icon

Norbiho update. Ako sa vám darí?

elina313
30. jún 2011

Ahojte kočky, máte niektorá skúsenosť s Norbi update ?
Skúste poradiť, čo ste jedli, ako sa vám darí dodržiavať čas jedenia a budem rada, ak sa pridajú aj kočky, ktoré práve začínajú ... ja idem skúsiť tiež 😉

vikina74
29. jún 2012

@simciatko
Ano, mas pravdu, su dolezitejsie veci, pre mna je to napr. zdravie. A hlavne z tohto aspektu sa to aj snazim vidiet. Mrzi ma, ze aj mojim prispenim sa tu otravila atmosfera, dala som sa uniest kvoli tomu detoxu. Ale snad na vysvetlenie: videla som uz tolko dievcat na pokraji smrti vyhladovanim, aj v dosledku nezmyselnych diet a hladoviek, ktore do toho spadli v tuzbe par kil schudnut, ze pri takejto teme mi to jednoducho neda a musim upozornit podla svojho svedomia aj na rizika.
A obdivovat grimasku za ten detox nemozem, nezda sa mi vhodne obdivovat niekoho za to, ze hazarduje so svojim zdravim.
Grimaska poradi a aj ja som sa vela naucila, uz som to spominala, ale to jej nedava pravo spravat sa tu ako despota a kazdy co len trochu odlisny nazor sa snazit zadupat do zeme. Nedava jej to ani pravo vysmievat sa, nadavat inym a ponizovat ich, tak ako to uz casto urobila. S tolkou mierou arogancie, agresivity a bezohladnosti som sa zriedka stretla a to som v roznych forach uz peknych par rokov. Bohuzial asi ma skusenost, ze kazdy vzhladom k jej drzosti stiahne chvost a zalezie a neodvazi sa jej nic povedat. Takto sa potom len utvrdzuje v svojom spravani, lebo jej vsetko prejde.
Pre mna su vo fore dolezite nie len fakty, ktore mi niekto sprostredkuje, ale aj celkova atmosfera a s atmosferou, ktoru tu grimaska vyraba mam velke problemy. Je to moj problem a sama budem rozmyslat nad tym, ako ho vyriesit. Je vsak zaujimave, ze mi neustale vyhadzuje na oci, ze nikomu neporadim, pricom ked si prejdete moje prispevky, tak je tam toho dost. Zrejme vsak vidi nejaku konkurenciu a tak takmer kazdu radu co som dala komentovala nejako negativne alebo sa snazila v nej najst chybu. Nuz co, ja som sa ako hovorim vela naucila, ale mam aj vlastnu hlavu a tu budem pouzivat.

Este posledna vec: vcera som sa potom, co sa mi grimaska zacala vyhrazat aby som si s nou nezacinala, odhlasila z FB-skupiny. S nou nechcem byt v ziadnej spolocnej skupine. Mudrejsi ustupi.

vikina74
29. jún 2012

Naspat k teme: mam pre vas tip na letnu lahku veceru, pripadne aj ako alternativu ku bielkovinovemu napoju.
Zmiesat ca. 150g jogurtu, 150 ml mlieka a ca. 50g tvarohu a rozmixovat to s 50-80 g bobuloveho ovocia (napr. jahody). Dosladit nap. steviou alebo inym sladidlom. Dostaneme ca. 4 dcl koktejlu, obsah uhlohydratov je do 20g. Mnozstva tvarohu, jogurtu a mlieka mozno menit podla chuti, na uhlohydratoch to nic nezmeni, vsetky maju ca. 4g na 100g. Obsah bielkovin je pri udanom mnozstve tvarohu (50g) spolu ca. 15g, co je uz celkom slusne. Kto chce usetrit tuk, pouzije nizko- ale polotucne mliecne vyrobky, ale prilis by som tukom nesetrila, musi to aj zasytit. 🙂

mavion
29. jún 2012

ahojte, ja som registrovana na koniku uz dlho, ale len som citala, lebo vsade sa po case strhlo k hadke a toto bola prva, kde som sa rozhodla aj prispievat, ved co sa tu uz tu da hadat..ale to, co sa deje tu v poslednom case prekracuje vsetky hranice...taku agresiu a zlobu v prispevkoch som este nezazila..v zivote bz som si nedovolila napisat take veci ako si dovolila grimaska o cloveku ktoreho nepoznam 😒
naozaj stracam chut chodit na toto forum, a baby vela bab sem prestalo chodit po prichode grimasky 😒

smarti
29. jún 2012

Aj ja sem občas nakuknem a inšpirujem sa dobrými radami, ale toto čo čítam dnes si myslím nie je hodné ani hádok pubertiakov a nie dospelých žien. Ak máte niečo prosti sebe, tak si to vybavujte cez IP a nie tu. Chcela som pozrieť na nové príspevky, keďže som tu dlhšie nebola s nádjou, že sa niečo dozviem a povzbudí ma to, ale akurát som sa naštvala.

fatima30
29. jún 2012

@vikina74
dobry napad urobim🙂

linda1984
29. jún 2012

Dnes som ukoncila Jillian level 2, teraz dva dni pauza a od pondelka trojka 😉 sa mi nechce ani verit ze uz vyse mesiaca cvicim skoro kazdy den, ze som ja tu Jillian nenasla uz v zime 😖

luciapejkova
29. jún 2012

@linda1984 Ako sa to ma vlastne cvicit jeden tyzden jednotka potom dvojka a tak trojka ? Po tyzdni sa to strieda ci ako?dik za odpoved, 🙂

linda1984
29. jún 2012

@luciapejkova kazdy level sa ma cvicit 2 tyzdne, teda 10 dni. Od pondelka do piatku, sobota nedela volno ( ja som ale niekedy cvicila aj v sobotu nedelu, len ked som mala kramy som dva dni zameskala alebo ked sme sa isli kupat na cely den ) no a spolu je to 30 dni co cvicis, preto sa to vola 30 days shreded 🙂

eevicka83
29. jún 2012

baby tu jilian cvicite tak ze pozerat na pc? to je ten link co ste tu davali? bude velmi hlupe ked poprosim ci mi ho este raz sem pridate? vsetky tri levely ci ich je viac?

jajanela
29. jún 2012

@eevicka83 ten link je na strane 294 na všetky 3 časti

vikina74
29. jún 2012

Spracovala som par zakladnych veci o Norbi Update, budem velmi rada, ak mi napisete, co tam doplnit, prip. opravit, najma ak mate tu novu knihu, kde su zmenene kodovania. Potom to doplnim a moze sa to pouzit napr. pre baby, ktore pridu nove a chcu sa informovat, da sa to poslat v IP alebo cez mail.

Norbi Update v kocke

Základné princípy:

1. Potraviny sa delia do troch skupín podľa toho koľko uhľohydrátov obsahujú a aký majú vplyv na krvný cukor a vylučovanie inzulínu. Toto rozdelenie závisí od glykemického indexu a glykemickej záťaže.

2. Glykemický index (GI) hovorí o tom, ako rýchlo a ako intenzívne potravina ovplyvňuje hladinu krvného cukru. Čím vyššie číslo, tým "horšia" potravina pri chudnutí.
Nízky GI je do 50, stredný GI od 51 do 70, vysoký GI 70 a viac
Pozri aj: http://www.chudnutie-ako.sk/glykemicky-index-po...

3. Glykemická záťaž (GL) zohľadňuje navyše aj obsah uhľohydrátov v potravine. Potraviny s nízkym obsahom uhľohydrátov na 100g môžu mať aj napriek vysokému GI nízku glykemickú záťaž, týka sa to najmä ovocia a zeleniny.
Nízka GL je menej ako 10, stredná GL od 10 do 19, vysoká GL 20 a viac

4. Vstrebávanie uhľohydrátov sa dá spomaliť: "tvrdosťou" potraviny (napr. surová mrkva vs. uvarená), vlákninou, ak potrava obsahuje aj bielkoviny a tuky, jedením malých porcií, kyslými potravinami

5. Na schudnutie sa odporúča prijať maximálne 150g uhľohydrátov denne, ideálne v 5 jedlách.

6. Jedno jedlo by malo obsahovať ca. 30g uhľohydrátov. Ak je jedál za deň menej než 5 a na jedno jedlo vyjde viac než 30g uhľohydrátov, je potrebné dodržať toto pravidlo najmä večer.

7. Na rýchlejšie schudnutie je možné znížiť dennú dávku uhľohydrátov na 100g.

Rozdelenie potravín do skupín:

U1 – potraviny, ktoré možno jesť celý deň od 6:00 do 22:00 v množstvách primeraných na zasýtenie
U2 – potraviny, ktoré možno jesť od 6:00 do 15:00 v polovičnom množstve v porovnaní s U1
U3 – potraviny, ktoré možno jesť od 6:00 do 12:00 s mierou, minimálne

Skúsenosti ukázali, že sa neodporúča jesť počas chudnutia iba U1 potraviny, jedine, že sa takto mienite stravovať natrvalo. Po schudnutí a návratu k U2 a U3 potravinám môže dôjsť k opätovnému pribratiu, pretože telo si od nich odvyklo. Výhodnejšie je snažiť sa dodržať časy a nevylúčiť žiadne potraviny, aj za cenu, že chudnutie bude pomalšie. Update je životný štýl a nie diéta!
Mnohé potraviny sa nahradením cukru náhradnými sladidlami presunú do U1 či U2, napr. čokoláda. Napriek tomu by sa mali sladké potraviny jesť s mierou. Zvyčajne po určitom čase dodržiavania Update sa zníži chuť na sladké.

U1 orientačne:
surová zelenina, bobuľové ovocie, varená zelenina (okrem mrkvy, hrášku, fazuľky), mäso a mäsové výrobky (bez múky a pridaného cukru), ryby, vajcia, mliečne výrobky bez cukru, syry, strukoviny vrátane sóje a tofu, umelé sladidlá ako stévia, erytrit, xylit atď., rastlinné oleje, orechy, mak
Update alebo low carb chlieb, celozrnné ryžové chlebíky „polystyrény“ (nie viac ako 4-5 naraz a nie samotné, ale najlepšie s bielkovinami a tukmi)

U2 orientačne:
Celozrnný chlieb a pečivo, celozrnné obilniny, ryža natural, zemiaky, varená mrkva, hrášok a fazuľka, väčšina ovocia

U3 orientačne:
Cukor, med, chlieb, pečivo a cestoviny z bielej múky, biela ryža, sladkosti, veľmi tučné mäsové výrobky ako slanina a bôčik, maslo (zrejme kvôli tukom),cukrom sladené nápoje, alkoholické nápoje, ovocné džúsy aj 100%-né, banán, figy, datle, hrozno, sušené ovocie, potraviny s vyšším obsahom cukru ako napr. kečup či hotové jedlá (čítať etikety!)

Nerobím si nárok na 100%-nú správnosť, niektoré potraviny som v knihe nenašla, iné sú už asi podľa novej knihy prekódované. Budem vďačná za každé doplnenie a opravu. Išlo mi o to, zovšeobecniť a zjednodušiť ten princíp, lebo nemá každý v hlave celú tabuľku ani knihu vždy poruke.

panki
30. jún 2012

@vikina74 myslim, ze maslo nie je U3 (teda to klasicke kockate, napr. Rajo) ale rastlinne tuky ano. Napisala by som to podla knihy, ale nie som doma, takze neviem ako to je presne. Ale keby bolo klasicke maslo U3 bola by som teda riadne prekvapena. 😉

grimaska4
30. jún 2012

@panki
jasnee,ze maslo je U1,a rama take umeliny su U2 a nie U3 ☹
a norbi vobec nesleduje tuky,teda ani potraviny nekoduje podla obsahu tuku 😉 ,takze blud na entu ze maslo je U3 a este kvoli TUKOM
slanina je U1-samozrejme domaca,alebo ked s obchodu tak kupovat bez cukru,lebo vyrobcovia tam ho radi pridavaju aj ked nie pod pojmom cukor ale pod roznymi chem.nazvami alebo pod E-ckami 😉

vikina74
30. jún 2012

@panki
Ja som bola tiez prekvapena, ale v prvej knihe je maslo U3. Rada to opravim. 🙂

Preto som pisala, ze je to len predbezne, lebo tu novu knihu nemam. Ja by som podla seba dala maslo do U1 a niektore ine potraviny tiez. Ale spolocnymi silami sa dopracujeme k spravnym udajom. 🙂

panki
30. jún 2012

@vikina74 inak je to fakt divne, ze aj takymto, da sa povedat zakladnym potravinam zmenil kody z U3 na U1.....nuz veda ide dopredu 😀 😀 😀

grimaska4
30. jún 2012

@vikina74
ak nie si ista,tak bludy radsej nepis,lebo daktore neznale budu mat z toho mis mas.. 😉

vikina74
30. jún 2012

Je tam jasne napisane, ze to opravim a doplnim. A ked uz, tak bludy pisal Norbi, lebo som isla podla knihy.

grimaska4
30. jún 2012

@vikina74
bludy si pisala ty a nie norbi,a keby si bola taka skusena s norbim ako sa tvaris,to by si mala vsetko z hlavy vediet..a nie citat z knihy..a zkopirovat text napr. z chudnutie-ako .... ☹

vikina74
30. jún 2012

Ja sa netvarim ako skusena a to maslo by som aj ja dala do U1, lenze v prvej knihe to bolo ako U3 a kedze je to Norbi Update a nie Vikina Update, tak som sa orientovala podla knihy.
Tiez som pisala, ze dufam v podporu vsetkych tu na fore, aby sme to dali dokopy. Je to prvy navrh a jasne to tam stoji. Ked to bude vsetko pokope v skratke, tak sa usetri mnoho vseobecneho vypisovania pre baby co zacinaju a moze sa odpovedat na konkretne a detailne otazky.
Z chudnutie-ako som prevzala jednu vetu a dala na to odkaz, lebo je to velmi dobre vysvetlene. Je tam nieco podla teba nespravne? Rada opravim.

grimaska4
30. jún 2012

@vikina74
vies,ked tu pride dajaka nova,vascinou sa spyta co a ako,a este napise ze sa jej nechce vsetko citat smerom naspet co aj chapem,teda zbytocne si stracas cas,
a vacsina ma tak ci tak knihu,ale podla tej druhej sa pomaly tiez neda ist,lebo ona vobec nie je nova,to akoze na slovensku sa minule leto prelozila a v zime zacala byt v predaji
a odvtedy norbi ma viacero noviniek,napr to 10percentne kodovanie,alebo ked zoberies ananas co nie je podla ziadnej knizky U1 a takisto ryza,ale ked tie dva ingediencie pripravis na vecer napr. masom,dostanes z toho U1,lebo ananas ma velmi vysoky obsah vlakniny
nebavim sa na mudru aj ked si casto myslis,ale je to tak a treba ich sledovat casto a to nielen na FB ale maju aj relacie kde vystupuju,v radiach robia rozhovory atd

klaudialip
30. jún 2012

@grimaska4
@vikina74 uz by ste s tym mohli prestat,nic ina nerobite len sa dohadujete kto ma pravdu a pekneho slova si nepoviete.takto tu nebude uz fakt nikto chodit.abo ako niektora minule pisala spravi sa sukromna skupina a je to,a akonahle sa zacne niektora hadat sup von 😠

vikina74
30. jún 2012

@grimaska4
Ved o to ide, ze sa im nechce citat vsetko naspat, a ked sa niektora spyta, tak sa jej posle cez IP alebo mail, alebo sa rovno da na forum najnovsia verzia, kde su doplnene vsetky najnovsie poznatky o Update. Ked sa uz teda ani neda ist podla knih, tak to ma z mojho pohladu o to vacsi zmysel.
Ja by som si to tiez najradsej pozrela priamo u Norbiho, ale neviem po madarsky. Tu sme na slovenskom fore a chcem aby baby mali moznost dozvediet sa tie najnovsie veci. Zacala som a som ochotna to priebezne aktualizovat, ak zase pride nieco nove. A na to potrebujem podporu vas vsetkych, aj teba. Chapem to ako spolocny projekt a bola by som rada, keby sa to tak vyvinulo.

vikina74
30. jún 2012

@klaudialip

Prosim ta, ja sa tu snazim o nieco konsktruktivne, co prinesie osoh nam vsetkym. Tato tema je uz taka rozsiahla, ze nikto nema cas sa prehrabavat v 300 strankach, ze ako to vlastne je. A knihy uz vraj tiez nie su aktualne, medzicasom sa objavili nove veci, ktore sa daju najst len na nete. Ale kto uz ma cas hladat hodiny na internete a este ak nevie po madarsky?

klaudialip
30. jún 2012

@vikina74 ja nehovorim nic na to,ze to pises,urcite sa to zide.proti tomu nic nemam,ale ze staci fakt jedna poznamka a hned ste v sebe,bud zacne grimaska abo zacnes ty.

grimaska4
30. jún 2012

@klaudialip
a co ?nemoze sa reagovat ci co??
a najme ked chce vraj pomoc novacikom a napise blud
a mozes si otvorit sukromnu skupinu nech sa ti paci,ja tam nepojdem ani nechcem,ja sa od vas nemam co ucit,tak ma laskavo nechaj aj ty na pokoji ja som ti nenapisala nic zle a dokonca ani tej ochotnej pomahat... ☹

aninapomaranc
30. jún 2012

@grimaska4 ahoj, už sa to zase upravilo, som veľmi rada. Dúfam že to pôjde už len smerom dole.

aninapomaranc
30. jún 2012

Dnes som vyskúšala šomlo dezertz obchodu a vôbec mi to nechutilo. Už si to viac nekúpim.

lulusha
30. jún 2012

@aninapomaranc minule som si to aj ja objednala k obedu a tiez mi to nechutilo... take nemastne- neslane to bolo, ziadalo sa mi viac sladke, ani som to nedojedla... ale raz som si dala tusim nejaky jablkovy kolac a ten bol chutny

maria1610
30. jún 2012

Dnešné váženie ma sklamalo - fakt sa snažím dodržiavať poctivo všetky princípy a začala som tento týždeň behať - bola som 3x - a váha +300 g - ☹ - minulý týždeň som ešte ani nebehala a mala som mínus 700 g ☹ ☹ ☹

klaudialip
30. jún 2012

najvacsia sranda clovek ma nejaku pripomienku a hned sa donho obuvaju,uz som tu fakt skoncila.