icon

Je možné prekonať rodinnú obezitu?

Dnes o 08:40

U nás sa odjakživa hovorilo, že sme proste „silnejšia rodina“ a nikdy som to nejako neriešila. Len čím som staršia, tým viac rozmýšľam či to fakt môže byť až tak v génoch. Lebo mám kamarátky ktoré zjedia podľa mňa viac než ja a sú polovičné :-/
Schudnúť viem, párkrát som dala dole aj 10-15 kg, ale vždy sa mi to postupne vráti. Má tu niekto obezitu fakt v celej rodine a podarilo sa mu váhu dlhodobo zmeniť?

Strana
z4
sissy27
Dnes o 08:47

@anonym_autor obezita dedičná nie je, dedičné sú stravovacie návyky a životný štýl. A ty nepotrebuješ schudnúť, ty potrebuješ zmeniť práve tie stravovacie návyky a životný štýl. Lebo nehovor mi, že sa stravuješ ukážkovo, nepiješ alkohol, nefajčíš, pravidelne športuješ, všetky zdravotné výsledky sú v poriadku a aj tak si obézna...

anonym_8785b1
Dnes o 08:52

Obezita nie je v génoch 🙂 stavba tela, ukladanie tuku, metabolizmus ok.. ale obezita nie

tanyan
Dnes o 08:55

Sú to svaly alebo tuk? Existujú aj silnejšie rodiny, ktoré majú veľa proteínov a veľa pohybu a teda aj veľa svalovej hmoty. Ale častejšie je to tuk a zásoby ako výsledok rodinných stravovacích návykov. Časom to chudnutie nepôjde tak ľahko a vracať sa bude stále viac kg.
Môžeš upraviť životný štýl (pohyb) a stravovacie návyky (pomer bielkovín a sacharidov). V žiadnom prípade však nerobiť drastické diéty, lebo sa rozbije trávenie a trvalo si poškodíš zdravie. Dlhodobo zmeníš váhu len vtedy, keď zmeníš seba.

katkaseiner
Dnes o 08:58

ja som tiez na tom tak ako hovoris, ale pomohlo mi odstahovat sa z domu a zmenit stravovacie navyky... takmer 20kg zislo zvysenym pohybom a zmenou stravy. Odvtedy som ale uz po 2 tehotenstvach so sedavym zamestnanim, to mi fakt nerobi dobre. Kazdopadne nekasli na to... to, co dosiahnes, sa snaz udrziavat a zzlepsovat

patrike
Dnes o 09:01

To je velmi casta a lacna vyhovorka. Ta rodina v skutocnosti znamena zle stravovacie navyky, rozne nazory a praktiky ako :
poriadne jedlo je vyprazany rezen so salatom,
za jedlom zakusok,
popijanie sladkej vody,
minimalny pohyb, namiesto chodenia pesi vyvazanie sa autom,
dovolenka = zranie pri mori all-inclusive, k tomu alkohol, namiesto turistiky v horach

simsalabim
Dnes o 09:05

@anonym_autor tak genetika coraz viac potvrdzuje, ze geny hraju svoju rolu v metabolizme a tym padom aj v obezite. Davnejsie som citala rozhovor s genetikom, ktorz toto skumal a vravel, ze dovtedy sa uz tak krivo nepozera na obeznych ludi. Ale, druhym dychom dodal, ze si netreba povedat, ze geny a hotovo, preto som tucny. Zivotny styl a stravovacie navyky su tiez velmi dolezity faktor. To mas podobne, ako to, ze niekto ma super atleticke geny - ale bez treningu atd. z neho nikdy nebude olympijsky vitaz.
Treba prekopat zivotny styl a stravovacie navyky a zit podla nich, uz stale, nie sa vratim ku starym zauzivanym zvykom...

anonym_e6df08
Dnes o 09:07

Nie je to o genoch ale o tom ako sa z generacie na generaciu stravujete a ake navyky v stravovani starsie genracie prenasaju na mladsie. Tak nelutuj sa ani to nezvaluj na genetiku a zacni zdravy zivotny styl s pohybom s vyvazenou stravou a uvidis, hned kila pojdu dole

anonym_3e5d19
Dnes o 09:11
@simsalabim

@anonym_autor tak genetika coraz viac potvrdzuje, ze geny hraju svoju rolu v metabolizme a tym padom aj v obezite. Davnejsie som citala rozhovor s genetikom, ktorz toto skumal a vravel, ze dovtedy sa uz tak krivo nepozera na obeznych ludi. Ale, druhym dychom dodal, ze si netreba povedat, ze geny a hotovo, preto som tucny. Zivotny styl a stravovacie navyky su tiez velmi dolezity faktor. To mas podobne, ako to, ze niekto ma super atleticke geny - ale bez treningu atd. z neho nikdy nebude olympijsky vitaz.
Treba prekopat zivotny styl a stravovacie navyky a zit podla nich, uz stale, nie sa vratim ku starym zauzivanym zvykom...

@simsalabim tiez si myslim, ze ma na to svoj podiel genetika. Ved v kolkych rodinach je jedno dieta chude ako palicka a druhe je "siroke" "silnejsie" alebo skratka ma jasnu nadvahu? Neverim, ze rodicia jedno dieta prekrmuju a druhemu nedavaju jest....skratka iny metabolizmus, ina stavba kostry...nie je to IBA o strave.

martinmmartin
Dnes o 09:15

Bola vo vasej rodine slast z jedla to najkrajsie co sa za cely den zazilo?
Bol cas ked sa jedlo zrazu casom kde vsetko bolo v "poriadku"?

anonym_346dfb
Dnes o 09:15

Moja kamoška bola taká väčšia, mala rovnako väčších bratov. Našla si podobného manžela. Narodila sa im dcérka, normálne bábätko. Keď začalo obdobie príkrmov, začala sa zväčšovať. Raz sme u nich boli na záhradnej párty, malá mohla mať tak 8-9 mesiacov. Moja mala niečo vyše roka a bola o polovicu menšia. Keď som videla, ako jej na tanierik dali 2 párky a hranolky, ostala som zaskočená a spýtala sa, komu to dali, keďže moje dieťa také neje. Pre zmenu ostali zaskočení oni, že ich malá to zbožňuje. Dievčatá končia strednú školu. Moja chodí do fitka, sleduje si stravu, má nejakých 45 kg. Ich slečna je väčšia ako ja 🤷‍♀️ nemyslím si, že je to génmi.

simsalabim
Dnes o 09:16
@anonym_3e5d19

@simsalabim tiez si myslim, ze ma na to svoj podiel genetika. Ved v kolkych rodinach je jedno dieta chude ako palicka a druhe je "siroke" "silnejsie" alebo skratka ma jasnu nadvahu? Neverim, ze rodicia jedno dieta prekrmuju a druhemu nedavaju jest....skratka iny metabolizmus, ina stavba kostry...nie je to IBA o strave.

@anonym_3e5d19 nie, nie je, tak, ako ma niekto dane, ze je rychly bezec ci ranne vtaca... ja som mala kolegynu, ktora toho pojedla za den neskutocne vela (v praci ranajkovala, desiatovala, obedovala, jedla keksik po obede a olovrantovala - mnozstva, co by mne stacili na 3-4 dni, no bola ako cverna). ALE fakt sa netreba vyhovarat iba na geny - svoj zivotny styl a stravu treba prisposobit podmienkam - teda svojmu telu. Tak, ako vodic prisposobuje jazdu aktualnym podmienkam a svojim schopnostiam.

anonym_12aa29
Dnes o 09:17
@sissy27

@anonym_autor obezita dedičná nie je, dedičné sú stravovacie návyky a životný štýl. A ty nepotrebuješ schudnúť, ty potrebuješ zmeniť práve tie stravovacie návyky a životný štýl. Lebo nehovor mi, že sa stravuješ ukážkovo, nepiješ alkohol, nefajčíš, pravidelne športuješ, všetky zdravotné výsledky sú v poriadku a aj tak si obézna...

@sissy27
Viem ze na MK su najmudrejsi,
ale AI ma iny nazor na dedicnosti obezity
Yes. Obesity is partly genetic, but genetics is only one part of the picture.
Heritability is estimated at roughly 40–70% for body weight/BMI, depending on the population and study.
Genes can affect appetite, hunger and fullness signals, metabolism, fat storage, body-fat distribution, and tendency to gain weight.

marsmykkok
Dnes o 09:18

@anonym_autor áno, za mňa je recept pravidelný pohyb-šport. Lebo tým sa ti zrýchli spaľovanie ak ho máte geneticky pomalé a teda budeš môcť normálne jesť a nepribrať. Lebo nedá sa byť na jednom jablku a jednom grahámovom rožku so šunkou a zeleninou len celý deň aby si nepribrala ani jesť len zeleninu a ryžu ak proste geneticky máte pomalšie spaľovanie. Ten šport ti spaľovanie urýchli.

anonym_fdd2d0
Dnes o 09:25

Každé tučné decko, ktoré vidím pred školou má obrovskú tučnú matku a zvyčajne aj rovnakého obézneho otca. Nikdy som nevidela tučné dieťa a štíhlych rodičov.

anonym_e6df08
Dnes o 09:26
@anonym_346dfb

Moja kamoška bola taká väčšia, mala rovnako väčších bratov. Našla si podobného manžela. Narodila sa im dcérka, normálne bábätko. Keď začalo obdobie príkrmov, začala sa zväčšovať. Raz sme u nich boli na záhradnej párty, malá mohla mať tak 8-9 mesiacov. Moja mala niečo vyše roka a bola o polovicu menšia. Keď som videla, ako jej na tanierik dali 2 párky a hranolky, ostala som zaskočená a spýtala sa, komu to dali, keďže moje dieťa také neje. Pre zmenu ostali zaskočení oni, že ich malá to zbožňuje. Dievčatá končia strednú školu. Moja chodí do fitka, sleduje si stravu, má nejakých 45 kg. Ich slečna je väčšia ako ja 🤷‍♀️ nemyslím si, že je to génmi.

@anonym_346dfb presne toto si vsimam aj ja, ak je aspon jeden z rodicov vacsinou matka obeznejsia aj dieta a potom sa staci pozriet co maju v kosiku v potravinach alebo ako sa stravuju a ziju, ze ledva sa hybu vsade autom a potom aj dieta je take. Poznam rodinu kde skolkarka ma minimalne 4 hrianky s maslom na veceru, ziadna zelenina, ziadne ovocie jej brat skolaj na prvom stupni 3rozky s maslom a sunkou tiez zeleninu a ovocie ani nevidi a obaja su pri sebe dva krat ako rovesnici. A samozrejme na pitie cistu vodu ani jeddn z nich nevypije len sladene limonady.

simsalabim
Dnes o 09:34
@anonym_fdd2d0

Každé tučné decko, ktoré vidím pred školou má obrovskú tučnú matku a zvyčajne aj rovnakého obézneho otca. Nikdy som nevidela tučné dieťa a štíhlych rodičov.

@anonym_fdd2d0 co moze, a nemusi, znamenat geneticky faktor. Ale, samozrejme, ako som pisla uz viackrat, genetika nie je jediny urcujuci faktor. Urcite treba dbat na stravu a zivotny styl.

april171
Dnes o 09:38

Detstvo je základ, strava v detstve ovplyvní, koľko tukových buniek bude mať človek v dospelosti a už sa ich nikdy nezbaví, nezmiznú, len sa zmrstia. Preto obezita v detstve je naozaj pre zdravý život zlá. Človek, ktorý bol v detstve obézny, bude musieť vynaložiť oveľa väčšiu námahu, aby mal zdravú váhu a zdravý životný štýl.
Aj strava v detstve určuje, aký má človek mikrobiom, ktorý hrá veľkú úlohu v metabolizme.

anonym_16d790
Dnes o 09:39

Odkedy si pomaham s Wegovy, tak zacinam verit tomu, ze obezita JE v genoch...

anonym_058949
Dnes o 09:40

Žiadna genetika, poznám xy prípadov všetci v rodine veľký ako slon aj plno známych, vždy výhovorky to máme v rodine prd makový, a zrazu dokázali schudnúť o 30-40 kíl, všetko sú to výhovorky, pretože jedlo je silnejšie, a vzorec výdaj príjem nepustí nikdy

ratira
Dnes o 09:41

Obezita nie je v genoch, je to len vyhovorka. Poznam rodinu, ktora sa stravuje otrasne, ale predtym tak urcite nevyzerali...Teraz vsetci obezni, deti maju slusny nabeh takisto. Vsetko je to proste o tych navykoch...A fakt sa na to velmi zle pozera 🙈

april171
Dnes o 09:44
@anonym_16d790

Odkedy si pomaham s Wegovy, tak zacinam verit tomu, ze obezita JE v genoch...

@anonym_16d790 áno, určite niečo dedis, stravu, životný štýl, možno mikrobiom a samozrejme ťa ovplyvňuje prostredie. Ak vyrastas v rodine, kde najlepšia zelenina je klobása, tak logicky máš veľký handicap.
Ja som sa tiež kedysi pozerala na obéznych, že si za to sami môžu, a aj teraz mi táto uvazovacia skratka niekedy napadne, ale nie je to vždy tak. Rodinu a prostredie si nevyberáme.

simsalabim
Dnes o 09:44
@ratira

Obezita nie je v genoch, je to len vyhovorka. Poznam rodinu, ktora sa stravuje otrasne, ale predtym tak urcite nevyzerali...Teraz vsetci obezni, deti maju slusny nabeh takisto. Vsetko je to proste o tych navykoch...A fakt sa na to velmi zle pozera 🙈

@anonym_058949
@ratira dievcata, mylite sa, je na to uz mnozstvo studii, ze genetika JE jednym z faktorov, napr. https://www.nature.com/articles/s42255-026-01497-w Ale opakujem, nie JEDINYM. Naozaj dolezity je aj zivotny styl a stravovacie navyky - to nepochybne.

april171
Dnes o 09:46
@simsalabim

@anonym_058949
@ratira dievcata, mylite sa, je na to uz mnozstvo studii, ze genetika JE jednym z faktorov, napr. https://www.nature.com/articles/s42255-026-01497-w Ale opakujem, nie JEDINYM. Naozaj dolezity je aj zivotny styl a stravovacie navyky - to nepochybne.

@simsalabim to niekomu nevyhovoris. Keď dieťa vyrastá v rodine s hroznými stravovacími návykmi, určite začne samé od seba jesť brokolicu a chodiť do fitka 😁

anonym_346dfb
Dnes o 09:46
@anonym_12aa29

@sissy27
Viem ze na MK su najmudrejsi,
ale AI ma iny nazor na dedicnosti obezity
Yes. Obesity is partly genetic, but genetics is only one part of the picture.
Heritability is estimated at roughly 40–70% for body weight/BMI, depending on the population and study.
Genes can affect appetite, hunger and fullness signals, metabolism, fat storage, body-fat distribution, and tendency to gain weight.

@anonym_12aa29 keď to tvrdí AI, tak to musí byť pravda 🤦🏻‍♀️ kľudne sa môžu tuční ľudia vyhovárať na genetiku. Ich brucho sa tým ale nezmenší. Tak ako sa ja - roky chudá ako palička - môžem teraz vyhovárať na predmenopauzu a kortizol. Ale keď sa vidím v zrkadle, vždy ma to nakopne niečo s tým robiť.

anonym_2e4a72
Dnes o 09:47

Čo v rodine zajedate a neriešite? Ake máte stravovacie návyky? Je jedlo a sladké odmena? A je jedlo jediny pôžitok a radosť? Obezita nie je len o kilogramoch často je aj o tom prečo sa niekto potrebuje obaľovať a aku radost mu radosť z jedenia kompenzuje.

anonym_beb2f2
Dnes o 09:47

Moja dcéra má gény po ex a jeho rodine, keď som však videla že sa gulatí, zmenili sme jedálniček, ja som mohla jesť klince bez priberania, ona však nie..
Odišla z domu 50kilová a dnes, keď so mnou nebýva a je somariny, fastfoody, sladkosti to dosť vidno..
Ja tiež jem somariny a som stále rovnaká.. tak ak je predispozícia priberá sa ľahšie..
U nás to tak je, kto má predispozíciu musí stravu kontrolovať viac, prehrešky vidno rýchlo

april171
Dnes o 09:49

Okrem toho, tieto generácie to majú oveľa ťažšie, naša sladkosť boli vymiešané žĺtka s cukrom a raz za čas Barilla 😁 A celé dni sme behali vonku bez dohľadu rodičov 👍

anonym_e92491
Dnes o 09:49

Vsetko je to nadmieru individualne, ale myslim, ze vzdy sa s tym da nieco robit... v rodinach je horsie vydrzat v zmenenom zivotnom style, tam sa to velmi tazko drzi, ked vsetci funguju inak ako clovek, co sa podujme na zmenu. Ja ked pozriem okolo seba, tak vidim, ze ani niektore veci sa dedia, napr to kde clovek ma tendenciu ukladat tuk a podla mna aj co - to co sa tyka metabolizmu. napr moj otec, ma fakt cely zivot problem s vahou, pritom sportuje, zdravo sa stravuje, a spotruje naozaj aktivne. AJ tak ma problem, tendenciu priberat do brucha, bokov, chrbta atd.. cize vyzera ako gulka. Moja mama je stihla odjakziva, necvici, moze (resp mohla) zjest aj kona, slaninu pred spanim, cokoladu zajedat chipsami, a mala dlhe roky 45-47kg aj s topankami. Ja som kopia otca, sestra mamy :D uplne to sedi. Zjeme s otcom zlomok toho co tie dve :D a nejde len o tu vahu, ale realne o to, kde priberame.. sestra ak pribrala, na zavratnych 60kg a vyzerala ako ja s 75kg, tak bola buclata v licach, tvar, brada, buclate ruky, nohy, brucho len trosku... my s otcom priberieme par kil a hned pupok, boky, tie kridelka na chrbte... a vyzerame ako gule. Takze ano. moze za NIECO genetika. Ale ak mate zlu zivotospravu, spoamleny metabolizmus, zivotny styl taky,ze clovek priberie (onomozes porovnavat, ze ten zje menej/ten zje viac, ale ide aj o to CO zje, aj o to co okrem toho robi). Ja napr mam tetu, tize rovnaky pripad, cely zivot chudne a pribera = pre nu dieta bola obrovska misa paradajok a 200g slaniny na ranajky, a to vraj malo zjedla. A ona chudla pomaly, lebo jej bezna strava bola o mnoho kalorickejsia. Co schudla hned pribrala, lebo drasticke diety, ludia s natiahnutymi zaludkami, podla mna dlhodobo nedaju. A aj ked sa niekto vysmieva, kortizol a hormony mozu za vela, ja napr na dovolenkach, kde sa prejem kludne na svedskych stoloch, vzdy schudnem.. a viditelne, kym ked som v praci a v zhone, priberiem aj z vody ako sa hovori.

bibiana177
Dnes o 09:50

No ono ako sa hovori, vsetko sa da, ak sa chce, len niekedy treba naozaj vela sebazapretia.

simca06022011
Dnes o 09:51
@april171

Okrem toho, tieto generácie to majú oveľa ťažšie, naša sladkosť boli vymiešané žĺtka s cukrom a raz za čas Barilla 😁 A celé dni sme behali vonku bez dohľadu rodičov 👍

@april171 a to mas kolko rokov, ja si pamatam detstvo, ze sa babky prezierali, varili ako pre armadu, vnucatam sladkosti nosili denno denne. Skolske vylety si pamatam, ze som pozerala ako puk, na tyzden igelitka plna sladkosti pre takmer kazdu spoluziacku...

Strana
z4