2-3 dni nemozem cvicit zo zdrav.dovodov a uz som zas na vahe zase v pluse 🤦‍♀️ Nikdy predtym som taketo problemy nemala,az teraz v tomto prekliatom hormonalnom obdobi. Ja som sa bavila aj s tou odbornickou,co mi robila to meranie,pytala sa ma na jedalnicek,aktivitu a ked som jej toto vsetko povedala,tak skonstatovala,ze proste po 40-tke to niekedy s tymi hormonmi nejde tak,ako by sme si to predstavovali. Je ine,ked si sa doteraz stravovala kadejako, mala vysoky kaloricky prijem...Potom staci upravit stravu a kila idu dole pekne,ale ak je telo zvyknute,tak to chudnutie uz potom nejde tak a ak chces schudnut poriadne,tak musis aspon 2x denne mat fyzicku aktivitu, raz nestaci.

@iwesska Ja som sa cela nafukla, len tie prsia najviac .Moze na tom nieco byt - tiez som nemala nikdy zlu stravu a bez cvicenia som bola vzdy len kratke obdobia v zivote. Nuz ale nevzdavam sa - ked nebudem stihla, budem aspon zdrava ☺️

simsalabim
20. sep 2025
@iwesska

@iwesska aj ja som si myslela, ze sa stravujem zdravo. Az kaloricke tabulky mi ukazali, ze sice zdravo, ale znacne nad… a malo proteinov. A to som mala a stale mam dostatok pohybu. Bohuzial, potreba kcal sa v tomto veku dooost znizuje.
No a vraj pribratie urciteho mnozstva je v perimenopauze vraj ziaduce kvoli nejakym hormonom. Ja som vsak pribrala prilis.

anonym_178d0b
20. sep 2025
@biba_18

@anonym_6679de kvoli kortizolu… vplyvom hormonalnych zmien má veľký vplyv na priberanie - teda u žien v menopauze je behať aby schudli kontraproduktívne…
samozrejme, je veľa športovkýň ktoré behajú aj v menopauze, ale tam sú aj iné mechanizmy na jeho odbúranie, strava, celkovo… bavíme sa o bežných ženách…

@biba_18 len ten kortizol sa neda tak lahko zmerat, aby sme si mohli trosku pomoct.
Ja sa stravujem odjakziva striedmo a zdravo, este aj po malych davkach a dost malo, co sa tyka mnozstva za den, kvoli chorobe si nemozem dovolit. A predsa priberam. Uz z kalorii neviem ubrat, to by som fakt tu len travu asi zula. Cvicit silovo nemozem zo zdr.dovodov, ale, vela chodim rychlou chodzou.
Ja uz fakt neviem, ako na to? Vzdy som mala 50kg, teraz som +6, ide ma porazit

simsalabim
20. sep 2025
@anonym_178d0b

@biba_18 len ten kortizol sa neda tak lahko zmerat, aby sme si mohli trosku pomoct.
Ja sa stravujem odjakziva striedmo a zdravo, este aj po malych davkach a dost malo, co sa tyka mnozstva za den, kvoli chorobe si nemozem dovolit. A predsa priberam. Uz z kalorii neviem ubrat, to by som fakt tu len travu asi zula. Cvicit silovo nemozem zo zdr.dovodov, ale, vela chodim rychlou chodzou.
Ja uz fakt neviem, ako na to? Vzdy som mala 50kg, teraz som +6, ide ma porazit

@anonym_178d0b +6 nie je taka tragedia, v perimenopauze asi celkom ok. Snaz sa to udrzat.

biba_18
20. sep 2025

@anonym_178d0b prečo nemôžeš cvičiť silovo zo zdravotných dôvodov? a presne ako píše
@simsalabim , 6 kíl je nič…

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
kofa77
20. sep 2025

Viac bielkovin, jednoduche jedla, ktore si sama aj spravis, ziadne ultraspracovane, zdrave tuky, vlaknina. K tomu kazdy den 30 minut cvicenia- joga, pilates, ketlebal, cinky- mne staci doma, ja do fitka nepojdem, mna irituje vsetko v nom😄. A do pol roka mas aj tehly na bruchu. Netreba chudnut za kazdu cenu, to nevyzera dobre vo vyssom veku, ale pevnejsia postava. Mna kaloricke nebavia, som skusila a nie je to pre mna. Mam jedla, potraviny, ktore kupujem a z nich stale nieco pripravim, aj do prace, tie vegetove menucka ta 8 eur nechcem vidiet.

anonym_e1718b
20. sep 2025
@biba_18

@biba_18 boze zase.....nezmysly píšeš....prídi sa pozrieť dnes na DM ženský beh, množstvo bežkýň v menopauze odbehne 10tku.👌

simsalabim
20. sep 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 na chudnutie ma vplyv asi kazdy pohyb - vydaj energie - plus formuje postavu. Ved nemusis ist do fitka a zdvihat 30kg. Stacia male cinky do ruky a zatazove gumy, aby to malo na tie kosti efekt. A beh - je to mimo ine zataz na klby, v tomto veku uz mnohe maju zacinajucu artrozu (ja ju mam na niektorych klboch v dost zlom stave) a tie otrasy su skodlive. Ale - s mierou je aj beh ok.

kofa77
20. sep 2025

Tuk je dolezity pre estrogen, ktory nam klesa v tomto obdobi.

simsalabim
20. sep 2025
@kofa77

Tuk je dolezity pre estrogen, ktory nam klesa v tomto obdobi.

@kofa77 ano, nevedela som dsi spomenut, pre konkretne ktory hormon ma ten tuk vyznam. Navyse, ked som schudla ja tych 20kg, endokrinolog ma pochvalil a jednym dychom povedal - “a teraz uz dost. Treba si nechat aj nejake zasoby pre pripad zavaznych ochoreni, ktore sa v tomto veku casto objavuju, aby malo telo z coho cerpat energiu”. Mam teraz na svoj vek a vysku normalnu hmotnost a snazim sa ju udrzat. Urcite by sa dalo este schudnut viac, ale naco?

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2