Kombinácia kalorických tabuliek a fastingu
Ahojte viem, že je tu milión diskusií na tieto témy, ale ťažko v komentaroch nájdem svoju kópiu 🙂
Snažím sa už asi milionty krát schudnúý z dosť vysokej váhy (nejdem to radšej ani písať🤫🫣)
Ide o to, že denno denne sa vážim a zapisujem si všetko do KT (viem, že denne sa nemám vážiť toto všetko ako teóriu ovládam ale neviem ovládať svoju hlavu v tomto) poobede proste to nevydržím a zhreším, večer si poviem to povestné ,,od zajtra". Pred 3 rokmi som s KT schudla za 3 mesiace asi 12kg potom som otehotnela a po pôrode sa mi všetko vrátilo 😞 nemám disciplínu ani vôľu aj keď sa pozriem že to je hrozné že by mi svedčalo mať menšie brucho a keď ten efekt uvidím lepšie mi to pôjde dole a dodržiavať to.
Napadlo ma teda, že či má niekto skúsenosť kombinovať fasting 16:8 a KT. Samozrejme by som sa snažila dodržať ten denný príjem, len či je to efektné a či sa skôr takto naučím disciplíne.
Je to nenormálne ťažké, som zúfalá, dnes napríklad ma ráno pochytil taký hlad, že o 9tej som mala splnený denný príjem, ale len čo sa týka tukov a sachardiov. A tomuto sa chcem vyhnúť, ale ak zas začnem zajtra? Bojím sa, že to dopadne ako vždy 😞
Môžeš, ale... Jednoduchšie to nebude. Už dodržať pre teba kalórie je problém, prečo chceš k tomu pridávať ďalšiu prekážku?
Je úplne jedno akú diétu akože dodržiavaš keď to nevydržíš a ješ jedno cez druhé. Váhu schovaj, začni jesť pravidelne a viac čistej vody. Keď zvládneš vydržať bez jedenia somarín môžeš postupne meniť jedálniček.
Vždy bude dôležitý výdaj/príjem s ako si to v dni rozložíš je na tebe, že ako ti to vyhovuje, ale ja v tom nevidím nejaký prínos čo sa týka disciplíny, ľahko to porušíš, keď na teba príde takýto hlad a zas si povieš “od zajtra”, čo si ty musíš nastaviť v hlave je, že aj keď poobede “zhrešíš” a dáš si keksik, neznamená to, že je všetko v kýbli a na večeru sa môžeš obžrať, lebo veď už si aj tak zlyhala, ale práve naopak…myslim, že by pre teba mohlo byť vhodné krabičkovanie alebo aspoň nejaká tá príprava, skús si plánovať dni dopredu, s tým že si to napočítaš a budeš pri tom dbať aj na rozloženie makroživín… čo si si také dnes dala, že ti to takto vyletelo? Skús napísať bežný jedálniček, možno poradíme ako ho upraviť a spraviť udržateľnejšim
Neviem sice co si mala na ranajky, ked ti to naplnilo tvoj denny prijem sacharidov a tukov. Ja si sice nezapisujem jedla do KT, ale na tvojom mieste by som si radsej dala napr. prazenicu a k tomu polku taniera zeleniny, to ta nasyti na velmi dlho a nebudes mat zbytocne vykyvy hladiny cukru v krvi, cize neprepadne ta vlci hlad. Ja osobne sa vyhybam sladkym ranajkam, prave z tohoto spominaneho dovodu, a potom nemam problem pocas dna s navalmi hladu a citim sa uplne super a nepotrebujem kazdu chvilu nieco vyjedat. Samozrejme pitny rezim - cista voda, je klucovy.
@monika101146560 ja mám taký názor na tieto diéty.. že možno na nejaký čas sú účinne a akonáhle prestaneš nastane jojo efekt ako pri každej diéte….
Fasting a kt su predsa uplne dve nezavisle veci.
Stale si budes zapisovat do kt len to jedlo prijmes nie pocas dna ale v 1-2 davkach.
Kadečo som si vyskúšala. Teraz sa riadim radami z knihy Glukozova revolucia, a mam pocit ze je to najsystematickejsie, najefektívnejšie a zároveň najmenej náročné stravovanie. Pekne som schudla, nič nepočítam, a zlepšil sa mi zdravotný stav.
Ja by som na tvojom mieste šla ku psychológovi, lebo toto znie ako zajedanie emócii - zješ veľmi veľa, potom prídu výčitky, potom sebakarhanie… ono veľa pri chudnutí robí disciplína ale ak si schopná mať full tuky a sacharidy o 9 ráno, tak si veľmi dobre viem predstaviť čo si zjedla a nič zdravé to nebolo a teda nie si psychicky ok.
Ale teda, nič si nezakazuj. Dopraj si všetko na čo máš chuť ale daj tomu mieru 🙂. Daj si koláč, čokoládu… zároveň si však dopraj aj porciu zeleniny, mäsa,… proste nájdi si zlatu strednú cestu. Nepotrebuješ mať top jedálniček od prvého dňa, to ani dlhodobo nevydržíš..
@ingush616 ono to v podstate je normalne stravovanie, akurat ze sa jedava v urcitom casovom "okne" v akom si kto zvoli, napr. taka klasika je 16/8 (16 hodin post a pocas 8 hodin sa moze jest) , to znamena prve jedlo napr. o 10h a posledne o 18h (kazdy si nastavi cas ako mu vyhovuje), na com nie je nic striktne podla mna. Mne napr. vyhovuje prve jedlo zacinat medzi 10 - 11h a zvycajne posledne koncim okolo 18 (obcas aj skor), mne uz ani nechuti jest neskor, nechavam telo oddychovat, robit si svoju robotu, nezatazujem ho uz travenim az do druheho dna. Neviem si uz ani predstavit, ze by som uz inak jedla ako takto 🙂 kombinujem to s tipmi z knihy Glukozova revolucia ako uz bolo spomenute v prispevku vyssie a tiez mi vyhovuju skor menej sacharidove jedla (klasicka slovenska kuchyna mi nechuti). Takouto kombinaciou vsetkeho spomenuteho som si upravila travenie, a citim sa ovela lepsie, ziadne navaly hladu, alebo uz ani sladkost ku kave sa mi nepyta a to ich mame doma celkom dost. Ak si dam kusok kolaca, tak ako dezert hned po jedle, nie medzi jedlami, vtedy nevyskoci cukor v krvi tak prudko. Uz si ani neviem predstavit, ze by som sa stravovala inak.
Prerusovany post vie vyborne vysvetlit Vlado Rosko, ma skvele videa na youtube, hlavne ake su jeho zdravotne benefity.
@janci27 mňa KT napr neskutocne obmedzovali. Mam 3 deti, varím často polievky,alebo jedla kde je veľa ungrediencii - to nebola šanca nahadzovať. Ak som si niektorý deň pokazila, nemala som chuť pokračovať, a aj keď som schudla zas som pribrala. Stále sa opakuje príjem a výdaj ...a ja som v rom nevidela logiku, vravela som si dokelu, ved niekedy som jedla veľa a bola som chudá. Alebo niekto je koľko chce a nepribera. A toto mi tak otvorilo oči . Teraz jem s kľudným svedomím , prakticky vsetko, zároveň viem ze si neškodím lebo dáva telu co potrebujem a nestresujem sa ci som nad alebo pod limit kalórií a aj tak chudnem.
@cecilia29 presne tak, tiez z rovnakeho dovodu nepouzivam KT, kedze ma nebavi tam nahadzovat vsetky tie ingrediencie pouzite napr. do polievok a inych komplexnejsich jedal, ktore varim pre rodinu. A tiez neriesim, ci dam pri smazeni cibule jednu ci dve PL oleja, davam odo oka, aby sa pekne opiekla a nesmazila sa nasucho 🙂 viem, ze tuky aj celkove kalorie vyskocia tymto, avsak neriesim to a aj tak chudnem.
Toto bude skor na psychologa, hned rano zjest celodennu davku, to uz je nezdrave prezieranie sa. Drzim palce, tiez bojujem s kilami.
@monika101146560 ahoj ja drzim 16:8 a KT, za pol roka som schudla 24kg ale teda cvicim takmer kazdy den k tomu
Keď mňa už fakt berie zúfalstvo, a hlavne keď nemám príjem na 100 percnet a na druhy den priberiem to ma strašne demotivuje neviem už fakt čo mi zaberie, tiež ma nebaví nahadzovat ale poviem si ze raz som s tym schudla snad sa znova podari lenze teraz neviem ci mam teraz jojo efekt alebo sa mi kila vrátili tehotenstvom. Skúsala som aj Mačingovú ale to akože otras za mňa je to skôr detox ako životný štýl, tento fasting som vydrzala týždeň, mavam fni kedy doobeda by som len jedla poobede nic, mavam zase dni kedy cely den som stale hladna a snazim sa to aj vodou ze si dam aj pol litra naraz ale to nepomoze. Neviem ako to opisat ale ja aj ked sa najem doprasknutia mne to zachvilu vytravi, respektive uz o chvilu nepocutujem pocit plnosti ako napriklad manzel takze nechapem cim to je ked mi zaludok ocividne pracuje celkom rychlo ale nechudnem.
KT sú podľa mňa super na to naučiť sa ako sa stravovať, aké asi porcie prijímať, ako si poskladať vývažený jedálniček, ale dlhodobo to pre niektoré ženy (vrátane mňa) môže mať skôr tento demotivačný účinok, kedy sú posadnuté číslami a dokonalosťou... ale to sa nedá, 80/20 je také zlaté pravidlo, aby človeku z toho nepreplo... tú váhu fakt odlož, nech ti ju partner schová napríklad, keď si nevieš pomôcť a nerobí ti to dobre, sama seba demotivuješ, ale to že váha zo dňa na deň, dokonca aj v priebehu dňa skáče, je úplne normálne a 1 kg hore dole na váhe neznamená 1 kg tuku... nechceš nám teda napísať nejaký svoj bežný jedálniček, že kde asi môže byť chyba? ja by som to tipla na veľa jednoduchých sacharidov a málo bielkovín podľa toho čo opisuješ... a čo to bude asi aj v hlave, veď nepociťovať úplnú plnosť, akoby som kamene zjedla je super... zdravotne výsledky všetko ok, keď ti to takto skáče? s cukrom v krvi si ako na tom?
@monika101146560 urcite z toho nepriberies, vaha tu denne kolise
Vaz sa 1x mesacne
1kg vahy je 7700kcal cca co urcite nezjes
Tak ranajky bud pecivo so sunkou, alebo nejake sladke pecivo, desiata nieco sladke na energiu, obed navarene co mame bezne jedla nie konske porcie tak normalne, olovrant jogurt, ovocie, alebo nrjake ryby a vecer tiez nieco podobbne ako olovrant. Samozrejme nezjem 3 jogurty denne, ale so sladkostami mam problem strasny :( uz som miesto toho skusala aj oriesky aj susene slivky mne ten prazdny cukor akoby chyba alebo co . Ano viem uplne nezmyselne jedla, obcas je tam aj zelenina ale tu jem tak ako mam chut na nu vacsinou jr to len salatova uhorka. Zdravvotne co sa tyka tak mam len stitnu zlazu a malo zeleza v krvi, diabetes som nemala ani v tehotenstve ani pri jednej takze myslim ze nic ale na prehliadke minuly rok v podstate okrem tychto dvoch veci nic. Na stitnu zlazu beriem lieky uz par rokov, na hematologickom vyšetrení som bola 1x aaj to iba ze mam vyššiu stratu ktvi pri menstruacii takze nic zvlastne
K pečivu so šunkou si skús dať vajíčko alebo cottage napríklad, ideálne aj zeleninu, ale postupne krok za krokom, aby si sa nedemotivovala, keď to nepôjde všetko hneď… namiesto sladkého kupovaného pečiva, skús nejakú zdravšiu alternatívu napiecť a dať si k tomu napríklad tvaroh… kaše nemáš rada?… jogurty neviem aké ješ, skús biely grécky, osladiť si ovocím a kludne aj kúsok čokolády, či mixnút nejaké to smoothie, ale blbosti a sladkosti najlepšie ani nekupovať, keď sa nevieš ovládnuť a keď už musíš, tak skús nejakú kvalitnú proteínovu tyčinky, nie vždy je to výhra, ale zasýti ťa aspoň o niečo viac… pri obedoch neviem čo sú u vás bežné jedlá a ako ich pripravuješ, či sa nedá ubrať napríklad oleja, tak len tak univerzálne, skús časť sacharidovej prílohy nahradiť zeleninou, nemusí to byť iba “suchý šalát”, skús napríklad grilovanú …proste skúšaj menšie zmeny, úpravy a hlavne spraviť z každého toho jedla niečo plnohodnotné, aby ťa aj zasýtilo

Ano mozes kombinovat. Mozem vediet co si zjedla ked mas uz o 9 naplnene sacharidy? 300g milku? Lebo tá nie je "jedlo".