Dlhodobé chudnutie
Ahojte. Rozhodla som sa, že začínam pracovať na chudnutí. Nie krátkodobo, ale s cieľom urobiť zmenu, ktorá bude dlhodobo udržateľná. Nechcem ísť cestou extrémov, ale skôr si nastaviť fungujúci režim, ktorý sa dá dodržiavať aj v bežnom živote. Chcela by som schudnúť 25/30kg.
Budem rada, ak mi napíšete svoje skúsenosti alebo tipy, ktoré vám pomohli schudnúť a hlavne si váhu udržať. Čo vám fungovalo v strave, pohybe alebo v nastavení hlavy a čomu by ste sa naopak vyhli.
Vopred ďakujem za každú radu.
najdôležitejšia je motivácia. netreba pevnú vôľu keď máš motiváciu.. aká je tvoja motivácia?
@biba_18 nenávidím svoje telo… nechápem ako som to mohla nechať zájsť tak ďaleko
vyhni sa dietam, jedalnickom (toto je najviac obmedzujuca vec, ked ti niekto napise, presne jedla, ktore mas jest, a ty na ne vobec nemas chut), hladovaniu, nejedenie po 17 a podobne hluposti, najdi si fitko, dobreho trenera, stravu si musis nastavit tak, aby si ju vedela dodrziavat stale, nie iba nejaky cas a potom hura vratim sa k starym zvykom, a co sa stravy tyka, tak to uvedomenie si, co kedy jest a co nejest, napr. zelenina hocikedy, ovocie doobeda, obed klasicky s prilohou, vecera zelenina a maso, sunka, syr, ryba, vajcia a pod., ked si hladna skus si dat hrst orechov, acidko, zaciatky su tazke ale da sa to, najhorsie je ist dalej, udrzat si to
2x cvicenie silovy trening pod dohladom a k tomu 2x kardio
pojde to rychlo dole
ale nenávisť nie je motivácia 😏
skor to že sa nechceš nenávidieť. a ešte lepšie by bolo keby si sa chcela mať rada - napríklad.
preto sa pýtam - aká je tvoja motivácia
či si nad tým rozmýšľala…
ale nenávisť nie je motivácia 😏
skor to že sa nechceš nenávidieť. a ešte lepšie by bolo keby si sa chcela mať rada - napríklad.
preto sa pýtam - aká je tvoja motivácia
či si nad tým rozmýšľala…
@biba_18 chcem byť len chudá, nič viac. Mať veľkosť xs/s. Nie L/Xl
a keď budeš chudá tak čo? mám pocit že nerozumieš čo sa pýtam. ak by si chcela byť chudá, len to že byť chudá - tak by si proste už dávno chudla bez problémov…
a ďalšia vec - máš reálne telesné predpoklady mať veľkosť xs/s a vyzerať zdravo a byť aj skutočne zdravá?
a keď budeš chudá tak čo? mám pocit že nerozumieš čo sa pýtam. ak by si chcela byť chudá, len to že byť chudá - tak by si proste už dávno chudla bez problémov…
a ďalšia vec - máš reálne telesné predpoklady mať veľkosť xs/s a vyzerať zdravo a byť aj skutočne zdravá?
@biba_18 asi nechápem čo sa pýtaš teda. Neviem akú inú motiváciu mám mať. Mám 170cm
veď práve. nevieš 🤷♀️ tak ako to chceš dosiahnuť…
prečo chodíš do roboty, prečo si chodila do školy, prečo doma upratuješ… tak to je tiež prečo chceš chudnúť…
preto som napísala - že najprv musíš zistiť prečo. a keď budeš vedieť prečo, až vtedy sa to podarí…
ale to treba nad vecami rozmýšľať. a byť k sebe úprimný. začni tam. bez toho sú všetky ostatné rady zbytočné…
@anonym_autor Mne sa najviac osvedčilo jesť všetko, ale v malych množstvách a nejesť medzi jedlami. Všade chodím pešo kde sa dá. Nepiť sladké vody,nesladiť a nejest sladké na kilá, ale len občas keď viem, že spálim.Takto nemám pocit, že dietujen,alebo to robím nasilu .Doprajem si viac zeleniny aj ovocia, ale zároveň jem aj normálne jedlá čo zvyšok rodiny. Veľa chodím, byciklujem v lete ale insk žiadny šport. Najhoršie je vydržať jesť málo kým sa stiahne žalúdok.
veď práve. nevieš 🤷♀️ tak ako to chceš dosiahnuť…
prečo chodíš do roboty, prečo si chodila do školy, prečo doma upratuješ… tak to je tiež prečo chceš chudnúť…
preto som napísala - že najprv musíš zistiť prečo. a keď budeš vedieť prečo, až vtedy sa to podarí…
ale to treba nad vecami rozmýšľať. a byť k sebe úprimný. začni tam. bez toho sú všetky ostatné rady zbytočné…
@biba_18 ale veď celý čas píšem prečo. Chcem byť chudá, obliekať si to čo sa mi páči.
@anonym_autor a ja ti hovorím že toto NIE JE tvoja motivácia. ak by bola, už by si dávno úspešne chudla… a nie iba to - okrem chudnutia je treba váhu aj udržať.
95% ľudí čo schudli znova pribrali.
tiež chceli ako ty nosiť veci čo sa im páčia
a potom už zrazu nechceli? čo myslíš?
ale keď si presvedčená že tak to má byť, chudnúť kvôli tomu že chceš nosiť veci čo sa ti páčia, tak hurá do toho, bude to malina 🤷♀️ návod ti dali baby hore
držím palce
@anonym_autor a ja ti hovorím že toto NIE JE tvoja motivácia. ak by bola, už by si dávno úspešne chudla… a nie iba to - okrem chudnutia je treba váhu aj udržať.
95% ľudí čo schudli znova pribrali.
tiež chceli ako ty nosiť veci čo sa im páčia
a potom už zrazu nechceli? čo myslíš?
ale keď si presvedčená že tak to má byť, chudnúť kvôli tomu že chceš nosiť veci čo sa ti páčia, tak hurá do toho, bude to malina 🤷♀️ návod ti dali baby hore
držím palce
@biba_18 a aká by mala byť jej motivácia, keď toto čo píše podľa teba motivácia nieje? Chce vyzerať lepšie a cítiť sa dobre v menších číslach. Je to úplne dostačujúca motivácia
Motivácia je len dočasná čiže nie dlhodobá, disciplína je to čo potrebuješ.. dodržať stravu prípadne málinko poľaviť a pohyb aj keď sa ti nechce aj 20 min je lepšie ako nič.. veľa šťastia
@biba_18 chcem byť len chudá, nič viac. Mať veľkosť xs/s. Nie L/Xl
@anonym_autor nepreháňaj to. Ja som chudá a veľkosť xs/s som mala naposledy na strednej škole, to fakt nie je meritko, ktoré by si mala riešiť. Začni sa mať rada, viac sa hýbať, zdravšie jesť a budeš sa cítiť lepšie aj vo svojom tele.
Mne pomáhajú kalorické tabuľky. A pridať pohyb. Veľa chodiť.
@biba_18 ale veď celý čas píšem prečo. Chcem byť chudá, obliekať si to čo sa mi páči.
@anonym_autor každému vyhovuje niečo iné, u mňa jednoznačne KT. Ráno pri káve si naplánujem celý deň, podľa seba, podľa toho, čo mi chutí a zároveň vem, že môjmu telu nič nechýba, to je veľmi dôležité, aby to neodniesla tvoja pleť, zuby, vlasy. A je to dlhodobo ľahko udržateľné, ak nejdeš na príliš nízkom príjme. Som rovnako vysoká, idem na 7700kj. Nehladujem, strava je veľmi pestrá a bez problémov 2-2,5kg dolu mesačne dám. Dať dolu 30kg je beh na dlhú trať, odhadujem to na 2 roky, lebo po schudnutí určitého množstva kg sa chudnutie niekedy spomalí, až zastaví, ale netreba zúfať, ono to pôjde ďalej, niekedy zase zletí viac kg ani nevieš ako, aj keď sa stravuješ a hýbeš rovnako. Keď máš takú vysokú nadváhu, pohyb je najlepšie začať s rýchlou chôdou, plávaním, po nejakom mesiaci, keď už nebehneš na stravovanie a budeš vidieť prvé výsledky, tak začni cvičiť, na youtube máš more videí, vyber si, čo ti bude vyhovovať. Môžeš aj do fitka chodiť, to je už na tebe. Nezabudni veľa piť a veľa oddychovať, spánok je veľmi dôležitý pri chudnutí. Ak varíš pre rodinu, postupne meň stravu aj im, minimum oleja, žiadne zásmažky do polievok, ale zahustiť nastrúhanou zeleninou, zemiakom, vysmážané minimálne, ideálne vôbec, nekupuj domov sladkosti, radšej upeč koláč, bábovku, kľudne si raz za čas jednu porciu môžeš dať, ak sa ti vojde do denného príjmu. Naporcuj si kuracie, hoväzie mäaso,ryby po jednej dvoch porciách do mrazničky, keď budeš variť rodine niečo iné, ty si urobíš to, čo je vhodné pre teba. Nemaj výčitky, ak sa neudržíš a zješ pol pizze, že už je všetko stratené a nepošli za ňou ešte celú čokoládu, chipsy a cocacolu. Pokračuj ďalej, nepriberieš z polovice pizze 2kg, ale nesmieš zlyhávať často. Kúp si krásne šaty, nohavice, sukňu, do ktorých sa vlezieš len tak tak, idú na tebe prasknúť, to bude motivácia, o pár mesiaciv sadnú. Nezabudni sa pomerať, niekedy váha stojí, ale ubúdajú cm, nezabúdaj,že číslo na váhe vidíš len ty, cm všetci naokolo. Nech sa ti darí.
tak ja by som začala - chôdza. Nordic walking s paličkami, alebo len tak, rýchlejšia chodza cca 1 hod denne. A k tomu cca 15 min silové cvičene s vlastnou váhou doma, ale ak sa doma nedonútiš, tak 2-3x do týždňa fitko. S trénerom pre začiatok. Ale napr podľa swba viem, že ak už som vo fitku, tak odcvičím hodinu aj sama, lebo, no tak sedieť tam nebudem, už keď som tam. Ja mám stiahnutý timer tabatu ale stačí ak by si aj vo fitku dala nejaké cviky po sériách -3-4 seríe po napr 15 cvikov. Nohy, ruky zadok, brucho. A máš hodinu.
Tiež odporúčam kalorické tabuľky. Nebyť ich otrokom, ale na prehľad príjem - výdaj ideálne, lebo jediné, čo funguje je kalorický deficit. Ja potrebujem schudnúť síce "len" okolo 10 kg, aby som sa cítila komfortne, tak si sledujem KT, nekupujem somariny, snažím sa urobiť 10 tis. krokov denne ( mám sedavú prácu), jem menšie porcie, zeleninu ku skoro všetkému. Mňa veľmi baví profil na IG annamarieminus60kilo, veľmi inšpiratívna žena a na cvičenie robím fyziopilates doma
@anonym_autor kaloricke tabulky a pevna vola. K tomu pridat pohyb a vydrzat. Schudla som 20kg.
Naj rada je asi - nemať chudnutie ako prioritu, ale hľadať niečo iné - viac energie, zdravšie telo, pozitívna myseľ. Čo sa týka stravy - nedržať žiadne debilné diéty, mať nastavený kalorický deficit a jesť približne toľko - nie príliš nad limit ale ani striktne sa držať limitu. Brať to celé ako novú pozitívnu skúsenosť a nie ako nutnosť.
Určiť si dôležité piliere, nebrať CHUDNUTIE AKO CHUDNUTIE, ale ako zmenu životného štýlu. Ak si to chceš udržať dlhodobo nerozmýšľala by som vôbec nad diétami. Nie som žiadna výživová poradkyňa, som fyzio ale s nadváhou sa stretávam denne a snažím sa ženy hlavne motivovať. Pretože s nadváhou nie sú spojené len kg navyše ale strašne veľa zdravotných problémov. Ak chceš môžeš mi napísať na ig @cesta.zenou a prevediem ťa postupne, po malých krokoch k lepšiemu životnému štýlu. 😊 a ešte žiadne meranie ani váženie na pravidelnej báze, môžeš sa na začiatku informatívne ale potom dlho nič, ide o to ako sa budeš cítiť, váha je často demotivujúca a málo kedy to odzrkadľuje reálne zhodnú hmotnosť.
@biba_18 nenávidím svoje telo… nechápem ako som to mohla nechať zájsť tak ďaleko
@anonym_autor toto je skor na psychologa alebo psychoterapeuta
rady k chudnutiu si dostala
@anonym_autor toto je skor na psychologa alebo psychoterapeuta
rady k chudnutiu si dostala
@anonym_83e7e4 nemyslím si, že je to na psychológa alebo psychoterapeuta. Kto s takou nadváhou je zamilovaný do svojho tela? Po pôrode mi ostalo desať kg, nešli dolu za ten svet, kým som kojila, pohľad do zrkadla bol vždy otrasný, najmä v spodnej bielizni, prešla som to bez psychológa, kg zišli po odstavení
@januska12323 ale to je to - ona sa nechce mať rada, nechce sa viac hýbať, zdravšie jesť a cítiť sa lepšie vo svojom tele - chce byť chudá 😏🤷♀️ nechce mať kvalitnejší život, len chce nosiť malé čísla oblečenia…
@januska12323 ale to je to - ona sa nechce mať rada, nechce sa viac hýbať, zdravšie jesť a cítiť sa lepšie vo svojom tele - chce byť chudá 😏🤷♀️ nechce mať kvalitnejší život, len chce nosiť malé čísla oblečenia…
@biba_18 veď samozrejme s tým že schudnem sa začnem mať rada. To ide ruka v ruke.
@anonym_autor ty chceš byť chudá. sama si to písala. pokiaľ nebudeš úprimná sama k sebe, nikam sa neposunieš. všetky slová sú inak zbytočné.
@anonym_autor ty chceš byť chudá. sama si to písala. pokiaľ nebudeš úprimná sama k sebe, nikam sa neposunieš. všetky slová sú inak zbytočné.
@biba_18 veď som úprimná sama k sebe. Neveim úprimne o čo ti stále ide…
@anonym_autor takže úprimne - bude ťa tešiť jesť viac zeleniny? bude ťa tešiť dvihnúť zadok a namiesto sedenia ísť skákať 10 minút na švihadle? namiesto 4 koláčikov len 1 alebo ani ten, lebo to úprimne nebudeš chcieť?
ty chceš byť chudá. opakujem sa - návody si dostala. je ich plný internet. ak by si chcela byť chudá, už dávno si chudá. áno, je mi jasné že nechápeš. absolutne nerozmýšľaš nie že nad sebou, ale ani nad tým čo píšem…
@biba_18 veď som úprimná sama k sebe. Neveim úprimne o čo ti stále ide…
@anonym_autor Strava je zaklad, skus tie kaloricke tabulky. Ani nemusis menit navyky, len sa zmestit do denneho limitu. A mozno potom uvidis, ze namiesto horalky si radsej das jogurt s troskou medu a este ti ostanu kalorie k veceri… a pohyb nemusi byt casovo narocny ani namahavy. Ja ako kardio chodim plavat, co zaberie viac casu, ale okrem toho chodim na rychle prechadzky - dnes rano, po tom, co si napisala, som bola na rychlej 4km prechadzke tu v okoli. Cas 36min, minus 233 kcal. Ak mas vyssiu hmotnost, ty by si spalila viac. Toto ti naozaj zaberie minimum casu. Len treba zacat.

najdôležitejšia je motivácia. netreba pevnú vôľu keď máš motiváciu.. aká je tvoja motivácia?