icon

Oddelená strava

johaninka
21. júl 2014

Ahojky všetci čo ste zavítali do mojej diskusie, budem rada ak sa aj zapojíte. 😀 Viem že diskusii na tuto temu je veľa, ale vačšinou sú už neaktívne, preto som sa rozhodla jednu rozbehnúť 😝 Oddelenu stravu som držala asi cca 10 rokov dozadu, pekne som schudla, a dlho aj udržala, ale prve a druhe tehotenstvo mi lepili pomaly kilo za kilom a teraz sa idem pustiť do chudnutia znova. Je síce leto a to vačšinou nik nedrží diety ale prečo nie? Na pultoch je široka ponuka zeleninky a ovocia a v takom teple menej chutí a potom sa to skôr snaď 😅 odrazí na klesaní váhy.
Oddelenu stravu držím podľa Horeckej, alebo Kořinkovej. čiže princíp veľmi jednoduchý:

Živočíšna skupina: mlieko, syry (nízkotučné), tvaroh, jogurt (biely), vajcia, mäso
- Rastlinná skupina: chlieb, pečivo (tmavé), strukoviny, zemiaky, ryža, múka, sója, cestoviny (bezvaječné), vločky, sója, múka, med
- Zelenina
- Ovocie
- Neutrálne sú orechy, mandle, kakao, soľ, pochutiny a káva

Základné pravidlá pri dodrživaní delenej stravy sú:

- Rastlinná a živočíšna skupina sa nesmie kombinovať.
- Potraviny zo živočíšnej skupiny môžeme kombinovať len so zeleninou.
- Potraviny rastlinnej skupiny môžeme kombinovať so zeleninou alebo s ovocím(nikdy nie súčasne)
- Ovocie so zeleninou sa nesmie kombinovať.
- Potraviny s neutrálnej skupiny, môžeme kombinovať so všetkým. V živočíšnej skor menej v rastlinej akekoľvek množstvo.

Budem rada aj pridáte aj nejaké nové odskúšane receptíky ja sa budem snažiť tu hádzať moje výtvory.

Oddelená strava
karpina
5. aug 2014

@katinka71 tak to je ok (y) milujem špagety aglio olio 😅

katinka71
5. aug 2014

@karpina kupujeme v taliansku na tie spagety specialne korenie vyzeraju tak fadne ale chutia dobre 🙂

karpina
5. aug 2014

stačí pridať nasekanu bazalku, alebo petržlenová vňať sa tiež veľmi hodí a vyzerajú aj chutia skvele 🙂

katinka71
6. aug 2014

zacinam trocha pridavat pohyb snes som rano odviezla maleho do jasli ,ked som sa vratila sadla som na bicykel po 100 rokoch 😀 a vybicyklovala som 10 km ,bola som aj vo fitku zapisat sa na doobednajsie kurzy zumbu,pilates ale vsetko je obsadene,ja vecer nemozem iba doobeda ked je maly v jasliach ,ale poviem vam videla som baby co cvicili dnes vysportovane damy vekova kategoria 60-70 rokov 😉

karpina
6. aug 2014

@katinka71 to je perfekt, ked sa ti chce cvičiť, ja som na to lenivá. 😖 Len vytrvaj a postavička sa ti pekne vytvaruje. 😠

katinka71
6. aug 2014

@karpina dakujem cez skolsky rok to ide organizovat lepsie lebo mam cez tyzden plavanie smalym s instruktorom a to je dobry zabijak 3 rocneho udrzat a robit plavecke cvicenia bez pomocok 1,5 h,a este co chodime na cvicenia rodicov a deti aj to sa vybeham s malym on je strasne aktivny ,musim s nim prelierat,behat tanecne cvicenia,mne ostava iba doobedie ked nepracujem vyuzujem pre seba,lenze si musim dopredu nahlasit tie kurzy,lebo su hned obsadene,je to limitovene,nastastie ma toleranteho mm ,ktory vari ako som sa vydala tak on vari 95%,dnes mame na veceru varene zemiaky v supke,maslo,syr od 60% v susine ,neviem ako sa to vyjadri v slovencine 🙂

johaninka
autor
6. aug 2014

@karpina ale tie fašírky vyskúšam určite milujem cícer, a všetko z neho 😀 , tiež mi vyhovuje tento tip stravovania a viem že takto sa dá stravovať aj dlhodobo, nemusíš sa báť že prichádzaš o nejake vitamíny, 😝 , a presne ako píšeš, nemám pocit plnosti 😝

katinka71
6. aug 2014

dnesny olovrant mozzarella pokrajana na platky,paradajky tiez,na paltok syra paradajku posypat bazalkou poliat olivovym olejem a balzamiko ocot

rokka
6. aug 2014

ahoj kocky, nahodou som sem zabludila do vasej temy a som rada, ze som vas objavila 🙂 . Zacala som s delenou stravou v pondelok, dufam ze vytrvam lebo som nejaka v poslednom case nervozna a vzdy moje odhodlanie stroskota 😀 . Delenu som drzala uz viackrat a vzdy som mala pekne vysledky. Minuly rok som dala dole 9kg za dva mesiace, ale som chodila na zumbu 2x do tyzdna. Citala som johaninkine prispevky a ako by som videla samu seba 😀 , super to beries...nic neriesis a to je na tom to najlepsie. Presne takto sa stravujem aj ja.

johaninka
autor
6. aug 2014

@rokka Ahooooooj vitaaaaaaaaaaaaaaaj no neboj vydržíš budeme ťa ťahať 😝 Nervy bokom a smer krásna postava...aspoň taka aku mam foto 😀

johaninka
autor
6. aug 2014

@katinka71 Toto ja možem milujem mozzarelu a paradajky, a olivák...asi som trošku Talian 😀 😀 😀 to si dam vždy keď mam živočíšny

johaninka
autor
6. aug 2014

Už mi tie cukety prerastajú cez hlavu, keď začnú rasť mame doma cuketové všetko 😅 ....našla som další zajtra spravím
CUKETOVÉ TOPINKY

Suroviny
2 ks cuketa nastrúhaná
1 ks paprika červená
1 ks cibuľa
2 ks cesnak
50 g syr tofu
hrsť petržlen zelený nasekaný
soľ
korenie čierne mleté
hrianky...alebo celozrnný chlieb
olej

Postup:
1
Cuketu olúpeme, rozpolíme, vyberieme jadierka a nastrúhame na hrubom strúhadle
2
Cibuľu nakrájame a dáme n a olej porestovať

3
Pridáme cuketu posolíme a trochu podusiť
4
Papriku a cesnak nakrájame na plátky.
5
Pridáme k cukete, soľ, korenie a dusíme do mäkka.

6
Musí byť vydusená voda. Odstavíme z ohňa a do horúceho dáme petržlenovú vňať a syr.Zamiešame.

7
Topinky potrieme cesnakom a teplé naložíme. No proste je to mňam 😝

karpina
6. aug 2014

@johaninka tvoje topinky vyzeraju lákavo, skoda ze som nevidela skor, zajtra už mám masovy kvôli kefíru - mám absťák 🙂 a dnes je uz neskoro 😕

rokka
6. aug 2014

@johaninka kks...a ja som si myslela, ze na tej fotke je skutocnost 😀 😀 😀...ale dala by som si aj ja povedat, aby som tak vypadala 😀

katinka71
6. aug 2014

@johaninka dnes som prekladala tvoje cukinove recepty do nemciny mm aby vedel co ma pripravit 😀 my chodime na olivovy olej,koreniny,balsamico priamo do talianska mame to naskok,to je tam podstatne lacnejsie ako v at,posledne 2 tyzden sa chystam na sk,moj starsi byva syn je zastancom vegetarianskej diety on sa tak stravuje uz 2 roky on schudol 20 kg,nato ze byva sam bez rodicov(mna a ex) zasadne si vari sam a fakt sa tesim na jeho akokadovu pomazanku s cibulkou ,paradajkami ,korenim a ochutena cirtonou stavou a ine veci,potom nahodi znova recepty,tiez je nadseny z cukinovych receptov co si prispela 🙂 citala som mu cez skyp tak budem pripravovat ,

johaninka
autor
7. aug 2014

Joj ako ti závidím, olivový olej a taktiež olivy priamo z Talianka musia byť super. To ako mi kamarát vravel, že keď trhal pomaranče dozreté zo stromu v Amerike že to sa nedá porovnať z pomarančmi u nás.
Inač avokádová pomazánka vyzerá fajn, ja som kedysi len klasiku robila, avokádo vajíčko maslo a korenie, ale keďže potom by sa to bilo, keby som si ju dala na chlieb, tak táto veggy varianta vyzerá super. To všetko dá
dokopy? a ako to vymixuje?

johaninka
autor
7. aug 2014

Inač baby aby ste vedeli, tie receptíky nie sú moje, ja ich vášnivo vyhľadávam na nete 😝 , akurát že ho trochu pomením, aby bol ideál na oddelenú stravu 😀 😀 😀 a samozrejme aj odskušám aby som mohla povedať či bol super....

Dnes ráno som v noviných čítala o jednej čo schudla 30kíl, vravím si jemine to je kočka dokelu, vyzerá super...hneď tam bol aj recept ako na to...vynechať chlieb, cestoviny, muku všetko múčne a ide to...hmmmm hovorím si klasika, nie je to problém ale čo potom to si už v živote nedám, celozrnný chlebík, alebo cestoviny, kus kus a podobne? No neviem ako vy ale ja si myslím, že oddelená strava sa dá držať stále, teda nie držať ale aspoň mať taký životný štýl.

rokka
7. aug 2014

@johaninka inak to vynechanie vsetkych mucnych jedal je len kratkodoby uspech...uz tolko ludi poznam, co sa na to dali...ale dokedy sa to takto da? Cely zivot? Kamoska tak schudla, naozaj pekne, ale ked s tym sekla, vsetko sa jej vratilo aj s urokmi spat. A je teraz horsia (da sa povedat, ze otrasne tlsta) ako bola predtym. Ja si myslim, po mojich vsetkych skusenostiach, ze jest sa moze vsetko...ale samozrejme s mierou a vediet co si kedy dat v spravny cas. Co dnes obedujeme? 😀

johaninka
autor
7. aug 2014

Ja som ráno bola presvedčená že idem si dať rastlinný deň mala som strašne chuť na tie tousty čo sú vyššie...ale ráno vyhrala mozzarela s paradajkami, kamarátka mi doniesla čerstvé zo záhradky tak som neodolala...inač obed hmmmmmmmmmm neviem ....ale dnes budem aj asi dosť acidkovať 😀

rokka
7. aug 2014

Jezisi...ja furt pozeram na tie hrianky s tou cukinou...dam si ich zajtra. Dnes rano som si dala 1 parku 😀 (ved nevadi ze je tam aj muka 😀 ) a dve rajciny...na obed mam fasirky (len masove) a tzatziky.

johaninka
autor
7. aug 2014

Inač veľmi rada robím aj receptík z knižky oddelená strava od Horeckej našla som ho aj hľa u na nete 😎

Zemiakova kaša s krúpami

veľmi jednoduchý máju ho radi aj moje deti.

Suroviny:
* 120 g krúpy
* 800 g zemiaky
* voda
* soľ
Postup receptu:

1.
Krúpy umyjeme a dáme variť, ja väčšinou v zeleninovom vývare...čiže natur bujon 😀 😀 😀
2.
Taktiež osobitne uvarím zemiaky a popučím.
3.
Zamiešame do kaše. Hotové posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Ja ešte popražím cibuľku na oleji a dám navrch...môžte nemusíte 🙄

katinka71
7. aug 2014

@johaninka avokadu vydlabe lyzicou a potom dobre popuci vidlickou do popuceneho nakraja olupane paradajky,jarnu cibulku,sol ,cierne korenie dochuti citrnovou stavou,nevedela som sa toho dojst dnes robil cukety zapekane ,momentalne sa uci na statnice tak vela neexperimentuje ale ked budem doma snim tak bude uz po statniciach urcite odkukam recepty,na 22 rocneho chalana je zbehly v receptoch zo zeleniny

johaninka
autor
7. aug 2014

@katinka71 Je super že tak mladý chalan vie variť 😝 , a fandím mu že je vegetarián, ja nie som masový tip ale neviem si predstaviť , že by som to zvládla 😀

katinka71
7. aug 2014

@johaninka ved tiez sa cudujem,ze tak vie vydrzat vela vari so sojou aj sugo je chutovovo ako mäso,ale zo soje,fasirky si tak pripravuje,a jedla z tofu syr,on od 16 rokov byva sam zivot ho naucil,dufam ze to buduca nevesta oceni niekedy 😀

johaninka
autor
7. aug 2014

😀 😀 😀

johaninka
autor
7. aug 2014

Inač baby zaujíma ma ako držíte dni??? ja mám 2 živočíšne a ostatné rastlinné a vy?

rokka
8. aug 2014

@johaninka ja si dam vzdy na zaciatku 2 zivocisne a 1 sacharidovy ... a tak to striedam ale 2 tyzdne a potom 1 živočísny a 1 sacharidovy...neviem ci to len ja mam take pocity, ze vzdy ked mam napriklad zivocisny den tak sa uz od rana tesim na druhy den ze si dam nejaky chlebik alebo cestovinu ...a na druhy den zase sa tesim na syry a jogurty 😀 😀 😀

johaninka
autor
8. aug 2014

Dnes som zaspala do prace, baby mám výbuch na hlave 😀 na žehličku nebol čas 😎 ešte že mam tolerantného šéfa

johaninka
autor
10. aug 2014

FUha, tak dnes za mnou 30 kilometrova trasa na Bajku 😝 som vyšťavená straaaaaaaaaaaašne teplo bolo a idem sa pustiť do zavarania cuketovej pomazanky, nedeľa nenedeľa cez tyždeň nie je čas 😀 , Deti vonku v bazéne tak pohodička konečne slniečkoooooooooooooooooooo 😀

johaninka
autor
11. aug 2014

Dnešný obedík - recept na sójové kocky...nie každý má rad toto čudo ale ja sóju teda môžem 😝

receptík je z netu ale s troškou obmeny ho robím aj ja 😀

Sójové kocky s ryžou

ingrediencie:

balenie sójových kociek
zeleninový bujón
pór
1 konzerva šampiňónov, príp. inej zeleniny
3 PL kečupu
2 PL horčice
1 PL oleja
1 PL sójovej omáčky
1 PL worchesterovej omáčky
vegeta
mleté čierne korenie
Postup:
Sójové kocky zalejte zeleninovým bujónom a nechajte cca 10 -15 minut variť. Medzitým si urobte pác z kečupu, horčice, oleja, korenia, vegety, sójovej a worchesterovej omáčky. Sojové kocky precedíme ale necháme si trochu vody na podliatie. Na oleji speňte pór, pridajte napacované mäso, na plátky pokrájané šampiňóny, podľa hustoty môžme ešte podliat vývarom.
Ako príloha je vhodná ryža.

Dobrú chuť 🙂