Nadváha 105 kg u 35-ročnej
Prosím vás posledne mesiace mam problémy s bolesťami tela.
Ráno vstávam ako dôchodca...všetko ma bolí...
@petulda333 neviem no, ja to beriem len veľmi orientačne, ako som písala vyššie, mala som viac druhov hodiniek + mobil, ale vždy to ukazovalo inak. Každopádne keď som fungovala v režime fungovanie doma + tie 13-14km prechádzky (či už so psom alebo s dcérou v nosiči po lese), schudla som po pôrode 6kg. Ja som tých 15000 krokov počítala za celý deň. Pozrela som si teraz náhodne nejaký deň, kde som mala 10km prechádzku - to bolo okolo 13000 krokov, a potom okolo 3000 krokov všetko okolo doma až do večera.
@lalala94 jasné chápem. Ja mám hodinky prepojené s mobilom tak mne ukazujú to isté. No skúšala som tak,že som pozrela koľko krokov mám a urobila som 50krok a kukla či toľko ukázalo. A áno,sem tam sa seklo o 2-3kroky,ale nič extremne
@petulda333 aha, tak to potom dáva zmysel, keď si to mala synchronizované. Ja som mala samostatne hodinky a samostatne mobil (iPhone) a tie dáta vôbec nesedeli. 😀
@nataliik áno, dáva to zmysel. Akože ono je to fajn motivácia, ale ako som písala, brala by som to s rezervou. 🙂
Treba si asi uprimne povedat, ze 105kil nie je nadvaha, ak teda nemerias 1,90 a necvicis silovo 🙈 ano urcite je tu niekto taky 🤷🏼♀️ ja som sa po porode, odstaveni od kojenia a nastupeni do sedavej prace s 1,5 rocnym dietatom dostala pri 172cm na 80-85kil a to teda uz bolo velmi vela cez, sama sebe som sa nepacila a to je hlavne. Ak sa ty citis ok ako 105 kilova, tak ti moze byt jedno, ci ma dalsich milion ludi tolko kil, alebo si jedina.
Tvoje problemy mozu aj nemusia suvisiet s tvojou vahou, ale obezita pre zdravie urcite nie je prospesna o tom nemusime diskutovat. 80% robi strava, to ti povie aj trener, takze ak chces s tym nieco robit zacala by som stiahnutim kalorickych tabuliek. Na jar/leto je idealny cas, kopec cerstvej zeleniny aj v teple tak
Ja neviem čo chceš počuť/čítať. Keď ti napíše nejaká žena, že áno aj ju všetko bolí tak čo? Povieš si ok, aj ju bolí, nevadí. A ďalších 10 ti napíše, že ich nič nebolí, tak zase, čo to pre teba bude znamenať? Ja mám 38 rokov a 69kg teda už pri tejto telesnej konštitúcii vnímam, že niektoré veci trpia a cítim tlak môjho tela, že potrebujem dať dole aspoň 10kg a budem ok. Neviem, akú máš výšku, ale tých 105kg nebude v pohode. Predpokladám, že väčšina tých kíl je tuk a ten je všade. A pre telo to je neskutočná záťaž. Píšeš, že sa stále hýbeš. Super. Ale hýbeš sa v tej obrovskej váhe. Keď máš 105kg, jedálniček nejaký ukážkový mať nebudeš. Takže si na pokraji obezity, stále v pohybe a telo nemá živiny. Tak úprimne, sa nečudujem, že ťa všetko bolí. Ty potrebuješ zmenu postoja, prístupu k sebe, zmeniť stravu, sfunkčniť pohyb (silové cvičenie). Lebo to čo ty opisuješ je úplne bežný pohyb.
A to si chlap ci zena? 🙄
Autorka, ani táto váha ti bohužiaľ nezostane. A ak nezmeníš stravu,budeš ešte priberať. Lebo zlé stravovacie návyky budú spôsobovať ďalšie priberanie. Obezita vôbec nie je len estetická záležitosť. Normálne sa píše do chorobopisu medzi choroby,ktoré majú vplyv na celé telo. Neber to ako dôvod na urážku, keď ti píšu, že máš schudnúť. Ale skús vymeniť aspoň niečo. Tučné veci za nízkokalorické,žiadne sladené nápoje, cez deň si dopraj viac, ale na večeru napríklad len zeleninu a ovocie..
Okrem pohybu potrebujes upravit prijem a vydaj.
Potrebujes obmedzovat prijem, ale pomaly, aby si zbytocne necitila hlad. Lebo potom riskujes, ze telo akurat spomali metabolizmus a z kazdeho jedla si radsej bude vytvarat zasoby.
Taktiez si treba upravovat jedalnicek postupne. Aby si si zvykla na ine typy jedal. A ine zas obmedzila.
Ked sa na to vrhne clovek naraz, nevydrzi mu to. A tiez chystanie novych typov jedal mu spociatku pride ako babracka. Lebo nema v nich tu rutinu. Este ich ani nevie spravne dochutit podla seba. Tak preto zavadzat postupne. Ako prikrmy dietatu.
@evica17 dnes je každý kto má prístup k internetu výživový poradca.ja som výživu študovala na univerzite a je to masaker,čo všetko tam treba zvládnuť- chémia, biofyzika,matematika... preto som to ani nedostudovala,kvalitný vyzivar nie je taký, čo vypočíta kalórie a živiny z kalorickych tabuliek na internete
@daniela2202 presne. Clovek ma urcitu vahu a k tomu ma (nemusi mat) xy kilov nadvahu.
Pre autorku:
Apropo, BMI index = vaha v kg deleno vyska v metroch na druhú.
Ked ti vyjde BMI do 25, mas normalnu vahu.
Ked vyjde BMI nad 25, mas nadvahu, ale pri BMI nad 30 je to už obezita.
@moonlight1210 presne 😃😃😃😃😃treba nielenze postupne upravit stravu, ale hlavne aj to, ze ked neni navecer uz ziadny extra vydaj energie, neprijimat uz ziadne “prazdne kalorie (sladkosti a ine pri tv).”
Ja som mala dlhodobo (roky) vyssiu vahu ako ty a nic ma nebolelo.. takze to moze aj nemusi byt z toho
Príďte mi pomôcť vyčistiť les a určite nejaké to kilo pôjde dole.
@zuzinka888 ok, ospravedlnijuem sa. hladala som na jej stranke, nemala tam nic napisane.
@lalala94 ved toto.
@zuzinka888 ved toto, to je uplne nerealne. ja za cely den v robote robim 8-12tis krokov v zavislosti od toho, co robim. a to som v robote 13Hod. niekedy sa fakt nezastavim,a le moja robota je aj aj . chodim po dlhych chodbach, po schodoch,a le aj sedim.
mne sa apka - pocitadlo spusti az ked robim kroky viac ako 15sec. inak stoji. sice ma to neikedy stve, elbo moja robota je taka, ze prejdem kusok, par sekund neico robim, potom zas prejdem, ze realne dost chodim, len sa pri tom chvilami zastavujem.
@breznica no niekedy az azsnem zza co ludia vyhodia peniaze. kamaratka zaplatila tiez vyzivovej poradkyni a trenerke velke prachy za jedalnicek (asi tiez bola len taka ze len kurz urobila) a teda ked som to videla, to si aj ja viem spravit taky. ked uz mam vyhodit peniaze nech je to skutocny odbornik a nie takyto pseudovyzivovy poradca
Jes?pravidelne?ak nejde pravidelne môžeš sa aj zblaznit a naschudnes....a áno celé telo ťa môže bolieť aj z nadváhy....k tomu sa neskôr môžu pridružiť ďalšie ochorenia
no tak jasne, pod takou vahou su zatazene klby, slachy.. cudujes sa? ja sa necudujem a nepytam sa preco ma vsetko boli. Viem preco. Treba posilnit svaly. CHoda je fajn ale nie je to cvicenie a ani z toho neschudnes.. ja bezne urobim za den odjakzia 15-20t krokov (nesoferujem, cize nie, nerata mi pohyb po klavesnici nic, hodinky dokonca pir praci davam dole, realne dve vychadzky so psom, cesta do prace a z prace, po dome/dvore tiez nabeham bezne par tisic denne) a som tucniak. Jedlo je tiez riadne zakerna vec, treba si pisat a VAZIT. Ja som bola pred rokmi prekavepena, staci si pozriet kus syra ktor clovek zje len tak atd...
V 40r som vazila 53kg😊105 uz je riadna obezita. .. Momentalne mam 61kg, pre mna 6kg nadvahu a ze uz mi to sakra prekaza, a citim sa ako prasiatko na porazku,Ani sa ti necudujem ze vstavas ako dochodca
Mam aktualne 68kg (2kg som pribrala neviem ako) male vstavam cela dolamana. Ubolena.
Ale ja to pripisujem unave. Neviem ci jarna unava alebo kolobeh chorob ktory u nas doma mame. Clovek sa nevyspi. Cez den fungovat musim.
@terry658 presne, schudla som 30kg a citim sa snad este horsie 🥲
ono niekto ma s nadvahou take problemy, neitko nema. niekomu neprestanu ani ked schudne. je tu privela okolnosti,c o to ovlyvnuje.
napr zavisi aj od toho, ako sa uz v detsve dany clovek vyvijal. su ludia, co trpeli nadvahou uz vtedy a teda vyvoj organizmu bol urcite stazeny, dalej zavisi od toho aky amme zivotny styl. nielen to, ze priberame,a le aj ludia s nadvahou sa mozu hybat vela a malo. tu asi skor plati zlata stredna cesta, ide o to, ez pokial sa kila nezhodia, taky pohyb tak velkeho tela je privelka zataz pri chdunuti sa neikedy ide aj do takejto zataze,a le to je zamerane na chudnutie, cize je tu predpoklad, ez takato zataz nebude dlhdoba a zaroven ej to zamerane aj na spevnenie svalovej hmoty, co urcite pomaha. no pri beznom fungovan svalova hmota moc nerasite a niektore casti tla su zatazene viac - klby, slachy a pod. navyse zatazovanie moze byt nerovnomerne. jednostrane, take co urcite partie tela pretzuje a ine vobec nenamaha.
tiez zavisi od prace, aku mame.
roky som dvihala v praci viac ako by som ako zena mala. ani som len netusila, ze amm vrodenu vyvojovu vadu bedrovych klbov, bola lahka, klby sa slusne vyvinuli, tak nebola odhalena. no zacian sa mi an klboch artroza.
tiez mam rotovanu chrbticu v jednom mieste. je to bezvyznamna odchylka,a le uz to robi staticke odchylky,ked som kedysi cvicila na krokomeri, vsimla som si, ze jedno chodidlo automaticky davam rovnejsie, ako druhe. prirodzene som amla nohy psotavene na kazdej tej slapajui inak. kazda takato odchlyka moze robit potom odhylky v pohybe a zatazeni nektorych partii tela. no ymslim, zekeby nas preklepli, kazdy taketo dochylky mame. a tu urcite tiez pomaha dostatocne vyvinute svalstvo, ktore je pre organizmus oporou. spevnujeklby, robi ich stabilnejsimi.
tiez pri nadvahe nei je problem len zvyseny prijem kalorii, ale predovsetkym moze byt problem v tom, ze je nedostatocny prijem neiktorich mikronutrientov. pri konzumacii stravy bohatej na tuky a sacharidy je casto yvssia spotreba neiktorych latok.
dalsi problem - nedostatok tekutin. poviete si, ze vsak pijem 2l, ak ma niekto 100kg., mal by pit 3l a pri velkej fyz namahe a v lete aj 4l.
v minulosti sa casto uvadzala konkretna hodnot aprimu tekutin na cloveka. no ono to nie je tak jednoduche. zavisi to od hmotnosti. tekutiny musia prebehnut celym organizmom a preto 40kg a 100kg clovek nemoze mat rovnaky prijem tekutin.
vseobecne sa uvadza, ez 30-40ml na 1kg hmotnosti. niekde som citala, ze z tejto hodnoty sa moze odpocitat tusim 800ml na tekutiny v strave,a le to mi rpide vela. ja by som odpocitala tak500
@missviolet ja som prišla nato, že mám úplne zlý režim spánku. Žiadna pravidelnosť a o 8 hodinách sa ki ani nesníva. Učím sa do noci, cez deň frčím v práci a s deťmi. Prosto mám príliš vysoké nároky na čas. Keď som si dala predsavzatie každý deň byť v losteli o 21:00. Hodinu predtým nepozerať telku ani telefón. Vstávať o tej istej hodine. Bolo mi úžasne. Ale nevedela som do dňa vtesnať to čo som chcela.

@majamat to už je prehnané,a dost