Naturhouse - začínam
Ahojte, mám skoro 36 rokov, manžela, dve deti a dochádzam do zamestnania. Žijem bežný život s radosťami a starosťami. Som Vďačná, že je taký aký je, ale snáď odjakživa ma sužuje nadváha. Moje okolie vie, že mám pre svoju postavu komplex a väčšinou sa stretávam s reakciami typu - veď si dobrá, máš "to" rovnomerne rozložené, pristane Ti to, si krv a mlieko... Už mám averziu na tieto slová.
Radím sa do kategórie "vlnových jedákov". Neviem jesť zdravo a pravidelne. Buď nejem takmer vôbec a potom si za dva týždne telo vypýta to, čo som mu odopierala a zjem všetko čo mi príde pod ruku. Robia sa tukové zásoby a s mojimi kilami som v jednom cykle, z ktorého nevidím východisko. Jednoducho povedané - aj ja parím medzi tých ľudí, ktorí sa trápia pre svoju postavu.
Vážim cca 78 kíl a môj sen je dosiahnuť hmotnosť 65 kg.
Poslednú šancu schudnúť dávam dnešnému stretnutiu s diétologičkou v Natruhouse (NH). Budem sem pridávam osobné skúsenosti s mojou premenou v spolupráci s NH. Tak mi držte päste! Budem sa tešiť, ak sa nás tu stretne viac a budeme si vzájomne vymieňať podobné poznatky.
@fineta ja som bola tiez.dnes trochu skor na kontrole lebo mi vyhovoval len dnesok tak som bola po 5dnoch a som sklamana lebo som mala o polkila.viac...ale vcera som sa vazila.rano a mala som 114.0 cize sa to nepohlo dole nic a vcera som mala.na.veceru tu sampinonovu polievku a dala som si ale obycajny bujon nevedela som ze to musi byt bez soli...a jedla som to trochu neskor nie o 7mej ale o 8mej vecer a aj ten jogurt a vcera sme boli prec tak som ovela menej pila.tak dnes.na vah e 114.4 kg. 😲 merala ma, povedala, ze na mierach som schudla ale na.vahe.viac.. Nemala som ziaden prehresok len ze som 2 dni menej vody pila lebo sme neboli doma a ten.bujon som vecer zjedla...tak som sklamana 😪 tak zasa pijem povinne 2l vody. Nechala som tam 30 eur slimbel koktail a sinarki sirup...tak dnes som negativne naladena....ked si predstavim ze este kolko mi treba chusnut a este mi to ide hore...a pritom vsetkemu odolavam 😪😪
@emiliam ahoj, myslím si, že telo bojuje proti úbytku tuku, ako som už kedysi spomínala, môže si držať hmotnosť aj 6 dní rovnakú +/- a na 7. deň pustí. Dokonca mame povedala poradkyňa, že nech sa nezľakne, keď bude mať na ďalšiu kontrolu vyššiu hmotnosť.
Takže nebuď až tak sklamaná, len nezabúdaj veľa piť, to je pri redukovaní hmotnosti veľmi veľmi dôležité. A nemyslím si, že za to môže jeden bujón. To určite nie. Pokračuj ďalej, už máš za sebou 2 týždne, nie? Pôjde Ti to!!!
@fineta velmi ti dakujem, lebo riadne ma to prekvapilo. Budem.sa snazit ozaj tu vodu nevynechavat a pit, musim nato stale mysliet. To vazne.jej povedala? Moja poradkyna sa nevedela vyjadrit..ze ci nebudem mat ms ale uz som mala...ale som sa priznala k tomu bujonu a aj ze som 2 dni malinko pila tak tam napisala.ten dovod. Dufam mas pravdu 😉v stredu bude 3 tyzden, ale tak zacala som teraz pondelky chodit tak idem zasa na dalsi pondelok. Uz to zacalo aj mna lakat sa stale vazit a viem ze to nie je dobre 😪aj ja ti drzim palce a dakujem krasne
@emiliam
@fineta
ano, niekedy telo nepohne vahou kludne aj 5 dni, resp este sa aj objavili 300g navyse na vahe aj pri 100% dodrziavani - stane sa.. a potom naraz pusti aj kilo.
co sa tyka tej soli - sol zadrziava vodu v tele, takisto aj cukor (ak clovek zje naraz viac slanych veci alebo sladkych) - ale to sa do 3 dni upravi a telo tu nadbytocnu vodu pusti.
pit naozaj treba. co tak si dat pravidlo, ze presne kazdu hodinu si dam pohar vody? 🙂
@luzzia jeej, dakujem velmi pekne za vysvetlenie aj povzbudenie. Velmi ste ma potesili, lebo sa snazim naozaj a ano moze to byt, lebo predsa ten bujon je slany a ja som si tam dala cely podla receptu ..a jedla som to vecer pred vazenim.ste ma ukludnili, lebo som bola trochu sklamana z toho. Tak pokracujem dalej ☺ vodu pijem snazim sa uz pravidelne☺☺ a vdaka.
@emiliam nie, nechodim do naturhouse, ale pred nejakou dobou som sa nevhodnym zivotnym stylom (najma prezieranim sa na ukludnenie) pribrala cca 12 kg. Nechcem tu pisat litanie, tak sa to pokusim v skratke nejak zhrnut, i ked to bola dlhsia, niekolkorocna cesta, nakoniec som pochopila, ze "tudy cesta nevede" a ze prejedanie mi sposobovalo iba dalsi smutok a stres, ze som este tlstejsia a okrem beznych stresov a problemov som si vytvarala este dalsi problem navyse - priberanie, okrem toho problemy to neriesilo, a co je hlavne - k comu som sa nakoniec dopracovala a naucila sa je, ze jedlo (ziviny v nom, vitaminy, mineraly atd) velmi vyrazne ovplyvnuje okrem ineho aj to, ako nam pracuje mozog a psychika, cize v konecnom dosledku ako sa citime (energia, unava, kvalita spanku, nalady, depresie, uzkosti, nervozita, reakcie, vykonnost, atd).
Tak som sa do toho pustila okrem toho, ze som zvladla samu seba, tak ma to zacalo tak strasne zaujimat a fascinovat, ze som sa tomu zacala trosku viac venovat a velmi ma to chytilo, lebo sice kedysi som sa venovala psychologii, ale teraz vidim, ze psychologia alebo psycholog ako taky nedokaze vyriesit rozne problemy, pokial mozog nie je spravne vyziveny, pokial cloveku chybaju nejake latky, ziviny, mineraly, vitaminy, pokial clovek spravne nespi, pokial clovek prijima vela rychleho cukru, ktory sposobuje abnormalne zmeny nalad a dokonca az uzkostne pocity, ked jeho ucinok po par hodinach odozneje, atd atd. Proste telo je chemia, mozog je chemia, vsetko so vsetkym uzasne suvisi a aj to, preco sa nam chce spinkat po tazkom obede a preco sme otupeni, ma svoje vysvetlenie a nie je nahoda, ze nas tak nelame po kuracine so salatom, ale zlomi nas po velkom tanieri cestovin so syrovou omackou 🙂
takze tak nejak, pre mna je to nieco strasne zaujimave a fascinujuce, denno denne citam kopec clankov zo zahranicnych zdrojov o vyzive a najma o nutricnej psychiatrii. Zacala som sa v tejto oblasti vzdelavat, momentalne som akurat odlozila na stolik velku tucnu knizku, ktoru prave studujem - Vyziva v medicine a dietetika 🙂 a celkom vazne na stare kolena v 30ke zvazujem aj studium Klinickej nutricnej mediciny v Prahe :D
Co sa tyka tejto temy, dovolila som sa sem pridat a sledovat diskutujuce, co chodia do NH, lebo ma to zaujimalo, ako a co im tam radia, lebo nepocula som uplne dobre veci na ten NH, ako som uz niekde na zaciatku tejto temy spominala, nechcem byt zla a kritik a ofrflat to, ale pocula som od par ludi, co tam chodili, ake mali jedalnicky a nepacili sa mi velmi, uz po tychto vsetkych mojich skusenostiach proste niesom zastancom extremne nizkokalorickych jedalnickov, lebo - co potom? 🙂 ale skor toho dlhodobeho nabehnutia na zdravsi zivotny styl. a taktiez, ako som to tu spominala, ja chapem, ze aj oni musia z niecoho zit a na niecom zarobit, ale tie ich extra drahe vyrobky - na tie mam tiez svoj nazor a tvrdim, ze niesu potrebne. Pripravky na podporu chudnutia neuznavam, kadejake ampulky atd, lebo to je bud nepotrebne, alebo nahraditelne inym, lacnejsim sposobom (staci pozriet ich zlozenie - nic zazracne tam nie je), plus chudnutie je proste matika - kalorie. A veci typu vlaknina za 9 euro ci co - no moj slavny milovany 100% slatinsky celozrnny chlebik stoji tusim 1,30 eur a je to kvalitka co sa tyka zlozenia, vlakniny, nutricnych hodnot, malo kalorii atd. A take dalsie veci, hovorit sa o tom da vela 🙂
Takze tu citam prispevky bojovnicok z NH, ako im to ide a tesim sa s nimi, lebo chapem, ze je strasne tazke zacat, ze clovek potrebuje usmernit, podporit, ziskat nejaku predstavu o stravovani a tym, ze sa chodi na kontroly, tak je clovek aj nuteny to aj dodrziavat. A som proste zvedava na ich skusenosti atd a ked mi nieco udrie do oci, tak sa snazim poradit alebo podporit, kedze som tym peklom chudnutia a priberania a frustracie sama presla.

@luzzia uzasnee, obdivujem vas, hned som si vsimla, ze mate dobre.vedomosti a pisete to tak s.istotou...aj som si myslela, ze asi nechoditendo nh. Noo, zdielam s.vami ten nazor o ich produktoch...myslim ze rovnako by to slo aj bez nich. Ale ja som uz doma nedokazala zacat a islo toclen do horsieho vsak prislansom tam s vahou 119.9 kg priserne...teraz mam menej, ale stale je to strasne...isto, ze na tom zarabaju riadne ale musim tam este vydrzat aspon ak by sa mi podarilo nejakych 85 kg a potom by som uz dalej sa snazila sama, ale v tomto case nemam taku pevnu volu a velmi chcem schudnut. O tych mineraloch a zivinach celkom suhlasim, mne zistili neurogennu tetaniu nedostatok horcika a velmi to ovplyvnuje aj moju psychiku aj fyzicky stav lenze samotne uzivanie magnezia mi uz nepomaha 😪 a ostatne lieky su bud silne alebo navykove...
caute dievcata, velmi vam vsetkym fandim. ja sa uz pol roka drzim na cca 71-72kg (vyska 174) a nie a nie z nich zliezt. tak ale viem preco. na svadbe pred 2 a pol rokom som mala 66 kil, vahu som si plus minus drzala, dajme tomu na tych 68 ale prisli zdravotne problemy, nemohla som sportovat a pre mna bez zodratia sa to nejde tak lahko. aj ked jasne strava je 80percent uspechu.... mojim snom, je mat na zaciatku sestku, snivam o tom od januara, ale v momente ako sa dostanem na 71.1 tak sa zacnem prezierat 🙂 no co uz. moj momentalny plan je ale ze brutalne sofistikovany:
- neprezierat sa
- nepit ziadny alkohol
-pit zeleny caj
-prechadzky
myslite na mna. myslim na vas 🙂 ja uz som v zivote bola tolkokrat plna aj tensia ze sa dovolim oznacit za kralovnu fluktuacie vahy :D
@juliet86 😀 drzim paste!!! Ako nas je vela s rovnakym problemom. Mne hmotnost tiez kolise +/- 10 kil, len vacsinou v intervale 70 - 80. Je pre mna rovnako tazke zliezt pod 70 a udrzat si to. Momentalne som medzi 70 - 71. 2x mi ukazalo v poslednom case 69, nieco, ale nie a nie si to dlhodobo udrzat. A to tuzim po 65-66. ☹ Takze sme na tom velmi podobne, len si o 3 cm vyssia...
@fineta
@emiliam
podla mna si tu nemusime vykat 😇
no nechcem sa tu hrat a pasovat za odbornika, lebo niesom, nemam nato papier este, ale co to povedzme uz viem, takze pokial viem, pokusim sa poradit alebo pomoct, kludne sa pytajte obe alebo aj dalsie, co tu su 🙂 najdeme nahrady za tie ich drahe produkty, pokial chcete.
ale zase hovorim, ak to vam pomaha tam chodit a byt pod kontrolou aspon zo zaciatku, treba tam chodit, kazdy musi sam vediet odhadnut, na co sa citi a na co nie. faktom ale je, ze sa to krasne da aj bez vyhadzovania tolkych penazi, bez ampuliek a drahych susienok.
Tak zhruba som si minule popozerala na internete, co obsahuju tie ich rozne ampulky, sirupy a neviem co vsetko este maju, dake kapsule - no nic zazracne. a tie suchare a tak, tiez nemaju nejake uzasne zlozenie, za to clovek naozaj najde adekvatne alebo este s lepsim zlozenim krekry alebo chlieb, susienky v kazdom supermarkete do 2 eur 🙂
a niesom ani neurolog, ale prave tato tetania ze teraz strasne spominana vsade a rozsirena v poslednej dobe a pokial viem, suvisi prave s tymito vecami, ze ludia sa nevyvazene stravuju, tym padom chyba horcik, vapnik, zinok, vitamin D, atd atd. plus zdravy spanok a kopec stresu, potom ten mozog a nervy jasne ze hapruju.
co mozem fakt odporucit, kazdemu - aj tomu, co nedrzi dietu, ale najma ak clovek drzi redukcnu dietu, uplne super je Jamieson Multi Complete multivitamin pre dospelych - cena je cca 14 eur, ale to je 90 vitaminov, 1x denne, cize na 3 mesiace, na mesiac to vyjde cloveka menej nez 5 eur a ma tam vsetko, vsetky vitaminy, mineraly, co potrebuje. Dolezite je to najma preto, lebo akokolvek zdravo sa clovek stravuje, neda sa kazdy den zjest optimalne mnozstvo vsetkeho, to je jasne 🙂 A tento jediny multivitamin to krasne vyriesi a pokryje kazdy den, cize telo dostane co potrebuje, mozog a nervy su vyzivene tiez, plus k tomu dobra kvalitna strava a vybaveno. Nie kazdy den proste vieme zjest kopec zelenej zeleniny alebo byt na slnku, aby sme mali vitamin D, atd. A dolezite je to najma pri tychto redukcnych dietach, pri ktorych clovek je menej, malo kalorii a aj tie neviem ako mate zlozene, ale no neviem neviem, pochybujem ze pokryju vsetko, co clovek potrebuje a casto sa stava, ze pri takom nahlom chudnuti zacnu ovela viac padat vlasy (stalo sa mi raz, ked som zacala daku sialenu dietu - dakujem, uz si viac neprosim :D ).
Co sa tyka Jamieson - kvalitna, kanadska znacka, jedna z najlepsich na trhu, ak nie najlepsia, vsetko vyrabaju z kvalitnych prirodnych surovin a spickovymi setrnymi sposobmi, takze cokolvek, co oni vyrabaju, aj v buducnosti, ked vam bude treba, fakt odporucam. Toto som konzulotovala s jednou mojou znamou, ktora robi vo farmaceutike, vo vyskume a ta sa k tomu tak vyjadrila, podotykam, ani jedna nepracujeme, ani nepropagujeme Jamieson, takze je to nezavisly nazor.
@luzzia Ďakujem za Tvoj názor a hlavne čas venovať sa nám tu. 🙂 Všimla som si, že tento výživový doplnok je dokonca aj výlučne pre mužov. Určite si ho zakúpim pre seba aj pre manžela. Presne ako si písala o NH, tiež by som tam najradšej nechodila, ušetrila tým kopec peňazí... lenže ja to proste sama nezvládam. Musím vydržať ešte 1,5 mesiaca a potom skúsim ísť vlastnou cestou s dobrými radami od ľudí, ktorí tomu rozumejú ako Ty. Lenže tých názorov na nete je milión, niekedy jeden vylučuje iný a sama sa v tom strácam. Včera som bola cca 40 min opäť na biku, začala som viac pridávať pohyb, tak uvidím. Neviem ako by som to zasa celé naštartovala/urýchlila..
Dnes mám po týždni kontrolu, ale cítim, že sa za ten týždeň s hmotnosťou nič neudialo a aj by som sa divila, keďže víkend bol opäť v strave benevolentný.
Ak sa môžem spýtať, teraz máš akú hmotnosť? Aj športuješ alebo sa len zdravo stravuješ? 🙂
@luzzia presne, viem, ze su to nekrestanske peniaze...proste je to drahe, keby som mala menej kil, riesila by som to sama. Ale uz vela pokusov bolo a zle to dopadlo. Tak zatial aspon chcem do nejakeho septembra, lebo neskor sme na tom horsie s peniazmi v zime, takze aspon daco, ak sa mi podari a potom tam koncim. Ide mi o to, ze ma mi kto poradit, viest, ja som ten typ, ze vsetko potrebujem presne rozpisane inak potom uz neviem, co jest a zacnem dokola varit to iste a potom ma to prestane bavit a zacnem sa prejedat, vsak preco by som si nedala si pomyslim...a vsetko je v haji...tu v NH vidim velke negativum vo financiach, ale zasa aspon nieco nam daju, inde by som mozno zaplatila iba za jedalnicky...drzala som mnozstvo diet a zatial tato je najmenej drsna a najviac pestra...mozem si vyberat ovocie, zeleninu, kdezto v inych som mala predpisane ovela striktnejsie, prisnejsie, doslova som hladovala...ako tie napr. Mliecna, reznova, 90 dnova atd....vsetky ma po 2-3 tyzdnoch omrzeli. Tu dostanem presne jedalnicek, mam normalne ranajky oproti inym dietam a nie som hladna, sice by som maskrtila, ked vidim...ale to si odvyknem casom, to je len zlozvyk na sladkosti...a aj veceru mozem dokonca aj tie jogurty biele na zasytenie. Jem ovela viac ovocia a zeleniny ako predtym a mne uz minuly tyzden pridali aj jeden zemiak a tento tyzden ryzu aj strukovinu. A zasady, co maju si myslim su velmi dobre , ze jest 5x denne kazde 3 hodiny, ovocie do 16 hodiny, vecer jest 3 hod pred spanim, rano sa najest do hodiny, pit 2l vody , nesladit kavu, kavu do 14 hod, vynechat cukor, pouzivat olivovy olej, nejest vyprazane casto atd.. to je vsetko dobre si myslim a mozem si maso pripravovat ako chcem. Ranajky mozem striedat sladke a slane. Dostala som zoznam ovocia a zeleniny, ktore sa mozu denne a ktore menej casto Drzala som ovela prisnejsie a jednostrannejsie diety. Pacia sa mi aj narazove dni, kde som sa naucila chutne recepty- oni daju v ten den menej kalorii, ale na hlade to nepocitujem, dokonca dovolili aj cottage cheese syr, vzdy sa tie dni striedaju sampinonova, brokolicova teraz mam farebnu na baze leca. A stale mam na mysli, ze o tyzden ma tam odvazia a preto uz tak nemozem porusovat, ako ked som drzala sama, uz je to celkom ine. Zatial je to dobre, ale co sa tyka takto ich produktov absolutne neverim, ze su tie ampulky zazracne... ja viem, ze sa z nich nechudne, len na niecom musia zarobit.😃 susienky, suchare a slimbel coctail mi velmi chutia. Som typ, co proste musi ma niekto viest, musim mat napisane presne ze, co,kedy, menia mi sem tam daco, lebo akonahle sama zacnem dokola jest to iste a prestane ma to bavit, zacnem dobat do vselicoho, nemam pravidelnost a potom pride jedna oslava a 2 tyzdne diety su v jeden den fuc, ale tiez si myslim, kto ma pevnu volu islo by to uplne aj bez ich ampuliek, ale ja ju nemam a preto som sa dostala po 2 detoch na vahu 120😪 dakujeme krasne urcite sa velmi rada spytam, aspon ja, ked nebudem vediet...si velmi zlata. To vobec nevadi, ze nemas papier, my potrebujeme prave vedomosti, nie papier ☺Vidis napr. By ma zaujimalo- ohladom cvicenia, pomoze mi 2x za tyzden 40 min stacior.bicykel? Nechcem castejsie,lebo raz som cvicievala kazdy den a vaha isla hore kvoli svalom asi a naozaj sa musi pit az 2l vody denne? ☺
@fineta ja som mala roky rokuce, snad odkedy sa mi telo vyformovalo pocas puberty, tak vzdy cca 58-59 kg, vyska 170 cm. ale bez sportu, trosku mlandrava a celulitida snad od 13 rokov, sice nie strasna, ale viditelna najma na zadku, kedze som nikdy ani ako decko nerobila ziadne sporty. ani rodicia, ani nic, proste moji rodicia su sice dobri ludia, ale nemaju ani ponatia o zdravom zivotnom style, strave a nesportuju, ani nas k tomu neviedli ako deti. U nas doma sa nikdy o zasadach nejakej zdravej stravy ani nechyrovalo, cize klasicka slovesnka kuchyna, biele rozky na ranajky, v chladnicke pasteky, salamy, mama varila bezne jedla, co vsetci pozname, nikdy sa u nas nehovorilo doma o nejakej pravidelnosti, to, ze su dake bielkoviny a sacharidy som objavila az potom neskor sama 🙂 Potom som teda pribrala na 70 kil, ked som zazierala stres uz ako dospelacka, sama zijuca a lubila som pakat chipsy, bagety, pizzu a podobne. A teraz ked som sa dala doporiadku mam zase naspat cca 57 kg, ale s tym, ze potom, co som schudla, som zacala aj cvicit kvoli spevneniu. Ale nezacala som cvicit hned, ked som zacala s tou zdravsou stravou, lebo proste na mna to bolo vela. Nechcela som si nalozit na seba tolko zataze a zmien naraz, proste som sa na to necitila.
K tomu Jamiesonu, ono je v podstate jedno, ktoru verziu kupis, lebo oni maju viac verzii, aj pre muzov, aj pre zeny, aj tzv. stamina, aj pre strasich ludi 50+ a rozdiely niesu nejake velke, len kazda ta verzia je obohatena alebo ma pridane nieco, co priklad je pre zenu potrebnejsie, napriklad ten pre zeny je obohateny o vytazky z brusnic tusim (zeny, brusnice, mocove cesty a problemy atd). muzska verzia ma zase povedzme vyssie percento niecoho, co oni potrebuju, zensky ma tusim viac zinku tiez, ale zas ten univerzalny ma viac niecoho ineho a menej niecoho, co ma zenska alebo muzska verzia.
Ja si kupujem ten univerzalny, ale uz sa mi napriklad raz stalo, ze ho prave nemali v lekarni a mali tu zensku verziu, tak som si na prestriedanie vzala tu, to je v podstate jedno. Dobre su vsetky, to ze je v jednej o par miligramov menej zinku alebo viac vapnika - je v podstate fuk 🙂
@emiliam toto uplne kvitujem tomu NH, ze sa tam musi chodit kazdy tyzden, lebo naozaj je to kontrola a tlak na toho dietujuceho to dodrzat, lebo musi tam ist, musi sa odvazit, zodpoveda sa pred nejakou kontrolnou autoritou, chce vidiet aspon trosku ubytok a hanbi sa vyzrat sa za tyzden a dojst tam na hanbu tazsi, toto je proste vec, ktora vyrazne psychologicky pomaha a tlaci dopredu, to uplne berem. Aj to, ze to dostanete vsetko predpisane tam, to je dolezite pre vacsinu ludi na zaciatku, prave kvoli veciam, co si ty opisala spominala, ze clove na zaciatku nevie co so sebou, co s jedlom a takto, ked to ma presne napisane, ze toto a vtedy, proste ide striktne podla toho a vie ze musi a hotovo. Toto uplne uznavam a prejst na take to vlastne moze clovek az ked sa na to citi, ze to zvladne, ze sa uz vyzna, ze si vie sam poskladat jedlo, ustriehnut, atd.
Aj tie zasady, co si vymenovala ohladom stravy, co tam poradili (ovocie, atd, kazde 3h jest, ...) - vsetko je spravne a so vsetkym sulasim, podla mna ucia spravne zasady stravovania, len negativum vidim iba v tych drahych a nepotrebnych vyrobkoch, ale co sa tyka tych tyzdnovych kontrol a zasad stravovania a vyber potravin, podla mna to radia a robia celkom dobre.
Co sa tyka tej vody - ano, treba aspon 2l. Je to az taky problem? Neda sa ti? Kolko by ti stacilo? Nevies to vypit ani tak, ze kazdu hodku maly poharik vody aspon? Alebo aj nejaky bylinkovy caj neochuteny sa rata ako voda, tekutina. Kludne si urobit aj do dzbanu a studeny pit, neviem, ako lubis a co. Kludne aj citronovu vodu.
A co sa tyka toho bicyklovania - no urcite lepsie nieco ako nic, nejake tie kalorie navyse sa spalia, ale neviem kolko, lebo to zalezi aj akou rychlostou, aka je tepova frekvencia, zataz, atd.
A co sa tyka cvicenia, no ono svalova hmota sa nenabera tak lahko. To este aj kulturisti a fitnessky maju co robit, aby nabrali co i len kilo cistej svalovej hmoty 🙂 To sa zase nemusis bat, ze ked zacnes cvicit, priberes na vahe neviem kolko kil svalov 🙂 Cize cvicit kludne, ak chces a zvaldnes, ja za seba ako som tu uz pisala, som nezacala cvicit hned, ale nie kvoli tomu, ze by som sa bala, ze priberem, ale proste musela som sama na seba ist postupne. Pre mna by to v tej dobe bola velka zataz na psychiku, ze jezis maria, teraz musim zdravo jest a este sa aj tyrat 🙂 No proste mi to bolo vela, musela som sa sama na to postupne nastavit a dopracovat sa do bodu, ked som si povedala, ze chcem cvicit 🙂 Aj som nemala moc casu, aj mi to prislo byt stresujuce, ze mam kopec roboty, teraz aj mojich zajedaciek stresu sa musim vzdat a este sa mam dakde trepat a cvicit (doma som sa nedonutila), no.. Bola som rada, ked som padla do postele a zaspala a neobjednala si predspankovu pizzu :D
ja sa nezvyknem fotit, ale takto pre predstavu vam ukazem, ze stare nohavice, co som nosila, ked som mala 70kg (podotykam, som v nich bola narvana jak hurka, neboli mi volne) verzus tie, co nosim teraz. cize da sa to, date to vsetky, len treba mat trpezlivost 🙂 a to sa nehram na vitaza, pretoze nemam to zasebou, stale sa snazim zdravo jest, jasne, ze uz si dovolim bez stresu sa napapat na grilovacke, ale zvysok dni sa snazim s rozumom, nielen kvoli vahe, ale kvoli zdraviu, psychike, kvalite zivota a rovnovahe, ako som uz spominala.
@luzzia presne viem, o com pises s tym cvicenim. V NH som zacala teraz vlastne 3 tyzden a este som sa nedokopala, lebo tiez to bolo na mna vela a doma 2 deti domacnost, dom zahradka...atd tiez padam vecer unavena do postele a bola to pre mna poriadna zmena, myslim, co sa tyka toho stravovania...na vsetko, si zvyknut, naucit sa. Ja som bola naucena uplne na iny zly rezim. Polku dna som nejedla a vecer som vyjedla chladnicku a este aj sladkosti za tym...a tak kazdy den a pre istotu som sa radsej nevazila, lebo som sa bala😪a to bola chyba. Tiez som jedla kebaby a somariny, kofoly. Ale mam 30 rokov a uz nechcem viac takto vyzerat. Nemozem sa na seba divat uz v zrkadle...nosim velkost oblecenia 48...skor si pripadam ako stara babka...a s dietami som bola neuspesna vzdy...5kg dolu a potom.10 kg hore...tak som sa odhodlala na toto. Uplne suhlasim, tie produkty su zbytocne predrazene. Aj sestra moja ma 76 kg a chce schudnut 10 kg je.vysoka takze nie je tucna a tiez.chce ist do NH a janju velmi odhovaram, ked si predstavim kolko minie...a dokazala by to aj sama...ja som uz extrem......aj teraz sme.boli u rodiny a varili gulas kotlikovy mastny bravcoveho Masa a povedala som ze nechcem ze drzim dietu, ale neprezradila som ze rovno NH...a oni mi tak vraveli, ale daj si, vsak ta nikto nevidi, ale ja som uz mala namysli, ze ako potom to budem vysvetlovat, ze prisla som, ze chcem schudnut a potom sa budem prejedat doma a to ma stoplo a neprejedla som sa ako by som sa inak urcite...a ta voda no nebola som zvyknuta tolko pit je jedna vec, ale napr. caj nelubim a niekedy mi to pride ako take.nalievanie sa 😀dost mi vadi ze musim stale potom behat na wc a nie som vzdy doma aj ked chodime na ihriska s detmi aj na pol dna tam.nie je.nikde wc, alebo v lete na vylety, autom a tak neda sa.vsade.stale.chodit.cikat, ale tak ked to inak nejde musim si to nejako zariadit a v lete to mozno pojde lahsie ked bude.horuco. teraz musim tolko pit aj ked nie som taka smadna, ale viem ze sa to musi. A klobuk dolu na tvoju vahu, vau ☺ mohla by si nam napisat napr. 1 den.tvoj jedalnicek.😃
@emiliam ja som nedavno stretla taku pani, neviem, kolko ma presne rokov, ale 40+, pani hovorim nie preto, ze by bola snad stara, ale vela zien sa vyhovara, ze to uz po 30ke sa tazsie chudne a po 40ke je to snad nemozne no a ona mi povedala, ze schudla presne polovicu svojej vahy zo 120 kg na 60 kg a trvalo jej to rok a pol. pytala som sa jej, ze ci nema nadbytocnu kozu a ona ze nie, lebo ze chodila cvicit, mala trenera a ze sa to postupne proste stiahlo, ako cvicila a chudla zaroven, no ked to clovek rozrata, je to cca 3,5 kg za mesiac, cize nie je to az taky extrem.
@luzzia no pekne. No ono prve tyzdne ide viac kg, ale ratam s tym, ze potom to tak uz nebude, budem rada ak kilo za tyzden alebo aspon polkila, len aby to hore neslo. Ja ked.som mala 80 tak.este sa.dalo lebo mam postavu ze skor prsia a boky a brucho ziadne. Ked som mala 70 kg, vraveli mi, ze to som uz prilis chuda, vtedy som nemala ani prsia nic a teraz mam uz aj brucho, co som nikdy predtym nemala. Takze musim so sebou daco robit a urcite zacnem cvicit, treba mi to. ☺
no moj jedlanicek za den, no.. jasne, ze nie je kazdy den taky isty, ale skusim napr.
ranajky: 2 krajce 100% slatinsky celozrnny chlieb, jedno varene vajco na tvrdo, na chlieb si natieram Floru Light + zelenina, lubim napriklad dost cherry rajciny, tak mozno 5 rajciniek, v lete mam obcas chut na salatovu uhorku, tak polka uhorky napriklad a 5-10 oliv, solim len morskou solou trosku. plus kava, bez cukru, max tak nizkotucne mlieko. ranajky jem cca hodinu po prebudeni, ale hned po prebudeni pijem velky pohar vody, ja proste musim, potrebujem, ja pijem vela, chuti mi voda nastatstie 🙂 s ranajkami si zaroven davam ten vitamin
desiata: ako kedy, niekedy biely jogurt s nejakym ovocim (trocha hrozna napr. alebo jahody alebo neviem, nieco, naco mam chut a rano si kupim v obchode, zbadam), niekedy len ovocie (napr. ked je banan velky, staci mi), niekedy nejaky proteinovy napoj alebo proteinovu tycinku.
obed: bud kura alebo losos, pripadne ina ryba (malokedy ina), priloha ryza alebo zemiacky, ale nie moc vela, skor taka polovicna porcia plus k tomu zelenina daka alebo niekedy priloha len zelenina, varena alebo grilovana, zalezi zase ci jem vonku, co moznosti dovolia, alebo ci som doma atd. samozrejme obcas obed vystreli uplne inak :D
olovrant: nieco podobne ako desiata
vecera: but cottage cheese alebo tuniakova konzerva alebo varene vajce, zase ten 100% celozrnny chlebik 2 kusky. niekedy si robim cuketu a baklazan a inu zeleninu na grilovacej panvici a buchem si nato vajce. niekedy to vypali tak, ze mam kura so zeleninou.
druha vecera: acidko biele nizkotucne
- jem kazde 3h, max 4h - ked to nijak inak nejde, samozrejme nie vzdy to vypali podla planu, niekedy neni desiata, lebo som neskoro vstala, niekedy nieje olovrant, lebo som neskor obedovala a je rovno vecera uz potom, niekedy nie je druha vecera atd.
este veci ktore zvyknem jest casto: leerdamer lightlife syr, ine syry alebo nizkotucne natierky - pozrem zlozenie, ked sa mi paci a vyhovuje, kupim, vyskusam, francuzka natierka alfa bio, avokado, sunka s vysokym podielom kuracieho/morcacieho masa - tieto veci ako natierky, syry, sunka, platky syru, zopar oliv, varene vajce atd, s rajcinkami, cibulkou, uhorkami alebo niecim podobnym v roznych kombinaciach sa daju na ranajky, desiatu, olovrant, veceru v kombinacii s tym celozrnnym chlebom - tam nema co ublizit.. tofu sem tam.. neviem, uz ma nenapada.. zelenina hocijaka, cerstva, varena, na grile, mrazena ci cerstvo kupena a upravena - to je jedno. ovocie tak na desiatu - podla toho, co mi udrie do oci v obchode a na co mam chut.

@fineta no tak teraz si musis povedat, ze nesmies pribrat naspat, ale aspon udrziavat vahu 🙂 ono tie prve kila pri tak silnej (nizkokalorickej, znacne obmedzenej) diete, ako predpisuje naturhouse, idu dole rychlo.. vzdy prvych 5-7-10 kil ide dole rychlo, najma pri ludoch, co maju z coho chudnut - toto je bez nejakej urazky, myslim to tak, ze lahsie sa chudne zene z 80 na 70, ako relativne chudej 60 kilovej sa chudne velmi tazko dole 5 kil k tip top postavicke.. takze pokus sa neopustat sa, zrejme sa ten proces chudnutia uz teraz trosicku spomali, mozno to pojde tempom 2 kilecka za mesiac, ale pojde.. dolezite je naucit sa tomu vyvazenemu rozumnemu stravovaniu a nezahanat frustraciu nevhodnym jedlom 🙂 ja si myslim, ze tych poslednych 5 kil, ktore tuzis dat dole (ak sa spravne pamatam), sa aj podari do konca juna kludne a potom uz len si nastavit zdrave, vyvazene stravovanie, kludne s obcasnymi prehreskami (ale v miere), tak si nejak najst vlastny rozumny system, ze aj ked si sice dprajem na oslave, ostatne dni jem relativne zdravo a kludne sa este moze posuvat ta vaha dole postupne, co i len kilecko za mesiac.. dlhodobo..