Prečo vekom každý priberá na hmotnosti?
Ahojte,
Preco je to tak?
Vidim kocky okolo seba (vratane mna), ktore boli fakt tenke, teraz maju svoje kila, z S presli na M/L. Preco je to tak? Co sa meni v tele? Naco si davat pozor? Ja som inak tiez mala v 20ke 50kg, a teraz mam 68kg. 😭 A meriam 171cm..
Mam 31 a 1 dietatko.
Dakujem...
Hormony a casom sa spomaluje metabolizmus, cize treba tomu prisposobit stravovanie.
Spomaľuje sa metabolizmus, treba tomu prispôsobiť stravovanie. Bohužiaľ, pridať pohyb často nestačí, treba proste menej jesť. Ja už sa pomaly blížim do prechodu a začínam mať pocit, že žena v mojom veku snáď nepotrebuje jedlo, lebo všetko, čo zje, je na nej hneď vidieť. ☹️
Ja nie 🙂 ja som chudsia o 15kg ako cely som predchadzajuci zivot
Mas 31 rokov, cize si na vrchole fyzickych sil a mala by si tam byt este par rokov. Ak mas uz teraz nadvahu, tak bud je s tebou nieco zle, alebo zanedbavas stravu a pohyb. Alebo oboje.
Priberanie je caste po menopauze vplyv ubytku zenskych pohlavnych hormonov, nie ,,vekom" ked mas 31. Zrejme si menej aktivna, ako ked si mala 20, staci tomu prisposobit stravu. Ak sa nechces vzdat kalorickeho prijmu, tak ho musis spalot cvicenim 🤷
Až teraz som si uvedomila (vďaka ostatným komentárom), že si písala, že máš 31. Tak to je ešte naozaj dosť málo. Ja som písala zo svojho pohľadu ženy pred 50-tkou.
ale zase 68kg/171cm je ok ak je vacsina v svaloch 🙂
No vek a vaha je len vyhovorka, tych co su lenivi cvicit a zdravsie jest, vsetko je to len vydaj prijem nic ine, vyhovorka typu mam dieta a o 10 kilo viac je najvacsia sprostost sveta, mam 2 deti a o dve kila menej ako ked som mala 20 rokov, a plno ludi poznam co maju aj 60 rokov a chudi su ako prutik, vsetko je zivotny styl ostatne su len vyhovorky na stitnu zlazu, lieky, deti a neviem na co este
@zuzubb007 Nie je to výhovorka. Aj ja poznám kopu ľudí, čo sú napriek veku štíhli a vo forme. Ide o to, že starého to stojí oveľa viac námahy a odriekania, než mladého. To je proste fakt. Ak sa budú dvaja rovnako vysokí ľudia rovnakej hmotnosti stravovať a cvičiť rovnako a jeden bude mať 20 rokov a druhý 60, ten mladý bude v lepšej forme.
Vo 31 by som to na vek nehadzala, skor to bude tym, ze sa nevhodne stravujes a malo sa hybes. Este moze byt, ze mas znizenu funkciu stitnej zlazy, ale skor to bude to prve.🙂
Ubrat z jedla a pridat cvicenie/pohyb. Resp. jedlo vyvazit, jest viac doma pripravene, varene, obmedzit sol, polotovary, zaradit viac ovocia, zeleniny
Ja som sa minule preguglila k omladeniu vaginy - pysky ochabuju a vraskaveju, venusin pahorok nevkusne pribera. Tak vezmu tuk z toho pahorku a pichnu ho do pyskov 😂😂
Co mi z toho vyplyva?
Prirodne zakony. Ako zena starne, a blizi sa k menopauze, ma sa stavat odpudzujucejsou, aby muz - samec, hladal mladsie samicky a rozsieval semeno.
A tak to bude aj s tym priberanim.
Spomaluje sa nam metabolizmus. Vidim to aj sebe. V 20tke som vazila ledva 47kg,na noc som sa poriadne najedla za ucelom pribratia a aj tak som nepribrala ani gram. Dnes jem menej a uz si musim davat pozor na stravu,lebo uz priberam hadam aj zo vzduchu,ktory dycham.
@dkethe 🤣🤣🤣 tak ked sa tieto partie bielia,liposukcia pahorku ma vôbec uz neprekvapuje 🤣
K otázke...
Je to tak, metabolizmus sa mení, hormóny,vekom skrátka človek má rôzne potiaze...ale vždy je to aj v hlave, moja mamka,ked jej zistili vys.cholestrol zdrží dietku,vsade kde sa da ide pešo, a uz asi 10 rokov neje po 18-tej, a v jej 62 rokoch ma 165cm,55 kg . A minulú sobotu bola na čerešne,a vyskrabala sa do 5 m výšky ,aj krik odo mna dostala😂
Nam hovorila ucitelka biologie, ze ked bola v prechode, priberala aj z vody... ze tie hormony sa jej asi zblaznili
Ked som ako 24-rocna nastupila do prace, starsie mangalicne kolegyne zavistlivo konstatovali, ze jasne, ze som stihla, lebo som mlada a nerodila som, po materskej som sa vratila do prace s rovnakou hmotnostou, to presne tie iste (akurat o par kil tazsie) konstatovali, ze jasne, som stihla, mam pockat, po 30 sa to zvrhne. Mam 41 a hmotnost stale rovnaku (ony veselo kysnu dalej). Tajomstvo spociva v tom, ze kym im rozvozak na obed niesom pizzu, parene buchty, vepro knedlo, langose..., mne salat s kuracinou, alebo som mala nieco kvalitne z domu. A po praci som bezala do fitka, vidiac ich sediet na kave a kolaciku v kaviarni. Takze asi tak...
Podla mna je to tym, ze v mladosti ti metabolizmus prehresky v mnohym pripadoch este„odpusti“, po 30 ke uz nie. Cize ak zena nezmeni zivotny styl, jasne, ze s vekom, tehotenstvami a pod. priberie. Mam 36 rokov, jedno dieta a vazim presne tolko, kolko v 18 ke. A mam v satniku z toho obdobia par kuskov, ktore normalne aj dnes obleciem. Ale musim pre to dnes na rodiel od minulych casov, uz dost vela robit: nejest somariny, pravidelne sportovat atd.
Vekom sa spomaľuje metabolizmus a po prechode ešte viac. Máloktorá žena si udrží váhu z mladosti. Je pár šťastných, ktoré majú takú genetiku a tie ostatne musia jest menej ako v mladosti. Ja mám 49 a už som to prestala riešiť. Keď mi nastúpila menopauza, pribrala som 10 kg a mohla som robiť čokoľvek, dole to nedala. Mám sestru, ktorá bola v mladosti až extrémne chudá a tiež vekom pribrala. Pritom sa stravuje veľmi zdravo, žiaden cukor ani pečivo. Nie je tučná, len už nemá 50 kg ako kedysi.
Skončí škola, škončí telocvik, skončia krúžky, je to väčšinou len cesta tam a späť z a do roboty. Nie práve zdravé jedlá, pretože si to len málokto môže dovoliť. A tiež nie každý má rád zeleninu, ovocie a to čo je zdravé. A tiež po 25 sa spomaluje metabolizmus. Niekto má preddispozíciu byť chudý a nepriberie ani keď sa snaží. A niekto je proste štíhly, lebo bol mladý a časom začne priberať. Niekto preto, že športoval pravidelne, a ako prestal, tak začal priberať. ... Každý je trochu iný typ...
Co ja viem...ja vyzeram vo veku 32 lepsie nez v 18tke 😄
Lebo ludia zleniveju, hormony, ubuda svalstvo pribuda tuk.Pokym mas male deti, stres, si aktivna.... akonahle maju ludia teenegerov uz tolko nemusia a ide to dole vodou.Ja som pribrala prvy x v zivote 5 kg brala som lielky od gyn uz neberiem upravila stravu a nic.
v skutocnosti to nie je tak, ze kazdy s vekom pribera. S rastucim vekom sa metabolizmus prirodzene spomaluje, kvoli prirodzenemu ubytku svalovej hmoty a zvyseniu tukoveho tkaniva. Aj tu vsak plati jedno ALE. Ak sa clovek dostatocne fyzicky udrzuje aj silovym cvicenim, dokaze spomalit/zastavit ubytok svalovej hmoty a tym padom sa metabolizmus nespomali. Vsetko zavisi od nasej pohybovej aktivity a ako si tie svaly udrziavame. Silove cvicenie dokaze dokonca pomoct mnohym zenam, ktore maju rozne problemy v menopauze kvoli vykyvom hormonov. Bohuzial zijeme v dobe, kedy mame nedostatok prirodzeneho pohybu (chodza, manualna praca) a svaly nam skor ochabuju. Na chudnutie existuje len jeden sposob a to je mierny kaloricky deficit, ktory sa da jednoducho dosiahnut upravou stravy ;)

Zmena hormonov, zmena stravovania, nedostatok pohybu.