Je možné stravovať sa na úrovni bazálneho metabolizmu alebo tesne pod?
Od konca februara fungujem na kalorickych tabulkach, kedze moja motivacia schudnut je silna, vsetko poctivo vazim zapisujem si poctivo vlastne recepty. Pri mojej vyske 170 cm a vaha 69 kg a mojej aktivite mi apka vyratala ze ma schudnutie pltrebujem okolo 1600 kcal. Jedla som takto mesiac a pribrala som 3 kg. Tak som to znizila na 1400, dala som dole tie 3 kila ale stale sa drzim na 69 kg. Bazal mi ratalo na 1379 kcal. Mozem sa stravovat na 1300 kcal? Alebo 1200? Vsade citam ze pod bazal by sa nemalo ist. Mam 40 rokov a som perimenopauze
Apka ti nikdy spolahlivo nevyrata tvoj bazal, su to len odhadovane data. Ja by som na Tvojom mieste isla na meranie Inbody. Napriklad v nemocnici ho robia za 15 eur a potom mas normalne sedenie s lekarom, ktory to zhodnoti da ti odporucania. Plan atd. Budes vediet presne kolko mas svalov, ake mas rozlozenie, kde mas kolko tuku atd.
@anonym_autor
@anonym_autor POD BAZAL URČITE NIE! tvoje bazanlny metabolizmus, je to, čo spališ tým, že existiješ, že dychaš, že ti bije srdce. Chudnutie je o tom, že ak si stravu svoj príjem nastaviš na 1500 kcal z toho 1400 je tvoje bm, musiš vydať ako maš nastavený príjem ! Samozrejme poctivo važiť a zapisovať. Nastaviť makrá, tak, aby to vyhovovalo zdravo tvojmu jedálničku .
Ak nemáš väčší výdaj, než príjem, chudnúť nebudeš.
Ja mam bm 1437kcal jedalnicek 1530kcal a vydavam viac ako je ten príjem.. a schudla som 6kg a ide to pekne, pomalšie, ale bez stresu .
@anonym_autor
@anonym_autor POD BAZAL URČITE NIE! tvoje bazanlny metabolizmus, je to, čo spališ tým, že existiješ, že dychaš, že ti bije srdce. Chudnutie je o tom, že ak si stravu svoj príjem nastaviš na 1500 kcal z toho 1400 je tvoje bm, musiš vydať ako maš nastavený príjem ! Samozrejme poctivo važiť a zapisovať. Nastaviť makrá, tak, aby to vyhovovalo zdravo tvojmu jedálničku .
Ak nemáš väčší výdaj, než príjem, chudnúť nebudeš.
Ja mam bm 1437kcal jedalnicek 1530kcal a vydavam viac ako je ten príjem.. a schudla som 6kg a ide to pekne, pomalšie, ale bez stresu .
@anonym_97a858 no lazdy den dam 6 km rychlu chodzu, 2-3x tyzdna cvicenia s vlastnou vahou. A prosto nejdu tie kila vobec dole. Som z toho uz na nervy. Uz som aj prestala zapisovat lebo to budu pomaly 3 a pol mesiaca a nic
Zdravotne problémy nemáš žiadne, napr štítna žľaza, PCOS?Toto su reálne veci kedy vaha ide dole oveľa ťažšie a clovek aby schudol musí urobiť viac ako bezne
@anonym_97a858 no lazdy den dam 6 km rychlu chodzu, 2-3x tyzdna cvicenia s vlastnou vahou. A prosto nejdu tie kila vobec dole. Som z toho uz na nervy. Uz som aj prestala zapisovat lebo to budu pomaly 3 a pol mesiaca a nic
@anonym_autor ale ty nepotrebuješ už chudnúť. Ty potrebuješ naberať svaly, teda silovo cvičiť. Váhu máš ok
@anonym_autor ale ty nepotrebuješ už chudnúť. Ty potrebuješ naberať svaly, teda silovo cvičiť. Váhu máš ok
@zmrzlinka2021 70kg pri 170cm určite nie je ok. Je to celkom dosť. Hlavne po menopauze.
Zdravotne problémy nemáš žiadne, napr štítna žľaza, PCOS?Toto su reálne veci kedy vaha ide dole oveľa ťažšie a clovek aby schudol musí urobiť viac ako bezne
@anonym_103e2f nemam nic z toho, jedine co beriem su lieky na vysoky tlak, concor
@zmrzlinka2021 70kg pri 170cm určite nie je ok. Je to celkom dosť. Hlavne po menopauze.
@anonym_32425d sú tam svaly? Ak áno, je to krásna postava. Je to len číslo ale už vizuálne vidíš či je to ok. Sú ženy tých istých kíl pri tej istej výške. A kľudne by si povedala, že ťa vymakana má o 10 kg menej od tej, čo tie svaly nemá
@zmrzlinka2021 potrebujem schudnut, do nicoho aa nezmestim, mam velke brucho zadok aj stehna. Necitim sa dobre vo svojom tele. Mavala som 58 kg
@anonym_32425d sú tam svaly? Ak áno, je to krásna postava. Je to len číslo ale už vizuálne vidíš či je to ok. Sú ženy tých istých kíl pri tej istej výške. A kľudne by si povedala, že ťa vymakana má o 10 kg menej od tej, čo tie svaly nemá
@zmrzlinka2021 no svaly to isto nie su u mna 😁
@zmrzlinka2021 potrebujem schudnut, do nicoho aa nezmestim, mam velke brucho zadok aj stehna. Necitim sa dobre vo svojom tele. Mavala som 58 kg
@anonym_autor viac silových cvikov
@anonym_autor viac silových cvikov
@zmrzlinka2021 zial som v nich limitovana jednak srdcom a jednak chrbticou. Takze mozem iba take co mi schvalila fyzio
Zrovna to dr v rozhovore u adely okrajovo spominal, ze u zien ist pod 1500 je v podstate dost rizikove.. treba najst inu cestu
Ak chces, pozri si, je to hodka:
@anonym_autor mne sa tiež vaha nepohla 4 mesiace, ani nebolo vidno zmeny...poctivo som vážila, cvičila. Zrejme kvôli štítnej žľaze...
Znížila som kaloricky príjem na úrovni bazalu na par tyzdnov. Bola som sýta, nehladovala som, energie som mala dosť.... vtedy som az začala chudnúť, telo sa rozbehlo a potom to už išlo dole lahsie
Po 40tke su uz normalne kila uz len tvrdo vydrete. A ak aj schudnes, potom staci chvilu nedavat pozor. Dovtedy hormony pracovali pre teba, teraz sa vypinaju.
Pri chudnuti. 1. Co najviac napchat do jedalnicka bielkoviny, zasytia na dlhsie, maju menej kcal 2. Co najviac pohybu (aspon hodinu, idealne kopce, rovina nie je nic moc) 3.Vela cvicenia - cvicenie udrzuje miznuce svalstvo u starsich ludi. Ci menej svalov, tym telo menej spaluje tuk. Nema ho co spalovat. Miznuce svaly udrzuju rovnovahu tela, ked nie su, staci spadnut, zlomenina krcka a dovidenia.
Pri udrziavani. 1.Davat pozor na vyrovnany prijem 2.Dodrziavat pohyb, aspon 3-4krat do tyzdna dlha chodza (nakup,...), vsade co najviac peso
Ak chces ist pod bazal, tak to rob narazovo, nie stale. Daj si napr. 2 dni v tyzdni pod bazal. To robia bezne, ked si daju postny den, cely den nic nejedia, iba piju tekutiny. Ked jeden den nejes, tak prijem je nula kcal. Narazovo vytvoris deficit -1600kcal. Dokonca je to dobre na ocistu organizmu, vyprazdni sa traviaci trakt. Docasne (par dni, par tyzdnov) ist pod bazal je v pohode, najma ak chces nastartovat spalovanie ulozeneho tuku, dlhodobo to zdrave samozrejme nie je. Telu budu chybat mineraly, vitaminy,... Potom ich musis zase dodat.
Aj pri problemoch s chrbticou a srdcom, cvicenie doma, 2-3krat v tyzdni na 20min, 2-3 serii po 15 opakovani doma s jednoruckami s malou vahou na jednotlive partie (ruky, hrudnik - polovicne kliky, brusaky, drepy s vlastnou vahou, peso do schodov miesto vytahu) tak, aby si pri tom setrila chrbat, ti pomozu trochu udrzat svaly a zlepsia kardio. Nemusis hned zacat chodit do posilovne 3krat v tyzdni na 1 hodinu.
Zdravá strava je jasná aj bez tabuliek
Pridať pohyb jednoznačne
@anonym_autor ste ok stravovať sa na bazali ? Nie ste vôbec tučná pri tejto váhe nechápem vás ..
@anonym_autor mne sa tiež vaha nepohla 4 mesiace, ani nebolo vidno zmeny...poctivo som vážila, cvičila. Zrejme kvôli štítnej žľaze...
Znížila som kaloricky príjem na úrovni bazalu na par tyzdnov. Bola som sýta, nehladovala som, energie som mala dosť.... vtedy som az začala chudnúť, telo sa rozbehlo a potom to už išlo dole lahsie
@anonym_fa4ecb ako sa da byt na urovni bazalu syta? Ja uz nechudnem, jem cca 1700kcal a teda bez mucenia sa priznam, ze by som zjedla minimalne o tretinu viac. Je pravda, ze veda dokazala, ze za pocity hladu v mnohom zodpoveda genetika, takze pripustam, ze su ludia, co hlad necitia a ludia, co ho citia viac. Ja zjavne patrim k tym druhym.
Aj pri problemoch s chrbticou a srdcom, cvicenie doma, 2-3krat v tyzdni na 20min, 2-3 serii po 15 opakovani doma s jednoruckami s malou vahou na jednotlive partie (ruky, hrudnik - polovicne kliky, brusaky, drepy s vlastnou vahou, peso do schodov miesto vytahu) tak, aby si pri tom setrila chrbat, ti pomozu trochu udrzat svaly a zlepsia kardio. Nemusis hned zacat chodit do posilovne 3krat v tyzdni na 1 hodinu.
@anonym_d737dd jj tieto robim, ja len ze nemozem do fitka a dvihat tazke vahy
@anonym_32425d ty si riadne mimo ,tieto kilá nie sú absolutne moc ,trošku viac ano ale nie moc a ak sa hýbe ,uplne v pohode
Už by sa absolutne prestala riesit váha,je to absolutne o nicom ukazovateľ
@anonym_fa4ecb ako sa da byt na urovni bazalu syta? Ja uz nechudnem, jem cca 1700kcal a teda bez mucenia sa priznam, ze by som zjedla minimalne o tretinu viac. Je pravda, ze veda dokazala, ze za pocity hladu v mnohom zodpoveda genetika, takze pripustam, ze su ludia, co hlad necitia a ludia, co ho citia viac. Ja zjavne patrim k tym druhym.
@simsalabim da sa to, mala som zdravý jedalnicek. Veľa zeleniny, bielkovín, chude maso, strazila som si dostatocny prijem vlakniny... na konci dňa som mala príjem 1400 a pocit plneho brucha.
ak ti to nejde, obrat sa na odbornika ktory ti vypracuje jedalnicek a pomoze s cvicenim aj pri tvojich obmedzeniach. Ale musi to byt naozaj odbornik, nie, nejaky fitnesak co chodi po sutaziach a iba pumpuje svaly a je iba kuracie prsia. Mne sa osvedcil crossfit, kde treneri na nas dohliadaju a sleduju ci cvicim spravne a pripadne mi prisposobia cvik ak mam obmedzenie.
@simsalabim da sa to, mala som zdravý jedalnicek. Veľa zeleniny, bielkovín, chude maso, strazila som si dostatocny prijem vlakniny... na konci dňa som mala príjem 1400 a pocit plneho brucha.
@anonym_fa4ecb aj ja som mala (mam) zdravy jedalnicek. Kolecka zelene a zaludok zalostne prazdny. Aj teraz, ked jem tych cca 1700kcal vstavam od stola s prievanom v zaludku. Takmer vzdy mam pocit, ze by som este jedla. Niekedy (tak raz za 2-3 mesiace) mam niekolko dni po sebe taky pocit hladu, ze by sa mi chcelo plakat. Schudla som 20kg, cca 2 roky uz vahu iba udrzujem a moj zaludok stale nepochopil, ze mu ma stacit to, co dostava. Ziadne "scvrknutie" sa nekonalo. Je jedno, ci mam stravu vzornu podla KT alebo tie kolecka zelene nie su. Ja som proste nastavena na vacsie mnozstvo jedla - asi take, ako ked som mala 20 a metabolizmus siel na plne obratky. Teraz mam 56, chapem, ze musim jest menej, aj som v tom uspesna, kedze som schudla a vahu uz dlho drzim. Ale nebudem tvrdit, ze som syta, ked vacsinou nie som.
Samozrejme to funguje, vid fotky z koncentraku. Len to ohrozuje zdravie.
Nespominas nic o cviceni, tam by som zacal.
@anonym_autor ste ok stravovať sa na bazali ? Nie ste vôbec tučná pri tejto váhe nechápem vás ..
@anonym_647fb9 lebo mam o 11 kg viac ako som mala a to clovek citi, nezmestim sa do nicoho, mam obrovsky zadok a stehna, necitim sa dobre vo svojej kozi
@anonym_autor 58kg som mávala pri výške 158 a bola som chudá😨
@zmrzlinka2021 samozrejme, avšak 70kg pri 170cm u ženy to nebudú len svaly, je to nereálne, pokiaľ neberie testosterón a potom to už nie je pekná ženská postava. Sama mám 170cm, cvičím, a síce každá postava je iná ale 70kg neni na žiadnej pekných. 🙄

@anonym_autor pod bazálny metabolizmus môžeš ísť jedine ak si chceš privolať ďalšie zdravotne problémy. Však to je nevyhnutne minimum aby telo fungovala správne a nie to ešte ísť nižšie. A to sa ani nemusíme baviť že ak máš nejakú fyzickú aktivitu tak možno ani ten bazálny metabolizmus teraz nemás splnený..