icon

Prečo priberám, keď sa snažím schudnúť?

28. apr 2025

Prečo jeden priberá a druhý môže zjesť aj koňa a váhu si drží rovnakú celý život?

Nie je to teda vôbec spravodlivé...
Do druhého pôrodu som bola štíhla a nikdy ani vo sne by ma nenapadlo, že práve ja budem mať problémy z váhou!

Nikdy ani v detstve, ani v mladosti ,ani do 35tky som nemala najmenší problém z váhou.
Ale počas tehotenstva som sa rozjedla a pribrala vyše 20 kíl, ktoré sa mi nedarí schudnúť do dnes.
Mám 45 rokov a stále veľkú nadváhu. Aj menopauzu!
Spoliehala som sa na kojenie ,že to bude ako po prvom pôrode .Vtedy to išlo hneď dole. Po druhom takmer nič, možno 6kg a to bolo všetko.
Od vtedy sa trápim. Jem oveľa menej ako kedysi, polovicu menej ako muž a kilá sa držia ako kliesť!
Keď vidím manžela ako zje všetko aj sladké a pohyb okrem v práci žiadny. Nešportuje vôbec, všade chodi autom, jediný pohyb je občas nákupy a svoje si vybaviť v blízkosti bydliska a
výlet občas. On sa mi aj posmieva,že iste tajne jem ,že už by schudol každý! JA NIE!
Ja makám,aj na nočné roky, celá domácnosť je na mne ,deti a ešte drem aj na biku keď sa dá. Chodim na dlhé prechádzky,nákupy, všade pešo a nič!
Ak som schudla pár kíl, vždy som musela vysadiť úplne sladké, pečivo a najesť večer. A to som nevydržala dlho.
Nemám žiadne lieky, ani problémy zo stitnou žľazou.
Naozaj sa celý deň nezastavím!
Viem, že názory majú tu ženy rôzne (domácnosť nie šport ),ale pohyb je. A aj tak základ úspechu je strava!
Nie sme rodina čo žije športom, ani zdravým stravovaním úplne posadnuto.
Varim skôr klasicky.Aj zdravšie aj menej zdravé.
Ale s váhou nemá problém nikto len ja!

autor
29. apr 2025
@mama5202
Odpoveď bola zmazaná

@mama5202 👍👍

maya_hi
29. apr 2025

Ako to máš so stresom? Lebo vďaka nemu si dokážeme tiež viac ukladať tukové zásoby. 😒 Skús kalorické tabuľky. Ja sama som sa im bránila a práve pred pár dňami som dospela do stavu, že už musím. Mám ich prepojené s hodinkami, aplikáciou, takže pekne nastavia aký príjem denne mám dosiahnuť. Treba sa zamerať na dostatočný príjem bielkovín, vlákniny, zdravých tukov... Obmedzovanie určite nie je cesta, práve naopak. Musíš si vypočítať aký je tvoj bazálny metabolizmus )koľko kalórií potrebuješ prijať na svoj vek, výšku, hmotnosť, aby si vôbec prežila (bez aktivity, v kľude) a potom ešte prirátaš prípadný pohyb, aktivity, šport. Ja som z tabuliek nadšená. Aj v neplatenej verzii ti dajú celkom pekný prehľad a budeš sa vedieť usmermiť. Ja napríklad obedujem v práci, tam sa teda neobmedzujem vo výbere, nemám ani možnsť, ale uberiem z množstva. Ostatné jedlá si už poctivo vážim, plánujem. Tak uvidím čo to urobí po čase 🤷🏻‍♀️

jasminka7
29. apr 2025
@biba_18

šošovica, vajíčka, kuracie prsia, grécky jogurt a losos - každý týždeň aspoň 2-3x z každého…
k tomu cvičenie s činkami
spať viac
v každom jedle sú zastúpené proteiny
magnezium pred spaním…

@biba_18 akú tu magnézium zohráva úlohu?

romankos
Odpoveď bola odstránená
biba_18
29. apr 2025
@jasminka7

@biba_18 akú tu magnézium zohráva úlohu?

@jasminka7 lebo zlepšuje kvalitu spánku. a v menopauze je kvalitný spánok dôležitý pre hormonálny balans…

simsalabim
30. apr 2025

Autorka - kaloricke tabulky sa naucis pouzivat, len treba chciet. Minimalne zistis, kolko ryze si napr mozes k tomu masu dat, aj keby si jedla v robote. Kolko chleba so subkou si mozes dat. Spenatove halusky ci cviklovy salat su sice fajn a zneju zdravo, ale halusky su halusky (muka, zemiaky) so svojou kalorickou hodnotou - kolko ich zjes?) plus mas k nim omacku. Cviklovy salat takisto - Co ine v nom je? Akw su dalsie suroviny? Lebo inu hodnotu bude mat taky s jogurtom a iny s majonezou Urcite sa to da aj pri praci na smeny. A som si ista, ze mas vacsie porcie, ako by si mala mat a tam treba zacat. Vratim sa k tej otazke s palacinkami, ktore robite casto. Kolko ich zjes? S cim?

autor
30. apr 2025
@simsalabim

Autorka - kaloricke tabulky sa naucis pouzivat, len treba chciet. Minimalne zistis, kolko ryze si napr mozes k tomu masu dat, aj keby si jedla v robote. Kolko chleba so subkou si mozes dat. Spenatove halusky ci cviklovy salat su sice fajn a zneju zdravo, ale halusky su halusky (muka, zemiaky) so svojou kalorickou hodnotou - kolko ich zjes?) plus mas k nim omacku. Cviklovy salat takisto - Co ine v nom je? Akw su dalsie suroviny? Lebo inu hodnotu bude mat taky s jogurtom a iny s majonezou Urcite sa to da aj pri praci na smeny. A som si ista, ze mas vacsie porcie, ako by si mala mat a tam treba zacat. Vratim sa k tej otazke s palacinkami, ktore robite casto. Kolko ich zjes? S cim?

@simsalabim To áno, to je pravda . Ja sama viem, že všetko je väčšinou kalorické. Kde sú časy keď stačilo vynechať sladké ,večere, respektíve si dať skôr a schudla som zachvíľu. Áno veď ja viem, že v porovnaní s rodinnou zjem menej, ale aj tak je to kaloricky dosť. Palacinky aj lievance robím často.,banánové z ovsených vločiek,jabllkove,škoricové,rôzne, ale samozrejme aj hl. múku.väčšinou rôzne plnky,makové,lekvár, tvaroh,nutela
zjem aj dve. Milujem vymýšľať kombinovať chute,experimentovať v kuchyni. Varim a peciem veľa.

autor
30. apr 2025
@romankos
Odpoveď bola zmazaná

@romankos Všetko toto vie už naopaj každý. Matematika nepustí..pekný deň.

simsalabim
30. apr 2025

No to vsetko mozes - ja sama som sa nevzdala nicoho - no mnozstvo je dolezite. Darmo su lievance zo zdravych ovsenych vlociek, ked ich zjes 8. Fakt skus tie kaloricke tabulky - teraz mas 3 volne dni - mozno ti otvoria oci. Mladsia uz nebudes, metabolizmus sa spomaluje a bohuzial toho mozes zjest menej ako ked si mala 20. Bud to prijmes ako fakt a urobis opatrenia, alebo budes priberat.

lujza123
30. apr 2025

Autorka - aj tradičná slovenska kuchyňa ma svoje zdravšie verzie, obyčajný perkelt môžeš spraviť s mukovou zápražkou a šlahačkovou smotanou alebo použiť smotanu obyčajnú a zahustiť mixovaným zemiakom. Taký segedín (s normálnym nie mastným mäsom, klasickou smotanou a zemiakmi namiesto knedlikov ) je práveže super diétne jedlo, výživné, ale malo kalorické.

Z toho co píšeš (a ver tomu že si toho prezradila medzi riadkami dosť )je podľa mňa tvoj hlavný problem

-nadspotreba múky, podľa tých langošov, placiek, halušiek a knedlíkov čo tu často spomínaš. Jeden z prejavou intolerancie môže byt aj priberanie. Telo častokrát ked nevie niečo stráviť tak to budto vy*erie alebo uloží do tuku.

- striedanie diét s občasným zachvatovým prežieranim, co je ovela horšie ako keby sa stravujes normalne ale s rozumom.
K tomu neznalosť kalorickej hodnoty jedál, mas pocit ze schudnes iba ked malo ješ, ze sa takto musíš trestať za tučnotu a odopierat si to dobre. A to striedas so stavmi kedy ti to je jedno - tučná budem navzdy a zajes to palacinkami s nutelou či langosom
Taký bludný kruh túžby po kalorickych bombách, odopierania si a následného dopriania si vo veľkom
Psychika je alfa omega, naše telo odráža našu myseľ. Ked sa hlava hnevá na telo ze je tučné tak telo štrajkuje. Ale to telo za to nemôže ze ma svoj vek, svoje hormóny, ze je kŕmené tým co mu škodí a ešte ma aj rozhádzaný biorytmus kôli nočným smenam

Podľa mňa mas možnosť to zmeniť, využi to co mas - rada sa hybes (bicykel), rada varíš a ste skôr masový (mäso so zeleninou je super na chudnutie výživné ale ziadna kaloricka bomba).
Toto je super základ ked ho využiješ. Fakt ti odporúčam kalorické tabuľky a možno aj konzultaciu s nejakým výživovým poradcom ktorý s tebou prejde tvoj súčasný jedalnicek a pozriete sa kde robíš chybu.

ewellina
30. apr 2025
@livuska124

@ewellina odvážiš ju a zadáš do tabuliek napríklad 230g. Tabuľky už vyrátajú hodnotu kalórií na danú gramáž.
Pridaj sa tu do skupiny Cesta k mojej premene. Hneď hore je pripnutý príspevok ako správne tabuľky nastaviť. A čítaj stenu, je tam veľa rád od báb, čo sa vyznajú.

@livuska124 Ale potom je fakt oveľa jednoduchšie používať chat GPT. Ten mi vyráta všetko, aj keď len napíšem, že som mala tanier polievky a čo v nej bolo. Nemusím to vážiť. Alebo že som si pridala do müsli 2 PL mletých orechov. Na to váženie by som asi nemala nervy.

simsalabim
30. apr 2025
@ewellina

@livuska124 Ale potom je fakt oveľa jednoduchšie používať chat GPT. Ten mi vyráta všetko, aj keď len napíšem, že som mala tanier polievky a čo v nej bolo. Nemusím to vážiť. Alebo že som si pridala do müsli 2 PL mletých orechov. Na to váženie by som asi nemala nervy.

@ewellina praveze je dobre vazit. Tanier polievky - napr sosovicovej - sa znacne moze lisit. Jedna moze mat vela sosovice a zemiakov, s olejom a smotanou, zahustena mukou… druha moze byt riedka, bez zahustenia, smotany, ci oleja, menej sosovice ci zeleniny. Mozes sa seknut aj o 150kcal. Rovnako, nie je lyzica ako lyzica.

ewellina
30. apr 2025
@simsalabim

@ewellina praveze je dobre vazit. Tanier polievky - napr sosovicovej - sa znacne moze lisit. Jedna moze mat vela sosovice a zemiakov, s olejom a smotanou, zahustena mukou… druha moze byt riedka, bez zahustenia, smotany, ci oleja, menej sosovice ci zeleniny. Mozes sa seknut aj o 150kcal. Rovnako, nie je lyzica ako lyzica.

@simsalabim však to všetko vie GPT vyhodnotiť, len mu treba napísať, čo v tej polievke bolo

ewellina
30. apr 2025
@simsalabim

@simsalabim A vlastne ako zadávate takú polievku do tých tabuliek? Nie je polievka ako polievka

luccija
30. apr 2025

Ja si tiež myslím, že vieš kde je problém v strave.Ked chudnes tak sa musís dočasne zriecť palaciniek, langosu, pizze...dočasne nie celoživotne.Skus jesť pravidelne a menej tučny syr, jogurty do 3% tuku veľa paradajok, reďkovka, papríka.A hlavne, keď je telo v strese vysoký kortizol tak chudnut nebudeš.A zase nemáš veľké očakávania?tie kg si pribrala roku sa mi zdá, že ty chcela schudnúť rýchlo a hneď.Ked más rada mäso to je super.Ja som raz chudla v chudnucom zariadení ani banán, hrozno som prvé 3 t nemohla, ale úpravou stravy a nehladovala som práveže má nútili mať olovrant grahamovy rožok zeleninu, šunku ani som nebola hladna, ale malo to význam, lebo na večeru mi stačil šalát či niečo malé čo vždy som mala večer najväčší hlad.Pohyb bol 2x do týždňa a za 4 m som schudla 12 kg ani neviem ako.Ale stravu som plánovala a mala režim.Normalne aj pečené kura, bežne jedla, zeleninové polievky atď...zapečené jedla karfiol, brokolicu...ja som predtým jedla málo a prisla do hladu, že som zjedla nejakú hlúposť.
Pôjde to, ale keď zhresis každý deň malickostou, malo vody, tak výsledok nebude.A to staci viac pečiva, smotanová omáčka na cestoviny, tu keksík, veľa ryze zemiakov a nazbiera sa to

livuska124
30. apr 2025
@ewellina

@simsalabim A vlastne ako zadávate takú polievku do tých tabuliek? Nie je polievka ako polievka

@ewellina tanier polievky môže mať 150g, aj 450g. Akú to má potom výpovednú hodnotu, keď zadáš do chatGPT že zjedla si tanier polievky, veď jeden tanier má X kalórií a druhý môže mať 3x toľko.... Musíš vedieť váhu. Veď to je to úplne najdôležitejšie z toho celého.
Ja som pri chudnutí nevylúčila z môjho jedálnička ale že vôbec nič. Celé to bolo o tom, aby som zjedla len také množstvo, ktoré mi vošlo do príjmu. Samozrejme, ten jedálniček musel byť vyvážený, čiže nemohla som jesť piate cez deviate, ak som chcela dodržať bielkoviny, sacharidy a tuky. Ale vždy mi vyšiel dezert ku káve, niekdy som si dala klasicky biely rožok, keď som mala chuť a ubrala som inde, aby mi vošiel do príjmu.... naučila som sa omnoho lepšie odhadovať množstvá jedla na tanieri už aj od oka, naučila som sa kalorickú hodnotu potravín a teraz, aj po rokoch čo tabuľky nepoužívam, viem, koľko čoho môžem zjesť.
čo sa týka toho, ako si nahodiť polievku, alebo doma varené jedlo do tabuliek sa dozvieš v tej skupine čo som ti písala. Nechce sa mi to celé rozpisovať. Tam je to vysvetlené mnohokrát v rôznych príspevkoch.

livuska124
30. apr 2025
@ewellina

@ewellina inak to váženie je minimum času. Ani mne sa nechcelo vážiť, ani zapisovať, ale hold, chcela som schudnúť, takže muselo ísť nejaké pohodlie a čas bokom. To už je o prioritách, čo chce človek niečo obetovať (čas, energiu,....) aby schudol, alebo nechce a bude sa vyhovárať, že on to s kalorickými tabuľkami nevie (ani ja som nevedela a naučila som sa), nemá na to čas (ani ja som nemala, ale našla som si, napríklad namiesto vypisovania na MK som zapisovala tabuľky 😀 ), nemá na to nervy (ani ja som nemala, ale prežila som to a dalo mi to veľa).....

simsalabim
30. apr 2025
@ewellina

@ewellina vytvorim si v kalorickych tabulkach vlastne jedlo, pridam gramaz surovin vratane vidy, oleja… po uvareni odvazim, odpocitam hrniec a zadam grant, ktore si naberiem na tanier.

ewellina
30. apr 2025
@livuska124

@ewellina inak to váženie je minimum času. Ani mne sa nechcelo vážiť, ani zapisovať, ale hold, chcela som schudnúť, takže muselo ísť nejaké pohodlie a čas bokom. To už je o prioritách, čo chce človek niečo obetovať (čas, energiu,....) aby schudol, alebo nechce a bude sa vyhovárať, že on to s kalorickými tabuľkami nevie (ani ja som nevedela a naučila som sa), nemá na to čas (ani ja som nemala, ale našla som si, napríklad namiesto vypisovania na MK som zapisovala tabuľky 😀 ), nemá na to nervy (ani ja som nemala, ale prežila som to a dalo mi to veľa).....

@simsalabim
@livuska124 Mne to chudnutie zataľ úplne super funguje s GPT. Keď nebude viac fungovať, možno skúsim aj tie tabuľky. Zatiaľ ale všetko tak ako som si predstavovala

simsalabim
30. apr 2025
@ewellina

@simsalabim
@livuska124 Mne to chudnutie zataľ úplne super funguje s GPT. Keď nebude viac fungovať, možno skúsim aj tie tabuľky. Zatiaľ ale všetko tak ako som si predstavovala

@ewellina ved tie kt nie su tak odlisne od chat got, co sa tyka zadavania. A umoznuju scanovanie ciarovych kodov pre presne hodnoty. Lebo “jogurt” moze mat dost rozdielny pocet kalorii v zavislosti od znacky.

ewellina
30. apr 2025
@simsalabim

@ewellina ved tie kt nie su tak odlisne od chat got, co sa tyka zadavania. A umoznuju scanovanie ciarovych kodov pre presne hodnoty. Lebo “jogurt” moze mat dost rozdielny pocet kalorii v zavislosti od znacky.

@simsalabim Však jogurt má tieto informácie priamo na obale

autor
30. apr 2025
@luccija

Ja si tiež myslím, že vieš kde je problém v strave.Ked chudnes tak sa musís dočasne zriecť palaciniek, langosu, pizze...dočasne nie celoživotne.Skus jesť pravidelne a menej tučny syr, jogurty do 3% tuku veľa paradajok, reďkovka, papríka.A hlavne, keď je telo v strese vysoký kortizol tak chudnut nebudeš.A zase nemáš veľké očakávania?tie kg si pribrala roku sa mi zdá, že ty chcela schudnúť rýchlo a hneď.Ked más rada mäso to je super.Ja som raz chudla v chudnucom zariadení ani banán, hrozno som prvé 3 t nemohla, ale úpravou stravy a nehladovala som práveže má nútili mať olovrant grahamovy rožok zeleninu, šunku ani som nebola hladna, ale malo to význam, lebo na večeru mi stačil šalát či niečo malé čo vždy som mala večer najväčší hlad.Pohyb bol 2x do týždňa a za 4 m som schudla 12 kg ani neviem ako.Ale stravu som plánovala a mala režim.Normalne aj pečené kura, bežne jedla, zeleninové polievky atď...zapečené jedla karfiol, brokolicu...ja som predtým jedla málo a prisla do hladu, že som zjedla nejakú hlúposť.
Pôjde to, ale keď zhresis každý deň malickostou, malo vody, tak výsledok nebude.A to staci viac pečiva, smotanová omáčka na cestoviny, tu keksík, veľa ryze zemiakov a nazbiera sa to

@luccija Joj to je super gratulujem. Áno máš pravdu.

autor
30. apr 2025
@lujza123

Autorka - aj tradičná slovenska kuchyňa ma svoje zdravšie verzie, obyčajný perkelt môžeš spraviť s mukovou zápražkou a šlahačkovou smotanou alebo použiť smotanu obyčajnú a zahustiť mixovaným zemiakom. Taký segedín (s normálnym nie mastným mäsom, klasickou smotanou a zemiakmi namiesto knedlikov ) je práveže super diétne jedlo, výživné, ale malo kalorické.

Z toho co píšeš (a ver tomu že si toho prezradila medzi riadkami dosť )je podľa mňa tvoj hlavný problem

-nadspotreba múky, podľa tých langošov, placiek, halušiek a knedlíkov čo tu často spomínaš. Jeden z prejavou intolerancie môže byt aj priberanie. Telo častokrát ked nevie niečo stráviť tak to budto vy*erie alebo uloží do tuku.

- striedanie diét s občasným zachvatovým prežieranim, co je ovela horšie ako keby sa stravujes normalne ale s rozumom.
K tomu neznalosť kalorickej hodnoty jedál, mas pocit ze schudnes iba ked malo ješ, ze sa takto musíš trestať za tučnotu a odopierat si to dobre. A to striedas so stavmi kedy ti to je jedno - tučná budem navzdy a zajes to palacinkami s nutelou či langosom
Taký bludný kruh túžby po kalorickych bombách, odopierania si a následného dopriania si vo veľkom
Psychika je alfa omega, naše telo odráža našu myseľ. Ked sa hlava hnevá na telo ze je tučné tak telo štrajkuje. Ale to telo za to nemôže ze ma svoj vek, svoje hormóny, ze je kŕmené tým co mu škodí a ešte ma aj rozhádzaný biorytmus kôli nočným smenam

Podľa mňa mas možnosť to zmeniť, využi to co mas - rada sa hybes (bicykel), rada varíš a ste skôr masový (mäso so zeleninou je super na chudnutie výživné ale ziadna kaloricka bomba).
Toto je super základ ked ho využiješ. Fakt ti odporúčam kalorické tabuľky a možno aj konzultaciu s nejakým výživovým poradcom ktorý s tebou prejde tvoj súčasný jedalnicek a pozriete sa kde robíš chybu.

@lujza123 Všetko toto dávno viem.aj robím a vždy sa snažím do jedal zakomponovať zdravšie potraviny. V studenej kuchyni používam aj v jedlách olivový olej a nezahusťujem múkou. A perkelt zrovna nerobím často a väčšinou kurací. Múky zdravšie nepoužívam úplne len mix aby si nevšimli moji stravníci inak nechcú to jesť. Mám veľa aj zdravých jedál v zozname aj varím,aue väčšinou jem.ja.A ryby nemáme radi vôbec nikto. Iba tresku a tunaky.Dnes chceli placky, tak som urobila polku im klasické a sebe a dcere zahustila vločkami aj struhanú mrkvu.

simsalabim
30. apr 2025
@ewellina

@simsalabim Však jogurt má tieto informácie priamo na obale

@ewellina ano, ma. Ale ja si v kt oskenujem kod a zadam, ze som z neho zjedla 70g. Appka mi to prepocita. Nemusim chatu gpt napisat, aky jogurt, kolko ma kcal na 100g a kolko som zjedla.

simsalabim
30. apr 2025

Autorka - ak si placky vyprazala, dovolim si tvrdit, ze mali rovnaku, ak nie vacsiu kaloricku hodnotu, ako zemiakove placky….ale bolo by to treba prepocitat.

livuska124
30. apr 2025

A pri plackách najmä nezabúdať, že olej je strašne kalorický (ak teda boli vyprážané na oleji) a placky ho super nasiaknu. Rovnako pri vyprážaní čohokoľvek..... práve na tej olej veľa ľudí zabúda, je to taká "neviditeľná" surovina, na jedle ho nie je vidieť, ani cítiť, na objem malý, ale aj pár gramov parádne zdvihne kalorickú hodnotu jedla.

ewellina
30. apr 2025
@simsalabim

@ewellina ano, ma. Ale ja si v kt oskenujem kod a zadam, ze som z neho zjedla 70g. Appka mi to prepocita. Nemusim chatu gpt napisat, aky jogurt, kolko ma kcal na 100g a kolko som zjedla.

@simsalabim Lenže chatbotovi len raz napíšem, aký jogurt jedávam a on si to zapamätá. Vždy aj napíše, koľko kalórií ešte zostáva do konca dňa, dá aj návrhy, čo by sa ešte dalo do toho limitu zjesť. Takisto napríklad napíše, koľko gramov bielkovín som v ten deň mala. Takže stále sa mi to zdá lepšie takto

darovanie
30. apr 2025
@jajanka31

Och presne nad tym som rozmyslala aj ja. Ja mam este len 35 a momentalne kojim druhe no nechudnem nic. Este priberam. Na vahu si davam pozor cely zivot. Najhorsie je ze vseobecna mienka je taka, si tucnejsi tak zeries a nehybes sa a pritom. Jem minimum a pohyb vzdy nejaky..

@jajanka31 Ja si celý život musím dávať pozor na váhu. Už od strednej a pritom som aktívne športovala. Moje vychrtlé spolužiačky na desiatu nakúpili v bufete sladkosti, na 12 minútovku odchodili a chudé. Ja keď sa dalo do školy 9 km na biku, aktívny šport, minimum sladkosti. A teda nebola som tučná, mala som skvelú kondičku, ale zas boli vždy chudšie. Keby som sa nekontrolovala, tak som proste bacuľatá. Ale áno, len sa vyhovárame na genetiku. Môj brat je chudý celý život, necvičí, nestravuje sa zdravo, miluje sladké a keď si sadne, tak sa mu zroluje na bruchu len kožička - žiadny tuk. Môj oco takisto. Ten do svojej 60 tky pil len sladké vody, lebo mu voda nechutila. Ja som sa žiaľ nepotatila😁. Tiež si hovorím, že to nie je fér, tiež mi po 3. pôrode a 40tke všetko tak ťažko lezie, že pomaly depresia. Ale teda ja si klasické jedla veľmi nedoprajem. Ja si idem svoje. My už tie klasiky ani doma veľmi nevaríme.

luccija
30. apr 2025

Napíš mi do správy mail pošlem ti čo som dostala podklady k chudnutiu vtedy v tom štúdiu

nyusika
30. apr 2025

Placky zapustené vločkami sú viac kslorickdy, ako keď tam dáš trochu múky.

Problém je, že netušiš, čo má ako kalorickú hodnotu.