icon

Je chôdza vhodná na zlepšenie kondície a chudnutie?

8. sep 2026

Dobrý deň.

Mám 110 kg a kondičku úplne otrasnú. Skúsila som pár cvičení z YouTube pre začiatočníkov a ja som hotová skôr než skončí rozcvička 😅 Nechcem sa hneď odpáliť a potom s tým zase seknúť.

Je blbosť začať zatiaľ len obyčajnou chôdzou každý deň a cvičenie riešiť až neskôr?

Strana
z2
anonym_1829b4
8. sep 2026

Je to práve to najlepšie, začať chôdzou. A hlavne upraviť stravu.

anonym_29e1ae
8. sep 2026

Ako si sa dokázala vyjesť na takú váhu?

anonym_d3d202
8. sep 2026
@anonym_29e1ae

@anonym_29e1ae blbsiu otazku nemas ?

tenerifka
8. sep 2026

@anonym_autor strava a fitko, minimalne 3 x do tyzdña. ..... Bohuzial. Jedalnicek a zostava cviceni od trenera. Musis si najst cas, nejde len o estetiku, ale aj o zdravie. Pri diete schudnes len kg, ale potrebujes mat pevne telo, nie ako ovisnuta vysusena slivka. Ja ked vidim vo fitku 70-tnicky, ktore sa prave prebudili zo zimneho spanku a cakaju zazraky na pockanie, je mi ich luto, ale toto uz asi nedaju, aj tak to vacsinou flakaju. Posilñovanie je zivotny styl na cely zivot a investicia do zdravia. Cim skor zacnes, tym lepsie pre teba...

anonym_e4f60f
8. sep 2026

Chôdza je perfektná na začiatok a kľudne by som si dala tak 3-4x do týždňa aj iba tú rozvičku, nech si buduješ návyk, trošku sa ponaťahuješ, zahreješ a postupne pridávať 🙂

anonym_49849e
8. sep 2026

Chôdza je super, ja som mala viac kil ako ty a zo zaciatku som len chodila. Doma v obyvacke, skus si pozriet na youtube Walk at home a dat si na zaciatok 15min video a uvidis 🙂 ja som postupne pridavala.. Doma rychla chodza a vonku prechadzka. A co sa tyka tych cviceni, ja som sa z toho nesla zrutit, vedela som, ze nebudem vladat, takze ked vo videu urobila 50 opakovaní a ja 20, bola som ok.. o týždeň som urobila viac, o dalsi tyzden viac a o 2 mesiace som urobila vsetky 🙂 aj tvoja kondicka sa zlepsi

anonym_113207
8. sep 2026
@anonym_29e1ae

@anonym_29e1ae citis sa lepsie? komu tento komentar pomohol? ked si taka uzasna, tak porad ako na to a nie toto. hlavne, ked sa sam clovek rozhodol s tym nieco robit. ale tak treba si zdvihnut sebavedomie na ukor niekoho ineho, ze?

thirstymonk
8. sep 2026

No... len pomaly. Ja som tiež začal len pred dvoma týždňami a už žnem prvé výsledky (5kg dole a 4cm z pása). Keď schudneš príliš rýchlo, tak ti ostane ovisnutá koža a keď nemáš iks tisíc na to, aby si si ju dala odoperovať, ta budeš vyzerať jak predkožka zo slona.

Určite by som v tejto fáze u teba nestrašil s dajakymi trenermi a jedalničkami na mieru len za 150€ atď. Urob zmenu. Jednu v oblasti stravy, jednu v oblasti pohybu. To ti na prvý mesiac úplne stačí. Lebo keď urobíš zmien veľa, ver mi, nevydrží ti to. Motivácia je jedna vec, tá je úplne zbytočná. Dôležitá je disciplína.

Nevedel som si predstaviť svoj život bez sladkosti... prešli dva týždne a mal som v rámci cheatmeal jednu trápnu DELI pistaciovu... a prestalo mi to dajako chýbať. Lenže tiež je pravda, že ja mam už niečo odcivčene a niečo oddietovane a v mojom živote sa striedali fázy od dehydrovanej múmie po prežratého hrocha, niekde medzitým som vyzeral chvíľu aj dobre. Chvíľu som cvičil, dlho nie a tak ďalej...

Takže ja by som ti odporučal - 10k krokov denne. Choď vždy, keď je to možné. Prechádzaj sa. Namiesto výťahu skús schody, aspoň jedno dva poschodia, koľko ti organizmus dovolí. Žiaden beh, žiadne drepy. Pri tejto hmotnosti úplne stačí, keď budeš napríklad popri kukaní TV dvíhať ruky, aj to je určitá energia, lepšie ako nič.

Zo stravy si daj záväzok, že po večeri zješ už len 250g tvarohu (prípadne mierne dochutiť. Mierne, tzn. ja si dávam 20g salka z plechovky. Už prešli dva týždne a ešte stále mám tretinu plechovky, to sa mi nikdy predtým nestalo, keďže som bol zvyknutý zobrať polievkovu lyžicu a plechovku zožrať za 90 sekund). Žiadne čipsy, tyčinky, zmrzlina a podobné chujoviny.

Toto ti na prvý mesiac stačí, ani sa nenazdáš a uvidíš, jak to bude za mesiac ;) Good luck

anonym_42cd95
8. sep 2026

Obycajna chodza a hlavne zacni stravou. Je uplne nezmyselne snazit sa s 110kg cvicit a skakat a pritom radikalne nezmenit stravovanie (typ aj mnozstvo a rezim). Drzim palce.

anonym_6e3941
8. sep 2026
@anonym_d3d202

@anonym_d3d202 prečo blbá otázka. Vyžrať sa na110 kg je ozaj pre ženu dosť.

Pre autorku - kalorické tabulky, chôdza, turistika - najskôr len ľahká, popr. navštív diabetológa, obezitológa.

anonym_3fab4c
8. sep 2026

Upravit stravu, kaloricke tabulky a vsade chodit peso na zaciatok. Ak iba upravis stravu, bez chodze neschudnes. Ak budes iba chodit a neupravis stravu, to iste.

anonym_362b17
8. sep 2026

Tiez som sa vyzrala dokonca na 120 kg. Citila som sa tak lepsie, istejsie, vyzerala nic moc. Az pridruzene zdravotne problemy na donutili riesit stravu a zapojit pohyb. Stoji to dost sil, casu a penazi, u lekarov zhorsene vysledky odkedy som na to nabehla, no zaroven kg isli dole, vyzeram trosku pevnejsie a svalnatejsie, citim ovela lepsie. Tiez mam aj teraz chvile, kedy to porusim lebo stary navyk je sila, horsie dni, psychika..dolezite je zasa naskocit a vydrzat, ono to pride, telo sa ti odmeni.

anonym_29e1ae
8. sep 2026
@anonym_d3d202

@anonym_d3d202 nie,normálne ma zaujíma či má zdravotné problémy fyzické alebo psychycké,alebo jej len chuti jesť a nehybe sa,potom môžem radiť

anonym_16f478
8. sep 2026

@anonym_autor Každý pohyb je vhodný, aj keď je to iba "obyčajná" chôdza.

thirstymonk
8. sep 2026
@anonym_3fab4c

Upravit stravu, kaloricke tabulky a vsade chodit peso na zaciatok. Ak iba upravis stravu, bez chodze neschudnes. Ak budes iba chodit a neupravis stravu, to iste.

@anonym_3fab4c To nie je vôbec pravda. Schudne, keď bude v kalorickom deficite, bezohľadu na chôdzu a stravu.

Ak si odchodí denne 1000 kcal (čo je nemožné), tak bude v deficite a bude chudnúť aj na hambači.

anonym_862c92
8. sep 2026
@anonym_113207

@anonym_29e1ae citis sa lepsie? komu tento komentar pomohol? ked si taka uzasna, tak porad ako na to a nie toto. hlavne, ked sa sam clovek rozhodol s tym nieco robit. ale tak treba si zdvihnut sebavedomie na ukor niekoho ineho, ze?

@anonym_d3d202
@anonym_113207 Po prečítaní príspevku a hmotnosti autorky ma nič iné nenapadlo, len tiez položiť takúto otázku. Ako sa môže niekto vyjesť na hmotnosť dvoch ľudí? Normálny človek sa musí na 80 kg zastaviť.

anonym_fd51e9
8. sep 2026

no ty mas teda uctu k sebe a svojmu zivotu na taku hmotnost sa vyzrat, hanbi sa...

anonym_81ed2a
8. sep 2026
@anonym_fd51e9

no ty mas teda uctu k sebe a svojmu zivotu na taku hmotnost sa vyzrat, hanbi sa...

@anonym_fd51e9 Ty sa hanbi, navážať sa do ženy, ktorá si prišla po radu. Rastie ti sebavedomie, keď dávaš druhých dole?
Chôdza a plávanie sú super pohyb na začiatok, uvidíš, ako sa budeš potom cítiť.

domkakvet
8. sep 2026

@anonym_autor ano zacni chodzou.

anonym_59cbec
Včera o 04:55
@anonym_862c92

@anonym_d3d202
@anonym_113207 Po prečítaní príspevku a hmotnosti autorky ma nič iné nenapadlo, len tiez položiť takúto otázku. Ako sa môže niekto vyjesť na hmotnosť dvoch ľudí? Normálny človek sa musí na 80 kg zastaviť.

@anonym_862c92 ono to ide postupne, ze si to ani nevsimnes. A ked mas 80 tak si mozno povies, ze musim schudnut, a skusis to. Ale ono to nie je take jednoduche, telo je zvyknute na urcite jedla, urcity prijem kalorii a zrazu zmena. Mozog sa brani, cely den myslis na jedlo. A vela krat to clovek nevydrzi a vrati sa k starym zvykom. A priberie dalsich 10kg, V hlave ti bezi film, aka si neschopna, ze nedokazes drzat stravu, pridat nejaky pohyb, neskutocne blby pocit samej zo seba, a tak to skusis znovu...a mozno sa to podari, a mozno nie a priberies opat...kto nezazil nepochopi

tilly
Včera o 05:12

Chôdza je super. Na začiatok určite, potom pridaj aj silové tréningy.
Jeden pán na ig chodí denne 5km, bez výnimky či je 40 stupňov, alebo prší, 5km dá. Už aj schudol, spevnilo sa mu trošku telo a môže pridávať.
Vyskúšaj aj striedať minútu rýchla chôdza, 30 sekúnd pomalšia a takto si rob intervaly. Chce to ale pravidelnosť.
Ak sa budeš nudiť, dávaj si ciele. Napríklad nájdi si vzdialený obchod, v ktorom aktuálne niečo potrebuješ napríklad potrebuješ lak na nechty, nájdi si drogériu ktorá bude od teba 3km, choď tam a späť. Tam normálnou svižnou chôdzou, späť intervaly. Uvidíš po prvom mesiaci sa budeš oveľa lepšie cítiť...

tilly
Včera o 05:17
@anonym_862c92

@anonym_d3d202

@anonym_862c92 ako sa vyššie píše, kto nezažil, nepochopí. Môžeš sa vyžrať, ani nevieš ako. Stačí ti hormonálny výkyv. Nezastavíš sa pri žiadnej váhe, nevieš to ovplyvniť. Ani nevieš ako, ani si to nevšimneš a si tam, kde nechceš byť. Rozumiem, že tebe, keď si to nezažila, to nikto nevysvetlí, až keď sa ti ti stane, pochopíš a môžeš si povedať, že tebe sa to nemôže stať 🤭, môže ver mi. Tak, ako sa to stalo mnohým...

anonym_113207
Včera o 06:10
@anonym_862c92

@anonym_d3d202

@anonym_862c92 co ti napadlo je jedna vec a ako si tym komentarom pomohla autorke druha. Plus, ako vies, mozno ma autorka 178 cm, to je tiez ina vaha ako pri 158cm babe....

anonym_862c92
Včera o 06:15
@anonym_113207

@anonym_862c92 co ti napadlo je jedna vec a ako si tym komentarom pomohla autorke druha. Plus, ako vies, mozno ma autorka 178 cm, to je tiez ina vaha ako pri 158cm babe....

@anonym_113207 110 kil je velmi vela na akukolvek vysku. Pomoct som nepomohla, ale chvalit ju tiez nemusim. Mozno sa preberie a nevyje sa na 120 kil.

zunaf
Včera o 06:22
@anonym_862c92

@anonym_113207 110 kil je velmi vela na akukolvek vysku. Pomoct som nepomohla, ale chvalit ju tiez nemusim. Mozno sa preberie a nevyje sa na 120 kil.

@anonym_862c92 Presne, chváliť ju nemusíš. Môžeš aj... hm, nijako nezareagovať? Silní ľudia vedia, že sú silní aj bez toho, aby im to niekto vkuse vyhadzoval na oči.

thirstymonk
Včera o 06:27
@anonym_fd51e9

@anonym_862c92
@anonym_fd51e9
vam akože dobr yebe... cítite sa teraz hrdinsky? Je to chvályhodné, že sa niekto spamätal a chce so svojim životom a zdravím niečo robiť. Na rozdiel od vás.

Uvedomujete si vôbec, čo môžete takýmito rečami spôsobiť danému človek? Očividne nie. Alebo hej a je vám to úplne jedno, čo je ešte smutnejšie.

Poznal som dievča, ktoré po takýchto rečiach skočila pod vlak. A druhú, z ktorej sa stala anorektička, skončila v ústave a zomrela vo veku 37 rokov a vážila pri tom 24kg.

Takže si môžete pogratulovať, ste hrdinky.

anonym_fd51e9
Včera o 06:35
@anonym_113207

@anonym_113207 ty si myslis ze so 178 cm vyzera ako krasavica s 110 kg? to si vyhod z hlavy...

aalt
Včera o 07:02

Vhodny je akykolvek pohyb, ktory dokazes robit opakovane a dlhodobo. Takze kludne chodza. Ale viackrat tyzdenne (aspon tak 3x), aspon 20minut (lepsie hodinu) a v "tempe". Ako lepsie prechadzka ako nic, ale aby si to vyuzila co najlepsie, tak by to malo byt v tempe, pri ktorom este dokazes hovorit (a niekde som cital, ze uz nie spievat 😀 ). Proste by si sa mala pri tom aj mierne zadychat, zvysit tep a trochu spotit. Proste rychla chodza, ktorou vydrzis ist tie desiatky minut.
Ak este postupne upravis aj stravu (viac bielkovin a vlakniny, menej cukrov a tukov) a radsej v priebehu celeho dna ako vecer, tak ak si inak zdrava, prve kila/cm pojdu fakt rychlo.
Ale zaklad je naozaj robit to dlhodobo opakovane! Zbytocne sa dnes znicis, ked sa potom mesiac budes odhodlavat opat. Takze kludne zacni hocako, ale proste tak, aby si to opat co najskor zopakovala a postupne pridas podla toho ako zareaguje telo.

tilly
Včera o 07:03
@anonym_862c92

@anonym_862c92 chváliť ju nemusíš,nemusela si ani túto diskusiu otvárať, ale ty si musela, lebo si si potrebovala do niekoho kopnúť. Tak dúfam, že ti to pomohlo mať krajší deň, alebo neviem prečo si to robila...

anonym_113207
Včera o 12:32
@anonym_fd51e9

@anonym_113207 ty si myslis ze so 178 cm vyzera ako krasavica s 110 kg? to si vyhod z hlavy...

@anonym_fd51e9 ale je to dost rozdiel. a hlavne to v tejto situacii nie je dolezite. clovek sa rozhodne zmenit a zapracovat na sebe, tak je asi vhodnejsie ho podporit ako sa tu vyvrsovat.

Strana
z2