icon

Je možné prekonať rodinnú obezitu?

Dnes o 08:40

U nás sa odjakživa hovorilo, že sme proste „silnejšia rodina“ a nikdy som to nejako neriešila. Len čím som staršia, tým viac rozmýšľam či to fakt môže byť až tak v génoch. Lebo mám kamarátky ktoré zjedia podľa mňa viac než ja a sú polovičné :-/
Schudnúť viem, párkrát som dala dole aj 10-15 kg, ale vždy sa mi to postupne vráti. Má tu niekto obezitu fakt v celej rodine a podarilo sa mu váhu dlhodobo zmeniť?

april171
Dnes o 10:00
@simca06022011

@april171 a to mas kolko rokov, ja si pamatam detstvo, ze sa babky prezierali, varili ako pre armadu, vnucatam sladkosti nosili denno denne. Skolske vylety si pamatam, ze som pozerala ako puk, na tyzden igelitka plna sladkosti pre takmer kazdu spoluziacku...

@simca06022011husakove dieťa, gen X 😁 samozrejme, že boli sladkosti, ale bolo ich menej a niektoré boli hnusné (nugatova "čokoláda")

simsalabim
Dnes o 10:03
@april171

@simca06022011husakove dieťa, gen X 😁 samozrejme, že boli sladkosti, ale bolo ich menej a niektoré boli hnusné (nugatova "čokoláda")

@april171 a pamatas si "sojovu pochutku" , co sa stvarila ako cokolada? A mas pravdu, ja som r 1970 a sladkosti sme mali minimalne, sem tam mama kupila esicka, sladkostiam na Mikulasa a Vianocnym kolekciam sme sa neskutocne tesili, inak sme sladkosti jedli fakt malo.

la_dolce_vita
Dnes o 10:11
@simsalabim

@april171 a pamatas si "sojovu pochutku" , co sa stvarila ako cokolada? A mas pravdu, ja som r 1970 a sladkosti sme mali minimalne, sem tam mama kupila esicka, sladkostiam na Mikulasa a Vianocnym kolekciam sme sa neskutocne tesili, inak sme sladkosti jedli fakt malo.

@simsalabim my sme doma mali sladkosti "na pridel". Velmi malo toho bolo a bolo to vzacne.

simca06022011
Dnes o 10:17
@april171

@april171 tak mam doma gen x a basnickuju neustale o Deli a kadecom, co babka nosila za krabicu.. :DD tak neviem.. ja som teda 83jka a teda moja babka bola z tych co vyvarala a vypekala ako pre armadu, a aj ked moozno nekupovala synom tolko sladkosti (otec ma teraz 60), tak bezne kazdy synator zosrotoval cely kolac atd (ROZUMEJ PLECH). O to viac, ze bola z generacie, co nic nemali, a doslova "hladovali" doma medzi xdetmi. A vnucata sa uz inak chovali, ved deti sladke maju jest.. dokonca aj historiu cukru som niekde pozerala prednedavno, a prave v tych rokoch 60-70 sa pretlacalo, ze vlastne cukor je dobry = celosvetovo... a bolo sladkeho viac nez dost, od keksikov, akoze cokolad, salko sa lyzicou jedlo, alebo bezne cuclali konden. mlieko z tych "tub"... tam ani nebol taky velky rozdiel v sladkom, obezita ma bum lebo chyba pohyb a ludia su viac nauceny na tieto sladkosti/slanosti automaticky, uz stari rodicia, aj rodicia, aj deti... generacie co to brali v pohode a naucili sa. ja si pamatam, ze sme si museli sladke PYTAT, a iba s dovolenim bolo :DDD teraz vidim deti, ze zasoba doma je, deti automaticky chodia apotom sedia pred telkou, alebo akoze sa hybu, ked idu na ten jeden svoj kruzok. KEd sme kedysi ten nugat s prepacenim zozrali aj za vytiahnute peniaze z prasiatka (tajne), tak sme pol dna behali po vonku, bez flase sladkej vody a pod.. A hlavne bola aj riadna strava. Kopa ludi dnes je fakt iba na somarinach, a varene jedlo nikde.
Oducit cele generacie od maskrtenia, je problem, ja teda som strasne na sladke a viem, ze je to bud vobec nic, alebo sa to neda zastavit :DDD

negymama
Dnes o 10:18
@simsalabim

@anonym_3e5d19 nie, nie je, tak, ako ma niekto dane, ze je rychly bezec ci ranne vtaca... ja som mala kolegynu, ktora toho pojedla za den neskutocne vela (v praci ranajkovala, desiatovala, obedovala, jedla keksik po obede a olovrantovala - mnozstva, co by mne stacili na 3-4 dni, no bola ako cverna). ALE fakt sa netreba vyhovarat iba na geny - svoj zivotny styl a stravu treba prisposobit podmienkam - teda svojmu telu. Tak, ako vodic prisposobuje jazdu aktualnym podmienkam a svojim schopnostiam.

@simsalabim no ja som mala, zdoraznujem mala, takyto typ travenia.
od detsva sme vsetci surodenci mali apetit, jedli sme s chutou vsetko, mama len varila a varila, v puberte som bola schopna v noci si ukrajovat zo suroveho masa z chladnicky, z hladu.
chuda som bola ako trieska, 10 rocna som mala 20 kg. vysku som koncila so 43kg. Kazde tehotenstvo som schudla na normalnu stihlu vahu do roka, to som rodila 4 deti za 7 rokov, ziadne kila z tehotenstva... a to som jedla a jedla, "valovy" halusiek, z kazdeho jedla dupla, tri hrube chleby s pastetou na veceru. Podobny apetit maju aj moje deti a tiez su vsetky stihle...
No ale prisiel na psa mraz, teraz som po menoupauze a len velkou kontrolou jedla, zmenou jedalnicka, pridanim pohybu si ako tak drzim normalnu vahu, a mam pri vyske 153 cm 56 kg a som rada ze som rada. Keby co len trochu popustim, tak vaha ide geometricky hore doslova do obezity /mam vyskusane/ .

takze aj ta kolegyna, mozno o tu "vyhodu" pride. Ono to nie je az take super, ako si kazdy mysli, to potom nemas nad sebou kontrolu, vask ja mozem jest vsetko a nie je motivacia jest zdravo a casom sa to potom na zdravi prejavi

anonym_70d8fe
Dnes o 10:19
@patrike

To je velmi casta a lacna vyhovorka. Ta rodina v skutocnosti znamena zle stravovacie navyky, rozne nazory a praktiky ako :
poriadne jedlo je vyprazany rezen so salatom,
za jedlom zakusok,
popijanie sladkej vody,
minimalny pohyb, namiesto chodenia pesi vyvazanie sa autom,
dovolenka = zranie pri mori all-inclusive, k tomu alkohol, namiesto turistiky v horach

@patrike nevadí ak ti neverím ani slovo?
Máme v rodine dvojičky, čiže žiadne rozdielne stravovacie návyky, pod rovnako kojené atd neskôr obe deti chodili na športové krúžky, a predsa od mala viditeľné iba váha. Iné gény, iný metabolizmus.
Chodíme 15-20 osôb spolu na dovču, žiaden All inclusive ožieranie, napr tento rok dovolenku 2 dní na pláži zvyšok minimálne 20000 krokov denne. Majonézový šalat iba na Vianoce , vyprážané rezne možno 2x ročne.
Keď sa niekto môže prežierať a napchávať zákuskami a nevidno na ňom a druhý si musí počítať a zapisovať kalórie, za mňa nemá každý rovnaku štartovaciu čiaru

patrike
Dnes o 10:24
@anonym_70d8fe

@patrike nevadí ak ti neverím ani slovo?
Máme v rodine dvojičky, čiže žiadne rozdielne stravovacie návyky, pod rovnako kojené atd neskôr obe deti chodili na športové krúžky, a predsa od mala viditeľné iba váha. Iné gény, iný metabolizmus.
Chodíme 15-20 osôb spolu na dovču, žiaden All inclusive ožieranie, napr tento rok dovolenku 2 dní na pláži zvyšok minimálne 20000 krokov denne. Majonézový šalat iba na Vianoce , vyprážané rezne možno 2x ročne.
Keď sa niekto môže prežierať a napchávať zákuskami a nevidno na ňom a druhý si musí počítať a zapisovať kalórie, za mňa nemá každý rovnaku štartovaciu čiaru

@anonym_70d8fe Obaja mame pravdu, ale aj tak nie je ziadny gen pre obezitu. Spravodlivost nie je nikde v prirode.

sissy27
Dnes o 10:28
@anonym_12aa29

@sissy27
Viem ze na MK su najmudrejsi,
ale AI ma iny nazor na dedicnosti obezity
Yes. Obesity is partly genetic, but genetics is only one part of the picture.
Heritability is estimated at roughly 40–70% for body weight/BMI, depending on the population and study.
Genes can affect appetite, hunger and fullness signals, metabolism, fat storage, body-fat distribution, and tendency to gain weight.

@anonym_12aa29 ježiš no, ešteže máme tú AI, ktorá nám pri troške snahy odpovie presne to, čo chceme počuť (čítať). Nie, AI nie je vševedúca a v pohode ti odpovie úplnú, ale úplnú hlúposť.
Tá troška genetiky, podobne ako u alkoholizmu, ktorá vstupuje do problému obezity, sa dá ale že veľmi ľahko zvládnuť. Oveľa ľahšie, ako tie zakorenené zlé stravovacie návyky a životný štýl.

anonym_e86c10
Dnes o 10:29

@anonym_autor nech ma kazdy ukamenuje, je to vsetko o genetike. Rovnako ako vlasy. Mozes kupovat milion samponikov a verit reklamam pokial nemas geneticky huste vlasy tak ich nikdy mat nebudes.
Spat k teme. Pokial to mas v genoch tak len tazko si to udrzis. Mozno jedine tak ze ozaj budes jest minimalne ale to nie je zdrave. Ved vidim obezne zeny a ich deti su tiez trosku viac tucne ako by mali byt. Ja som mala opacny problem. Cely zivot som chcela pribrat lebo som bola lata a nedarilo sa. Vsetci v rodine sme takí. Takze najskor po menopauze to moze prist

anonym_70d8fe
Dnes o 10:30
@patrike

@anonym_70d8fe Obaja mame pravdu, ale aj tak nie je ziadny gen pre obezitu. Spravodlivost nie je nikde v prirode.

@patrike nie gém ale predispozícia. Tak isto ako sú predispozíciae na niektoré choroby, cukrovka, rakovina, to neznamená že to clo isto bude mať ale existuje väčšia pravdepodobnosť že sa tá choroba vyvinie.

simsalabim
@negymama

@simsalabim no ja som mala, zdoraznujem mala, takyto typ travenia.
od detsva sme vsetci surodenci mali apetit, jedli sme s chutou vsetko, mama len varila a varila, v puberte som bola schopna v noci si ukrajovat zo suroveho masa z chladnicky, z hladu.
chuda som bola ako trieska, 10 rocna som mala 20 kg. vysku som koncila so 43kg. Kazde tehotenstvo som schudla na normalnu stihlu vahu do roka, to som rodila 4 deti za 7 rokov, ziadne kila z tehotenstva... a to som jedla a jedla, "valovy" halusiek, z kazdeho jedla dupla, tri hrube chleby s pastetou na veceru. Podobny apetit maju aj moje deti a tiez su vsetky stihle...
No ale prisiel na psa mraz, teraz som po menoupauze a len velkou kontrolou jedla, zmenou jedalnicka, pridanim pohybu si ako tak drzim normalnu vahu, a mam pri vyske 153 cm 56 kg a som rada ze som rada. Keby co len trochu popustim, tak vaha ide geometricky hore doslova do obezity /mam vyskusane/ .

takze aj ta kolegyna, mozno o tu "vyhodu" pride. Ono to nie je az take super, ako si kazdy mysli, to potom nemas nad sebou kontrolu, vask ja mozem jest vsetko a nie je motivacia jest zdravo a casom sa to potom na zdravi prejavi

@negymama no ona uz odisla do dochodku a stale je tenka... proste ma super spalovanie. Ked si spomeniem, co ta ladovala... jej oblubeny olovrant bola mliecna ryza, makovka a banan. Spolu nad 500kcal - moja bezna hodnota na obed. Na ranajky bezne 3 rozky, balenie krajanej slaniny, 3 vajcia, pohar kyslych uhoriek 😂 Pokracovala desiatou, obed bezny slovensky, kludne aj so 4 knedlami, po nom hned horalka.... no cumeli sme vsetky a strasne zavideli.... poznala som ju cca 20 rokov a vzdy bola rovnaka.Ale mas pravdu, v menopauze sa vselico meni a tiez su na to studie, co to potvrdzuju. Smozrejme, su vynimky, ale je fakt, ze vacsina zien si po menopauze musi sakra davat pozor.

april171
@simsalabim

@simsalabim hnusné to bolo 😁

simsalabim
Dnes o 10:35
@patrike

@patrike praveze je, a nie iba jeden, ved som hore hodila jednu zo studii...

april171
Dnes o 10:36
@simca06022011

@april171 tak mam doma gen x a basnickuju neustale o Deli a kadecom, co babka nosila za krabicu.. :DD tak neviem.. ja som teda 83jka a teda moja babka bola z tych co vyvarala a vypekala ako pre armadu, a aj ked moozno nekupovala synom tolko sladkosti (otec ma teraz 60), tak bezne kazdy synator zosrotoval cely kolac atd (ROZUMEJ PLECH). O to viac, ze bola z generacie, co nic nemali, a doslova "hladovali" doma medzi xdetmi. A vnucata sa uz inak chovali, ved deti sladke maju jest.. dokonca aj historiu cukru som niekde pozerala prednedavno, a prave v tych rokoch 60-70 sa pretlacalo, ze vlastne cukor je dobry = celosvetovo... a bolo sladkeho viac nez dost, od keksikov, akoze cokolad, salko sa lyzicou jedlo, alebo bezne cuclali konden. mlieko z tych "tub"... tam ani nebol taky velky rozdiel v sladkom, obezita ma bum lebo chyba pohyb a ludia su viac nauceny na tieto sladkosti/slanosti automaticky, uz stari rodicia, aj rodicia, aj deti... generacie co to brali v pohode a naucili sa. ja si pamatam, ze sme si museli sladke PYTAT, a iba s dovolenim bolo :DDD teraz vidim deti, ze zasoba doma je, deti automaticky chodia apotom sedia pred telkou, alebo akoze sa hybu, ked idu na ten jeden svoj kruzok. KEd sme kedysi ten nugat s prepacenim zozrali aj za vytiahnute peniaze z prasiatka (tajne), tak sme pol dna behali po vonku, bez flase sladkej vody a pod.. A hlavne bola aj riadna strava. Kopa ludi dnes je fakt iba na somarinach, a varene jedlo nikde.
Oducit cele generacie od maskrtenia, je problem, ja teda som strasne na sladke a viem, ze je to bud vobec nic, alebo sa to neda zastavit :DDD

@simca06022011 sladkosti boli, ale po prvé bol menší výber, po druhé vzhľadom k mzdám boli drahšie, po tretie menej príležitosti a možností, kde ich kúpiť. Skôr sa doma pieklo vo veľkom, čiže skôr takéto sladkosti boli. Babky samozrejme vypekali a podstrojovali salonkami a podobnými lakocinkami. No ale hlavne bolo viac pohybu.

nlk
Dnes o 10:49
@anonym_3e5d19

@simsalabim tiez si myslim, ze ma na to svoj podiel genetika. Ved v kolkych rodinach je jedno dieta chude ako palicka a druhe je "siroke" "silnejsie" alebo skratka ma jasnu nadvahu? Neverim, ze rodicia jedno dieta prekrmuju a druhemu nedavaju jest....skratka iny metabolizmus, ina stavba kostry...nie je to IBA o strave.

@anonym_3e5d19 toto je tiez hlúposť. Osobné skúsenosti z rodiny, môj brat bol vždy "macko" a ja tá palička, ale on bol vždy dobrý jedák a ja som jedla ako vrabec. To isté je vidieť u jeho synov. Starší sa odmala nemohol dojest a je z neho riadny chlap, mladší sa v jedle odmala viac mrvil než jedol a je chudunky.
@anonym_autor tiež to vnímam, že je to hlavne o stravovacích návykoch. Kamoskina celá rodina obézna. Keď sa na istý čas odsťahovala do zahraničia a žila a varila si sama, takmer som ju nespoznala, keď sa vrátila, bola krásne schudnuta. Potom sa vrátila domov a je tam kde predtým, keďže sa stravuje opäť podľa domácich zvykov.

mandzula
Dnes o 10:50

Nedavno som citala, predavam teda kupene, ze na obezitu dietata vplyva o.i. aj to, ako sa matka stravovala v tehotenstve. Nedostatok aj nadbytok vraj programuje metabolizmus dietata. Ja osobne za najdolezitejsi povazujem priklad zivotneho stylu, pretoze v mnohych pripadoch tucna mati = tucne deti a este aj tucny pes k tomu.

anonym_7867e4
Dnes o 10:53

ked sa cela rodina stravuje zle, tazko sa jedincovi meni svoje navyky. hlavne ako dieta, nevies si uvarit zdravsie jedlo, jes s ostatnymi. aj vyrastat v rodine, ktora sportuje, jedia zdravo, je ine, ako v inej, kde sa jedava krkovicka, slanina, 6 knedli a sedi cele dni pri telke. je to na tebe, ci vies prekonat zauzivane kolaje, nastudujes si co najviac o zdravom zivote, zvyknes si na pravidelny pohyb a svoju rodinu budes viest k pohybu a zdravemu jedlu.

negymama
Dnes o 10:56

autorka podla mna nie je na skodu, ked aspon skusis trochu tym "genom" vzdorovat.
Hlavne ak ti nadvaha sposobuje aj zdravotne problemy, pripadne ti do buducna nieco take hrozi,

Jasne, ze tu kazdy prispeje ku "statistike" nejakymi zaujimavymi prikladmi, ktore mozu byt na okraji grafu. ako ludia co sa prejedaju a su stihli, alebo deti z jednej rodiny s roznou dispoiziciou a pri rovnakom ziv. style, maju roznu postavu...

ale predsa, kazdy tak v kutiku mysle velmi dobre vie, ze v podmienkach vacsej skupiny ludi, celej konkretnej populacie - je zjavna koleracia medzi tym, ze vyssi kaloricky prijem a mensi pohyb prinasa /aj s vynimkami ,ktore potvrdzuju pravidlo/ vyssi vyskyt obezity a s tym spojenych zdr. rizik.

To je ako ked niekto spomenie rizika fajcenia a hned sa nahrnie kopec pripadov odolnych 100 rocnych deduskov fajciacich tuhy tabak cely zivot...co ale statistiky nevyvrati, ze v skupine fajciarov je rakoviny viac.

Prispej k svojmu zdraviu/schudnutiu tym co mozes, hlavne v udrzatelnej miere, niekde na nete som videla priklad panej, ktora cely zivot od mala mala nadvahu, uz niekde na zs sa pohybovala cez 90kg, a potom to bolo len a len vyssie. A vedie si blog, kde si svojim tempom velmi pomalicky , nedramaticky chudne, par kil za rok, podobnym tempom ako priberala. A stale je este plnsia, ale je to prijemna zmena, hlavne zmenila svoje nastavenie. A to bola ten propad co aj pri obezite bola fyzicky aktina a vsetky vysledky zdravotnych prehliadok mala optimalne hodnoty.

slavomira236
Dnes o 11:03

@anonym_autor susedia silnejsi ich dcera najmladsia tiez silna obezna od mala traja chlapci pred nou narodeny chuducky. Nasla si tiez maleho gulateho muza a narodilo sa im dievcatko tiez od mala gula..

nattyond
Dnes o 11:10
@simsalabim

@anonym_3e5d19 nie, nie je, tak, ako ma niekto dane, ze je rychly bezec ci ranne vtaca... ja som mala kolegynu, ktora toho pojedla za den neskutocne vela (v praci ranajkovala, desiatovala, obedovala, jedla keksik po obede a olovrantovala - mnozstva, co by mne stacili na 3-4 dni, no bola ako cverna). ALE fakt sa netreba vyhovarat iba na geny - svoj zivotny styl a stravu treba prisposobit podmienkam - teda svojmu telu. Tak, ako vodic prisposobuje jazdu aktualnym podmienkam a svojim schopnostiam.

@simsalabim inak len k tým porciám - moje kolegyne sa vždy čudovali koľko toho zjem, ale ja som každý druhý deň behala alebo cvičila, takže ten príjem som potrebovala 😊 sčasti je to o metabolizme, sčasti o našom životnom štýle

negymama
Dnes o 11:16
@slavomira236

@anonym_autor susedia silnejsi ich dcera najmladsia tiez silna obezna od mala traja chlapci pred nou narodeny chuducky. Nasla si tiez maleho gulateho muza a narodilo sa im dievcatko tiez od mala gula..

@slavomira236 zalezi aj od apetitu.
Moja svokra je zo stihlej rodiny, jej rodicia aj sestra boli stihli. Ale ona nenormalne lubi jest, a hlavne mastne madraskej jedla, typu nokerle s perkeltom, klobasove lečo, gulase a podobne. Nevie sa udrzat, pomedzi to neje zdrave jedla na odlahcenie. Od kedy ju poznam je obezna, cez leto ked beha po zadradne trosicku schudne, ale ptom este viac priberie. Svokor aj pri jej ponuke jedla ale nepribral, on vie kedy ma dost a nebude jest nad vlastnu sytost.
To iste moj muz a jedo brat, oni nikdy nepovedia, ach ale som sa prezral...aj toho oblubeneho jedla zjedia len kolko maju dost a nechaju aj par lyzic na tanieri, ked nevladzu dojest.
Takze ono k tomu zlemu stravovaniu musi byt aj pritomna povedzme uprimne "pazravost" a toto uz robi najhorsiu paseku.
a plus geny...no dajme tomu, - - mne sa ale stale nechce verit, ze by predispozicia mala byt hlavna pri nemoznosti zmenit postavu.

anonym_8714a9
Dnes o 11:24

Ja pochazam z rodiny, kde sice nikdy neboli obezne deti, ale vsetci sa zacali gulatit okolo 30tky, prip po detoch. Strava klasicke slovenske jedla, maso kazdy den. Mne sa z toho podarilo vyslobodit, mala som vzdy blizko k aktivnemu zivotu aj ked ma k nemu nikto neviedol. Nikdy mi nebolo treba jest denne maso, manzel je vegan, tak varim vacsinou vegansky, kupovane sladke nejeme uz cele roky tiez. A hlavne ten pohyb - denne vykonavame s manzelom sport, prestriedame sa pri dietati aspon na tu pol hod. Mame po 40tke, cvicime, behame, bicyklujeme a hlavne citime sa dobre, veselo, uzivame si zivot po svojom... Ono sa to da, ale treba si uplne zmenit pohlad na zivot.

beata_k
Dnes o 11:25

@anonym_autor To ja milujem vyhovorku typu geny. Si pozri fotky ludi z koncentracneho tabora. Ci, myslis, ze zhodou okolnosti tam nik netrpel na "obezne geny"?
Matematika nepusti. Mas vyssi prijem, nez vydaj. To je cele.

anonym_8714a9
Dnes o 11:26
@anonym_8714a9

Ja pochazam z rodiny, kde sice nikdy neboli obezne deti, ale vsetci sa zacali gulatit okolo 30tky, prip po detoch. Strava klasicke slovenske jedla, maso kazdy den. Mne sa z toho podarilo vyslobodit, mala som vzdy blizko k aktivnemu zivotu aj ked ma k nemu nikto neviedol. Nikdy mi nebolo treba jest denne maso, manzel je vegan, tak varim vacsinou vegansky, kupovane sladke nejeme uz cele roky tiez. A hlavne ten pohyb - denne vykonavame s manzelom sport, prestriedame sa pri dietati aspon na tu pol hod. Mame po 40tke, cvicime, behame, bicyklujeme a hlavne citime sa dobre, veselo, uzivame si zivot po svojom... Ono sa to da, ale treba si uplne zmenit pohlad na zivot.

@anonym_8714a9 a este dodam.. pre zbytok rodiny sme divny, ale co uz no 😀

patrike
Dnes o 11:30
@anonym_8714a9

@anonym_8714a9 Presne tak, kila sa utesene nabaluju, ak je obed typu lacna vyvarovna, k tomu doma na dotlacenie chlieb a salama, lebo uz dedo takto chodil nabaleny do prace. Cez vikedn, aby to bolo lacne a rychle, zemiaky, cestoviny a aby to chutilo, tak rezen. Relax = sediet pri telke, chlap s pivom. Deti cumia do mobilu a piju sladku vodu.

anonym_e3bf8e
Dnes o 11:32
@patrike

@patrike nie je 1 gén pre obezitu ale možno 40-60 génov čo ovplyvňujú metabolizmus tukov, vstrebávanie živín, pocit hladu. Keď máš smolu ze pri všetkých tých génoch zdedis variant čo v období nedostatku zvyšuje šance na prežitie, musíš mať sakra pevnú vôľu a sebazapretie. Môžeš zabudnúť na príjemné posedenie s kamošmi pri pivku (glykemický index 130) či vínku ( tých 11 percent alkoholu premenis na tuk), dat si langoš či hranolky môžeš tak raz za 5 rokov. Pozor na ovocie lebo zatiaľ čo iný fruktózu hravo spália, tebe potvorka zbehne do pečene a premení sa hádaj na čo - no predsa na tuk.
Niekto má proste smolu a bez prísnej keto diéty štíhly nebude. U takých ľudí to nie je o reznoch a majonezovon šalát zajedanych veternikmi, zalievanymi kolou ale o priberani aj z normálnej pre zvyšok populácie zdravej stravy.
Namiesto nezmyselného ponižovania a nalepkovania tucnejsich ľudí ako pazravych neschopakov valajucich sa pred telkou by nezaškodilo riadne klepnut po paprciach potravinárskemu priemyslu čo financuje sofistikovaný výskum ako ľudí donútiť zožrať viac. Do sladenych nápojov pridávajú sracky zvyšujúce pocit smädu, v rôznych potravinách sú syntetické molekuly priamo pôsobiace na určité centra v mozgu aby sa náhodou nedostavil pocit mam dosť už viac nejem.
Tuční ľudia v populácii boli vždy, každá vyspelá civilizácia mala obdobie hojnosti.
Epidémia obezity prišla so silne procesovanymi potravinami ktoré tu máme odkedy sa potravinársky priemysel transformoval na priemysel aróm, farbív a sajrajtov.

anonym_8714a9
Dnes o 11:33
@patrike

@anonym_8714a9 Presne tak, kila sa utesene nabaluju, ak je obed typu lacna vyvarovna, k tomu doma na dotlacenie chlieb a salama, lebo uz dedo takto chodil nabaleny do prace. Cez vikedn, aby to bolo lacne a rychle, zemiaky, cestoviny a aby to chutilo, tak rezen. Relax = sediet pri telke, chlap s pivom. Deti cumia do mobilu a piju sladku vodu.

@patrike presne. Spominan si napr ako mama vecerala krajec chleba s aspon cm hrubym platkom slaniny... Keby ju mozno ucili inak, este by tu bola :(

simsalabim
Dnes o 11:38
@anonym_8714a9

@nattyond no u nej to nebolo tym, ze by sportovala ako vrcholova sportovkyna. ked sme to pocitali, ona denne zjedla cca 3000+kcal a sice sa hybala, ale stylom bicykel cez vikend.
@beata_k tak toto je extremny pripad, tam jedli tak 1000kcal denne, tazko manualne pracovali a zili vacsinu roka v extremnom chlade, cize im bolo treba tak 4000Kcal denne. Tam logicky nikto nepriberie.
@anonym_8714a9 ano, strava a zivotny styl su velmi dolezite.

beata_k
Dnes o 11:50
@simsalabim

@nattyond no u nej to nebolo tym, ze by sportovala ako vrcholova sportovkyna. ked sme to pocitali, ona denne zjedla cca 3000+kcal a sice sa hybala, ale stylom bicykel cez vikend.
@beata_k tak toto je extremny pripad, tam jedli tak 1000kcal denne, tazko manualne pracovali a zili vacsinu roka v extremnom chlade, cize im bolo treba tak 4000Kcal denne. Tam logicky nikto nepriberie.
@anonym_8714a9 ano, strava a zivotny styl su velmi dolezite.

@simsalabim Ved samozrejme, ze to bolo cez. Islo mi len o to, ze vyhovarat sa na geny je smiesne.

zuzitko74
Dnes o 11:58

Ja si skôr myslím, že niektorí ľudia môžu mať na obezitu predispozíciu, ale ak nikdy nestlačia ten pomyselný gombík, ktorým to celé spustia do chodu, tak obézni nebudú. Po mojej rodine zo strany otca mám napr. predispozíciu na kardiovaskulárne ochorenia, veľa z nich zomrelo na infarkt okolo šesťdesiatky. Lenže životný štýl tejto časti mojej rodiny bol o konzumácii alkoholu, fajčení a nezdravej strave. Ja som abstinent a nefajčiar a myslím si veru, že na infarkt nezomriem, nemám problémy so srdcom, ani s vysokým tlakom a to už mám 50+.