Dnes som si povedala koniec. Kto sa pridá?
Dlho som sa odhodlavala, stale som to len odkladala, ale dnes prisiel den, kedy som na to pripravena. Zacinam sa sravovat zdravsie, pravidelne a hybat. Pohybu mam dost aj doteraz, k tomu fitko, ale nema to ziaden efekt, ked kazdy den popapam kopu sladkosti a nepozeram na cas a na mnozstva jedal. Chcela by som vyzvat niekoho, kto by v tom isiel somnou, nejake rady, napady, fotky jedal a podobne zalezitosti. Velmi sa na to tesim, ze v tom budeme spolocne 🙂 😝 😀
@alaguema som rada ze niekto tu prisiel s takou odvahou...dakujem za seba zdielam tvoj nazor ja ked som mala 60kg tiez som neranajkovala ale kvôli praci a jedla som prvy krat okolo 12 niekedy az okolo 14h a bola som chuda...skusala som jest 5krat denne a zacaa som priberat...moje telo potrebuje max 4x aj to z toho 2x je len pitie acidka takze asi tak...dakujem za príspevok velmmi suhlasim zdielam
mozem vas poprosit na link na skupinu? alebo prosim o prijatie ;) nech hladam ako hladam, neviem to najst
@alaguema no ak by som mala byt ja cele dopoludnie iba na tekutinach tak neviem kam by som dosla.ja jem sice 5x denne ale male porcie. Precitala som si dost vela clankov a skoro vsade je odporucane jest 5x na den. Mne to tak vyhovuje a takto budem ucit aj svoje deturence 🙂.Aj ja som bola pekne stihla pre tym nez som otehotnela. A teraz sa chcem vratit do normi len to akosi trva:-/.
@alenka1901 ak ti to vyhovuje, tak je všetko v poriadku. Ja som reagovala na to, ako si to formulovala "snažím sa jesť 5x denne"...akoby ti to spôsobovalo nejaký problém. Preto som napísala, že to nie je vôbec nevyhnutné, že nemusíš, ak sa máš k tomu nútiť. Všetky články, ktoré tvrdia opak, sú zastaralé. Ideálne stravovanie je vec veľmi individuálna a ak niekto tvrdí, že každý paušálne musí jesť 5xdenne, aby schudol, alebo si udržal bdelý metabolizmus, tak je to človek, ktorý nemá najnovšie informácie a iba opakuje tie staré. Som živý dôkaz toho, že to tak nemusí byť 🙂
@bandura myslíš, že si to vyžaduje odvahu? 😀 Ja to mám takto od malička, nikdy som ráno nemala nejakú extra chuť na jedlo a nepotrebujem desiatu, ani olovrant, nevidím v tom zmysel jesť toľkokrát za deň, hoci aj malé porcie...načo? My nie sme biologicky ani geneticky nastavení na to, aby sme mali neustále niečo v žalúdku, trávenie využíva veľkú časť energie, ktorú máme k dispozícii. Aj malú porciu potravy telo začne okamžite tráviť, pri jedení 5x za deň v podstate nemá šancu prestať tráviť ani na chvíľu. Ja si pocit hladu si dokonca užívam, je to zdravé a príjemné mať na chvíľu prázdny žalúdok, okamžite cítim príval energie, som oveľa výkonnejšia v krátkodobom pôste, ako v najedenom stave. Je hrozne veľa omylov okolo stravovania, neustále sa to mení, naozaj je treba nájsť čo komu vyhovuje a nech je to kľudne aj proti všetkým zavedeným pravidlám.
@bandura skus kliknut na tento link, https://www.modrykonik.sk/group/6855/
inak je to aj stará jogínska prax - nejesť ráno vôbec nič dovtedy, kým sa nevyprázdnia črevá. Kým sa neukončí jeden celý cyklus trávenia. Mne to príde veľmi logické.
Suhlasim s tebou, ze jedenie 5x denne je mytus a ludia na to nie su stavani. Podmienky na to, aby luduia mohli takto casto jest su az posledne storocie. Keby ludia v minulosti jedli tak casto, vymreli by, lebo by nestihli nic ulovit, dopestovat, dochovat. A asi sme rozne na travenie predurceni. Existuju ludia s eskimackymi zaludkami - staci im jest raz-dva krat denne (inuitom raz za niekoloko dni) , ale poriadne. Moj syn je taky, je len obed a veceru, ale zje za troch - je stihly, ma krasnu atleticku postavu.
Ja si podobne ako ty uzivam pocit hladu. Zenie ma dopredu. No ja to mam naopak v tom, ze jem rano a na obed. Ak sa rano nenajem, potom by som od obeda len jedla a jedla. Od malicka patrili ranajky k mojmu najoblubenejsiemu jedlu. Ako nahle som ich zacala kvoli neusporiadanemu zivotu vynechavat, pribrala som. Aki sme ludia rozni, preto neexistuje jednotna cesta k zdraviu a dobremu pocitu zo seba.
Ja som po rokoch zmenila svoj zivot aj vzhlad. Nasla som si to, co mi vyhovuje. Nasla som beh. Beham 6-8 km kazdy druhy den. Pecivo jem len rano. Normalne obedujem aj s malym dezertom. Ak ma caka vecer praca, dam si na veceru syr, alebo maso zo zeleninou. Za 3 mesiace je zo mna iny clovek. Ludia ma nepoznavaju na ulici a cudzi luda ma povazuju za au-pairku mojich styroch deti. Nestalo to nic - 20 EUR za bezecke tenisky v Lidl a 3-4 hodiny casu do tazdna. Cas, ktory bezna zena za tyzden preklebeti, prekonikuje alebo prepozera TV.
@bandura ženám, ktoré majú početnými nezmyselnými diétami a následným prežieraním sa (sorry za výraz), sa metabolizmus skutočne dokafral. To je zrejme dôvod, prečo sa potom všade píše o pravidelnom jedení až to dospelo do štádia, že sa to aplikuje plošne. Je možné, že pri pravidelom a rozumnom príjme sa niekomu ten metabolizmus aj upraví...a niekomu nie. Ten reset je tiež u každého individuálny. Ale striedmosť - teda aj menej dávok jedla denne, ako životný štýl, nemôže metabolizmu ublížiť - práve naopak. A nie každá žena s nadváhou musí mať zákonite rozhodený metabolizmus. Budú ho mať tie, ktoré celý život skáču z diéty na priberanie a potom zas diéta a stále dookola.
@alaguema no ja sa musim priznat ze mne vaha kolise ale preto ze som schudla a zacala som sa prezierat...ale to len tento rok posledny nikdy som s vahou nemala problem...ked som trochu pribrala hned som aj schudla a ani neviem ako ale to som bola mladsia...ale aj teraz hned ako si upravim jedalnicek tak vaha klesa vemi rychlo co povazujem za vyhodu a za suepr metabolizmus...teraz chcem pracovat na tom ze ked schudnem chcem si aj rozumnym zivotnym stylom vahu aj udrzat presne tak ako pises.... 😉
@alaguema páčia sa mi tvoje názory, ale tento, že jedenie v piatich dávkach denne, je prekonané, neplatí na všetkých, nie všetkým vyhovuje, nie všetci sa môžu a chcú toľko hýbať. Niekomu vyhovuje jedlo dva krát denne, niekomu šesť krát denne. Je pravdou, že ženy, ktoré jedli dva krát denne a váha sa im nepohla, rozdelením toho istého jedla na 5-6 malých dávok začali chudnúť. Ja medzi ne patrím, nikdy som nemala rada sladkosti, vysmážené jedlá, nikdy som nepila sladené nápoje, ani čaj, lebo mi nechutia, celý život sa stravujem v podstate veľmi zdravo, no aj tak váha stúpala. Ja by som aj bola jedávala viac krát denne, ale som nestíhala, vždy keď som nestíhala, tak som pribrala.Takže niečo na tom rozhýbaní metabolizmu zrejme bude. Ja by som bola hladná pri takom príjme, ako máš ty. Každá z nás má tu svoju cestu, ak je štíhla, zdravá, nie je hladná, cíti sa fajn, je to OK, ale množstvo tém o chudnutí, ktoré tu sú, hovoria o opaku. Takže nezatracovala by som ani jedenie päť krát denne, pre niekoho to môže byť obmedzujúce, niekomu to maximálne vyhovuje. A kedysi človek síce nemal päť krát denne jedlo, lebo pre neho nebolo tak ľahko dostupné, ako dnes, ale mala nepomerne viac pohybu.
baby gratulujem vám k tomuto kroku .. sama sa odhodlávam už dlhšie ale nejak to stále odkladám =/ ..ale chcela som Vám povedať, že nie je dobre kombinovať mlieko a ovocie .. vločky a ovocie =) ..
"Ovocie cez žalúdok len prechádza a spracováva sa v čreve. Ak zjete spolu s ovocím alebo predtým čokoľvek iné, ovocie ostane v žalúdku a spolu s ostatným jedlom začne kvasiť, hniť a produkovať plyn. To je aj dôvod, prečo sa môžete cítiť nafúknutí alebo mať problém s trávením." to je z jedného článku o ovocí =)

@alenka1901 nie je vôbec nutné jesť 5 krát denne. Je to mýtus a absolútne neplatí univerzálne pre každého. Odporúčam blog Vlada Zlatoša. Je to jeden z ľudí na Sk, ktorý pracuje s najnovšími informáciami, veľmi odborne a myslím, že aj zodpovedne. Zabudnite už na to jedenie 5 krát denne...ja by som nebola schopná toľko jesť, nikdy som nepotrebovala 5 jedál denne, tak prečo by som ich mala jesť? Lebo niekto povedal? Je to pomaly už ako taká mantra, ktorú každý omieľa dookola, ale medzitým sa zistilo kopec nového v oblasti výživy a v tom, ako naše telo vlastne funguje. Ja dlhodobo neraňajkujem vôbec. Celé dopoludnie pijem iba tekutiny, potom si dám nejakú domácu polievku so zeleninou a na večeru bielkovinu s kopcom zeleniny a k tomu malú porciu sacharidov (jeden malý zemiak a pod). Občas si dám úplný pôst. Som štíhla, mám kopec energie a chorá som nebola ani nepamätám. Môj metabolizmus šlape ako hodinky, nemám ho vôbec spomalený ako tvrdia odborníci, ktorí sa zabudli niekde v 80.rokoch. Jesť menej krát denne je zdravé, dámy 🙂 Treba zbierať aktuálne info a nájsť si svoju individuálnu cestu.