Je lepší prerušovaný pôst alebo menšie porcie?
Ahoj mamičky, chcela by som schudnúť nejaké to kilečko.Tak sa rozhodujem medzi prerušovaným postom 16/8 čiže 3 jedla za 8 hodín.alebo radšej jest častejšie ale menšie porcie.s čím mate skúsenosti vy?ďakujem za každú odpoveď
Najdi si, co ti z toho vyhovuje... ak ale za 5 jedal alebo za tych 8 hodi zjes viac ako spalis, nebude to fungovat. Ak vydrzis kaloricky deficit, mozes jezt aj 10x denne alebo len raz...
Je úplne jedno, či budeš jesť 5x za deň alebo 3x za deň. Je jedno, či zjes za hodinu 2000kcalx alebo za 10 hodín. Dôležite a jedine co funguje, je kaloricky deficit.
Ja ťa len opravím, za tých 8 hodín nemusíš zjesť presne tri jedlá, ide o časové okno kedy ješ koľkokrát a aké porcie vyhovujú tebe. Tak aby si aj bola najedena aj nejedla príliš veľa.
prerušovaný pôs spojený s LC je záruka. pred tehotenstvom som tak schudla 25 kg. samozrejme pocas tehotenstvasom pribrala ako prasnica takze po novom roku idem znova na prerušovaný pôst a LC . u mna to funguje. ked k tomu pridas aj nejak 30 min chodze tak budes vidiet efekt uz velmi skoro.
Za mňa prerušovaný určite..kedysi dávno -10 kg bez cvičenia..
Prerušovaný pôst je lepší z hľadiska fungovania inzulínu. Ideáne ho spoj s nízkosacharidovou stravou.
@snazilka_bio_mamka čo je LC?
@jahodicka neustále zobkanie spôsobuje trvalo zvýšenú hladinu inzulínu a to má za následok pomalšie chudnutie, aj keby bol deficit. Lepšie je mať medzi jedlami aspoň 4h rozostupy. Skús pozrieť na youtube "glucose goddes" a dodržiavať princípy jedenia, o ktorých hovorí. Prerušované hladovanie je super, ale tiež nie úplne pre každého, u niekoho môže robiť šarapatu kortizol, ktorý sa pri dlhom nejedení vylučuje. Treba si na sebe vypozorovať, ako telo reaguje.
@jahodicka dolezity je kaloricky deficit ak chces schudnut, vyber si sposob aky ti vyhovuje. Ja napriklad preferujem fasting, lebo mne prirodzene rano nechuti a prve realne jedlo jem niekde medzi 11:30-12:00 ale teda nedodrzujem to uplne striktne a ked mam raz za 100rokov v sobotu ranu chut s detmi na palacinky, tak si och dam a prisposobim tomu zvysok prijmu kcal na ten den.
Nevyhovuje mi jedavat 5x denne mensie porcie, lebo ani raz nemam potom realny pocit sytosti a aj travenie stale pracuje a nemam ani pocit prazdneho zaludka, vize je to individualne.
Ja mam najvacsie/najkalorickejsie jedlo dna na obed, ak mam tazsi silovy trening vecer (co je ale iba raz do tyzdna inokedy cvicim vacsinou doobeda) tak si dam zas vacsiu veceru.
Dôležitý je deficit, ten neobabreš. A to, či si dávku jedla rozdelis na 3 alebo 5 - to už je o tom, čo Ti viac sedí. Mne IF akurát rozhodil biorytmus a celá som z toho bola nervózna, takže som sa vrátila k pravidelným a menším porciam. Určite by som aj cvičila, lebo svaly spália viac ako tuk - do buducna, aby Ti dobre pracoval metabolizmus.
Lepsie je to co ti viac vyhovuje a sposobi nenej stresu. Ja osobne mam fastig- takmer celg zivot odkedy mi jedlo prestli urcovat rodicia. Rano nie som hlsdna a rada chodim spat na lacno. Ked som bola v nemicnici(uraz) bola som z toho na nervy. Kazdu chvilu len jest a jest. Len zobrali taniere a uz priniesli nieco ine. Ved by som sa z kuchyne ani nepohla jest5-6x za den. Boze to by bolo riadu!!🤣🤣
Este doplnim na YToube ma dobre videa Vlado Rosko- teraz nove s jednou pani nepamatam meno- ale velmi mudro hovori. Ak mas rada na ranajky sladke - jedz sladke ranajky, ak mas rada polievky jedz polievky......len dodrzuj bielkoviny + ostatne makra a hyb sa!! Velmi mudro- lebo ak ides proti sebe proti tomu co ti vyhovuje vydrzis krvopotne mizno mesiac dva a potom sa vratis do starych kolaji a aj tie krvopotne stratene kilecka sa vratia a zoberu aj kamosov naviac.
Mam svoju cestu, jem 3krat denne, lebo mi to vyhovuje - raňajky, obed a večeru. Posledne jedlo sa snažím do 19 si dat. Mne to vychádza a schudla som dosť už týmto sposobom
@jahodicka prerusovany post nieje 3 jedla a nic viac :D
Ja sa tak stravujem+KT a urcite nejem len 3 jedla denne a schudla som za 3.5mesiaca 15kg
Presne ako píšu dievčatá vyššie, prerušovaný pôst je lepší z hľadiska fungovania inzulínu. Časté jedenie spôsobuje zvýšovanie hladinu inzulínu. Ak sa chces o tom dozvedieť viac, skús si pozriet napr. videá od Vlada Roška na youtube, super to tam vysvetluje ako naše telo funguje pri tomto štýle stravovania.
ale ma aj starsie videa na tuto temu
Ja som toho názoru ze to nieje úplne jedno, hlavne ak ma človek nejakú priberaciu genetiku, vek, zdravotne problémy … Ľudia skratka nepriberaju a nechudnu rovnako.
Deficit nieje všetko, určitý systém, spôsob akým ješ, potraviny ktoré ješ môžu to chudnutie výrazne ovplyvniť ..
Len si treba nájsť to co tvojmu telu vyhovuje najviac a definovať prečo si pribrala, to napraviť …
Ja mám po 40 tke, chorú štítnu žľazu takže ten metabolizmus je určite pomalší, mne prerušovaný post velmi pomáha držať si váhu v norme, telo skratka potrebuje dlhší čas bez jedla aby to stihlo všetko spracovať. Navyše to eliminuje to klasické zobkanie co býva kameň úrazu pre veľa ľudí. Tým ze je telo zvyknuté celkom dlhu dobu nejesť tak pozná skutočný pocit hladu a pokiaľ necíti hlad nema potrebu vkuse niečo vyjedat… Predtým ked som mala raňajky o 7 mej ráno a veceru o 8 tak tam bolo dosť času niečo stále jesť

@jahodicka prerušovaný pôst nieje žiadna diéta ale životný štýl… jediné čo zaberá je kalorický deficit 🙂