Je možné prekonať rodinnú obezitu?
U nás sa odjakživa hovorilo, že sme proste „silnejšia rodina“ a nikdy som to nejako neriešila. Len čím som staršia, tým viac rozmýšľam či to fakt môže byť až tak v génoch. Lebo mám kamarátky ktoré zjedia podľa mňa viac než ja a sú polovičné :-/
Schudnúť viem, párkrát som dala dole aj 10-15 kg, ale vždy sa mi to postupne vráti. Má tu niekto obezitu fakt v celej rodine a podarilo sa mu váhu dlhodobo zmeniť?
@beata_k ved ano, geny su iba jednym z faktorov - ale realnym, ci sa nam to paci, alebo nie - a to tu niektore odmietaju prijat.
@simsalabim Nech tolko neje. To je cele.
@simsalabim Nech tolko neje. To je cele.
@beata_k ale ved ja som kolegynu uviedla ako priklad niekoho, kto doslova zerie a je ako cverna 😂 Ma stastne geny... a niekto zas moze jest menej, ako napisala@anonym_e3bf8e a pribera, aj ked iny by nepribral.... ak niekto musi jest dajme tomu 1200kcal, aby nepribral, tak sa niet comu divit, ze je hladny.
Každé tučné decko, ktoré vidím pred školou má obrovskú tučnú matku a zvyčajne aj rovnakého obézneho otca. Nikdy som nevidela tučné dieťa a štíhlych rodičov.
@anonym_fdd2d0 Toto nie je pravda. Poznám niekoľko rodín, kde to neplatí. Určite to nie je pravidlo.
Môj názor - gény ovplyvňujú typ postavy, metabolizmus, či má človek predispozíciu ľahko priberať a naopak, a pod. Ale aj človek, ktorý má predispozíciu na to, že ľahko priberá alebo má mohutnú kostru dokáže svojimi vedomými rozhodnutiami (strava, pohyb) ovplyvniť, či bude obézny. To znamená, že aj keď jeho postava nebude štíhla, ale napríklad má široké plecia, prípadne širšie boky (vyzerá mohutne), tak jeho percento tuku v tele bude v norme.
Genetika a epigenetika maju velky vplyv na to, aky ma clovek metabolizmus a tym padom aj na to, ci lahsie priberie. Takze tie tzv. "silnejsie rodiny", maju proste metabolizmus taky, ze mozu zjest aj "menej", ale vsetko sa na nich lepi. Rodina mojho muza napriklad su ti menej stastni, co sa na nich vsetko nalepi. Mne jedna dr. povedala, ze tito ludia dokazu doslova zuzitkovat kazdu kaloriu, bohuzial, v dnesnom zivotnom style to znamena o.i aj to, ze lahko priberu, lebo telo ulozi na horsie casy, kedze uz nebehame denne za mamutmi desiatky km, ale sedime v praci a doma na gauci.. Ja zase som cely zivot bola chuda, mohla som doslova zozrat cokolvek a furt som vyzerala rovnako.. Teraz v prechode ma to dobehlo, ale musim povedat, ze som len zmenila zlozenie stravy a dari sa mi opat mat svoju hmotnost.. Na rozdiel od mojich chlapov, ktori bohuzial maju obaja nadvahu a musia velmi poctivo kontrolovat, co a kolko zjedia, aby sa nevypasli do rozmerov slona.. Uz ako babatko bol syn velky, cisto dojceny mal uz v pol roku 9kg.. Proste jeho metabolizmus je takto stavany. Samozrejme, ak clovek vie, ze to je tak, tak by sa nemal uspokojit s vyhovorkou na blby metabolizmus, ale mal by tomu prisposobit zivotny styl.. Toto vzdy aj synovi vravim, ze musi pracovat s tym, co dostal do vienka, bohuzial, patri k tomu aj to, z coho clovek nie je az tak nadseny, ale nic ine neostava, len to prijat a prisposobit sa.
@anonym_autor obezita nie je v génoch, ale kto bol guľatý ako dieťa často má problém s hmotnosťou aj v dospelosti, lebo už sa vytvorili tukové bunky.Vsetko je len o strave a pohybe.Aj tu je jedna vášnivá cvičiteľka a dcéru má gulatu aj to sama priznala, ze má dcéra nadváhu.
Poznamocka : kedysi bolo obezne tak jedno dieta z triedy, aj to mierne, teraz masivne stvrtina - tretina, doslo k nejakej masivnej genovej mutacii ? Alebo maju v USA nejaku mutaciu, ked je tam tolko morbidnej obezity ?
Tučná rodina = zlý životný štýl. Neexistuje že bude v rodine obezita ak sú zdravé stravovacie návyky, aktívny pohyb, dobrá životospráva. Každý jeden tučný človek ktorého poznám má zlú stravu, minimum pohybu a veľa krát je tam aj fajčenie/alkohol. Naozaj malé percento ľudí má zdravotný problém ktorý spôsobuje že sú obézny, väčšinou je to proste výsledok ich správania k svojmu telu.
@anonym_autor tak genetika coraz viac potvrdzuje, ze geny hraju svoju rolu v metabolizme a tym padom aj v obezite. Davnejsie som citala rozhovor s genetikom, ktorz toto skumal a vravel, ze dovtedy sa uz tak krivo nepozera na obeznych ludi. Ale, druhym dychom dodal, ze si netreba povedat, ze geny a hotovo, preto som tucny. Zivotny styl a stravovacie navyky su tiez velmi dolezity faktor. To mas podobne, ako to, ze niekto ma super atleticke geny - ale bez treningu atd. z neho nikdy nebude olympijsky vitaz.
Treba prekopat zivotny styl a stravovacie navyky a zit podla nich, uz stale, nie sa vratim ku starym zauzivanym zvykom...
@simsalabim ja som tiez citala clanok od geneticky a geneticka obezira neexisuje. Genetika ovplyvni typ postavy. Vsetko ostatne su trapne vyhovorky. Zle stravovanie, ziaden pohyb. Nic ine. Aj ja pojem vela ako tvoja (kohokolvek) kolegyna. Ale vela sa hybem.
Pozrite sa na nás. Manžel svalnatý športovec, najmladší chudučky papek. Ja mám miernu nadváhu (dúfam 😅), a starší syn je tučko. Genetika má veľkú váhu.
Ešte dodám, že manželov brat je obézny, aj skoro celá rodina svokry.
@anonym_9d8758 Ešte nám povedz aký pohyb má tvoje starší syn, lebo neverím, že cele dni behá po vonku a športuje. Coraz viac deti je obeznych. Aj tu na fotkach maju 7-12 rocne deti brusiska a dve brady.
Pozrite sa na nás. Manžel svalnatý športovec, najmladší chudučky papek. Ja mám miernu nadváhu (dúfam 😅), a starší syn je tučko. Genetika má veľkú váhu.
Ešte dodám, že manželov brat je obézny, aj skoro celá rodina svokry.
@anonym_9d8758 Aku vahu mal starsi syn, ked bol v sucasnom veku toho mladsieho? Uz vtedy bol "tucko"? Hybu sa, jedia primerane pohybu a veku?
@anonym_autor nech ma kazdy ukamenuje, je to vsetko o genetike. Rovnako ako vlasy. Mozes kupovat milion samponikov a verit reklamam pokial nemas geneticky huste vlasy tak ich nikdy mat nebudes.
Spat k teme. Pokial to mas v genoch tak len tazko si to udrzis. Mozno jedine tak ze ozaj budes jest minimalne ale to nie je zdrave. Ved vidim obezne zeny a ich deti su tiez trosku viac tucne ako by mali byt. Ja som mala opacny problem. Cely zivot som chcela pribrat lebo som bola lata a nedarilo sa. Vsetci v rodine sme takí. Takze najskor po menopauze to moze prist
@anonym_e86c10 nie je to o genetike. Preco 30 rokov dozadu genetika nebola? Lebo neboli mobily, Xbox, Netflix. Tucne decko bolo 1 zo 40. Aj to nie tak ako vidime dnes. Deti tucne ako prasiatka s dvomi lalokmi pid krkom. Mlade zeny boli stihle, nehovorim o pubertiackach. Dnes su dvadsiatnicky vypasene ako prasce. Dnes je genetika a v minulosti nebola? Ako deti sme nesedeli cele dni na riti s mobilom v ruke. Cely boži den sme boli na vzduchu a boli sme na preliezackach, na bicykli, behali sme. Neprejedali sme sa. Teraz deti aj dospeli len žeru a sedia na riti. To je cela genetika. Nikto tlsty ma o tom nepresvedci. Vidim co maju tučkovia v nakupnych kosikoch a nikde na sportoviskach ich nevidim.
Uz je trapne sa vyhovarat na genetiku. Hlavne ked vidis, co taky tucny clovek zozerie.
Za mna to prejedanie koreni proste v tych sytych obedoch a dalsich veciach, co sme nauceni, ze sa maju doma vyrobit a cim domacejsie sedliackejsie, tym kalorickejsie a poskodzuje metabolizmus, lebo dnes nepotrebujeme narvat do seba kalorie, skor naopak. Cim viac vlakiny, cerstvych potravin a nic dokopy nemiesat, ziadne cesta zbytocne, v nijakej forme. Mne furt je zle, ked jem akoze od kuchyne z taniera. Mozem lahnut do vecera.to si dovolim len ked preskocim jedno denne jedlo. Umyt zeleninu, ovocie, nakrajat, je to jedine, na com zalezi, ostatne je jedno uz co, lebo to len dohnat kalorie. Vsetky tie nasycovacie jedla vzdy koncia rovnako. Neschopnost pohybu, dlhe travenie, dlhe nejedenie alebo naopak skor doplnanie blbostami a to pravidelne praskanie kalorii, zas vsetky hlavne jedla velke…proste to nejde vyzerat ani normalne ked uz od detstva ti znasobia tukove bunky, budes mat vysoky set point
Nie som odbornik, som teda na vazkach. Na jednej strane je fakt, ze za mnoho veci moze genetika, preco by teda nemohla byt aj za obezitou? A hoci je pravda, ako sa pise vyssie, kedysi jej tolko nebolo, no nemoze pomaly prenikat aj do sfery genetiky ako je to v pripade prisposobovania sa roznych casti tela prostrediu? Na druhej vsak vidim velky tlak valania to na genetiku v suvislosti s liekmi na chudnutie v zmysle, je to genetika, s nou nepohnes, daj si nas liek. Fakt neviem.
@anonym_9d8758 Ešte nám povedz aký pohyb má tvoje starší syn, lebo neverím, že cele dni behá po vonku a športuje. Coraz viac deti je obeznych. Aj tu na fotkach maju 7-12 rocne deti brusiska a dve brady.
@anonym_4f685e Nechodí na žiadny šport, ale vonku sme stale. Buď sa bicykluje, alebo hra futbal. Cez školu je pohybu menej, ale denne chodí peso asi 15 minút na vlak. Ale tiež, pokiaľ počasie dovoli, sme vonku. Starsi syn je "ťažkopádny", hrubá motorika slabsia. Keď viac beha, je bordovy v tvári, spotený veľmi.
@anonym_9d8758 Aku vahu mal starsi syn, ked bol v sucasnom veku toho mladsieho? Uz vtedy bol "tucko"? Hybu sa, jedia primerane pohybu a veku?
@mandzula Keď mal starší syn 5 rokov, bol štíhly. Nie až taký chudý ako mladsi, ale bol štíhly.
@anonym_4f685e Nechodí na žiadny šport, ale vonku sme stale. Buď sa bicykluje, alebo hra futbal. Cez školu je pohybu menej, ale denne chodí peso asi 15 minút na vlak. Ale tiež, pokiaľ počasie dovoli, sme vonku. Starsi syn je "ťažkopádny", hrubá motorika slabsia. Keď viac beha, je bordovy v tvári, spotený veľmi.
@anonym_9d8758 to co popisujes je ziaden pohyb. 15 min na vlak nie je pohyb. Takze mas odpoved preco mas obezneho syna. Este porozmyslaj co cez den poje.
@anonym_9d8758 Jasne, ze je bordovy a spoteny, ked bezi s takou nadvahou. A hlavne daj pozor, aby ti takyto gulaty neskoncil aj mladsi, ked pises, ze starsi bol v jeho veku stihly.
@anonym_9d8758 tak zrejme nema kondicku a nevladze srdce.
15 min. pesi je malo.
Ja by som ho dala na nejaky sport predsa. Dcera mala taku silnejsiu spolužiacku a rodicia ju dali na vodne polo, a celkom sa vypracovalo dievca. Voda nadnasa, nenamahala si klby a svalstvo si vybudovala aj schudla.
@anonym_e86c10 nie je to o genetike. Preco 30 rokov dozadu genetika nebola? Lebo neboli mobily, Xbox, Netflix. Tucne decko bolo 1 zo 40. Aj to nie tak ako vidime dnes. Deti tucne ako prasiatka s dvomi lalokmi pid krkom. Mlade zeny boli stihle, nehovorim o pubertiackach. Dnes su dvadsiatnicky vypasene ako prasce. Dnes je genetika a v minulosti nebola? Ako deti sme nesedeli cele dni na riti s mobilom v ruke. Cely boži den sme boli na vzduchu a boli sme na preliezackach, na bicykli, behali sme. Neprejedali sme sa. Teraz deti aj dospeli len žeru a sedia na riti. To je cela genetika. Nikto tlsty ma o tom nepresvedci. Vidim co maju tučkovia v nakupnych kosikoch a nikde na sportoviskach ich nevidim.
Uz je trapne sa vyhovarat na genetiku. Hlavne ked vidis, co taky tucny clovek zozerie.
@anonym_9d8758 môže si aj sám kupovať blbosti.Bordovy je, lebo nie je zvyknutý na pohyb, ale dá sa to pekne upraviť.15 min na vlak je nic
@anonym_4f685e teraz sa deti tlačia ako kačice ani ihrisko sa neobíde bez chrumiek, tyčiniek.A dospelí nezaostávajú.Preco nikdy nie je tučné dieťa, ktoré chodí na futbal akýkoľvek šport?
Poznamocka : kedysi bolo obezne tak jedno dieta z triedy, aj to mierne, teraz masivne stvrtina - tretina, doslo k nejakej masivnej genovej mutacii ? Alebo maju v USA nejaku mutaciu, ked je tam tolko morbidnej obezity ?
@patrike spracovane potraviny, hormony vo vsetkom, epigenetika.. Kedysi nebol v triede nikto ani alergicky na nic, dnes je rarita, ak niekto nie je.. Nepoznala som nikoho s diabetom 1. typu, uz ked som zacala ucit, bolo pomaly v kazdej triede taketo dieta.
@anonym_9d8758 Jasne, ze je bordovy a spoteny, ked bezi s takou nadvahou. A hlavne daj pozor, aby ti takyto gulaty neskoncil aj mladsi, ked pises, ze starsi bol v jeho veku stihly.
@mandzula Bordovy a spotený bol, aj keď bol štíhly. Syn každý deň dochádza 40km do skoly. Takže krúžok v škole nie je organizacne možný. A keď príde domov, porobi si úlohy, je už skoro večer a šport by nezvladal.
@patrike spracovane potraviny, hormony vo vsetkom, epigenetika.. Kedysi nebol v triede nikto ani alergicky na nic, dnes je rarita, ak niekto nie je.. Nepoznala som nikoho s diabetom 1. typu, uz ked som zacala ucit, bolo pomaly v kazdej triede taketo dieta.
@akvi Neblbni, až tak veľa diabetu medzi deťmi, nie je. Učím už 25 rokov a za celý čas sme mali na škole jedno také dieťa a to učím fakt na veľkej škole s vyše 800 žiakmi.
@mandzula Mladší je úplne iný. Je také "žihadlo", veľmi akčný a pohyblivy, v športe je veľmi šikovný. Okrem toho mu chutia zdravé potraviny- zelenina, šaláty, ryby, ovocie,... Oni dvaja sú celkovo úplne rozdielni.
@simsalabim ja som tiez citala clanok od geneticky a geneticka obezira neexisuje. Genetika ovplyvni typ postavy. Vsetko ostatne su trapne vyhovorky. Zle stravovanie, ziaden pohyb. Nic ine. Aj ja pojem vela ako tvoja (kohokolvek) kolegyna. Ale vela sa hybem.
@anonym_4f685e tak potom sa vsetky tie odborne clanky - aj ten, na ktory som dala link - asi mylia 🤷♀️
Inak, ja patrim k ludom, ktori od isteho veku fakt musia davat pozor na stravu - jedla by som tak o tretinu viac, ako mozem. Hybem sa tiez vela, aj sportujem - v lete o dost viac, ako v zime. Uz takmer treti mesiac chodim skoro denne navyse plavat (v ine mesiace v roku cvicim silovo 2x tyzdenne a 2x plavam), ale tento zvyseny vydaj na vahe vobec nie je vidiet. A to jem kaloricky rovnako ako v zime. Ak by som chcela schudnut - co nepotrebujem - musela by som proste jest menej.
Kazde telo sa sprava inak - aj vek na to ma vplyv. A ak raz mas od prirody dany vyssi apetit - co vidiet uz u malych babatiek - tak proste mas problem. Nie kazdy si vie pri kazdom jedle povedat - este som hladny, ale uz jest nebudem. Ak mas metabolizmus nastaveny ba ukladanie zasob, tiez to nie je jednoduche. Tu potom nastupuje pevna vola a disciplina, aby to nepretastlo knobezite.
@akvi Neblbni, až tak veľa diabetu medzi deťmi, nie je. Učím už 25 rokov a za celý čas sme mali na škole jedno také dieťa a to učím fakt na veľkej škole s vyše 800 žiakmi.
@zuzitko74 no tak to mas stastie. Ja som ucila na skole, kde pomaly v kazdej triede niekto. Tiez som tomu neverila. A to bolo pred 20 rokmi dokonca.. Na sidlisku sme boli partia cca 15 mamiciek a dve deti s diabetom..
Rodinná obezita je výsledok otrasného stravovania sa. Jedia sa stále ťažké jedlá, segedíny s knedľou, rezne s hranolkami, celkovo junkfood a samé zákusky, čipsy, cocacoly... Z tohto kruhu je ťažké sa vymotať lebo aj keď jeden člen rodiny má záujem to zmeniť tak stále bojuje s kredencom plným sladkostí a chladničkou plnou jedla. To je ako keď alkoholik chce prestať piť, a v komore je 20-30 fliaš páleného.

@simsalabim Ved samozrejme, ze to bolo cez. Islo mi len o to, ze vyhovarat sa na geny je smiesne.
@beata_k ved ano, geny su iba jednym z faktorov - ale realnym, ci sa nam to paci, alebo nie - a to tu niektore odmietaju prijat.