Priberanie po 40. roku života
Ahojte, mám 44 rokov, hormonálny profil ešte v poriadku podľa gynekológa a priberám. Ešte pred dvomi rokmi som mala 60-61 kg a dnes mám 71 kg. Nemenila som stravovacie návyky.
Chcem podotknúť, že jem zdravo, 5x denne, a snažím sa dodržovať fasting, čiže jem medzi 9-19, prípadne medzi 10-18. Ak jem mimo toho rámca, tak je to pomaranč, alebo iné ovocie.
Nejem sladkosti, zo sacharidov iba celozrnný ražný chlieb na raňajky, maslo som vymenila za rastlinné light, ak jem mliečne výrobky, tak iba odtučnené a nízkotučné - nejem ich pravidelne každý deň. Nejem vyprážané, mastné, údeniny, z mäsa väčšinou kuracie, morčacie, občas hovädzie, ryby, jem zeleninu, ovocie bobuľovité a citrusové.
Pijem obyčajnú vodu čistú, prípadne s citrónom, nepijem alkohol, ani sladké vody, nefajčím. Hýbem sa primerane, chodím denne 10 000 krokov, cvičím doma min. 3x týždenne 30-40 min, aj s činkami, aj kardio, aj na brucho.
Napriek tomu sa zagulaťujem, každý deň mám viac a viac kíl. Bruško mám pomerne veľké na svoje pomery, celá si prídem taká objemná. Keď pred dvoma rokmi som nosila S/M, dnes nosím L/XL.
Nechcem to takto a nie som z toho happy. Ako to máte vy? Čo vám pomáha? Dajte tipy. Ďakujem 🙂
pre všetky ženy v perimenopauze - VŠETKY BODY, nie iba niektoré:
1. fasting
2. pridať bielkoviny, znížiť hlúposti
3. kalorický deficit - ale nie hladovanie
4. ubrať kardio
5. pridať chôdzu 5-6 km/ hod najlepšie denne
6. začať posilňovať
7. viac spať
8. dbať na regeneráciu - teda necvičiť každý deň jak besná
9. doplnky stravy
10. NELÁMAŤ NAD SEBOU PALICU - a teda zabudnúť na vyhlásenia že sa mi nechce niečo z hore uvedeného
@anonym_autor ešte dodávam, že sa necítim obmedzovaná, do 8000 kj sa mi kľudne zmesté aj porcia bábovky, koláča, kúsok čokolády, zmrzlina., samozrejme nie denne, ja som k tomu nikdy veľmi neinklinovala, ale sem tam si dám. Alebo dva trojuholníky pizze, či segedín alebo sviečkovú s knedľou. S dvomi kúskami, nie šiestimi 😂. Nech sa ti darí
@anonym_autor podla mna mas moc dietne jedla, telo potrebuje aj cukor, aj tuk, aj obycajnu muku, obycajne pecivo, inak mu metabolizmus zlenivie.
a btw - pomaranč a iné ovocie mimo okna na jedenie je prerušenie fastingu - tvoje telo nevie že ty budeš jesť “ iba pomaranč” - nachystá si všetky hormóny a enzymy a si na začiatku - teda podľa toho čo píšeš reálne fasting nedodržuješ…
pre všetky ženy v perimenopauze - VŠETKY BODY, nie iba niektoré:
1. fasting
2. pridať bielkoviny, znížiť hlúposti
3. kalorický deficit - ale nie hladovanie
4. ubrať kardio
5. pridať chôdzu 5-6 km/ hod najlepšie denne
6. začať posilňovať
7. viac spať
8. dbať na regeneráciu - teda necvičiť každý deň jak besná
9. doplnky stravy
10. NELÁMAŤ NAD SEBOU PALICU - a teda zabudnúť na vyhlásenia že sa mi nechce niečo z hore uvedeného
@biba_18 4. a 5. bod si ale odporujú
@anonym_d6fcb2 chôdza 5 km/ hod nie je kardio, pri tejto rýchlosti si schopná normálne konverzovať a tep máš niekde pod 125.. nie je to mierna intenzita, je to nízka intenzita pohybu…
@anonym_d6fcb2 chôdza 5 km/ hod nie je kardio, pri tejto rýchlosti si schopná normálne konverzovať a tep máš niekde pod 125.. nie je to mierna intenzita, je to nízka intenzita pohybu…
@biba_18 Je to aeróbna aktivita, čiže kardio.
@anonym_d6fcb2 tak choď ešte pomalšie a budeš mať tep nižšie… je rozdiel rýchla chôdza a pomalá chôdza, čo sa týka úrovne kortizolu…
@anonym_d6fcb2 tak choď ešte pomalšie a budeš mať tep nižšie… je rozdiel rýchla chôdza a pomalá chôdza, čo sa týka úrovne kortizolu…
@biba_18 Ja mám pri chôdzi vyššiu rýchlosť. 5 km/hod je bežné tempo. Závisí od trénovanosti. Pre nešportové ženy je 5 km/hod kardio.
@anonym_autor chlieb jem aj tri krát denne, snažím sa nejesť 3 hodiny pred spaním, ale keď prídem domov o 20,30 a nevečerala som, tak sa kľudne najem. Jem 5-6 krát denne, naučila som sa jesť chlieb so šunkou, syrom alebo nátierkou so zeleninou, ale bez masla, aj keď v tej nátierke ho samozrejme trochu je, ale nenatieram si cm vrstvu. Veľa urobí aj dostatok tekutín, oddychu a spánku.
@anonym_d6fcb2 a po roku budú trénované, že… 5 km nie je rýchla chôdza, presne ako píšeš je to bežné tempo. a také tempo ženy v perimenopauze a po menopauze potrebujú…
Prosím ťa, prestaň jesť tie nízkotučné 💩. Keď si dáš aj plnotučné, z toho ozaj nepriberieš ale aspoň to normálne chuti. Light rastlinné maslo? To ti snáď nemôže ani chutiť, margaríny pôsobia zle na srdce. Miesto ovocia, ktoré ješ mimo fasting, jedz zeleninu 🙂. A úprimne kľudne sa hýb viac, respektíve napr začni plávať, choď pocvičiť do fitka -v 60-70r ti za to tvoje ja poďakuje. A tiež znížiť kcal, v tom veku už potrebuješ trošku menej jedla zas napr miesto 5x do dňa jedz 4x
a ešte, ženy by mali pre zachovanie sily paží do vyššieho veku posilňovať úchop - teda žena by mala na 1 minútu udržať v rukách 70% svojej váhy 🤷♀️ to len tak ako perlička - že koľko z vás to zvláda? … a plus, denne niekoľko minút trénovať balančné pozície - a vždy iné - je to prevencia pádov a zranení vo vyšsom veku…
je mi jasné že 45 ročná povie že jej to netreba, je zdravá, nebude sa trápiť - a veď hej, bude sa trápiť potom keď už s tým nič nezmôže? 🤷♀️
@anonym_autor vyska? dost podstatny udaj v tejto analyze
a k tej prevencii pádov vo vyšsom veku - je vhodné skákanie na trampoline - ale na to pozor, treba dbať na prevenciu poranení členkov - teda neskákať jak dilino vysoko - ale skákať vedome a nie s vysokou intenzitou - tak aby ste sa nezadýchali - cca 5 minút denne… alebo ak nechcete skákať - vystupovať na bosu - to zaradiť k tým balančným cvičeniam…
@tehulka2011 keto dieta,nič horšie nemôže byt,chúďa pečeň a mozog
@minenkaa mozog praveze miluje ketony, ktore sa pri keto diete tvoria.
@minenkaa mozog praveze miluje ketony, ktore sa pri keto diete tvoria.
@tehulka2011 ano ale len keď chyba cukor ,to čo ty píšeš je len jednostranne
Niekomu pomáha pôst, čisto iba o vode 24-36 hodín raz týždenne. Má to hlavne prínos zdravotný ale niekto si tým udržuje aj váhu.
po 40tke sa uz neda jest ako v 20tke, to som tiez zistila, rozmyslam nad kazdym jedlom a aj tak to nemam ideal ako by som chcela, jedine co zabera ke silovy trening, ten ked som vynechala kvoli zdravotnym problemom, hned bum po roku otras, nie je to fer, ale vacsina si musi postavu odmakat, taka je pravda
Ja len súhlasím s nevyhnutnosťou športu. Väčšina máme deti a aj tak sme si vyčlenili čas, lebo treba. Ja mám 3x týždenne beh 5k alebo raz znamením za plávanie, 2x silový tréning v posilňovni 1h -1,5h a raz túru. 3 dni v týždni sú oddych (len krátka prechádzka po obede). To mi funguje super. Začala som byť hladná, musím jesť viac a schudla som, čo ani nebol cieľ, nosím s/m. Normálne treba nájsť možnosť, ako cvičiť s deťmi. Ja som našla miesto, kde je bazén (deti) a zároveň bežecká dráha (ja). A tá posilovňa cez obedovu pauzu alebo po práci, ak sa náhodou nedá.
Po 40 je pohyb nie nejaký benefit, je to vec prežitia...robíš si bázu na o 20 rokov neskôr. To je ako mne sa nechce niekedy si dať sprchu, ale radšej to spravím.
Podobne...už som z toho tak frustrovaná, že potom si dám keksík🤪Za 4 r som pribrala 15 kg pozerala som si BMI myslela som si, že mám nadváhu tak nie, už som obézna.Ale, keď čítam jedálniček ostatných mám veľké rezervy.Menzes mám, ale v 42 r začalo priberanie.Mam opuchnuté nohy a lipedem.Vsetko mi je malé aj podprsenka.Dakujem za číslovanie v HM kde mi je L dobre taký placebo efekt.Rifle na jeseň budem kupovať asi 44.Som sklamaná, frustrovaná na extra cvičenie, pohyb nemám energiu.Nikdy som tam rapídne nepribrala mám 88 kg
Keď s tým človek začne, už po takych 2-3 týždňoch pravidelnosti si telo ten pohyb začne samo pýtať. Baby a ten pocit, keď zrazu človek prebehne 1km "a ani sa nezadycha" je na nezaplatenie
Za mňa ješ veľmi málo a chýbajú ti bielkoviny začni ich jesť viac a pridaj silový tréning aspoň 3 krát do týždňa ak takto málo ješ roky tak si si ten metabolizmus mohla spomaliť sama ...
A mliečne výrobky jedine plnotučné. To je omnoho zdravšie, v tomto životnom období ženy treba aj zacat myslieť na vit D a vápnik (kosti)
Dievčatá,
1.ráno = 1 PL ovsených vločiek namočených cez noc do vody, + tri pokrájané kusy väčšieho ovocia (príklad: jablko+banán+ broskyňa, ak máš bobuľové, tak primerané množstvo) + 1kl medu + 1-2kl kakao + 3 PL jogurtu (a ja ešte aj trochu hreším a pridávam aj za hrsť brusníc v čokoláde).
2. Obed až po 14:30 alebo ešte neskôr) normálny, ale často vynechám prílohu a nahradím ju napr. gréckym šalátom.
3. Večera: 1-3 orechy (vlašské) + 2 kl tvarohu.
Na pitie nesladené čaje a čistú vodu (1 pohár magnéziovej minerálky)
Mne to funguje.
No ked to citam, ved to je strasne vela pribrat 15kg. Ja som po 45+ pribrala 5kg a uz to sa mi zda prilis. Ale nejdem vahou vyssie, nejako sa mi to drzi aj bez kalorickych tabuliek a obmedzovania jedla.
Dievčatá,
1.ráno = 1 PL ovsených vločiek namočených cez noc do vody, + tri pokrájané kusy väčšieho ovocia (príklad: jablko+banán+ broskyňa, ak máš bobuľové, tak primerané množstvo) + 1kl medu + 1-2kl kakao + 3 PL jogurtu (a ja ešte aj trochu hreším a pridávam aj za hrsť brusníc v čokoláde).
2. Obed až po 14:30 alebo ešte neskôr) normálny, ale často vynechám prílohu a nahradím ju napr. gréckym šalátom.
3. Večera: 1-3 orechy (vlašské) + 2 kl tvarohu.
Na pitie nesladené čaje a čistú vodu (1 pohár magnéziovej minerálky)
Mne to funguje.
@stvorenie ovsené vločky ,to radsej chlieb s maslom ,šunkou a zeleninou
Ja si zase myslim, ze jes vela. Skus namiesto 5x denne jest 3 x denne. To co nazyvas fastingom u teba fasting nie je.. zniz si casove okno od napr. Od 9.00-17.00 a mimo toho uz nic ziadne zobanie ani ovocie.. clovek pribera , ked viac kalorii prijme ako spali neexistuje pribrat 10kg za rok a byt pritom v kalorickom deficite. Ja som si tiez myslela, ze malo jem, ze nejem nezdrave veci , neprejedam sa, cvicim, ze musim chudnut ale opak bol pravdou ...az po dokladnom znacneni do kalorickych tabuliek som zistila, ze je to viac ako je treba ..ze bielkovin malo, sacharidov vela( nejedla som sladkosti- nazbierali sa z "kusku"peciva, kusku ryze ..) otocila som pomer na viac bielkovin, menej sacharidov, prestala zobat , casove okno jedenia 3x denne v ramci tych 8 hod a vaha sa po rokoch pohla..uz som dlhsie na vahe ktoru som chcela a nepribrala som naspat ;) mam viac energie, upravili sa mi hormony aj ms..

@mk1111111111 vies, mnohych to cvicenie nebavi. Ale ako pri mnohych inych veciach, ak chces nieco dosiahnut, niekedy treba zatat zuby a premoct sa.
@simsalabim to mas pravdu. Ak by ma to tlacilo zo zdravotnych dovodov, tak urcite by som sa prinutila.