Cyklická ketogénna diéta - skúsenosti
Ahojte, s priatelom chceme vyskusat, udajne je velmi ucinna. Potesi, ak ma niekto pre mna radu, alebo skusenost...jedalnicek, ubytok na vahe a pod. Dakujem🙂
kcal máš viacej ako je maximálne odporúčané ? v tom prípade chudnúť budeš, ale pomaly, snaž sa neprekročiť kcal
No nejak veľa že neprekračujem, ale tak nejaké kalorie to isto sú... Ale skúsim to ešte nejako ináč nakombinovať..
@smuuk043 ja idem na carb up zajtra a len v nedelu rano si dam carb up ranajky a potom uz pokracujem low carb. Ale vobec sa mi nechce carbs mi nechybaju 😀
@tinkylinky No ja už sa celkom dosť teším na ryžu a fajné ovocíčko 🙂))
@smuuk043 Pri tychto tukovych dietach sa neodporuca prekrocit denny prijem bielkovin. Mal by byt 1 g na 1 kg cistej svalovej vahy. Teda ak vazim 65 kg, ale moje svaly vazia len 50 kg, tak by mal byt bielkovinovy prijem 50 g na den.
Ak pocitas 1 g bielkoviny na 1 kg telesnej hmotnosti, tak to mas bielkoviny 65 g (260 kcal), tuky 130 g (1170 kcal) a sachre 20 g (80 kcal). Celkovo 1510 kcal (zvysok dopln tukmi). Energ. prijem 24 - 27 x 65 je 1560 - 1755 kcal.
V podstate, ak si ustriehnes bielkoviny a sacharidy a tuky das 2 x bielkovina, tak nemozes prekrocit energeticky prijem.
@smuuk043 ako dlho si na CKD?
@ficksacha Dakujem 🙂 Toto všetko ako teoriu ovládam 🙂 Ale to neviem udržať v strave 🙂 Teda, tukov mám viac, ale bielkovín no..tiež dosť... A sachače samozrejme v poho do 20.. Lenže ide o to, že keby som si teda dávala max 50g bielkovín denne, to stráášne málo jem ,či? Lebo skoro každé jedlo, syr, encián, klobaska, vajcia...má bielk. A to mi automaticky ide hore :// Jem 4-5x denne .
@tinkylinky No držím ju 3x. Dám si ju vlastne len vtedy, ked potrebujem zhodiť pár kíl navyše. Aj sa mi vždy podarí,ale tak chcela by som si ten systém zdokonaliť.chápeš. Až to robím naozaj správne. A tá strava je pre mňa stále zmätok...
pre mna prechod z carb up na low carb jedna katastrofa. dufam, ze od dnes sa budem drzat 🙂
mne este nikto neodpovedal,ako sa stravuje po skonceni diety,ked dosiahne planovanu hmotnost a ci sa vahovo nadalej drzi..
a kalorie sa vraj pri tejto diete nemusia strazit..
super, že je tu táto téma 🙂 Tak dačo som prečítala, preštudovala. Chcela som túto diétu začať, ale asi by som ňou neschudla nič, keďže potrebujem zhodiť posledných 5 kg a to cyklovanie by mne nepomohlo. Mám taký pocit z toho.
A tiež si myslím, že tá CKD je ketogénna iba preto, lebo sa tvoria ketóny, nie preto, že je človek v ketóze. Do ketózy sa človek nemôže dostať za týždeň. To len pečeň začne ketóny tvoriť, ale telo ich nevie využívať, preto tá vysoká koncentrácia nameraná v moči. Telo je keto-adaptované až po 4-6 až 8 týždňoch pri sach. pod 50g pri niekom aj nižšie. A ak sa mozog naučí konečne ketóny využívať, ich koncentrácia v moči má už nízke hodnoty, niekto si dokonca nemusí namerať nič - ale pritom človek je v krásnej ketóze a využíva svoje vlastné tukové zásoby. A takto by to malo aj byť. Silný fialový prúžok na papieriku svedčí len o tom, že ketóny telo nevie využiť. Logika nepustí - ak je príliš veľa cukru v krvi a telo ho nevie spracovať, vylúči sa močom, ak telo nevie využiť bielkoviny, vylúčia sa močom, ak ketóny, tiež ich vylúči močom. berie ich ako odpadové zbytočné látky.
Takže táto diéta funguje podľa mojej logiky preto, lebo sú len znížené sacharidy a tá tvorba ketónov je len vedľajší efekt, ktorý nemá ktovieaký vplyv -kedze telo nie je keto-adaptované.
No a ked je človek konečne po mesiaci dvoch keto adaptovaný - čiže je v ketóze - cíti sa skvele, vôbec nemá chute na sladké, nieto ešte neukojiteľné chúťky 😀 a celkovo prudko klesá chuť do jedla a človek je celkovo plný energie 🙂
Neviem čo si o tom myslíte, ale dôležité je, že diéta funguje .... Ja sa zase snažím o tu ketoadaptáciu, už teraz sa cítim skvelo 😀
@penelope999 ani ja necyklim a ketony v moci uz ani nemam...na nizkosach.strave som od septembra a na sach. do cc 30-40g od januara. Zo zaciatku boli pruzky vzdy fialove..uz nie su..je to ako pises. 😉
@kaja73 to je super, dufam aj ja budem mat rovnaku vydrz ako ty 🙂
@penelope999
@kaja73 kočky a užívate aj nejaké vitamíny? predsa tá strava je taká jednostranná, pri dlhodobej takejto strave nechýbajú nejaké vitamíny a minerály? ďakujem za odpoveď, raz som začala vydržala som9 dní a išlo by to ja ďalej len som v hlave mala, že či mám dostatok všetkých vitamínov
@makulienka1710 osobne mam stravu velmi pestru..ovela viac ako ked som sa stravovala klasicky po mojom....vela peciva,sladkosti,cestovin...dokola...teraz ma strasne vela listovej zeleniny,brokolice,karfilolu,cukiny,papriky,olivy,pomerne dost bobuloviteho ovocia,kazdy den avokado,vela dobrych tukov,omega 3 kyseliny,kvalitne maso z domacich zdrojov,domace vajicka,vela ryb..losos,pstruh,makrela,tuniak......peciem v style raw a paleo....ozaj som sa takto kvalitne nikdy nestravovala. Ale aj tak som pridalla do stravy namiesto klasickej soli,sol himalajsku..ta ma aj vitaminy a mineraly,plus pijem aj magneziu..pila som len obyc.vodu,uzivam 100Omg cecka za den a idem si vyrabat kefir z tibetskej huby..
Plus kazdy den mam zeleny caj,mandle,vlasske orechy,kvalitnu 90% cokoladu....nemyslim si ze to je jednostranna strava bez zivin 😉 prave naopak.
Vlasy mam ovela lepsej kvality,mizne mi celulitida a mam energie za 100 ludi..hrdla ma bolelo za tuto dobu -7m- raz a za 12h aj prestalo...predtym vzdy som bola chora aspon 2 tyzden -ked ma uz raz hrdlo zacalo boliet bol to kolotoc..hrdlo,nadcha,kasel....vzdy rovnako...
@makulienka1710
@kaja73 presne ako píše kaja73, lepšie by som to nenapísala 🙂 Ja sa teraz tiež oveľa lepšie stravujem ako predtým. moja strava predtým spočívala hlavne v krajci chleba so syrokrémom 4x denne, sem tam nejaké jablko a zelenina vôbec 😀 a dokonca som vôbec nepila vodu, iba 3 x denne kávu s mliekom a s 3 lyžičkami cukru , jednoducho ukážkové "zdravé" stravovanie 😀
@sasha871
@smuuk043 to čo som ja čítala, tak sa nemusia strážiť, ale samozrejme len v prípade ak sa je nízske množstvo sacharidov. kalórie sa prijímajú z kvalitných tukov, už to tu niekto rozpisoval aké to sú /napr. ten kokosový olej, maslo, avokádo, maslo ghee../.
No a po diéte, či zostane hmotnosť- ak sa človek stravuje rozumne a vie čo si môže dovoliť a čo nie, ustáli si nejaký životný štýl, tak sa hmotnosť môže dokonca aj po diéte pomaličky znížiť /na zdravú hranicu samozrejme./ Ale ak by sme sa vrátili k stravovaniu ,vďaka ktorému sme priberali, tak na to neexistuje žiadna zázračná diéta, ktorá by zabránila tomu, aby sme nepriberali aj naďalej.
@smuuk043
@sasha871 a ešte dievčatá ja si vôbec teda kalórie nestrážim a ani bielkoviny, jem čo mi chutí aby som netrpela ale užívala si tento typ stravovania 😀 ono treba na sebe trošku experimentovať. ak sa váha dlho nehýbe, niektorí až vtedy znížia počet jedenia mliečnych výrobkov a váha sa môže pohnúť / pritom sú stále v ketóze, alebo sa im tvoria ketóny/
A ja som našla taký úžasný recept, zbožňujem ho, no musím sa podeliť: tučný tvaroch rozmiešať s kokosom , dať na to lyžicu kokosového oleja, posypať škoricou a ja si to dávam do mikrovlnky na minutku a pol, ono to zmäkne, rozmiešam to a je to úžasné 🙂
@sasha871 ja to ako sa stravujem neberiem ako dietu,ale ako zdrave stravovanie s nizkym prilmom sacharidov a vysokym prijmom zdravych tukov..ja takto planujem zstat kym ma to bude bavit a kyms budem takto dobre citit...preto nedrzim cyklicku ketozu..ale proste v ketoze som..teda asi..lebo v moci ketony uz nemam a krv si nesledujem..podstatne pre mna je ze viem cvicit nalacno,nemam hypoglykemiu,mam plno energie,nemsusim jest 5 krat za den..jem 3 krat,postava sa formuje..aj ked vaha uz dolu nejde..ale to uz ani nechcem,....
Nechcme sa vratit k moje byvalej strave.vzdy som vdaka nej pribrala...jem vtedy vela obilnin,sladkosti,peciva...ja to uz proste nechcem...velmi mi to teraz vyhovuje a uz sa aj muz pridal...takze sme zohrati...a zacinaju sa pridavat aj stari rodicia a aj pomalicky deti...
zaujemave baby..takze ste vlastne dlhodobo v ketoze..ja cyklujem po 14 dnoch..no ide o to,ze ak do leta dam dole,to co planujem..tak skoncim a chapete,to si nemam dat melon?kukuricu atd?minule leto som bola bez vsetkeho ovocia pretoze som kojila a mala som doma mesacne babo..a toto leto si to uz nechcem odopriet ☹ stasne sa tesim na vsetky stavnate plody a zeleninku..mnaaam.inak to vyhovuje aj mne,ale jest v auguste slaninu,ked okolo mna bude ludom stekat melon z huby pardon za vyraz ,to je cista samovrazda 😀 😀 😀
A ESTE DALSI DOTAZ..MOHLI BY SME SI POSTUPNE ZACAT PRIDAVAT RECEPTY K TEJTO DIETKE,URCITE NAM TO VSETKYM POMOZE SPESTRIT JEDALNICEK,ASPON TYM,KTORY HO PESTRY NEMAJU..
MOJ RECEPTIK: CUKETOVY KREM( aby nechybala tepla polievocka)ale da sa aj za studena
500g cukety
50g masla
1 bio bujon-moze nemusi
100ml slahackovej smotany 33%
30g kyslej smotany 18%
opecena slanina
cuketku nakrajame,podusime na masle,osolime,okorenime,podlejeme bujonom,alebo vodou,nechame prevriet,zmixujeme,pridame sl.smotanu,opat nechame zovriet..do hotoveho kreu pridame za pl kys.smotany a navrch opecenu slaninku 😎
uplne jednoduche,kazdy to pozna a hlavne vyborne
@sasha871 ono v lete v ketoze nebudem...sezonne ovocie jest budem...inak ketoza je uplne paradna v zimnom obdobi..leto je cas na sacharidy z ovocia..ale nebudem to prehanat s inymi sacharidmi..
tu to mas popisane http://martinchudy.blogspot.sk/2015/02/test-met...
@sasha871 vycuc z clanku...o letnom obdobi...
Takže rovnako ako je prirodzené konzumovať niektoré čerstvo dopestované sacharidy v teplom období, je prirodzené v zimnom období konzumovať ketogenickú stravu, ktorá by mala obsahovať dostatok omega-3 tukov DHA a EPA, aby organizmus fungoval na plné obrátky.
@sasha871 To je super recept, nabudúce, ked sa hodím zas na dietku, tak ho skúsim!!🙂
@kaja73 No ja zas cyklujem. U mňa je to tak, že moje stravovanie je ináč v poriadku, naučila som sa vcelku zdravo jesť 🙂 Aj sa hýbem...Ale nastanú obdobia,ked si jednoducho neustrážim samú seba(a chlapa, ktorý mi stále čosi chce nosiť večer do postele) a vtedy nastupujem na túto dietu. Neviem si predstaviť mať tuto dietu ako štýl,ale v prípadoch núdze mi vždy pomôže 🙂 😉 Každopádne...ide o to, aby si počúval reč tela, a ked vyhovuje , tak samozrejme, riadim sa tým 🙂
caute baby. dnes som 7. den na "nizkosacharidovke".... celkom zaujimava skusenost, kedze som nikdy ziadnu dietu nedrzala... ale po 2 porodoch sa na mna dajake kilecka nabalili a potrebujem ich dat dole... no a zistila som ze ked "zerem" ryzu a ovsene vlocky (samorejme okrem ineho) tak sa z vahou nic nedeje... nehovoriac o tom ze obcas aj cvicim ci beham... jednoducho som dospela k zaveru, ze toto by mohol byt sposob ako zhodit 10-12kg, co mi ostalo ☹((
hladala som na nete sposob ako si zrchlit metabolizmus a nadabila som na "tukovy metabolizmus"... po asi tyzdni hladania info som sa rozhodla idem do toho... kupila pasiky, nejake tucne syry...
prvy den bez sacharidov - katastrofa.... jedla som slaninu, syry, kokosovy oej na lyzicky... prehanalo ma, bolest hlavy, abstak po sladkom som riesila balickom orieskov... ustalo to.. dalsi den pohodicka.... prazenicka na slaninke, viac zeleninky, maska... a dnes som uz v pohodicke... akurat so dnes taku chut na sladke chytila, ale pripisujem to skor ze som menej jedla a pila dopoludnia...
chcela som sa s vami podelit o par receptikov, co sa do tejto dietky celkom hodia (teda pokial sa nemylim):
trebars moja nahrada chlebika/peciva: Tvarohove bochniky
250 g ntučného tvarohu, 5vajec, 1/3 cl kypriací prášok do pečiva, sol, korenie podla chuti, Rasca (ja som dala chlebove a soli opatrne, lebo ked som ich uz davnejsie skusala, presolila som a priznam sa, za budla som na PDP, ten sice obsahuje skrob, tak radsej sodu bikarbonu)
Postup:
1. Tvaroh zmiesamee so žltkami, pridáme kypriací prášok do pečiva, dosolíme/dokorenime 2. Z bielok si urobime sneh, který potom pridame k tvarohu 3. Dobre premiesame 4. Ruru predhrejeme na 150 st. 5. Plech vyložíme papierom a nanesieme nan lyzicou cesto 6. Posypeme hrubozrnnou solou a rascou. 7. Dáme do rury a pečieme 30 -35 minut do zlatista.... Milujem ked si na ne natriem maslo....
Akosi mi neslo niektore veci jest bez pecivka.... 😀DDD toto ma zacharanilo...
robila som si aj tieto http://www.fitrecepty.sk/recept/lanovy-chlieb-b...
a tiez toto: http://www.fitrecepty.sk/recept/nizkokaloricky-...
dalsie mnamky co som objavila :
http://www.napadynavody.sk/fitness-torta-bez-mu...
a toto: (tu namiesto pudingu by som dala proteinovy prasok): http://www.nejrecept.cz/recept/fitness-tvarohov... a asi by som len tucny tvaroh pouzila
a co sa tyka jedalnicka na jeden den, tak sa snazim drzat sacharidy co najnizsie bielkoviny tak medzi 50-80 nikedy az 100g a tuky 2-nasobok bielkovin aj viac... docitala som sa ze ked sa tuky priimaju bez sacharidov, nepribera sa z nich...
vzdy sa snazim tak rano v hlave prejst co budem jest... beriem ze 100g tucneho syra ma v priemere 20g bielkovin (17-29 co som zatial mala doma), maso 100g tak isto 20g bielkovin(priemerne) a to iste rybicky 100g asi 20-25g bielkovin... takze viem ze mozem zjest denne max po 100g zo vsetkeho... k tomu 3-4 vajcia denne (vzdy mam nejake aj uvarene v chladnicke), samozrejme cinska kapusta, salatova uhorka, ci listove salaty(rukola, pollnicke, spenat)...
takze rano si spravim 3 vajicka na slaninke+uhorka, na desiatu syr (50-100g), obed si spravim nejaky saltik (kapusta, masko alebo tuniak, uvarene vajicko,uhorka, niekedy syr, osolim, prelejem stedro olejom, uz som skusala ja domacu majonezu ), vacsinou mi ostane aj na veceru, na olovrantik za 1-2 hrste lieskovce/vlaske, pripadne uvarene vajco alebo este syr, na veceru co mi ostane z obeda, alebo pridam klobasku este...
ak mam pocit ze porcia mala nepomer B:T menej ako 1:2, tak si nalejem za stamprlik olivoveho oleja alebo zajem za lyzicku kokosaku...
no a samozrejme vela pijem vodicky... rano kavu s lyzickou masla.. a aby som nezabudla, kazde rano a vecer davam psyllium - indicku vlaknninu a obcas pridam aj magneB6 a Bkomplex..
co sa tyka ketonov v moci, meriam aj viackrat za den... rano najtmavsi cez den tak stredny stupen...
tolko moje skusenosti a postrehy zatial... (mimochodom, zatial ma nevyhodila ani vecerna plechovka piva, ani 1-2 pohare sucheho vina )
Dievčatá, mrknite toto video, ide o prednášku o nutričnej ketóze, čo jesť, ako sa do nej dostať a pod .....
http://martinchudy.blog.sme.sk/c/373497/ketogen...
http://www.tvnoviny.sk/my-zeny/1789404_dieta-pr... kočky, aj Markíza objavila Ameriku , túto dietku 🙂))) Pár vecí mi tam nejak nepasuje, podľa mňa v tých výpočtoch majú veľa bielkovín,ale keby sa tie jedlá ,čo sú spomenuté upravili, boli by vhodné???

@baska614 A prosím ťa, ešte ako to je s tým prechodom medzi fázami?Do piatku je tá fáza carb low, a v sobotu už je carb up? Dakde som čítala, že už v piatok poobede idú na tú fázu carb up. Či radšej od soboty rána ísť na to? Tak sa pýtam,až dačo nepokašlem. 🙂)