icon

Jednodňová hladovka -skúsenosti

18. máj 2021

Skúšali ste niektorá? Ako často je to dobré? Cítite sa lepšie? Samozrejme ďalej so zdravým stravovacím režimom. Snažím sa vyhýbať max. priemys. sprac. potravinám. Raz týždenne, či stačí raz mesačne? Ale nie kvôli chudnutiu, proste pre zdravie. Z času na čas. Zvládla som jeden deň len s čistou vodou a zeleným čajom.

kkovacovak
18. máj 2021

Ja som robila prerušovaný pôst. Buď 18:6 alebo 16:8 tj že 18 hodín nejete a 6 hodín jete čo vám chutí. Takto každý deň. V tom okne kedy sa neje sa nemôže nič len káva bez mlieka a voda. Vďaka tomu sa mi upravili problémy so žalúdkom a trávením. Veľa ľudí čo poznám vďaka tomu aj schudlo. Dôležité je aby ste počas toho okna zjedli všetky zložky ktoré telo potrebuje. Skúste pozrieť na nete info. 🙂

autor
18. máj 2021

@kkovacovak A aké obdobie to celé takto trvalo? Ja práve schudnúť nechcem vôbec, len chcem aby sa telo nezanášalo, nejako zregenerovalo strav. režimom.

autor
18. máj 2021

To je to, že som dosť chudá, ale vzhľadom k rôznym ochoreniam na ktoré mám predispozície genet. tak sa snažím stravovať zdravo a rada by som takú občasnú očistu, len aby som z toho nechudla.

danim
18. máj 2021

Neustálu očistu detoxikaciu Atd vykonáva zdravá pečeň. Mne neprídu Ok dni na vode- nevidím v tom vyznam ak sa človek zdravo stravuje všetko Ok funguje. Keď dáš deň vody - odopries telu potrebné vitamíny a minerály- a to je na čo dobre? Mna by bolela hlava, strata energie,... tiež som zástanca zdravej stravy. Tieto moderne cielene zásahy do tela - že “Detox” čistá kravina.

lindous
18. máj 2021

Nič ako detox neexistuje, ako už bolo povedané telo má vlastné procesy ako sa zbavuje škodlivých látok a každá látka má vlastné ADME charakteristiky, ktoré hovoria ako sa látka absorbuje, distribuuje, metabolizuje a vylučuje.. A teda keď raz má nejaká látka biologický polčas rozpadu 5 dní, tak aj keď budeš tých 5 dní piť len vodu, nijak jej vylúčenie neurýchliš..

Z osobnej skúsenosti sem-tam takýto deň hladovky nedobrovoľne podstúpim (silné nechutenstvo, nepociťujem hlad, zo všetkého mi je zle) a teda žiadny benefit som nikdy nespozorovala, skôr naopak únavu a podráždenosť..

autor
18. máj 2021

@lindous mne bolo práve dobre, keď som ten jeden deň nejedla. Ja napr. ani normálne nejem nič sladké, okrem medu, ovocia, ani mäso, ani pečivo, žiadne polotovary.

kkovacovak
18. máj 2021

@kkovacovak ja som sa takto stravovala stále. Teraz nie pretože som tehotná. Ak ste chudá tak tým pravdepodobne neschudnete len tak. Väčšinou sa jednalo o silnejších ľudí. Každopádne vyčistia sa vám črevá tým že stále nejete. Ja som sa cítila všeobecne ľahšia a je to prospešné aj na obnovu buniek. Dočítate sa o tom veľa. Tiež neverím detoxom užívaním rôznych doplnkov a podobných veci ale toto nie je ako derox. Je to len oddych organizmu od jedenia. Ja som sa cítila veľmi dobre a ako som písala upravili sa mi rôzne problémy. Po tehotenstve sa k tomu určite opäť vrátim. Aj na facebooku je skupina ktorá sa tejto téme venuje. Intermittent fasting je oficiálny názov po anglicky ale nájdete info aj pod prerušovaným pôstom

lindous
18. máj 2021

Tak pokiaľ sa ty cítiš dobre, tak podľa mňa rob ako to tebe vyhovuje a ako často to cítiš 😊 ale ak to má byť len zo strachu, že nejaké toxíny sa vo mne ukladajú, tak to si nepomôžeš.. Hlavne som teda nikde u nikoho, kto všelijaké detoxikačné diety a prípravky propaguje nevidela tie toxíny konkrétne vymenované 😅

No ale teda, čo sa týka prerušovaného pôstu, ktorý tu spomína @kkovacovak, tak moja teta sa týmto spôsobom stravuje, ale má 8/16 hodín, začala tým kvôli úprave trávenia a hladiny cukru v krvi a veľmi jej to vyhovuje a cíti sa fajn 😊 ale teda tiež to je jej životný štýl a nie nejaká krátkodobá záležitosť.. Ono schudnúť pri tom človek neschudne, ak počas tej doby kedy je, prijme dostatok kalórií.. Mnoho ľudí to využíva len ako nástroj na chudnutie, lebo sa tym spôsobom ľahšie dostanú do kalorického deficitu

autor
18. máj 2021

@kkovacovak ďakujem. Presne, ani ja neverím na žiadne doplnky, nič. Len v tomto vidím akýsi "oddych tela", čo môže byť celkovo prospešné. A nie je to drastické, ani také metódy neuznávam, proste niečo neprirodzené. Veď taký prirodz. pôst tu bol veky-vekov. Už len tradičný pôst pred sviatkami.

kkovacovak
18. máj 2021

Presne tak. V minulosti ľudia nejdeli tak ako my teraz. Už ani neplatí že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Nie sú. Je dôležité čo jete celý deň a čo prijímate. A nie kedy. Ja som začínala jesť o 11, raňajky som nemala a mala som viac energie ako predtým. Pár dní to trvá kým si telo zvykne ale potom už ani nepociťuje hlad. Telo si zvykne na všetko a už vie že dostane jedlo až o 11. Vy si ten čas môžete nastaviť ale ako chcete. Môžete ráno jesť a zas naopak skôr večer skončiť. Za vyskúšanie nič nedáte 🙂 telo si od jedla oddýchne a je to poznať