Nedarí sa mi zbaviť nadbytočných kilogramov
ahojte.. niekde robim chybu, lebo nech robim co robim, nedari sa mi zbaviť sa tých prilepených kíl.. (a nieje ich málo)
obmedzila som sladké (na to ze predtým som dala velku čokoladu na posedenie skoro kazdý deň si sem tam dám malé kocku), obmedzila som pecivo ktore som nahradila ovocim (ja viem ze je sladke, ale na ranajky mi robi dobre), nejem medzi jedlami somariny... akurat som ešte nezvladla veceru.. to sa najem normalne.. viem ze by som mala salatiky, aj niekedy to dam, ale isto nie kazdy den... zacala som chodit do prace na kolobezke.. napriek tomu ze to trva uz mesiac sa nic na mne neprejavilo. na vahe som sice nebola, ale ocakavala som ze sa aspon trosicku zmensim...
kde nastala chyba ?
vdaka
sice ja problemy s vahou nemam ale mozem ti napisat ako to robim ja. V kazdom jedle sa snazim mat zastupene vsetky skupiny. Bielkoviny ta totizto zasytia na dlhu dobu, sacharidy ti dodaju energiu a bez tukov to v podstate nejde 🙂 Na ranajky si vklude daj chlebik s vajickom (varenym), na desiatu nejaky ten jogurt, na obed sa snaz zaradit strukoviny, zeleninu a vklude aj zemiaky a ryzu len v normalnych davkach. Samozrejme ze nevynechat ani olovrant a veceru. Nemusis vyhadzovat peniaze za drahe semiacky a kadejake doplnky stravy. Chia semiacka nie su o nic lepsie ako lanove alebo slnecnicove ktore su neporovnatelne lacnejsie. Vacsina super potravin ma v podstate take iste vyzivove hodnoty ako to co obycajne jeme. Skus skor jest pravidelne v mensich porciach. A tiez sa nedaj obabrat kadejakym detoxom a smoothie dietami ktore nikdy nebudu fungovat. Ak jes vyvazene ziadny detox nepotrebujes.
@lucijja presne tak, nie na každého platí jesť 5x denne. Ja by som 5 jedál denne ani nezjedla. Nie preto, že by som nezvládla, ale preto, že nemám potrebu toľkokrát za deň jesť, tiež by mi liezlo na nervy stráviť toľko času iba prípravou jedla a jedením. To, že matebolizmus sa "opraví" jedením 5x za deň, je prežitok a vlastne ničím nepodložená informácia. Všetko nasvedčuje k tomu, že na rýchlosť metabolizmu nevplýva počet zjedených porcií, ale ČO človek je. Samozrejme, hladovať a potom sa prežierať, je kolosálna blbosť. Ale ako som tu už písala, pre niektoré konštitučné typy je kontrolovaná hladovka výborná voľba, ale treba si udržať kontrolu a ostať striedma, žiadne nekontrolované žranie. Skús si naštudovať intermittent fasting, čo je prerušovaná hladovka. Robím to už pomerne dlho, veľmi mi to vyhovuje, robievam tiež úplné pôsty a metabolizmus mi funguje skvelo úmerne k veku, samozrejme. Držím palce...Možno si tiež typ, ktorému zdravý hlad veľmi prospieva. Ešte pripomeniem, že telo počas fázy hladu, produkuje rastový hormón, ktorý pomáha spaľovať tuk a udržiavať mladosť. Naopak, ak je v krvi neustále po celý deň dostatočná zásoba krvného cukru, produkcia rastového hormónu klesá. Ja osobne si myslím, že jedenie 5xdenne, bez toho, aby človek pocítil naozajstný hlad, nie je vôbec zdravé. Zastaralé pravidlá spred 20 rokov, že bez raňajok ani na krok, sa vo svetle nových informácií ukazujú ako úplne pomýlené. S výnimkou výživy detí, ktoré potrebujú pravidelný prísun energie.
@alaguema inak ja som tiez rokmi vypozorovala ze byt najedena tak do poloplna je u mna idelny stav a v case obedu ...byt uz hladna, neviem si tiez predstavit jest 5x denne,
ja mam ranajky 8,00 , obed 12,00, veceru18,00 a druhu veceru nieco male o 20,00 spavat chodim o 24,00, by som zdochla hladom napr keby som dojedla o 18,00
Čosi na tom bude, lebo ani mne nepasuje 5 x denne. Dám raňajky a dve hodiny nie som hladná, ale na obed už som.
Presne celý deň riešiť čo budem jesť.
@eeffka ja myslím, že je jedno, ako si to rozdelíš, hlavne to musí vyhovovať tebe. Mne vyhovuje mať prázdny žalúdok (to ešte pre mňa nie je hlad), zhruba tých 16 hodín, z toho cca 8 prespím. Takže ak jem doobeda, posledné jedlo o 18:00 cca. Obvykle ráno vôbec nemám na jedlo ani chuť, až okolo 11:00 si dám väčšinou už polievku ako k obedu. Neskôr šalát a normálny obed a okolo 18:00 ľahká večera. Ak idem spať okolo 22:00, úplne perfektne prekleniem fázu, kedy je hlad najväčší, prespím ju. Nehovoriac o kvalite spánku. To sa nedá porovnať. Mám dni, keď zjem aj úplne hocičo a hocikedy 😀 Obvykle pred menzesom. Ale to je jeden, dva dni a potom sa skonsolidujem. Ja som sa disciplíne musela prácne učiť, nemám vrodenú asi žiadnu.
@odm3
@alaguema taká som rada, že ste ma hneď nezvozili pod zem... Ja si myslím, že mne tiež vyhovuje toto striedme jedenie. Lebo keď som jedla málo - napr. tá 90 dňová dieta, tam som jedla tiež len 3x denne - išlo to dolu a vždy keď som zjedla malo tak to išlo. Ale všetci ma len strašili že 5x musíš a minimálne 7500 KJ zložených z toho a toho...rátala som ako blbec a nič zásadné sa u mňa nezmenilo. NIČ. a to sú roky, nie len nejaký pokus trojmesačný. A na mojej mame tiež vidím že keď začne jesť menej okamžite chudne a ona to tak robí už roky rokúce, proste sa prežiera a priberie a potom zase pred letom spanikári, že ježiš idem schudnúť a schudne 😀 Inak, ja som pred časom čítala knihu OMG diéta. Znie to hovadsky, ja viem, ale v podstate to ma nakoplo k tomu, že stačí jesť 3x denne, tam autor tiež preferuje že telo, keď má páliť tuky tak musí mať oddych, inak páli to, čo je v žalúdku. Tak uvidíme, tiež tam radí vynechať raňajky, proste po zobudení ešte 3 hodiny nejesť, ale to by som už nedala, lebo skoro vstávam a obed mám až o dvanástej. Píše tam o rannom studenom kúpeli, čo už je blud pre mňa, ale pár vecí tam píše múúúdro... 🙂
@lucijja keď ti to tak vyhovuje a cítiš sa super, tak niet čo riešiť, našla si si svoju cestu. Ja môžem jesť len v menších dávkach a častejšie - zo zdravotných dôvodov a keby som jedla len tri krát denne, cítila by som sa po jedle (bežná porcia bez polievky) unavená a pred jedlom od hladu nervózna. Každému vyhovuje niečo iné, preto je akákoľvek diéta hlúposťou.
tak mne tiež sa nedarí zhodiť,chcem zhodiť 7 kíl,ale nejde mi to, chcem ich ale zhodiť,aby som bola tip top s dokonalou postavou, a toto k tomu potrebujem.avšak nechcem sa uplne obmedzovať v jedle, športu nehodlujem,takze netuším,ako to schudnuť. prestať jesť sladké ?pečivo ?viem,že by som mala,ale akosi neviem odolať, treba sa asi zdravšie začať stravovať. len ked odhodlanie akosi....neprichádza
@lucijja každý organizmus je iný a preto si každý musí nájsť cestu, ktorá je pre neho po každej stránke tou najlepšou. Tvrdenie, že telo, ak má páliť tuky musí mať oddych, inak páli to, čo má v žalúdku, tiež neplatí v prípade ľudí, ktorí schudli kopu kg práve tým, že rozložili svoj denný príjem na 5-6 častí. Stravovanie, ktoré vedie k zníženiu hmotnosti by si mal každý na seba ušiť sám, možno v spolupráci s výživovým poradcom. Ale skutočným, nie takým, ktorý sa za neho vyhlasuje a rozposiela jedálničky mailom - všetkým rovnaké 😖 😖 😖 😖 😖 . Ja si ani neviem predstaviť, že by mi nejaká diéta diktovala, čo mám jesť zajtra na obed, bez ohľadu na to, čo mám rada, že by som sa nútila dláviť niečo, čo mi nechutí, prípadne toľkokrát denne, koľko mi nevyhovuje a pod.
@stastnablcha vacsinu veci ktore popisujes nie su ani krokom k zhodeniu. Obmedzivanie chleba, "len salatiky"... su famy a ak u niekoho funguju, tak len nahodou. Tiez zameranie na hmotnost nie je velmi stastne. V prvom rade sa zameraj na objem. Nevaz sa, meraj sa. Salatiky treba jest, ale nestaci to. Potrebujes energiu=polysacharidy (vlocky, aj pecivo, zemiaky, cestoviny- ide ale o to, aka bude ich kvalita. Tmave a celozrne), potrebujes bielkoviny (biele maso, ryby, vajcia, strukoviny.... maso pripravuj na pare, odstranuj kozu) a potrebujes vitaminy (spominane ovocie, ale v rozumnom pomere). Stravuj sa pravidelne, aspon 5 porcii. Ranajky by mali byt bohate na polysacharidy, tak nebudes mat pocas dna chut na sladke. Vecera by mala by t co do mnozstva najchudobnejsia, ale kvalitna. Salat s dusenymi kuskami maska, s tuniakom by mal stacit. Na desiatu a olovrant si rob vyzivne smoothie. 2 diely zeleniny, 1 diel ovocia, voda, na desiatu pridaj vlocky, nejake semienka... Zasiti ta to, a nebudes mat vlci hlad. Telo dostane info, ze ma dostatocny prisun energie a nebude ukladat prebytocny tuk. Sladkosti neobmedzuj. VYSAD ICH! Nie je o com sa bavit. Bud chces zhodit, alebo nie. Ziadne kolaciky, keksiky, ani presladene musli tycinky, ktore sa tvaria zdravo! Radsej maj pripravenu krabicku suseneho ovocia a orieskov ked ta chyti "abstak".
Cvicenie: nie kazde cvicenie vedie k paleniu tukov. Nech si uz vyberies cokolvek, dolezita je aj tepova frekvencia (pocet uderov srdca za minutu), ktoru pri tom dosiahnes a cas, ako dlho sa v tejto frekvencii udrzis. Na efektivne cvicenie uplne staci 20-30 minut denne. Tu je trosku teorie 😉
Najprv si vyratas tzv. "maximalnu tepovu frekvenciu" /MTF/= 210-1/2 tvojho veku-11% telesnej hmotnosti. To je tep, ktory clovek moze dosiahnut pri MAXIMALNEJ zatazi, najvacsej moznej. Tak tesne na slaktrafenie 🙂 Z tohto cisla sa uz vyratavaju jednotlive ZONY.
Zdravotna zona= 50-60% MTF, je to bezny zakladny trening, nijake bolesti, pomaly rast vykonnosti, vhodna na zahrievanie alebo regeneraciu.
Zona na spalovanie tukov /FAT BURNING/: 60-70% MTF, stredna zataz, telo spaluje najviac kalorii, rozvija sa vytrvalost. Energia sa ziskava prevazne z tukov, idealna na chudnutie. Odporuca sa stravit v tejto frekvencii max. 30 min. denne! Inak je neefektivna.
Aerobna zona: 70-80% MTF, rozvoj kondicie, trenuje sa zasobovanie salstva kyslikom, energia sa ziskava z tukov a uhlohydratov, zvysovanie svojho vykonu.
Anaerobna zona: 80-90% MTF, Narocny trening, telo odburava laktat. Kriticka zona: 90-100% MTF, len pre trenovanzch sportovcov. Pri zaciatocnikoch moze viest k poskodeniu srdca, trenuju sa rychle svalove vlakna, nie vytrvalost... 🙂
ak sa ti to zda narocne, kup si kvalitny sporttester, do ktoreho nahadzes svoje udaje (vek, hmotnost, vysku), on ti jednotlive zony vyrata, pocas treningu ti bude merat tepovu frekvenciu a pipnutim ta upozorni, ked vyjdes zo "zony".
Naozaj netreba "vyplut dusu" kdesi na zumbe, alebo pri behu. Len sa vmestit do tej spravnej miery 😉
PS: ...ja mam tento 😉 https://www.mall.sk/in-line-treningove-pocitace...
@lucijja popravde ja si neviem predstavit nejest... alebo jest malo ... okamzite by mi bolo zle...
@papricka33 ty to mas premakane...
ale zumba je to najlepsie co som zatial skusila 🙂
len sa na nu nedostanem.. je to o tom, ze alebo ja na zumbu, alebo mala dcera na folklor.... a je jasne kto ma prednost 😒
@timea7 to je presne ono, že každému vyhovuje niečo iné. Poznám okolo seba x ľudí, ktorí naozaj schudli rozložením jedla na 5-6x porcíí, aj kooopec mojich kamošiek, preto som písala o tom, že MNE to nevyhovovalo. Preto som aj vydržala toľké roky, nechápala som ako je to možné, kde robím chybu, keď ľudom okolo mňa to funguje a mne nie??? Netvrdím, že toto zaberie, riešim jedenie 3x za deň a dlhšie prestávky len krátko, ale po psychickej stránke vyhovuje zatiaľ, že nemusím riešiť čo preboha zjem a kedy? 🙂
@lucijja podstatné je, že to u teba zaberá, na všetky ostatné štúdie a skúsenosti kamarátiek sa môžeš vykašľať. Mojej známej pomohol ten opačný prípad, ona mi tvrdí (schudla, aj keď až po vystriedaní množstva diét, keď si uvedomila, že to pôjde len zmenou životného štýlu a váhu si už roky drží), že prvé kg dala dolu len rozdelením jej dvoch denných jedál do 5-6 porcií. Ja som mala pocit, že nič iné nerobí, len je, ale sama vidím, že jesť 5-6 porcií denne neznamená variť tri druhy jedla šesť hodín a stráviť pri jedle ďalšie tri....pripraviť chlieb s kúskom syra, šunky, zeleninu trvá aj s jeho zjedením päť minút. Jogurt so zamiešanými vločkami, semienkami, orieškami tiež. Ženy v drvivej väčšine varia, pre svoje deti, partnerov. Tak varím zdravo a naložím si maličkú porciu z toho, vybavené. Ak sa to mužovi zdá príliš fádne, dá sa to doplniť. Aj môj partner si do šalátu aj keď je so šunkou a syrom pridá ešte niečo navyše, lebo podľa neho je príliš zdravý...nie je výnimkou, že si tam šupne oravskú slaninu 😎 . Je štíhly. Ženy chystajú raňajky, desiate deťom, často aj mužovi a na seba kašlú....Tá moja známa žije sama a tvrdí, že jej to tak vyhovuje, že jej to vnieslo do dňa poriadok. možno je to aj tým, že ak chce, môže pracovať z domu, takže nemusí chystať a brať jedlo so sebou. Je štíhla a spokojná, to je hlavné. Ak si spokojná aj ty, tak je to fajn.
Urcite treba pohyb aspon 2 ,3 x do tyzdna a delena strava.. ziadne sladke vody iba..cista voda..mne tak slo dolu 1 obdobie 10 kg za 2 mesiace... cvicenie spocivalo v bicyklovani, stepper a bez.pas. poriadne sa vypotit a slo aj 1.5 hod vkuse a da sa to.
@alaguema Neviem neviem, prid sa niekedy pozriet ku mne do kabinky, sa narehoces ako kon 😀 q
@stastnablcha tak to si toho ešte veľa neskúsila 😉 ale nie, určite je to super. Je to ale prevažne aerobne cvičenie, dobré na posilnenie srdcovej činnosti, psychickú pohodu... ale cielene s nim nespevnis kritické zóny, neposilnis všetky svaly. Ako doplnok určite osvieži. K tomu času, nuž, poviem ti, odkedy mám deti, nebola som nikdy na žiadnom takomto masovom cvičení. Hľadám iné cesty. Aj teraz dom sa práve v vrátila z plavárne 🙂 S detmi. Jasne, že ja tomu vtedy veľa nedám, keď som sama 🙂 ale energie miniem az až 😉 Inak korčuľujeme, plávanie, bicyklujeme, v zime lyže... Nehovorím, že megs pravidelne, ale snažím sa celú rodinu trochu poháňat 😉 Tu na MK som spoznala Jilkien Michaels a tiež to občas doplním. Občas joga z DVD, kalanetika (,super na spevnenie kritických zón, chrbtice, brucha... ) Dnes nájdeš na nete všelijaké výzvy, tipy... aj tu na MK. Len to nevzdáva a hlavne, nezameriava sa na výsledok. Ja osobne sa nemeriam. Nerobim to preto. Chcem byť jednoducho v kondícii. Deti má ešte budú potrebovať a chcem s nimi držať krok kým to pôjde. Tešiť sa s nimi z pohybu, užívať si všetky tie aktivity. Keď sa uvoľnis a budeš to brať ako dar, možnosť, že sa môžeš hýbať, že si zdravá... pôjdu aj kilka aj centimetre dole. Maj sa hlavne rada takú, aká si 😉
@majka1891 jooj, suuhlas. To som tu ani nespomínala. Sladké nápoje, kofolky, cocacolky.... smrrrrt! Čistá voda, alebo teraz na jar voda s citrónom, mätou.... 😉 spaľovač kalórií
@papricka33 spalovač kalórií vo forme mäty alebo vody s citrónom je mýtus, ale dobre to znie 🙂 🙂 🙂
@papricka33 ved toto.. ja som tehotna teraz ale po porode to tiez bude boj mne strava nestacila ja som musela cvicit to kardio.. proste tuku sa neda zbavit tak lahko ze iba stravou. Dlho to trva potom.
Bohužial musí konštatovať, že ani mne sa nedarí zbaviť nadbytočných kilogramoch. Môžem za to že lúbim dobré jedlo? Rád ochutnávam dobré jedlo a dobré víno, dúfam že to nie je trestné. Proste ho mám rád, domáce jedlo, určite nie z reštavrácii. To je humus. Ked si chcem pokaziť chuť, tak treba jest jedlo z reštiky.
Ja chodím behat. Síce len 3,5 km ale snazim sa denne. Aj to polovicu trasy idem rýchlu chôdzu a potom poklusom, tak lajtovo, muzika do uší, aby som z toho mala radosť. Vybavene za 30 minút, myslím, že lepšie ako nič a nič ma to nestojí. Sem tam, hlavne keď je zle počasie tak sa povalam doma na karimatke...ale inak behám, zdá sa mi to pre človeka najprirodzenejší pohyb 🙂
kočky! a čo tá tema o tom ako je ,,muž 6 rokov nezamestnany,,? lahla popolom??? pridem z nakupov, poriadim a vidim ze zamknute adminom....
Delena strava? Prestaneš delit a si v háji....kila naspäť. Ako to su take obdobia kedy človek schudne, ale akonahle polaví tak to ide naspäť. Ale tak mozno je niekto taka šikulka, ze to udrží cely zivot. No, to nie je moj pripad.
@sardinka335 už sa asi zamestnal
... 🙂
@timea7 tak jasne, že nespaluje tuky priamo ale je urcite viac napomocna, ako "sladke vody". Citronada "stahuje" pocit hladu, tonizuje spolu s mentolom organizmus. A to sa hned lepsie odolava maskrteniu aj cvici 😉
@lujza123
presne tak, niekto to ma skoro zadarmo, iny ide v "udrziavacom rezime", inak je zle.
Ale stoji to za to.

@sardinka335 že: "predpičníky" sopeľ mi vyletel... 😀 😀 😀 😀 😀