Má zmysel brať proteín a kreatín pri cvičení?
Kto cvičíte vo fitku, beriete niečo z toho? Som v tomto laik, nechápem tie všetky druhy a značky. Dá sa to získať len zo stravy? Prosím o normálne vysvetlenie a nie reči typu že mám Google... Chcem nejakú radu od niekoho kto si tým prešiel a má skúsenosti
Kreatin áno, proteín áno, preworkout áno ale nie kofeinovú.. kreatin zo stravy získať nevieš, to by si musela zjesť celú kravu denne, aj tak by si nepokryla, ak s cvičením len začínaš netreba ti ho, s kreatínom začni keď budeš cvičiť aspoň 2-3 mesiace🙃.. proteín je super doplnok v dni tréningu, kedy je spotreba bielkovín vyššia a predtréningovka je tiež fajn vec, za mňa ale bezkofeínová, kofeinová mi nerobila vôbec dobre.
Nie neberiem, nepijem, nejem žiadne tie umeliny. Však načo? Vyvážená strava úplne stačí
@denkabemommy a ako pomáha ten kreatin? Cvičím 3 mesiace
Proteín je fajn, či už pri naberaní svalovej hmoty , alebo pri chudnutí- aby si nestratil svalovú hmotu. Obyčajne by mal človek prijať denne minimálne 1g proteínu na 1kg telesnej hmotnosti. Ak chceš naberať svalovú hmotu tak 1,5-2g/ kg telesnej hmotnosti. Čiže vezmi si len tak laicky, že keď si das proteinovy jogurt, kt ma väčšinou 20g proteínu, je to pre tvoje telo nič. Ani z iných potravín až toľko nepríjmeš, čiže proteín je fajn. Len za mňa je na trhu strašne veľa presladených proteínov, ja osobne také presladené nemusím. Kupujem si just whey z gym beamu. Ten je ešte v pohode. A niekedy proste keď nestíham nič jesť a veľmi sa ponáhľam, tak si dám apson proteín , nech ma potom neprepadne vlci hlad, lebo potom zbytočne siaham po blbostiach.
Kreatín zväčšuje svalovú silu a podporuje rast svalov 🙂
@denkabemommy a aký je dobrý? Máš nejaký overený?

Pokiaľ v strave neprijimas dostatočne množstvo bielkovín tak protein je fajn, zvyšok sú vyhodené peniaze.