icon

Dá sa udržať štíhla postava aj vo vyššom veku?

13. apr 2025

Co si myslite? Vekom sa tie kila lepia, ked sa pozrieme na nase mamy, babky, kolegyne. Mnohe su vo vyssom veku oplacane, aj sa snazia schudnut, nejde im to. Ale su aj take, ktore su chude a nic pre to nerobia. Moja svokra ma 70 a je stihla, ale nic pre to nerobi, je prirodzene stihla. Je to genetika, hormony? Ci aj aj?
Alebo niektore nase herecky. Za mladi krasavice s dokonalymi crtami a postavou a starsie su uz neforemne.
Nie je to samozrejme najdolezitejsia vec na svete, ale ak by zeny chceli, moze mat kazda dobru foremnu postavu, alebo niektorym to fakt nejde?

tiezjedna
13. apr 2025

Samozrejme, že nie každá žena môže mať štíhlu a foremnú postavu. Ani v mladom veku to nejde, nie tak v staršom.

kiki68
13. apr 2025

@hankab toto sa vie skaredo vypomstit, tento typ je moja mama 47kg, skinny, ale po tomto celom style ju skoro prizabil cholesterol, ta vaha moze byt geneticky taka, ale to neznamena, ze vnutri clovek nema naslapnute na maler. Vaha nie je jediny ukazovatel nejakej dobrej formy

pandorra
13. apr 2025

@mamamasama trosku hlupy nazor, znizena cinnost stitnej zlazy sposobuje aj priberanie

rozculena
13. apr 2025

Christová v čase svojej slávy hladovala ako modelka.Potom začala jesť .........

nevenka
13. apr 2025

@akvi sesterka mala taku spoluziacku, ze chuda ako lata a straaasne riesila, preco ti ludia su taki tucni, ze sa nestaraju o seba a bla bla. A moja sesterka na nu kukla, ze a Ty toto rozpravas? Zjedla 2x tolko, co sesterka, sladkosti, chipsy, hruuuuza a ani gram nepribrala, proste kazdy sme iny. A veru po 40-ke je to tazsie, clovek nie je perpetuum mobile a je rozdiel aj to, ci zena rodila, kolkokrat, ci mala nejake komplikacie, hormonalne zmeny, samozrejme, to vsetko spolu suvisi, nie je to len ta omielana rovnica a KT ako odpoved na vsetko.
@hederamonstera presne...

nevenka
13. apr 2025

@pandorra a kopu dalsich metabolickych procesov, kto nezazil, nepochopi. Ja som si zazila aj hyper, aj hypo, mne sa napriklad mega rychlo odvapnovali kosti, dokyor mi len oznamil, ze to patri k chorobe...☹

luccija
13. apr 2025

Z veľkej miery genetika sú celé rodiny kde doslovne *žerú* nesportuju a všetci sú chudi.
A tí, čo si len trocha doprajú a hneď priberú to som ja🤪moja mama až po menopauze pribrala 5 kg a bola rada, lebo vždy mala okolo 55-57 kg.
Po menopauze nastupuje prevaha testosterónu a ten robí tie pneumatiky pivné brucho.Ano, športovať treba hlavne kvôli osteoporóze zdravým kostiam, ale kto pravidelne nesportoval od mladosti málokedy nabehne na tú vlnu po deťoch a vo vyššom veku ja veľa bicyklujem, veľa prejdem peši, turistika, ale bojujem s každým kilom pribrala som 8 kg zavodnujem sa celé zle posledné 2-3 roky.A to ešte mám menzes nechcem vedieť čo bude ďalej, lebo keď stretnem niekedy známe po 50 tke aj tie čo boli pár rokov dozadu veľmi štíhle majú zadok a stehná úplne je vidieť ako sa zmenili.
Jednoducho tá svalová hmota ide preč a nastupuje tuk.
Tie, ktoré tu dobru postavu majú tak ju mali vždy😀

mandzula
13. apr 2025

U vacsiny ludi a vo vacsine pripadov je to vecou rozhodnutia, nastavenia v hlave. Tak ako vedia byt stihli/obezni ludia v mladosti, vedia byt stihli/obezni vo vyssom veku. Len cast obeznych tvoria ludia, u ktorych je za obezitou nejake ochorenie. Faktom vsak je, ze aj ti, co sa proste len prejedaju, obezitu si radsej "ospravedlnia", pred okolim a aj pred sebou, chorobou. Nezanedbatelnou vecou su aj stravovacie navyky, ktore si ludia nesu z kmenovych rodin. Ak sa jedlo jedno cez druhe, bez rezimu, zajedali sa negativne emocie (dieta zaplace a uz sa mu nieco pcha, aby bolo ticho), taha sa to s clovekom mozno aj cely zivot, a kedze obdobie nastupu menopauzy je plne emocii, hormonalnych vykyvov, bilancovania, vyrovnavania sa so starnutim, mnohe zeny to riesia prave jedlom.

zmrzlinka8
13. apr 2025

stačí, keď má človek veľa stresu , či už v práci, alebo doma, stúpa kortizol v tele a keď k tomu ešte sa nevyspí poriadne, tak tie hormóny pekne spôsobujú priberanie.

mamamasama
13. apr 2025

@denkabemommy tipujem, že si ďalšia buchtička s kopou výhovoriek.

mandzula
13. apr 2025

@zmrzlinka8 ako u koho, mne pri velkom strese nechuti a chudnem.

mamamasama
13. apr 2025

Pohybujem sa v komunite, kde ženy po 50-tke vyzerajú takto. Ale vy si kľudne papkajte a vyhovárajte sa na genetiku 😅🤣

denkabemommy
13. apr 2025

@mamamasama mám 26 a do fitka chodím od 15-16r, mimo to celý život športujem. Takže áno, rozhodne som z tých obéznejších s výhovorkami… ale najmä s troškou pokory o ostatným ľudom 😉

mamamasama
13. apr 2025

@denkabemommy A čo tam robíš? Lebo ak by si cvičila a správne jedla, tak by si nebola obézna.

denkabemommy
13. apr 2025

@mamamasama upratovať tam chodím 🤷🏼‍♀️

mandzula
13. apr 2025

@mamamasama napriek tomu, ze ja sama si myslim, ze zaklad je spravne nastavenie v hlave, zaroven si nemyslim, ze nie kazdy, kto chce, moze vyzerat ako zeny na fotke, ktoru si dala. Kedze sa pohybujes v prostredi, akom sa pohybujes, vies, aka je za tym drina, kolko to chce okrem ineho casu. Treba si vsak uvedomit, ze nie kazdy napriklad ten cas ma. Ja sama dlhe roky cvicim, nie tak profi, ako baby na fotke, no stacila mi v rodine jedna vazna vec tykajuca sa zdravia mojej mamy a zrazu som odstavena, lebo mam ine priority. A tych veci, pre ktore to nejde, je milion. Preto radsej az tak prisne nesudme.

anna_anicka83
13. apr 2025

Ja zas nechápem, že keď sa rieši postava, tak sa tu ide vždy do extrémov. Na jednej strane ženy, ktoré za ideál považujú 6x týždenne silové cvičenie, ani gram tuku, 47 kg pri 180 cm a na druhej už len obezita. Veď medzitým je kopec postáv, kíl, zdravých aj nezdravých. Podľa mňa mame hovoriť a zdravej postave a tele. To, že niekto nemá aj v 50 tke tehličky na bruchu a dovolí si mať aj nejaký tuk už preboha neznamená, že ma obezitu alebo nezdravý životný štýl. Moja mamina mala vždy normálnu postavu, silovo necvičila, neprejedala sa, bola v podstate sama na 4 deti) po 40 tke výrazne pribrala (stále tu nehovoríme o obezite), no sama prišla na to, že s vekom musí zmeniť stravovanie. Odvtedy sa viac-menej drží na rovnakej váhe, kontroluje sa, keď prešvihne svoju hranicu, tak vie, že začala viac papať alebo sa menej hýbať. Tak sa zase nastaví. Ma 155 cm a drží sa tak na 60-62 kg, čo pre niektoré tu je už pri jej výške vraj ťažká obezita pomaly. Ale na svoj vek (66 rokov) podľa mňa vyzerá veľmi dobre. Svokra celý život chudučká, fakt veľmi rada a veľa papala. Presne ten štýl, že keď cez zimu a Vianoce pribrala 4 kg, za mesiac to bolo dole. Potom zrazu mala 43 a už to dole nešlo. Tiež pribrala (zas nehovoríme o obezite), ale jej sa to presne ukladalo do brucha a do vrchu tela, nohy stále chudé. Vyzerala v pohode aj tak, ale v 60 tke sa zaprela, poriadne schudla, zmenila úplne stravu. Ma skoro 70, miluje sladké, dopraje si, ale stravu ma stále nastavenú tu, z ktorej chudla. Vyzerá tiež super, tým, že ma geneticky pekné štíhle nohy a ukorigovala ten vrch. Ani jedna v živote silovo necvičila. Takže áno, veľa robí genetika, veľa robí životný štýl, niekto to ma ľahšie, niekto bojuje. Nič nie je stratené, aj keď od 30tky silovo necvičíte, ani sa nechystáte. Môžete mať primeranú postavu a zdravé telo aj v neskoršom veku. Moje dva príklady s nami zvládnu ťažké turistiky, prechádzky, sú aktívne, nemajú žiadne závažné ochorenia, majú postavy primerane veku, sú zdravé. Nemusia vyzerať ako Zory Czoborové, to však neznamená, že majú obezitu alebo vyzerajú zle😉

inga93
13. apr 2025

@mamamasama a dopomahaju si plastikami, myslim, ze ty nebudes vynimka 🙂 ale pokojne tu do kazdeho huc a hraj dokonalu

lilope
13. apr 2025

@mamamasama pohybuješ sa v komunite, kde povolaním týchto ľudí je šport, to nemôžeš porovnávať s ľuďmi, ktorí 8-12 hodín pracujú väčšinou sedavým zamestnaním, každý deň sa starajú o malé deti a domácnosť a veľa času na cvičenie im vo všedný deň nezostáva aj keby chceli. Nieto si ešte každý deň pripravovať vyváženú zdravú stravu niekoľkokrát denne. Alebo potom porovnávaš tieto ženy so 60, 70 ročnými, to je už ozaj na smiech 😃 Okrem toho, na tejto úrovni to robia ľudia s predispozíciou byť štíhli s určitou genetickou výbavou.

zmrzlinka8
13. apr 2025

@mandzula to je jednorazový stres. ja hovorím skôr o takom dlhodobom chronickom strese, tam stúpa kortizol výrazne.

autor
13. apr 2025

@mamamasama ked ta tu uz mame porad prosim nejake cviky na zadok. Vsimla som si, ze zeny nad 55+ rokov stracaju zadok. Tuk sa im uklada do hornej casti tela a brucha, hoci niektore aj maju stihle nohy, ale zadok nikde. Je nejaky cvik setrny na kolena v tomto veku? Cize ziadne vypady a extra drepovanie. Len nejake zanozovanie so zatazou?

zmrzlinka8
13. apr 2025

@mamamasama no veď uvidíme, dokedy. podľa mňa v staršom veku nevyzerá dobre príliš chudá postava, taka vyziabnutá zošúverená, tá koža zoschnutá. aj v tvári potom žena vyzerá staro. radšej pár kg naviac.

anna_anicka83
13. apr 2025

@mandzula Toto je vysoko individuálne. Ja som tiež stresový papkač, a aj keď nepapkám pri dlhodobom strese vidím, že spaľovanie tiež ide pomalšie. Ale nemá to tak každý, niekto aj pri dlhodobom strese chudne. Len pohľad je iný. Ten, ktorý pri trápení - strese chudne, toho aj poľutujú. Ten, kto priberá je nenažranec a asi to nemá až také ťažké, keď sa tak pekne vypapkal😉 Ja som sa musela ten stres naučiť zvládať, hlavne ten skrytý, inak by som sa s kilami nepohla. Ale stále je to ťažké.

sense
13. apr 2025

@mamamasama hej aj tieto na foto majú po 50....a žiadne plastiky....

mandzula
13. apr 2025

@lilope toto si velmi trefne vystihla. Trenovala som s trenerom, majitelom fitka, a ten nevidel dolava-doprava, vsetko boli len vyhovorky, strasne ma nasieral, az demotivoval - jedlo do prace si mam chystat doma a nosit - niekolko dni do tyzdna som travila na sluzobkach v neklimatizovanom aute, z ktoreho som vyskakovala do autobusu, aby som o 30 minut bola vo fitku. Boli 4 hodiny, ja skapata z roboty, ledva som za sebou nohy tahala a len som pocuvala, ze sa vyhovaram. Rovnako nakladal panej, co sa okrem prace sama starala o postihnuteho syna a choru mamu. Ledva si nasla tu hodinu pre seba a dockala sa len toho, ze sa vyhovara. Ludia zijuci a pracujuci vo fitness svete su casto zaslepeni.

beronsche
13. apr 2025

Inak ja mam pocit, že skôr ženy, ktoré za mlada pchali piate cez deviate a boli štíhle, že tým sa často vo vyššom veku výrazne zhorsi postava. Svalová hmota sa stratí, bruško pekne zaokrúhli, zadok zmizne..
Ale zase, je mi jasné, že je to silne individuálne.

mandzula
13. apr 2025

@beronsche takto to vidim aj ja. Striehnem sa v jedle od puberty, lebo mam tendenciu sa vyzrat. Za tie roky uz viem, kde su moje hranice, kedy ubrat, kdezto zeny, ktore toto riesit nemusia, sa v prechode nevedia az tak rychlo "prestavit".
Plus maju pocit, ze su chude, cvicit teda nemusia, pretoze cvicenie sa u nas spaja skor s nadvahou. O to viac ich potom moze prekvapit prechod, ked treba riesit aj zmenu stravy, aj cvicenie, na ktore nie su zvyknute.

denkabemommy
13. apr 2025

@mandzula súhlasím, sú zaslepení. Sama som taká bola, keď moja jediná povinnosť bolo cvičiť, to je ako žiť v inej dimenzii 😅. Ale tiež viem, že často sa veľa ľudí na niečo vyhovára, možno mal ten tvoj tréner taký štýl motivácie, niektorým to mohli vyhovovať, lebo potrebujú cítiť taký druh tlaku. Preto ich je našťastie veľa na výber 🙂

tykat
13. apr 2025

Mam to naopak, mam 50+ a aktualne postavu ako som mala naposledy pred 20r. V auguste mi zistili cukrovku a odvedy mam minus 20kg. Dovtedy som mohla cvicit, zdravo sa stravovat, 10tis krokov denne a pod. Len som hladovala a priberala. Kila sa na mna doslova lepili. Teraz to letelo dolu same. Uz 3 mesiace si vahu udrziavam bez akeljkolvek namahy.

mandzula
13. apr 2025

@denkabemommy ano, napriek tomu, ze trenoval skvelo, odisla som. Dobry trener by totiz mal byt aj akysi psycholog a vediet odhadnut, co na klienta plati.