icon

Priberanie po 40. roku života

17. aug 2025

Ahojte, mám 44 rokov, hormonálny profil ešte v poriadku podľa gynekológa a priberám. Ešte pred dvomi rokmi som mala 60-61 kg a dnes mám 71 kg. Nemenila som stravovacie návyky.

Chcem podotknúť, že jem zdravo, 5x denne, a snažím sa dodržovať fasting, čiže jem medzi 9-19, prípadne medzi 10-18. Ak jem mimo toho rámca, tak je to pomaranč, alebo iné ovocie.

Nejem sladkosti, zo sacharidov iba celozrnný ražný chlieb na raňajky, maslo som vymenila za rastlinné light, ak jem mliečne výrobky, tak iba odtučnené a nízkotučné - nejem ich pravidelne každý deň. Nejem vyprážané, mastné, údeniny, z mäsa väčšinou kuracie, morčacie, občas hovädzie, ryby, jem zeleninu, ovocie bobuľovité a citrusové.

Pijem obyčajnú vodu čistú, prípadne s citrónom, nepijem alkohol, ani sladké vody, nefajčím. Hýbem sa primerane, chodím denne 10 000 krokov, cvičím doma min. 3x týždenne 30-40 min, aj s činkami, aj kardio, aj na brucho.

Napriek tomu sa zagulaťujem, každý deň mám viac a viac kíl. Bruško mám pomerne veľké na svoje pomery, celá si prídem taká objemná. Keď pred dvoma rokmi som nosila S/M, dnes nosím L/XL.

Nechcem to takto a nie som z toho happy. Ako to máte vy? Čo vám pomáha? Dajte tipy. Ďakujem 🙂

anonym_5778f0
17. aug 2025
@zuzanka.zuzu

čo máte všetky s tými krokmi??? 😀 to môžete rátať keď budete mať o 20 rokov viac 😀 treba CVIČIŤ a nie nordic walking v 40tke 🙈😀

@zuzanka.zuzu Co je smiesne na nordic walkingu? Akoze to je limitovane vekom? Som nevedela. Ja napr.neznasam beh a nordic walking je vyborny relax aj kardio. A nie silovy trening nie je alfa omega vsetkeho. Na kondicku treba aj kardio,to ti povie kazdy trener aj lekar,nestaci dvihat cinky nad hlavu. 5x za tyzden silovy trening je fakt prestrelene. Treba to striedat s kardiom.

anonym_e34c68
17. aug 2025
@zuzanka.zuzu

čo máte všetky s tými krokmi??? 😀 to môžete rátať keď budete mať o 20 rokov viac 😀 treba CVIČIŤ a nie nordic walking v 40tke 🙈😀

@zuzanka.zuzu je t zvláštne, ale sú ženy, ktoré cvičiť nepotrebujú a to ani po 50. Tiež ma to serká, ale je to skrátka tak. Mám známu, ktorá sa môže napchávať čím chce, váha stále okolo 50kg výška asi 164, nechápem, ako je to možné, ale jej telo nie je ochabnuté. Okrem pár hodín tanca do mesiaca aj to len posledné rokym nemala v živote žiadny pohyb, neviem, či vôbec má bycikel. Kým som ja odplávala km, ona sa smažila na lehátku s nanukom v jednej a s ľadovou kávou s čapicou šľahačky v druhej ruke. Prevčerom tu tiež dávala na stenu foto jedna pani, ktorá vônec necvičí, tiež už nemá 30 a chudla len stravou. Neviem si teraz spomenúť na nick, keď nájdem, napíšem. Je to nespravodlivé, ale je to tal. Chápem, že pohyb prináša aj iné benefity, preto ho robím

anonym_d98d4c
17. aug 2025
@biba_18

pre všetky ženy v perimenopauze - VŠETKY BODY, nie iba niektoré:
1. fasting
2. pridať bielkoviny, znížiť hlúposti
3. kalorický deficit - ale nie hladovanie
4. ubrať kardio
5. pridať chôdzu 5-6 km/ hod najlepšie denne
6. začať posilňovať
7. viac spať
8. dbať na regeneráciu - teda necvičiť každý deň jak besná
9. doplnky stravy
10. NELÁMAŤ NAD SEBOU PALICU - a teda zabudnúť na vyhlásenia že sa mi nechce niečo z hore uvedeného

@biba_18 ta trojka...vies co, neviem, ja ked som chxela ist podla tych tabuliek, tak som bola len v strese, lebo som bola na tych mini porciach proste hladna. A nevedela sa dockat ranajok.
A ked tu radia skyr, zjedla som horko tazko jeden maly skyr, nasilu, lebo mi to nechutilo, zacala ma potom palit zaha a len tazko mi bolo na zaludok, no cele zle.
Ja ked sa tam zmestim do tych kalorii, tak uz nemam fakt priestor ani na ovocie.

mata1988
17. aug 2025

Neviem, ale 500kcal spalit iba z toho ze spravis 10tisic krokov mi pride ustrelene. Ja mam 37r.a ani ked odbehnem-nie odkracam 10km nespalim tolko kcal , mam garmin hodinky a pri sporte pouzivam hrudny pas. Ak by tvoje vypocty co sa tyka bazalneho met.a denneho prijmu kcal boli spravne +- , tak v takomto deficite cely rok by sa to odrazilo uz niekde na zdravi ( vynechanie ms, vypafavanie vlasov, hormonalne problemy atd..)a pribrat 15 kg s prijmom900kcal po odpocitani aktivnych kcal je podla mna nemozne . A ano do denneho prijmu sa rata aj kava s mliekom, aj 3oriesky, aj deci dzusu ci lyzica medu.

anonym_e34c68
17. aug 2025
@anonym_d98d4c

@biba_18 ta trojka...vies co, neviem, ja ked som chxela ist podla tych tabuliek, tak som bola len v strese, lebo som bola na tych mini porciach proste hladna. A nevedela sa dockat ranajok.
A ked tu radia skyr, zjedla som horko tazko jeden maly skyr, nasilu, lebo mi to nechutilo, zacala ma potom palit zaha a len tazko mi bolo na zaludok, no cele zle.
Ja ked sa tam zmestim do tych kalorii, tak uz nemam fakt priestor ani na ovocie.

@anonym_d98d4c nemala si dobre tie tabuľky nastavené. Ja idem podľa nich, neviem, o akých miniporciách píšeš, vyššie som uviedla, že si dám aj sviečkovú alebo segedín s dvomi kolieskami knedle, mne to ako miniporcia nepríde. Ani rožok s tromi plátkami šunky, plátkom tvrdého syra a kopou zeleniny. Alebo misla šalátu s duseným kuracím masom, kľudne 120-150g dresingom a svomi opečenými toustovými chlebmi. Neviem, ja som nikdy nebola zvyknutá jesť tanier polievky a za tým napr, pečené maso, kapusta a päť knedlí. A prečo ješ to, čo ti nechutí? Skyr by som do seba nedostala ani za svet. Jem to, čo mi chutí, nechcem moje stravovanie poňať ako diétu, ale ako zmenu životného štýlu. Niečo si robila zle.

anonym_91bc44
17. aug 2025
@anonym_5778f0

@zuzanka.zuzu Co je smiesne na nordic walkingu? Akoze to je limitovane vekom? Som nevedela. Ja napr.neznasam beh a nordic walking je vyborny relax aj kardio. A nie silovy trening nie je alfa omega vsetkeho. Na kondicku treba aj kardio,to ti povie kazdy trener aj lekar,nestaci dvihat cinky nad hlavu. 5x za tyzden silovy trening je fakt prestrelene. Treba to striedat s kardiom.

@anonym_5778f0 keď začne ochabovať pokožka a strácajú sa svaly, zadok zostane zvesený takmer zo dňa na deň, tak je walking málo, pokiaľ chce žena ešte vyzerať ako tak dobre.
Kondička je fajn, ale walking s tým nepomože, skor ten ušetrený čas a energiu treba venovať silovému cvičeniu, to zasa mám naštudované ja, že zaradiť kardio po silovom cvičení.

biba_18
17. aug 2025

@anonym_d98d4c ja neviem, na udržanie váhy mám niečo pod 2000 kj, na chudnutie niečo nad 1600 🤷‍♀️ mne to ako malé porcie nepripadá…

anonym_c806b3
17. aug 2025
@anonym_91bc44

@anonym_5778f0 keď začne ochabovať pokožka a strácajú sa svaly, zadok zostane zvesený takmer zo dňa na deň, tak je walking málo, pokiaľ chce žena ešte vyzerať ako tak dobre.
Kondička je fajn, ale walking s tým nepomože, skor ten ušetrený čas a energiu treba venovať silovému cvičeniu, to zasa mám naštudované ja, že zaradiť kardio po silovom cvičení.

@anonym_91bc44 presne, kardio v urcitom veku nestaci. Vidime v uliciach tety po 50+, vyzorom pavuka. Velke brucha, prsia na bruchu, rit nikde, a traslave nozicky a rucicky. Takze zeny, makat a cinky do ruky.

anonym_91bc44
17. aug 2025
@anonym_c806b3

@anonym_91bc44 presne, kardio v urcitom veku nestaci. Vidime v uliciach tety po 50+, vyzorom pavuka. Velke brucha, prsia na bruchu, rit nikde, a traslave nozicky a rucicky. Takze zeny, makat a cinky do ruky.

@anonym_c806b3 áno, tiež mám susedy stredný vek, čo majú bike prilepené na riti, nabehajú x kilometrov, kondička tam je, ale to telo tak vobec nevyzerá. Aj naša poštárka, nalieta sa jak šarkan v lete-zime na bike a postava na to absolútne nevyzerá.

zuzanka.zuzu
17. aug 2025
@anonym_5778f0

@anonym_5778f0 však kľudne relaxuj 😀 kde je v diskusii reč o relaxovani? kde je reč o kondičke? autorka priberá a veru chôdzou neschudne. neviem či máš problém s pochopením písaného textu 😀 my o jablkách, ty o hruškách a ešte aj pod anonymom 🙈 nepíš mi, my sa nepochopime, strata času

anonym_3cc0a3
17. aug 2025
@anonym_91bc44

@anonym_c806b3 áno, tiež mám susedy stredný vek, čo majú bike prilepené na riti, nabehajú x kilometrov, kondička tam je, ale to telo tak vobec nevyzerá. Aj naša poštárka, nalieta sa jak šarkan v lete-zime na bike a postava na to absolútne nevyzerá.

@anonym_91bc44 ak sa susedy a poštárka doma prejedajú bike im nepomôže, pri zdravšom stravovaní to postavu výrazne spevní.

anonym_c806b3
17. aug 2025
@anonym_3cc0a3

@anonym_91bc44 ak sa susedy a poštárka doma prejedajú bike im nepomôže, pri zdravšom stravovaní to postavu výrazne spevní.

@anonym_3cc0a3 od urciteho veku kardio nestaci. Vekom ubuda svalova hmota a treba ju silovym cvicenim nahradit. Kardio je dostatocne tak do 40ky mozno.

autor
17. aug 2025
@zuzanka.zuzu

@anonym_5778f0 však kľudne relaxuj 😀 kde je v diskusii reč o relaxovani? kde je reč o kondičke? autorka priberá a veru chôdzou neschudne. neviem či máš problém s pochopením písaného textu 😀 my o jablkách, ty o hruškách a ešte aj pod anonymom 🙈 nepíš mi, my sa nepochopime, strata času

@zuzanka.zuzu ja som nevravela, že iba chodím. Okrem chôdze cvičím 3x do týždňa na brucho, pás, ruky, zadok, stehná, chrbát, hrudník. Mám doma činky, gumy na cvičenie. Čiže v kombinácii kroky denne, cvičenie, plus schody každý deň doma aj v práci som myslela, že mám pohybu dosť. Voľakedy keď som bola mladšia a nemala som deti, som cvičila dvojfázovo každý deň. V mladosti som aktívne tancovala, čiže hýbem sa od mladosti.

anonym_a5984e
17. aug 2025

Ja keď som začala drzať diétu bez chleba, začal ma hrozne bolievať žalúdok. Stála som na váhe a ako náhle som začala jesť chlieb (menšie množstvo) tak váha išla dolu. Nechápem, a tak jem chlieb normálne malé porcie. Večer jem iba niečo mliečne. A samozrejme treba veľa chodiť (nestačí po kuchyni).

jamimo
17. aug 2025
@zuzanka.zuzu

odzneli tu 2 blbosti:
1.žiadne nízkotučné výrobky 🙈 len si pekne kúp plnotučné... priberá sa z cukru, cukor je "tuk" ktorého sa bojíš
2.žial silový tréning kľudne aj 5x týždenne 🤷 áno, regenerácia je dôležitá, ale veď nikto nekáže zvyšovať váhu každý mesiac 😀 proste cvičiť treba ozaj KAŽDÝ deň, nikto nehovorí o zničení sa v posilke. no svaly treba zaťažovať... ak máš pole, choď makať tam. ak nemáš, zostáva posilka. 5x je ideál, vidím koľko musia oddrieť ženy v tomto veku v posilke aby sa im postava nezmenila ale ony fakt vyzerajú 👌3x po 40min je proste málo 🤷

@zuzanka.zuzu ja som tiež počula taký názor, že si to treba odmakať. To čo stačilo kedysi...bohužiaľ vo veku 45 r. už ani náhodou. Pekná postava po 45 je vydretá 🤷‍♀️(ak nie je žena ako špageta celý život chudá geneticky, poznám aj také)

zobaka
17. aug 2025

no pravda je taka, ze ked niekto povie, ze "beha okolo deti " alebo upratuje to nie je pri zene s nadvahou ziadny extra pohyb, ktory by mal pomoct, treba silovy trening a pomedzi to poriadne kardio, hladovku urcite neodporucam, kazda pribrala vsetko naspat, alebo este viac, jest mensie porcie a obmedzit pecivo, vynechat sladkosti

anonym_91bc44
17. aug 2025
@anonym_autor

@zuzanka.zuzu ja som nevravela, že iba chodím. Okrem chôdze cvičím 3x do týždňa na brucho, pás, ruky, zadok, stehná, chrbát, hrudník. Mám doma činky, gumy na cvičenie. Čiže v kombinácii kroky denne, cvičenie, plus schody každý deň doma aj v práci som myslela, že mám pohybu dosť. Voľakedy keď som bola mladšia a nemala som deti, som cvičila dvojfázovo každý deň. V mladosti som aktívne tancovala, čiže hýbem sa od mladosti.

@anonym_c806b3 ja som to pochopila veru, celý život mi stačil stepper 20-30min, teraz by mi nestačila ani hodina, chodenie a bike je za mňa skvelý relax na telo a dušu, ale nezabráni to ochabovaniu svalstva aj keď tam celý život svaly boli, je to smutné, ale je to tak.
Človek čaká výsledky a zrkadlo ukazuje niečo iné, treba to rýchlo pochopiť, je to naozaj hrozne ťazké sa premáhať, lebo energia 0, trvalo mi to pár rokov kým som pochopila že je to jediná cesta a zázrak sa nestane.

anonym_91bc44
17. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor je ťažké držať ťazké činky v ruke keď bolí rameno a robiť s nimi drepy, keď bolí koleno🙃 a ešte tie činky vytláčať nad hlavu, ale za seba musím povedať, že ma prestalo všetko bolieť naozaj, takmer zo dňa na deň.
Brucho netreba cvičiť vobec, sú komplexné cvičenia, nahodiť závažie na nohy, predkopávať, zakopávať, zoštíhly to pás aj brucho.
Chce to zmenu jednoducho, čo robiš evidentne nestači, keď priberáš. Pri silovom cvičení vydávaš oveľa viac energie a spotíš sa ako koň😆

autor
17. aug 2025
@anonym_91bc44

@anonym_c806b3 ja som to pochopila veru, celý život mi stačil stepper 20-30min, teraz by mi nestačila ani hodina, chodenie a bike je za mňa skvelý relax na telo a dušu, ale nezabráni to ochabovaniu svalstva aj keď tam celý život svaly boli, je to smutné, ale je to tak.
Človek čaká výsledky a zrkadlo ukazuje niečo iné, treba to rýchlo pochopiť, je to naozaj hrozne ťazké sa premáhať, lebo energia 0, trvalo mi to pár rokov kým som pochopila že je to jediná cesta a zázrak sa nestane.

@anonym_91bc44 dnes som cvičila 20 minút pilates, potom 10 min brucho, 10 zadok a nohy, drepy, výpady, potom 10 ruky s činkami. Čiže skoro hodina cvičenia, a okrem toho mám zatiaľ nachodených 9000 krokov. Dnešný kalorický príjem činí doposiaľ cca. 1350 kcal a posledné jedlo bolo o 15.00. Teraz si dám pomaranč a kávu bez mlieka a už budem piť iba čistú vodu. Tak ja neviem...

zuzanka.zuzu
17. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor to bola reakcia na inú prispievateľku... viem že ty cvičíš 3x týždenne 40min a na predošlej strane som ti napísala že to nestačí 🤷

simsalabim
17. aug 2025

presne, tolko to urcite nebude. Tu je tska orientacna tabulka podla vahy, ale… je rozdiel ist po rovine a do kopca, len tak sa kotulat alebo ficat… kroky do sportu neratam, ak to nie je sucast kardio

simsalabim
17. aug 2025
@zuzanka.zuzu

@anonym_autor to bola reakcia na inú prispievateľku... viem že ty cvičíš 3x týždenne 40min a na predošlej strane som ti napísala že to nestačí 🤷

@zuzanka.zuzu ale je to lepsie ako nic 🤷‍♀️ Nie kazdy si vie alebo chce najst cas.

anonym_91bc44
17. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_91bc44 dnes som cvičila 20 minút pilates, potom 10 min brucho, 10 zadok a nohy, drepy, výpady, potom 10 ruky s činkami. Čiže skoro hodina cvičenia, a okrem toho mám zatiaľ nachodených 9000 krokov. Dnešný kalorický príjem činí doposiaľ cca. 1350 kcal a posledné jedlo bolo o 15.00. Teraz si dám pomaranč a kávu bez mlieka a už budem piť iba čistú vodu. Tak ja neviem...

@anonym_autor super, drepy, výpady s činkami, vytlačiť činky nad hlavu a ušetrených 20 min(ruky, brucho)

anonym_40af3c
17. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a to pomaranc je vecera ?

autor
17. aug 2025
@anonym_40af3c

@anonym_autor a to pomaranc je vecera ?

@anonym_40af3c áno, po cvičení už len toto. Už som mala olovrant o 15.00, čiže teraz už len pomaranč a káva bez mlieka, bez cukru a už nejem až do zajtra do 9.00.

bluka2
17. aug 2025

A po cviceni nie si hladna? Moje telo si vtedy dost pyta jest…

autor
17. aug 2025
@bluka2

A po cviceni nie si hladna? Moje telo si vtedy dost pyta jest…

@bluka2 nie ja už nie som po cvičení hladná vôbec. Skôr iba smädná a dopĺňam elektrolyty. Ráno jeden celozrný chlebík s plátkom šunky, potom čučoriedky a ríbezle, na obed kuracie mäsko na vode so mrkvou a brokolicou, na olovrant šalátová uhorka s hummusom a teraz už len pomaranč.

anonym_40af3c
17. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_40af3c áno, po cvičení už len toto. Už som mala olovrant o 15.00, čiže teraz už len pomaranč a káva bez mlieka, bez cukru a už nejem až do zajtra do 9.00.

@anonym_autor po cviceni je dobre si dat bielkoviny ( na svaly aj dlhsi pocit sytosti ) .a citala som ze potrebujes 5 jedal denne . To sa da do pol5 stihnut ? Neviem no..ale ak zacinas prerusovany post a preto uz nebudes jest , posledne jedlo by som volila bielkovony tuky kludne aj bez sacharidov..kuracie/morcacie so salatom, syrom.. alebo vajicka , mozarela cottage...

simsalabim
17. aug 2025
@anonym_autor

@bluka2 nie ja už nie som po cvičení hladná vôbec. Skôr iba smädná a dopĺňam elektrolyty. Ráno jeden celozrný chlebík s plátkom šunky, potom čučoriedky a ríbezle, na obed kuracie mäsko na vode so mrkvou a brokolicou, na olovrant šalátová uhorka s hummusom a teraz už len pomaranč.

@anonym_autor zda sa mi to dost malo, ale nepises mnozstva. Neviem, ci - okrem potrebnych kcal - tam mas dost bielkovin a vapnika na kosti.

stvorenie
17. aug 2025
@simsalabim

@stvorenie na veceru jes 1-3 orechy a 2 kavove lyzicky tvarohu? 😱

@simsalabim Áno. Jem to, aby som nešla spať s prázdnym žalúdkom, ani to nie je na dietu správne.