Je pri chudnutí lepší silový tréning alebo kardio?
Ahojte.potrebujem schudnúť čo najrýchlejšie zopár kilečiek,ideme na svadbu.stravu mám upravenú samozrejme.ale chcem vedieť či je pri chudnutí lepšie kardio alebo silovy tréning?
@anonym_autor oboje sú dôležité . Kardio viac spaľuje ale bez silových cvičení a rýchlym úbytkom hmotnosti budeš len nejake neforemné čosi. Ale také niečo chce čas . A schudnúť kvôli svadbe stužkovej dovolenke atď. hlavne rýchlo je taká blbosť že až. Také to témy na internete sa objavujú periodicky že je Stretavka po 20 rokov a podobne a musím schudnúť akýkoľvek spôsobom rýchlo hneď . Konečnom dôsledku to nestojí za to .
@anonym_autor oboje sú dôležité . Kardio viac spaľuje ale bez silových cvičení a rýchlym úbytkom hmotnosti budeš len nejake neforemné čosi. Ale také niečo chce čas . A schudnúť kvôli svadbe stužkovej dovolenke atď. hlavne rýchlo je taká blbosť že až. Také to témy na internete sa objavujú periodicky že je Stretavka po 20 rokov a podobne a musím schudnúť akýkoľvek spôsobom rýchlo hneď . Konečnom dôsledku to nestojí za to .
@jogy1984 lenže ja nejdem chudnúť 35 kg,iba 5.cvicim a stravujem sa už dávnejšie,len teda teraz prišla svadba a potrebujem to trochu urýchliť.
Za mňa len brutálne kardio ak chceš schudnúť rýchlo, posilka ti je na dve veci, tam nedosiahneš tep na spaľovanie tukov
Ak ti ide len o číslo na váhe ako take a je ti jedno či schudnes tak kardio, ale nesmieš to dohnať jedením. (Ja bývam po kardiu typu beh, bicykel atď brutálne hladná)
Druhá možnosť za mňa úplne top je hybrid tréning alebo HIIT ale ozaj HIIT nielen tréning čo sa intervalov týka ...spális kalórie ale aj posilujes. Keďže striedas aeróbnu aktivitu s anaerobnou
Za mňa len brutálne kardio ak chceš schudnúť rýchlo, posilka ti je na dve veci, tam nedosiahneš tep na spaľovanie tukov
@zuzubb007 ale práveže tuk sa spaľuje pri nižšom tepe.. pri vysokom pális sacharidy..
@zuzubb007 😅 to nemyslíš vážne co si teraz napísala.
Autorka silový a kardio na koniec.
Pridaj kroky, obmedz NIE VYNECHAJ sacharidy na večer POSLEDNE DVE TYZDNE PRED SVADBOU
@anonym_autor
Hladovka. Ak ti ide iba o to.
@zuzubb007 nerad ked nemas o tychto veciach ani sajnu
A ako to je? Vždy hovorili, najprv kardio na zahriatie q potom posilňovanie, teraz sa vraj kardiom pred posilňovaním ničia svaly 🤷♀️. Kto sa v tom má vyznať?
Je lepšie striedať, jeden deň kardio, druhý sila? Alebo najor kardio potom sila v rámci jedného tréningu, alebo najprv sila a potom kardio v rámci jedného tréningu?
A ak najprv sila a potom kardio, veď mi po posilňovaní nezostane energia na kardio... 🙊 tak ako to je najlepšie
A ako to je? Vždy hovorili, najprv kardio na zahriatie q potom posilňovanie, teraz sa vraj kardiom pred posilňovaním ničia svaly 🤷♀️. Kto sa v tom má vyznať?
Je lepšie striedať, jeden deň kardio, druhý sila? Alebo najor kardio potom sila v rámci jedného tréningu, alebo najprv sila a potom kardio v rámci jedného tréningu?
A ak najprv sila a potom kardio, veď mi po posilňovaní nezostane energia na kardio... 🙊 tak ako to je najlepšie
@tilly no toto by zaujímalo aj mňa
@tilly Kazdemu funguje nieco ine. Boli kulturisti, co cvicili 6 dni v tyzdni 2fazovo (Arnold a spol), boli taki ze 3 razy, tazke cviky (Mike Mentzer), rozne skoly a fungovalo to obom. Preto niekomu moze fungovat jeden styl, druhemu druhy a oba su spravne. Idealne si najst oblubeny styl, ktory mi funguje a prestriedat to obcas inymi, aby to telo vytrhlo zo stereotypu a stagnacie.
Osobne oddelujem cvicenie a kardio, nemam dost energie na oboje. Ale niekto moze mat.
Pred cvicenim 5 min zahriat svaly a klby. Niekto da bicykel, niekto lahke kruzenie a natahovanie svalov. Potom vzdy prva seria s lahkou vahou a nasledne normalne vahy.
@autorka Cvicenie je na formovanie svalstva, preto je nevyhnutnym doplnkom celkovej kondicie. Chudne sa nasledne kuchynou, deficitom a kardio v trvani 1-2 hodin. Aby sa cvicenie vyrovnalo hodinovemu behu, ci 2 hodinam rychlej chodzi v kopcoch, musela by si cvicit tak, ze ides bez prestavky a hodinu nepustis cinky z ruky. Co sa neda. Cvicenie spali, samozrejme, ako kazdy pohyb, ale nie tak vela ako kardio. Treba mysliet, ze ludske klby su stavane na beznu zataz a chudnut desiatkami serii so stovkami opakovani, ci trhat vahove rekordy nemusi byt v starobe ako najlepsi napad. Vid ako skoncil Ronnie Coleman. Na voziku.
@zuzubb007 to je skôr dobre na kondíciu. Intenzívne kardio spaľuje hlavne cukor . Premena tuku na energiu trvá telu nejakú dobu. Pri intenzívnom cvičení často človek prestane cvičiť skôr ako sa začne tuk spaľovať výraznej miere pretože telo spálilo cukor ale ešte nezačalo spaľovať tuk a vtom bode už človek ani nevládze ďalej pokračovať pretože nemá energiu
@tilly kardio na zahriatie tak 10 Max 15 minút viac netreba,...kardio po silovom je na zvýšenie deficitu. Ak dáš dlhé kardio pred silovým tréningom sa neodporúča práve kvôli vyčerpaniu glykogénu a tým pádom brzdis efektivitu silového treningu. Ja napr keď cvičím nohy tak si už nedávam kardio ako beh, chôdza do kopca alebo crossTrainer, lebo nemám "silu". Keď mám vrchnú časť tela tak si dám kľudne podľa času ešte 30-45minut pás lebo nohy vládzu. A tiež môžeš striedať jeden deň silový a druhý kardio. "Bežný" človek nemusí cvičiť dvojfazovo. V konečnom dôsledku neviem kde by som na to popri práci, rodine a domácnosti zobrala čas, chuť a energiu
@zuzubb007 😅 to nemyslíš vážne co si teraz napísala.
Autorka silový a kardio na koniec.
Pridaj kroky, obmedz NIE VYNECHAJ sacharidy na večer POSLEDNE DVE TYZDNE PRED SVADBOU
@anonym_b494e8 ja hovorím o sebe ako som schudla v posilke nič, a taký mega jumping pravidelne len tak kilá išli dole, dlhodobo je samozrejme lepšie kombinovať oboje, ale autorka chce schudnúť za kratšiu dobu
Rychlo schudnut? Mne fungovalo toto. V sobotu iba kava, voda, pri hlade 3 proteinove jogurty rozdelit na den. cca 750kcal Rano 10km beh/chodza. Vecer zase 10km. Vydaj 750 kcal. Vytvoril som deficit cely moj bezny metabolizmus 2 tis kcal. Cim viac som sa hybal, tym mensi hlad. V nedelu to iste, ale uz som si zjedol viac. Zase deficit 1500 kcal. Zvysok tyzdna som jedol normalne svoj vyrovnany metabolizmus 2 tis kcal a ak som mal chut, siel som 1-2 krat behat. Kazdy beh -300kcal. Suma: 4x-3500 kcal vikendy - 3x300 kcal beh v tzydni= cca min - 15 tis kcal/7700 kcal 1 kg tuku = -2 kg tuku. Realne to bolo asi viac, lebo som vtedy takto behom mesiaca zhodil poslednych 4-5 kg a bol som vyrysovany. Takze za mna na chudnutie cez vikendy skoro hladovka plus beh, zvysok tyzdna normalne jest vyrovnany metabolizmus. ale pridavat bielkoviny, plus normalne cvicit.
Je mi to milsie ako vytvarat deficit skrtnut -300kcal kazdy den a kazdy den byt hladny.
@jogy1984 lenže ja nejdem chudnúť 35 kg,iba 5.cvicim a stravujem sa už dávnejšie,len teda teraz prišla svadba a potrebujem to trochu urýchliť.
@anonym_autor pre 5 kg by som sa moc nevzrlušoval. Práve v tomto je krasa silového cvičenia ak sa robí poriadne . Mohla by si vážiť viac ako 5 kg ale vyzerať štíhlejšie ako teraz . Videl som ženy ktoré potom čo začali silovým tréningom vážili viac ale vyzerali štíhlejšie nehovoriac o vytvarovanej postave . Pravdaže ak by sme zas mali hovoriť o zdravý a funkčnosťi najlepšie pre nás je všestranný pohyb .
@tilly kardio na zahriatie tak 10 Max 15 minút viac netreba,...kardio po silovom je na zvýšenie deficitu. Ak dáš dlhé kardio pred silovým tréningom sa neodporúča práve kvôli vyčerpaniu glykogénu a tým pádom brzdis efektivitu silového treningu. Ja napr keď cvičím nohy tak si už nedávam kardio ako beh, chôdza do kopca alebo crossTrainer, lebo nemám "silu". Keď mám vrchnú časť tela tak si dám kľudne podľa času ešte 30-45minut pás lebo nohy vládzu. A tiež môžeš striedať jeden deň silový a druhý kardio. "Bežný" človek nemusí cvičiť dvojfazovo. V konečnom dôsledku neviem kde by som na to popri práci, rodine a domácnosti zobrala čas, chuť a energiu
@sense ďakujem
@zuzubb007 to je skôr dobre na kondíciu. Intenzívne kardio spaľuje hlavne cukor . Premena tuku na energiu trvá telu nejakú dobu. Pri intenzívnom cvičení často človek prestane cvičiť skôr ako sa začne tuk spaľovať výraznej miere pretože telo spálilo cukor ale ešte nezačalo spaľovať tuk a vtom bode už človek ani nevládze ďalej pokračovať pretože nemá energiu
@jogy1984 ono toto je zas diskutabilné ..nakoľko pri kardiu v nízkej intenzite spaľuje primárne tuky ale akonáhle prestane spaľovanie sa zastaví. Kdežto pri vysokej intenzite páli primárne cukry ale telo spaľuje ešte aj po aktivite. Čiže v konečnom dôsledku je na Tom istom...
@tilly Kazdemu funguje nieco ine. Boli kulturisti, co cvicili 6 dni v tyzdni 2fazovo (Arnold a spol), boli taki ze 3 razy, tazke cviky (Mike Mentzer), rozne skoly a fungovalo to obom. Preto niekomu moze fungovat jeden styl, druhemu druhy a oba su spravne. Idealne si najst oblubeny styl, ktory mi funguje a prestriedat to obcas inymi, aby to telo vytrhlo zo stereotypu a stagnacie.
Osobne oddelujem cvicenie a kardio, nemam dost energie na oboje. Ale niekto moze mat.
Pred cvicenim 5 min zahriat svaly a klby. Niekto da bicykel, niekto lahke kruzenie a natahovanie svalov. Potom vzdy prva seria s lahkou vahou a nasledne normalne vahy.
@autorka Cvicenie je na formovanie svalstva, preto je nevyhnutnym doplnkom celkovej kondicie. Chudne sa nasledne kuchynou, deficitom a kardio v trvani 1-2 hodin. Aby sa cvicenie vyrovnalo hodinovemu behu, ci 2 hodinam rychlej chodzi v kopcoch, musela by si cvicit tak, ze ides bez prestavky a hodinu nepustis cinky z ruky. Co sa neda. Cvicenie spali, samozrejme, ako kazdy pohyb, ale nie tak vela ako kardio. Treba mysliet, ze ludske klby su stavane na beznu zataz a chudnut desiatkami serii so stovkami opakovani, ci trhat vahove rekordy nemusi byt v starobe ako najlepsi napad. Vid ako skoncil Ronnie Coleman. Na voziku.
@jimbean ďakujem. Tiež si myslím, že čo funguje jednému, nemusí druhému. Ja sa teraz cítim, ako inyclovek. Čo fungovalo niekedy, už nefunguje. Perimenopauza je sviňa 🤢
@jimbean ďakujem. Tiež si myslím, že čo funguje jednému, nemusí druhému. Ja sa teraz cítim, ako inyclovek. Čo fungovalo niekedy, už nefunguje. Perimenopauza je sviňa 🤢
@tilly veru áno perimenopauza zamáva s celým organizmom. To ale máloktorý chlap pochopí keďže oni nie sú toľko ovplyvňovaný hormónmi
@tilly No do meno pomahali zenam hormony byt stihle, stacilo si dat salatik a aj ta, co necvicila, bola stihla. Ani nebolo moc treba makat. Ked sa vypnu hormony uz pekna postava bez stravy, cvicenia a kardia nebude. 75% zien po meno vraj priberie, zvysok je genetika a tvrda drina.
@tilly veru áno perimenopauza zamáva s celým organizmom. To ale máloktorý chlap pochopí keďže oni nie sú toľko ovplyvňovaný hormónmi
@sense No, da sa na to pozriet opacne. 🙂 Ze predtym vam hormony nadmieru pomahali, akurat potom uz nie. Chlap ak si dal salatik a obisiel posilovnu, tak z neho bol suchar alebo tucko. 🙂Zena si dala salatik a vyzerala dobre. No a ist z lepsieho do horsieho je vzdy neprijemnejsie ako naopak.
@tilly No do meno pomahali zenam hormony byt stihle, stacilo si dat salatik a aj ta, co necvicila, bola stihla. Ani nebolo moc treba makat. Ked sa vypnu hormony uz pekna postava bez stravy, cvicenia a kardia nebude. 75% zien po meno vraj priberie, zvysok je genetika a tvrda drina.
@jimbean ja som mala vždy veľa pohybu a možno preto mam pocit, že mi teraz nestačí to, čo som robila predtým. Rôzne aerobiky, zumby, behy a všetko robím odjakživa. Pred pár rokmi som zaradila hiit, keď to bol najväčší hit a asi dva roky dozadu silu. Napriek tomu som stále mlandravejsia 😱. Ale jem pomerne málo bielkovín, tak to bude možno aj tým.
@sense No, da sa na to pozriet opacne. 🙂 Ze predtym vam hormony nadmieru pomahali, akurat potom uz nie. Chlap ak si dal salatik a obisiel posilovnu, tak z neho bol suchar alebo tucko. 🙂Zena si dala salatik a vyzerala dobre. No a ist z lepsieho do horsieho je vzdy neprijemnejsie ako naopak.
@jimbean no to tiež nie je tak úplne pravda. Pretože aj pred perimenopauzou sú ženy viac ovplyvňované hormónmi ako muži keďže chlap má jeden cyklus a všetky fázy sú rovnaké. Žena behom jedného cyklu má fázy 4 a v každej prevažuje iné hormón a ten ovplyvňuje nielen náladu a reprodukčné orgány ale aj ostatné aspekty. Nemusí si dať ani šalátik a v určitej fáze je nafúknutá ako balón, a na váhe 2kg, potom príde ďalšia fáza kedy tie šťastnejšie ani nevedia že prišla iná prvé tri štyri dni žije v kŕčoch a bolestiach....áno potom príde fáza kedy má energie má rozdávanie, dá si pizzu aj tak ju nenafukne a potom zas príde fáza kde celá eufória ide dolu. Nevraviac o Tom že chlap vďaka testosterónu nemusí ani len drepovat stačí prejsť tri poschodia hore bez výťahu a pevny zadok majú aj po 40, žena keď chce pevný zadok tak sa veru namaka....preto rady ako to funguje u chlapov , nefungujú u žien ... Jediné čo funguje o oboch pohlaví rovnako je konzistencia a trpezlivosť, ....
@anonym_autor keď si spomínam na tú reality show Premena, tak tam ich tréner nútil robiť ťažké cvičenia ale tak že boli veľmi zadýchaní. Čudujem sa doteraz tomu, pretože vytočiť vysoko tep netrénovanému človeku je ľahké. A dosť to ničí aj srdce aj svaly. Ale beriem to ako show a bolo to na začiatku. Potom tí účastníci nabehli na pravidelnosť. Čisto z fyzikálneho hľadiska potrebuješ vydať čo najviac energie v Jouloch. Energia je Sila krát Dráha alebo pre rotačný pohyb Krútiaci Moment krát Uhol pootočenia. A=F.s, A=M.alfa Všimni si, že vo vzorcoch nie je žiaden čas. Teda ked prejdeš s malou záťažou veľa kilometrov, alebo nadvihaš veľa ton váhy do jedného metra alebo natočíš veľa pootočením na bicykli či už stacionárnom alebo skutočnom tak spalis veľa energie. Je jedno ako rýchlo. Preto psíčkari sú chudí aj z chôdze a venčenia psov. Akurát to bude dlho trvať. A keď budeš stratu energie dojedať, tak neschudneš. Tvoje telo najviac energie spáli výdajom tepla a samotným bytím. Toto je len energia navyše. Ak do vzorcov zakomponuješ aj čas, tak Energia za Čas je výkon. Výkon P= A/t a po dosadení z hora P = F.s/t = F.v alebo pre rotačný pohyb P = M.n čo sú otáčky. Veličina v menovateli zvyšuje zlomok ak je nízka. Teda ak chceš spáliť veľa Energie potrebuješ veľkú silu za krátky čas alebo veľkú silu a veľkú rýchlosť alebo veľký moment a veľké otáčky. Potrebuješ jedno aj druhé. Ak organizmus vydáva veľký výkon tak odpoveďou na tento výkon je vysoký tep srdca. Nie tep robí výkon ale výkon robí tep. Keď som trénoval na bicykli vždy sa to točilo o týchto troch veličinách: Výkon, tep a prejdené kilometre alebo prejdený čas. Nikdy sa nikto z cyklistov nestará aký prevod má na bicykli alebo aké ma veľké svaly, naopak silové prevody ničia svaly a samozrejme že svaly idu hore a sú dôležité ale len sila nie je primárna. To by potom kulturisti boli najrýchlejší cyklisti. Pogačar je tintítko. Potrebuje aj silu aj rýchlosť spolu. Teda výkon. Dôležitý je výkon a aj moderne vykonometre merajú silu krát rameno sily na kľuke čo je krútiaci moment kľuky a krát otáčky kľuky. Je jedno aký prevod je hodený na prehadzovačkyea aký krútiaci moment točíš. Dôležité sú obe veličiny. Zvyšok je o sprevodovaní. A prehadzuje sa tak aby cyklista točil optimálne otacky čo je približne 90 za minútu v kopcoch 70. Ak si netrenovaná tak ti tep vyskočí hore už pri malom výkone. Tep nehovori o trenovanosti veľa. Ale výkon pri danom tepe. Ja točím v sezóne 190W pri poklusovom tepe 136min-1. Pogačar točí pri rovnakom tepe 300W a pre neho to nie je ani poklus. Tento výkon ho vynesie do kopcov rýchlejšie lebo je ľahší. Dosť teórie: ty si kontroluj tep a snaž sa vydržať v poklusovom tepe čo najdlhšie. Tým spáliš veľa energie bez bolesti a v poklus vydržíš dlho. Tvoj poklusovy tep si zistíš z tabuliek alebo sa to robí tak že budeš makať s najvyšším možným tepom ako len dokážeš 10 minút. Toto číslo vynásobíš 0,9 a to bude tvoj laktátový prah. Z laktátového prahu ti múdre hodinky alebo internet alebo ChatGPT povedia tvoje srdcové zóny. Ty budeš potom trénovať v druhej tepovej zóne, čo je zóna poklusu čo najdlhšie. Odhadujem že u teba môže byt druha tepová zóna od 125-135 úderov za minútu. A je jedno či je to beh, cyklistika, chôdza do kopca. S treningom ti pôjde výkon horepri danom tepe a neskôr ti pôjde aj laktatovy prah hore. Vysoký tep na laktatovy prahu môže ísť len pár sekund počas tréningu a nemala by si to robiť pokým nemáš natrénovaných v druhej zóne aspoň 40 hodín.
@anonym_autor Kardio ! Silový tréning ty nepotrebuješ , chceš schudnúť a pamätaj 80% je strava , 20% cvičenie.
@tilly lenže to kardio na zahriatie je krátke a nie intenzívne - teda 5-20minút nejaký light bike alebo orbitrek, a dokonca sa to dá nahradiť nejakými dynamickými cvičeniami…
@biba_18 hej, ja to robím tak, že si pustím nejaký dance vypalovak, a tancujem, poskakujem tak dve pesničky, potom hodím rock a posilňujem 😆
@jimbean blbost, mas skreslene predstavy o zenskom tele. Muz a zena rovnakeho veku a proporcii spalia rozne mnozstvo kcal - muz viac cca o 10% v klude a pri fyzickej aktivite viac. Moze za to zlozenie tela. Muzi maju viac svalov, ktore palia viac a zeny viac tuku pre pripad tehotenstva. Estrogen v tom hra velku ulohu.

@anonym_autor obidve striedat.