Prečo sa neodporúča chudnúť pod bazálnym metabolizmom?
Ahojte. Vedel by mi ti niekto ozrejmiť prečo sa neodporúča chudnúť pod bazálom? Ďakujem
@janai1 ano ale prečo sa neodporúča chudnúť pod ním
Lebo tie kcal telo potrebuje na prežitie. Ak budeš prijímať menej kcal ako máš bazalny metabolizmus, tak budeš mať časom veľké problémy a telo bude v móde o prežitie, bude čerpať z iných zdrojov, bude sa brániť rôznymi vecami, môžeš si privodiť doživotne problémy.
@lucia13022023 a ako sa chudne ked nie pod bazalom?? Ved musis prijat menej kalorii ako potrebujes aby si schudla
@juliacenc kaloricky deficit neznamená prijať menej kalórií ako máš bazalny metabolizmus.
Napíšem ti príklad na sebe.
Môj bazalny je 1438kcal
Moje udrziavace kalórie (nechudnem a nepriberam) sú 2200kcal
Ak chcem schudnúť, prijmem napr 1700-1600kcal (niesom pod bazalom!!!)
Ak chcem pribrať, príjem 2400-2600kcal.
@lucia13022023 a co to znamena ved pis konkretne nie v hadankach prosim ta. Chcem vediet ako to je chcem v tom mat jasno
@juliacenc ved som ti to vysvetlila.
Prepac nejak mi blbne konik a videla som len prvu cast tvojho komentu
@lucia13022023
To mas asi aktivny zivotny styl ked mas 2200 normal ci? Mne vychadza 1800 a stym ze 3x do tyzdna cvicim jemne. Ale bazal aky mam to netusim. Dietu som si dala na 1300kcal
@juliacenc áno, cvičím roky a mam veľa svalov, tým pádom môžem viac zjesť 🤣
No ale 1300kcal je máličko, toľko zje moje dvojročné dieťa. Daj si minimálne 1500-1600kcal určite. Na nete máš veľa kalkulaciek bazalneho metabolizmu, skus si vypocitat a pod bazal nechoď. Nie je to bezpečné 🙂
@lucia13022023 si frajerka obdivujem to ze roky cvicis a mas svaly. Ja vzdy zacnem a aj skoncim lebo sa nedokazem posunut a tak ma to prestane bavit. A aj ked sa mi podari schudnut stravou tak sa nakoniec vratim tam kde som bola. Takze mas moj obdiv za tvoj zivotny styl 😌
Však logicky ak je nejaká hodnota ktorá zabezpečujú fungovanie tela a ty ideš pod ňu, tak telo nefunguje tak ako má. Fakt základné veci treba vysvetľovať?
@juliacenc bazálny metabolizmus je energia, ktorú potrebuje telo človeka na prežitie. Čiže aj ležiaci človek, ktorý nevydáva žiadnu energiu na pohyb, potrebuje energiu na fungovanie všetkých orgánov v tele, inak by sa ich funkcia výrazne oslabila a v budúcnosti by mohla spôsobiť ich problémové fungovanie.
@juliacenc bazal si vieš vypočítať, nie je to raketova veda. Ja mam napríklad bazal 1350 a denne prijmem okolo 1600kcal. Pri 1300 by som bola hladna, a žiadne diéty neriesim. Dám si aj kolac aj biele pečivo, aj všetko na čo mám chuť, len s mierou. Cvičím viac ako rok a schudla som 22 kíl, bez diét
autorka, už zase ty? 😀
@zuzanka.zuzu čo zasa ja?
Pretože telo prepne do šetriaceho režimu = každý gram tuku bude držať zubami nechtami a ak bude mať náhodou niečo navyše okamžite si to uloží do zásoby.
Čo znamená ze chudnutie sa spomalí a co je horšie človek ma potom tendencie priberať z hocičoho
Z dlhodobého hľadiska telo stráda, je podvýživené, strácajú sa mu svaly, rednu kosti, vypadávajú vlasy.. ..
Navyše to nepridá na nálade vkuse všetko rátať, hladovat a vôbec nefungovať, iba doma sedieť na riti - lebo na turistiku ci cyklovílet môže človek s 1200 kcal zabudnúť, bude slabý jak mucha
Skratka nic co by si rozumný človek sam dobrovoľne vybral
@autorka dostala si tu kopec vyjadrení. Ja ti (bohužiaľ z vlastnej skúsenosti) napíšem čo sa stane v celkom krátkej dobre, odkedy budeš pod bazalom:
Únava aj po dlhom spánku
Silné padanie vlasov
Strata menštruácie
Lámavé nechty
Veľká náchylnosť na choroby
Mdlá pokožka aj pleť - áno, ten taký mŕtvolný výzor
Vysoký kortizol - čo okrem toho, že blokne chudnutie po určitej dobe, môže zapríčiniť aj divné ukladanie tukov..
V dlhodobom horizonte našťastie neviem, čo to spôsobuje ale rozhodne to nič dobré nebude.
@denkabemommy ano ďakujem všetky za vyjadrenie. Konečne mi to nikto ozrejmil normálne.
@autorka ešte som zabudla na zmeny nálad, bez zjavnej príčiny, i keď príčina je zjavná -hlad 😅.. naozaj by som to neriskovala tento spôsob, nevyplatí sa. Ja som to skúsila, kvôli chorobe a liečbe - spôsobilo mi to nechutenstvo a nikdy viac 🙈.

Bazalny metabolizmus je to čo spali telo na základné fungovanie tela.