icon

Priberanie po 40. roku života

17. aug 2025

Ahojte, mám 44 rokov, hormonálny profil ešte v poriadku podľa gynekológa a priberám. Ešte pred dvomi rokmi som mala 60-61 kg a dnes mám 71 kg. Nemenila som stravovacie návyky.

Chcem podotknúť, že jem zdravo, 5x denne, a snažím sa dodržovať fasting, čiže jem medzi 9-19, prípadne medzi 10-18. Ak jem mimo toho rámca, tak je to pomaranč, alebo iné ovocie.

Nejem sladkosti, zo sacharidov iba celozrnný ražný chlieb na raňajky, maslo som vymenila za rastlinné light, ak jem mliečne výrobky, tak iba odtučnené a nízkotučné - nejem ich pravidelne každý deň. Nejem vyprážané, mastné, údeniny, z mäsa väčšinou kuracie, morčacie, občas hovädzie, ryby, jem zeleninu, ovocie bobuľovité a citrusové.

Pijem obyčajnú vodu čistú, prípadne s citrónom, nepijem alkohol, ani sladké vody, nefajčím. Hýbem sa primerane, chodím denne 10 000 krokov, cvičím doma min. 3x týždenne 30-40 min, aj s činkami, aj kardio, aj na brucho.

Napriek tomu sa zagulaťujem, každý deň mám viac a viac kíl. Bruško mám pomerne veľké na svoje pomery, celá si prídem taká objemná. Keď pred dvoma rokmi som nosila S/M, dnes nosím L/XL.

Nechcem to takto a nie som z toho happy. Ako to máte vy? Čo vám pomáha? Dajte tipy. Ďakujem 🙂

simsalabim
17. aug 2025
@stvorenie

Dievčatá,
1.ráno = 1 PL ovsených vločiek namočených cez noc do vody, + tri pokrájané kusy väčšieho ovocia (príklad: jablko+banán+ broskyňa, ak máš bobuľové, tak primerané množstvo) + 1kl medu + 1-2kl kakao + 3 PL jogurtu (a ja ešte aj trochu hreším a pridávam aj za hrsť brusníc v čokoláde).
2. Obed až po 14:30 alebo ešte neskôr) normálny, ale často vynechám prílohu a nahradím ju napr. gréckym šalátom.
3. Večera: 1-3 orechy (vlašské) + 2 kl tvarohu.
Na pitie nesladené čaje a čistú vodu (1 pohár magnéziovej minerálky)
Mne to funguje.

@stvorenie na veceru jes 1-3 orechy a 2 kavove lyzicky tvarohu? 😱

minenkaa
17. aug 2025
@simsalabim

@stvorenie na veceru jes 1-3 orechy a 2 kavove lyzicky tvarohu? 😱

@simsalabim strasne čo je a koľko

0silvia0
17. aug 2025
@stvorenie

Dievčatá,
1.ráno = 1 PL ovsených vločiek namočených cez noc do vody, + tri pokrájané kusy väčšieho ovocia (príklad: jablko+banán+ broskyňa, ak máš bobuľové, tak primerané množstvo) + 1kl medu + 1-2kl kakao + 3 PL jogurtu (a ja ešte aj trochu hreším a pridávam aj za hrsť brusníc v čokoláde).
2. Obed až po 14:30 alebo ešte neskôr) normálny, ale často vynechám prílohu a nahradím ju napr. gréckym šalátom.
3. Večera: 1-3 orechy (vlašské) + 2 kl tvarohu.
Na pitie nesladené čaje a čistú vodu (1 pohár magnéziovej minerálky)
Mne to funguje.

@stvorenie teda nikdy som nebola labuznik, ale z tohoto by som umrela hladom.

mimikas
17. aug 2025
@mk1111111111

@melanta ja som o tomto pisala v inej teme. Ak si sportovy typ a bavi Ta to, tak je ok silovy trening. Lenze, su aj osoby, ktore to nebavi a to vy sportovi nadsenci tazko pochpite.

@mk1111111111 ani mna nebavi silovy trening ale robim ho lebo ak ho nerobim priberam. Mam 43 a ak sa pozriem na sladke alebo chipsy mam ich hned na sebe. Inak mne velmi pomaha aj beh, ale pomaly kde si kontrolujem tepy. Plus vecer ziadne jedenie a nepijem vobec alkohol. A aj napriek tomuto sa dokazem udrzat na cca 70kg ak upustim kila idu rapidne hore.

simsalabim
17. aug 2025
@minenkaa

@simsalabim strasne čo je a koľko

@minenkaa ani mne sa to moc nepozdava, ale tak zvyklosti mame rozne. Ja napr rano nezjem chlieb, ziada sa mi daco tekutejdie a sladsie. 🤷‍♀️ Jedavam vacsinou polku bezlaktozoveho tvarohu, bobulovite akebo ine ovocie (napr teraz v sezone broskynu) a 30g musli. Inokedy nahradim tvaroh greckym jogurtom, alebo si uvarim ovsenu kasu s ovocim, kakaom a medom.
U nej sa mi zda, ze toho je malicko po cely den.

minenkaa
17. aug 2025
@simsalabim

@minenkaa ani mne sa to moc nepozdava, ale tak zvyklosti mame rozne. Ja napr rano nezjem chlieb, ziada sa mi daco tekutejdie a sladsie. 🤷‍♀️ Jedavam vacsinou polku bezlaktozoveho tvarohu, bobulovite akebo ine ovocie (napr teraz v sezone broskynu) a 30g musli. Inokedy nahradim tvaroh greckym jogurtom, alebo si uvarim ovsenu kasu s ovocim, kakaom a medom.
U nej sa mi zda, ze toho je malicko po cely den.

@simsalabim mňa osobne strasne dráždia ovsené vločky ,strasne precenovana potravina

autor
17. aug 2025
@mata1988

Ja si zase myslim, ze jes vela. Skus namiesto 5x denne jest 3 x denne. To co nazyvas fastingom u teba fasting nie je.. zniz si casove okno od napr. Od 9.00-17.00 a mimo toho uz nic ziadne zobanie ani ovocie.. clovek pribera , ked viac kalorii prijme ako spali neexistuje pribrat 10kg za rok a byt pritom v kalorickom deficite. Ja som si tiez myslela, ze malo jem, ze nejem nezdrave veci , neprejedam sa, cvicim, ze musim chudnut ale opak bol pravdou ...az po dokladnom znacneni do kalorickych tabuliek som zistila, ze je to viac ako je treba ..ze bielkovin malo, sacharidov vela( nejedla som sladkosti- nazbierali sa z "kusku"peciva, kusku ryze ..) otocila som pomer na viac bielkovin, menej sacharidov, prestala zobat , casove okno jedenia 3x denne v ramci tych 8 hod a vaha sa po rokoch pohla..uz som dlhsie na vahe ktoru som chcela a nepribrala som naspat ;) mam viac energie, upravili sa mi hormony aj ms..

@mata1988 mám diabetes, musím jesť 5x denne malé porcie s nízkym glykemickým indexom.

minenkaa
17. aug 2025
@anonym_autor

@mata1988 mám diabetes, musím jesť 5x denne malé porcie s nízkym glykemickým indexom.

@anonym_autor takže si zabudla dať tu najdôležitejšiu info

autor
17. aug 2025
@minenkaa

@anonym_autor takže si zabudla dať tu najdôležitejšiu info

@minenkaa a čo sa tým mení? Viem, prečo jem 5x denne malé porcie, a viem prečo musím raňajkovať a mať aj druhú večeru, žijem takto od mladosti a vždy som bola štíhla.

simsalabim
17. aug 2025
@minenkaa

@simsalabim mňa osobne strasne dráždia ovsené vločky ,strasne precenovana potravina

@minenkaa nie je precenovana, je velmi prospesna a vyzivna.

simsalabim
Autor odpoveď zmazal
simsalabim
17. aug 2025
@anonym_autor

@minenkaa a čo sa tým mení? Viem, prečo jem 5x denne malé porcie, a viem prečo musím raňajkovať a mať aj druhú večeru, žijem takto od mladosti a vždy som bola štíhla.

@anonym_autor no lenze vekom sa meni metabolizmus. 20 rocna zena toho moze zjest viac ako 50 rocna. Porovnaj - pre 20 a pre 50 rocnu zenu.

minenkaa
17. aug 2025
@simsalabim

@minenkaa nie je precenovana, je velmi prospesna a vyzivna.

@simsalabim ako každá jedna čerstvá potravina

autor
17. aug 2025
@simsalabim

@anonym_autor no lenze vekom sa meni metabolizmus. 20 rocna zena toho moze zjest viac ako 50 rocna. Porovnaj - pre 20 a pre 50 rocnu zenu.

@simsalabim stravovanie som menila počas života, jedla som aj pečivo, aj mliečne výrobky viac, aj cestoviny, aj zemiaky, aj bravčové a hovädzie mäso, aj údeniny, aj iné ovocie. Toto som si prispôsobovala postupne od 35 rokov. Áno, jem 5x denne a áno nejem sladkosti viac menej od detstva.

simsalabim
17. aug 2025
@minenkaa

@simsalabim ako každá jedna čerstvá potravina

biba_18
17. aug 2025

presne ako píše @simsalabim - každou dekádou má človek prijať 3-5% menej energie - teda fakt človek nemôže jesť to čo predtým… 🤷‍♀️ a u žien je to ešte koplikovanejšie, vplyvom hormónov sa začne inak ukladať tuk - teda treba zmeniť aj zloženie stravy - viac bielkovín, viac vlákniny, menej sacharidov (ale nie že úplne vynecháte)…

simsalabim
17. aug 2025
@anonym_autor

@simsalabim stravovanie som menila počas života, jedla som aj pečivo, aj mliečne výrobky viac, aj cestoviny, aj zemiaky, aj bravčové a hovädzie mäso, aj údeniny, aj iné ovocie. Toto som si prispôsobovala postupne od 35 rokov. Áno, jem 5x denne a áno nejem sladkosti viac menej od detstva.

@anonym_autor ved kludne jedz 5x denne, kde je problem?

mata1988
17. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak toto je dolezita info. Ale ty si mozno myslis, ze jes male porcie ale kaloricky je to hodne cez.. jedz ked musis 5x denne , ale kym nezistis presny tvoj denny prijem kcal, tukov,bielkovin, sacharidov nepohnes sa dalej ..lebo je uplne zjavne ze tych kalorii prijmas viac ako ich potrebujes a aby mohla nastat zmena, je potrebne zistit kolko a z coho su tie kalorie.

minenkaa
17. aug 2025
@simsalabim

@simsalabim že je kopec zdravších alternatív a jedál ako ovsené vlocky

simsalabim
17. aug 2025
@minenkaa

@simsalabim že je kopec zdravších alternatív a jedál ako ovsené vlocky

@minenkaa ved ok 🤷‍♀️ Mne chutia, tak ich jem. Ty nemusis 😅

anonym_5778f0
17. aug 2025

Tie,co tu odporucate fasting. Mne to napr.extremne nevyhovuje. U mna neexistuje take,ze byt na lacno do 10.00 a popritom podavat pozadovany pracovny vykon,ked vstavam o 5:00, len preto,aby som sa o 18-tej mohla najest. Ja sa potrebujem najest hned rano,aj kvoli liekom,takze 5:30 uz a neviem si predstavit je posledne jedlo dna 13:30 a fungovat + sportovat az do vecera a hladovymi krcami ist spat🤯 Parkrat som to skusala,kadejake casy a ked mi vecera vychadzala na 16-tu,a bola som niekde prec,kde sa jest nedalo,tak co? No najedla som sa az doma. Mna tento fasting a sledovanie casu stresuje.
A ked sa tu spominalo to kardio a chodza. Viaceri treneri povedali,ze najlepsie kardio je rychla chodza. Robim nordic walking a za 1 hodinu spalim okolo 350kcal, co za beznu prechadzku v rovnakom trvani ma clovek sotva polovicu.

anonym_d6fcb2
17. aug 2025
@mata1988

@anonym_autor tak toto je dolezita info. Ale ty si mozno myslis, ze jes male porcie ale kaloricky je to hodne cez.. jedz ked musis 5x denne , ale kym nezistis presny tvoj denny prijem kcal, tukov,bielkovin, sacharidov nepohnes sa dalej ..lebo je uplne zjavne ze tych kalorii prijmas viac ako ich potrebujes a aby mohla nastat zmena, je potrebne zistit kolko a z coho su tie kalorie.

@mata1988 Mala som nastavené KT, všetko sedelo, kal.deficit. A neschudla som nič, dokonca váha išla hore.

minenkaa
17. aug 2025
@simsalabim

@minenkaa ved ok 🤷‍♀️ Mne chutia, tak ich jem. Ty nemusis 😅

@simsalabim veď som len napisala názor

simsalabim
17. aug 2025
@anonym_5778f0

Tie,co tu odporucate fasting. Mne to napr.extremne nevyhovuje. U mna neexistuje take,ze byt na lacno do 10.00 a popritom podavat pozadovany pracovny vykon,ked vstavam o 5:00, len preto,aby som sa o 18-tej mohla najest. Ja sa potrebujem najest hned rano,aj kvoli liekom,takze 5:30 uz a neviem si predstavit je posledne jedlo dna 13:30 a fungovat + sportovat az do vecera a hladovymi krcami ist spat🤯 Parkrat som to skusala,kadejake casy a ked mi vecera vychadzala na 16-tu,a bola som niekde prec,kde sa jest nedalo,tak co? No najedla som sa az doma. Mna tento fasting a sledovanie casu stresuje.
A ked sa tu spominalo to kardio a chodza. Viaceri treneri povedali,ze najlepsie kardio je rychla chodza. Robim nordic walking a za 1 hodinu spalim okolo 350kcal, co za beznu prechadzku v rovnakom trvani ma clovek sotva polovicu.

@anonym_5778f0 ani mne, tiez vstavam pred 5 a ak sa nenajem, mozem jest najskor po 13h, co uz je neskoro. Kazdy ma iny zivotny styl. Da sa to sj bez neho. A fasting nepomoze, ak clovek v okne pozerie vsetko, co vidi.

simsalabim
17. aug 2025
@anonym_d6fcb2

@mata1988 Mala som nastavené KT, všetko sedelo, kal.deficit. A neschudla som nič, dokonca váha išla hore.

@anonym_d6fcb2 mozno si zle zvolila denny rezim, zapisovala aktivity….

simsalabim
17. aug 2025
@minenkaa

@simsalabim veď som len napisala názor

@minenkaa ved aj ja. Ze nie su precenovane - to slovo sa hodi na nieco, co nesplna nejake kriteria. Naopak , su velmi zdraviu prospene. Ale nie povinne 😉 Ja napr nejem maso. Tiez to nie je povinne.

mata1988
17. aug 2025
@anonym_d6fcb2

@anonym_d6fcb2 niekde musel byt problem. Zistila si v com ?

anonym_d6fcb2
17. aug 2025
@simsalabim

@anonym_d6fcb2 mozno si zle zvolila denny rezim, zapisovala aktivity….

@simsalabim Všetko bolo dobre nastavené.

anonym_d6fcb2
17. aug 2025
@mata1988

@anonym_d6fcb2 niekde musel byt problem. Zistila si v com ?

@mata1988 Nie, nezistila. Proste na chudnutie nezaberá nič.

iwesska
17. aug 2025
@simsalabim

@anonym_5778f0 ani mne, tiez vstavam pred 5 a ak sa nenajem, mozem jest najskor po 13h, co uz je neskoro. Kazdy ma iny zivotny styl. Da sa to sj bez neho. A fasting nepomoze, ak clovek v okne pozerie vsetko, co vidi.

@simsalabim No ved jasne. Ja som skor reagovala na to,ze ktosi tu pridal,ze co vsetko treba dodrziavat a ze aj fasting. No rada by som,ale moje telo to nedava. Cez to vsetko sa snazim aspon po 17-tej uz nejest.