Je možné prekonať rodinnú obezitu?
U nás sa odjakživa hovorilo, že sme proste „silnejšia rodina“ a nikdy som to nejako neriešila. Len čím som staršia, tým viac rozmýšľam či to fakt môže byť až tak v génoch. Lebo mám kamarátky ktoré zjedia podľa mňa viac než ja a sú polovičné :-/
Schudnúť viem, párkrát som dala dole aj 10-15 kg, ale vždy sa mi to postupne vráti. Má tu niekto obezitu fakt v celej rodine a podarilo sa mu váhu dlhodobo zmeniť?
Moja kamoška bola taká väčšia, mala rovnako väčších bratov. Našla si podobného manžela. Narodila sa im dcérka, normálne bábätko. Keď začalo obdobie príkrmov, začala sa zväčšovať. Raz sme u nich boli na záhradnej párty, malá mohla mať tak 8-9 mesiacov. Moja mala niečo vyše roka a bola o polovicu menšia. Keď som videla, ako jej na tanierik dali 2 párky a hranolky, ostala som zaskočená a spýtala sa, komu to dali, keďže moje dieťa také neje. Pre zmenu ostali zaskočení oni, že ich malá to zbožňuje. Dievčatá končia strednú školu. Moja chodí do fitka, sleduje si stravu, má nejakých 45 kg. Ich slečna je väčšia ako ja 🤷♀️ nemyslím si, že je to génmi.
@anonym_346dfb a ty zasa pre zmenu vychovavas anorekticku???To je este horsi priklad ako ten ktory opisujes.
Moja dcéra má gény po ex a jeho rodine, keď som však videla že sa gulatí, zmenili sme jedálniček, ja som mohla jesť klince bez priberania, ona však nie..
Odišla z domu 50kilová a dnes, keď so mnou nebýva a je somariny, fastfoody, sladkosti to dosť vidno..
Ja tiež jem somariny a som stále rovnaká.. tak ak je predispozícia priberá sa ľahšie..
U nás to tak je, kto má predispozíciu musí stravu kontrolovať viac, prehrešky vidno rýchlo
@anonym_beb2f2 presne s tymto suhlasim. Ak je tam nabeh k priberaniu tak clovek pribera ani nevie ako. Mam kamosku ona vzdy stihla, aj teraz po 45tke sa jej pekne drzi postava, jej muz riadny gulko-bombulko aleze riadny. A dcery 17rocna stihla postava po mame, 14rocna zacina riadne naberat ako zacali pracovat zenske hormony a to ma este nielkokrat do tyzdna tenis. A ako sa stravuju? Vsetci rovnako. Len kazdy ma iny metabolizmus a tam je ten rozdiel.
@anonym_beb2f2 presne s tymto suhlasim. Ak je tam nabeh k priberaniu tak clovek pribera ani nevie ako. Mam kamosku ona vzdy stihla, aj teraz po 45tke sa jej pekne drzi postava, jej muz riadny gulko-bombulko aleze riadny. A dcery 17rocna stihla postava po mame, 14rocna zacina riadne naberat ako zacali pracovat zenske hormony a to ma este nielkokrat do tyzdna tenis. A ako sa stravuju? Vsetci rovnako. Len kazdy ma iny metabolizmus a tam je ten rozdiel.
@ivana11155 Je velmi tazke povedat, ci sa stravuju rovnako. Moze to byt rovnake, co sa tyka kvality, ina vsak moze byt kvantita. Plus nikdy nevieme, kto sa kde dotlaca mimo domu.
Moje deti maju genetiku po ich stihlom otcovi a mozu zozrat aj klince a su stihle. Ale obaja aj sportuju, takze toho jedla co sa u nas poje. Ja sportujem, snazim sa jest zdravo, malo a i tak som na hornej hranici bmi 🤷♀️
@ivana11155 never tomu, ze vsetci jedia rovnako. Ani sa vsetci rovnako nehybu.
@anonym_4f685e Nechodí na žiadny šport, ale vonku sme stale. Buď sa bicykluje, alebo hra futbal. Cez školu je pohybu menej, ale denne chodí peso asi 15 minút na vlak. Ale tiež, pokiaľ počasie dovoli, sme vonku. Starsi syn je "ťažkopádny", hrubá motorika slabsia. Keď viac beha, je bordovy v tvári, spotený veľmi.
@anonym_9d8758 Vyzraty, malo sa hybe, 15 min chodze je nic, ked sa uz teraz spoti pri troche aktivity, ma zarobene na zdravotne problemy. To nie su geny.
@anonym_4f685e tak potom sa vsetky tie odborne clanky - aj ten, na ktory som dala link - asi mylia 🤷♀️
Inak, ja patrim k ludom, ktori od isteho veku fakt musia davat pozor na stravu - jedla by som tak o tretinu viac, ako mozem. Hybem sa tiez vela, aj sportujem - v lete o dost viac, ako v zime. Uz takmer treti mesiac chodim skoro denne navyse plavat (v ine mesiace v roku cvicim silovo 2x tyzdenne a 2x plavam), ale tento zvyseny vydaj na vahe vobec nie je vidiet. A to jem kaloricky rovnako ako v zime. Ak by som chcela schudnut - co nepotrebujem - musela by som proste jest menej.
Kazde telo sa sprava inak - aj vek na to ma vplyv. A ak raz mas od prirody dany vyssi apetit - co vidiet uz u malych babatiek - tak proste mas problem. Nie kazdy si vie pri kazdom jedle povedat - este som hladny, ale uz jest nebudem. Ak mas metabolizmus nastaveny ba ukladanie zasob, tiez to nie je jednoduche. Tu potom nastupuje pevna vola a disciplina, aby to nepretastlo knobezite.
@simsalabim je dokazane, ze vekom sa metabolizmus spomaluje. Tak ako vsetko ostatne. Ale nehadzme to na genetiku. Dokonca castokrat u starych ludi aj rakovina pomalsie postupuje ako u mladych.
@anonym_e86c10 nie je to o genetike. Preco 30 rokov dozadu genetika nebola? Lebo neboli mobily, Xbox, Netflix. Tucne decko bolo 1 zo 40. Aj to nie tak ako vidime dnes. Deti tucne ako prasiatka s dvomi lalokmi pid krkom. Mlade zeny boli stihle, nehovorim o pubertiackach. Dnes su dvadsiatnicky vypasene ako prasce. Dnes je genetika a v minulosti nebola? Ako deti sme nesedeli cele dni na riti s mobilom v ruke. Cely boži den sme boli na vzduchu a boli sme na preliezackach, na bicykli, behali sme. Neprejedali sme sa. Teraz deti aj dospeli len žeru a sedia na riti. To je cela genetika. Nikto tlsty ma o tom nepresvedci. Vidim co maju tučkovia v nakupnych kosikoch a nikde na sportoviskach ich nevidim.
Uz je trapne sa vyhovarat na genetiku. Hlavne ked vidis, co taky tucny clovek zozerie.
@anonym_4f685e no ja zerem ako prasa a ani gram hore. Vyzeram ako z koncentraku. Som zdrava no vsetci sme taki v rodine. Takze nieco s genetikou tam byt musi a taki ludia mavaju problem chudnut ci pribrat. Takze musis uznat ze to teda nie je LEN genetikou ale AJ genetikou. Lebo ano je pravda ze kedysi boli ludia stihlejsi
@anonym_4f685e no ja zerem ako prasa a ani gram hore. Vyzeram ako z koncentraku. Som zdrava no vsetci sme taki v rodine. Takze nieco s genetikou tam byt musi a taki ludia mavaju problem chudnut ci pribrat. Takze musis uznat ze to teda nie je LEN genetikou ale AJ genetikou. Lebo ano je pravda ze kedysi boli ludia stihlejsi
@anonym_e86c10 vydaj mas aky? Mozno mas vrtulu v zadku a neobsedis. Aj ja zerem ako prasa, ale pohyb mam. Ale nezeriem mastne, vyprazane, hranolky, majonezy a podobne.
Moja kamoška bola taká väčšia, mala rovnako väčších bratov. Našla si podobného manžela. Narodila sa im dcérka, normálne bábätko. Keď začalo obdobie príkrmov, začala sa zväčšovať. Raz sme u nich boli na záhradnej párty, malá mohla mať tak 8-9 mesiacov. Moja mala niečo vyše roka a bola o polovicu menšia. Keď som videla, ako jej na tanierik dali 2 párky a hranolky, ostala som zaskočená a spýtala sa, komu to dali, keďže moje dieťa také neje. Pre zmenu ostali zaskočení oni, že ich malá to zbožňuje. Dievčatá končia strednú školu. Moja chodí do fitka, sleduje si stravu, má nejakých 45 kg. Ich slečna je väčšia ako ja 🤷♀️ nemyslím si, že je to génmi.
@anonym_346dfb ja mám trochu odveci otázku, koľko meria tvoja dcéra? Lebo moja pri 176 cm váži 54kg a je prišerne chudá, až sa o ňu bojím...
@anonym_9d8758 Tak potom to mozes regulovat jedine obsahom chladnicky.
@mandzula Presne tak. Strava je gro.
@anonym_e86c10 vydaj mas aky? Mozno mas vrtulu v zadku a neobsedis. Aj ja zerem ako prasa, ale pohyb mam. Ale nezeriem mastne, vyprazane, hranolky, majonezy a podobne.
@anonym_4f685e no sedim na riti cele dni v praci a vyvazam sa vsade autom
@anonym_9d8758 Vyzraty, malo sa hybe, 15 min chodze je nic, ked sa uz teraz spoti pri troche aktivity, ma zarobene na zdravotne problemy. To nie su geny.
@patrike Nehovor tak škaredo, že je vyzraty. Zviera žerie.

@mandzula Bordovy a spotený bol, aj keď bol štíhly. Syn každý deň dochádza 40km do skoly. Takže krúžok v škole nie je organizacne možný. A keď príde domov, porobi si úlohy, je už skoro večer a šport by nezvladal.
@anonym_9d8758 Tak potom to mozes regulovat jedine obsahom chladnicky.