Priberanie po pôrode. Ako schudnúť
Ahojte maminky 🙂 nenašla som diskusiu kde by bola rozoberaná táto konkrétna téma. Meriam 164cm a v keď som otehotnela mala som 73kg. V tehu som pribrala 10 kg čiže na 83. Po pôrode som sa nejako popri všetkom nestihla vážiť ale bola som ok, ešte som hovorila s mamou ako som pekne splasla, že ak ešte niečo pôjde dole, budem lepšia než pred tým. Ale nič nešlo dole, naopak keď mala malinka 6 mesiacov vaha bola86kg, teda ešte o 3kg viac ako na konci tehu. Že som si dopriala uznávam, nesnažila som sa nejako extra, sústredila som sa na malú. Ale tak som sa stravovala aj pred tým a nepriberala som takto. Teraz malinka ťahá 10 mesiac ja som sa len tak postavila na váhu a ukazuje 82, tj. -4 kg. Myslíte že to ešte pôjde dole? Máte podobné skúsenosti? Ako to že miesto chudnutia priberám a ako ste zhodili vy? Budem vďačná za každú odpoveď
@yennn ahoj yenn, potrebujem pomoc, vidim, ze sa vyznas moc dobre v chudnuti a v dietach a naozaj uz neviem co robim zle, viem, ze musim schudnut aj podla doktorky mam vyse 20kg navyse, takzeje to dost. potrebujem pomoct, bo moja snaha schudnut je uz vyse styroch mesiacov a dala som dole necele 2kg! co je nic. ja neviempijem vela vody, mam ranjaky desiatu(niekedy nestiham) obed aj olovrant a na veceru len lahke, chodim s malou casto von a teda aj po schodoch, kedze byvam vna tretom poschodi bez vytahu, ale nepomaha. prooosiiim nemohla by si mi napisat nejaky jedalnicek na tyzden alebo nieco co pomoze? uz som zufala a stracam uz aj nadej a aj chut a to nie je dobre.. este chcem napisat, ze berem antikoncepciu, a pred tehu ked som brala som z nej(no nie z nej)ale pri nej pribrala 15kg, tak neviem ci aj to nemoze byt dovod ze neviem schudnut, nepriberam ale ani nechudnem, stagnujem stale na vahe tej istej uz dost dlho plus minus kilo.. :(
dakujem ti velmi za vsetky rady. 😒
Ejha....porod 😀 Ja som mala vtipny,kontrakcie som mala len v orvej faze a ked prisiel samotny porod tak zmizli-hehe,nic na nebolelo a mala sla von-az na to ze som nevedela kedy mam tlacit kedze som nemala kontrakcie tak si ten porod za mna v podstate odrodila porodna asistentka-tlacila mi na brucho jak diva 😀 😀 😀
BABYYYYYYY ako sa vysporaduvate so STRIAMI ??? Mám ich biele,ale mám ich nenormálne veľa (ale len na bruchu) .....máte nejaký tip na krém,mastičku ktorá fakt zaberá? Tie čo som zatiaľ poskúšala ja stoja za prd 😖
Neverím,že zmiznú len laserovým zákrokom.....musí ešte niečo existovať,alebo nie?
@ivca17 slovo dieta moc nemam rada, v zivote som drzala vlastne len jednu jedinu, to bolo pred asi 10 rokmi, aj to bola zhodou okolnosti dieta 5x denne predpisane jedlo, bola tyzdnova ale uspesna. Hadaj preco? 🙂 Skoda ze ju uz nemam, rada by som sa na nu pozrela. Myslim ze zhodou okolnosti boli tie predpisane jedla v sulade so zasadami zdraveho jedalnicka, pamatam si tam aj sunku, aj syr, aj chlieb, aj vajce.... takze ziadne obmedzenia.
Nevyznam sa v dietach. Chvalabohu 🙂
O zdravom chudnuti co-to viem, a v r. 2008 sa mi podarilo schudnut 24 kil. O zdravom chudnuti tu ale vie nieco spusta kociek, napada ma okrem inych hned @adky @debbie ktore takisto maju skusenost s vacsim ubytkom na vahe.
Takze nerada by som sa pasovala za nejaku odbornicu 😝 mam len cosi nastudovane a tiez zopar skusenosti.
Evidentne si presvedcena ze vsetko robis spravne. Ak mas 20 kil nadvahy, tak za 4 mesiace je 2 kila naozaj malo. Nie som lekar, neviem posudit ucinky konkretnej antikoncepcie ale pri vaznom snazeni by ti podla mna ani antikoncepcia nemusela az takto silno branit v zhodeni kil.
Dohodnime sa takto - namiesto toho, aby sme tu pisali jedalnicek, ktorym sa budes riadit, skus nam najprv par dni napisat co, ake mnozstvo, a o kolkej papas ty. Takto to bude podla mna lepsie. Pozrieme sa tomu na zubky a podla mna isto prideme na to, co sa deje. A takisto tekutiny - napis kedy pijes a hlavne co, a kolko. Moze byt? 🙂
Nebud zufala a nestracaj nadej. Plne chapem tvoju demotivaciu, ale ak ta mozem poprosit, posnaz sa teraz najst si za den obcas par minut a prist sem nas kuknut, precitat a hlavne poradit sa. Spolu to isto dokazeme, verim tomu! 🙂
Taktiez sa skus pozriet na stranku www.chudnutie-ako.sk je tam spusta teorie o tom, ako schudnut a nasledne si vahu udrzat. Nikdy som to vsetko neprecitala cele, ale teraz zacinam. A vidim ze vsetko je tam v sulade s mojimi vedomostami. Je tam spusta clankov motivacnych, i poucnych.
20 kilo nadvahy je dost tak skus sa tomuto teraz venovat kusok viac, tvoje zdravie je prioritne, aj napriek tomu, ze sa ti teraz zda, ze mas uplne ine priority. Ale preto je tato stranka taka zaujimava pre mna, ze tu sme same maminky, takze kazda mame tie iste starosti. A popritom sa vacsine z nas dari chudnut. 😀
Plus, za mesiac si schudla 1.4 kil. Nie je to malo. Gratulujem, pohla si sa spravnym smerom. 😀
Kocky ako pripravujete dusenu fazulku?
@ivca17 ahoj, aj ja byvam na 3 bez vytahu 🙂)) a tiez nemam pocit ze to behanie po schodoch mi nejako pomaha .)
cvičis? alebo len obmedzujes stravu? ja som zatial tiez neviem ako neschudla, ale začalo sa to hybat ked som začala cvičit zumbu a uprimne, keby som bola trocha opatrnejsia pri strave, tak určite schudnem viac, tak drzim palce a nestracaj nadej
@yennn ja som sa tiez natierala, do 20tt som asi ani nemala ziadne potom jednu reku nich to ako symbol ze som bola tehu, ale potom to začalo rychlo rast a nakoniec ich mam az po pupok, maly dost kopla tak este aj to natahoval kozu čo uz ja to neriesim, lebo ploche brucho mat ja nikdy nebudem, takze ani polovične plavky mi nehrozia, hlavne nech schudnem pre svoje zdravie a dobry pocit, nech uz nemusim v skrini hladat čo si obliect, ked tam mam toho spustu ale nevojdem sa do toho, resp. mi pretrča slaninka
@tinika mne sa "chvalabohu" nerobia nikde inde len na bruchu-ale brutalne,ked boli este cerveno-fialove tak boli dost hrube a dlhe,vyzeralo to otrasne,teraz zbledli,ale vyzera to ako starecka koza,boze-ved mam 21,jaku budem mat pokozku ked budem mat 70? Sice,potom mi to uz bude jedno,ale teraz mi na tom zalezi 🙄
@tinika na bokoch mam aj ja 😒 Samozrejme,toez mi pod oblecenim nic nevidno,ale aj tak mi to vadi...priatel si zvykol,ja sa nehanbim,ale je to strasne skarede a nenormalne mi to vadi,vyskusam ten samoopalovaci krem,len s nim este nemam skusenosti,asi to bude treba rozotriet na cele telo,ze? nie ze budem mat brucho hnede,ruky nohy a tvar biele-budem vyzerat este horsie 😀 😀
@yennn no presne ako vraviš.. viem že porod tu nepatri ale aby som sa trošku obhajila, tak ja určite nemama nizky prah bolesti, na zuby som si nikdy nepytala injekciu a to na mna zubar čumel že ako paradne zvladam bolesť... ale ten porod to bolo o inom fakt som myslela že to nezvladnem... a bolesť u zubara sa mi s porodom neda ani len stotinkou porovnať.
Ozaj inač bola som si dať zmerať tuk pri tescu a vyšiel mi dobre normal je od 20 do 30 a ja mam 25 takže vraj je to dobre... ale mne sa nezda. najviac ma hneva ceulitida ktora sa mi dala a nohy, neznaaaaaašam to 😠 ked dokojim pojdem na lymfodrenaž, snad to pomože 😔
a strie mam len na prsiach... inde nie ani na bruchu ani na bokoch
tie hnusne strie mam aj ja, na bruchu a v urovni pupka. Ked bola kamoska tehotna, tak ona ich mala po celom bruchu, tmavomodre akoby zily, to jej brucho vyzeralo hrozne a este aj vyzera, vtedy som si hovorila, ze dufam, ze ja to snad take hrozne nebudem mat...vzdy mi zalezalo na tom, aby som mala pekne brusko, mohla nosit dvojdielne plavky...aj ked som vyskusala asi 5 druhov kremov, nic nezabralo...aj tak si dam dvojdielne plavky, ked schudnem...mam vsetkych v pazi, nech si myslia, co chcu. 😉
@yennn dakujem za rady a opravim ta ja som neni presvedcena ze robim vsetko spravne, prave naopak viem , ze robim niekde chybu a asi aj vela chyb, ale neviem kde.. oki takze od pondelka si budem pisat co som spapala a dam vediet. ( pijem vecsinou vodu z vodovodu, sem tam si dam 100%dzus, alebo sirup vacsinou ale tu vodu) a s tym jedlom bude u mna asi problem ☹ no ved tak budem sa s nazit prist sem kazdy den. snad sa podari a dakujem za motivaciu, idem mrknut na tu stranku.
@vejula mojka ved nemusis sa obhajovat. 🙂 Aj mna porod bolel, bola to bolest ktoru som doteraz nezazila, co sa tyka typu bolesti, ale samozrejme aj intenzity. Praveze si ma nepochopila. Aj ked si uvedomujem, ze som prezivala jeden z tych menej komplikovanych porodov (aj ked - islo to az tak rychlo, ze cesty neboli pripravene a bola som cela dotrhana vnutri, sprepacenim), relativne rychly a pod. PS: ani mi nestihli epidural, ktory som chcela a mala ho zaplateny. Aj ked som nemala potrebu kricat na celu porodnicu, vobec by ma nenapadlo tvrdit ze to bola "brnkacka" a ze ine baby su padavky. Kazdy ma ine komplikacie, kazdemu to ide lahsie ci tazsie a ten znizeny brah bolesti som nemyslela teba, aj ked na niekoho samozrejme plati aj to. Nemusis sa obhajovat, ja naozaj verim a hlavne viem ze existuju tazke, zdlhave a pooooodstatne bolestivejsie porody. A tie zeny obdivujem, ze to zvladli, viem ze mnohe su naozaj vysilene a naozaj veria ze to nezvladu, resp. opacne - neveria ze to zvladnu.
@tinika no tie schody nepomaháju vobec, a ani prechadzky dlhe, a ta strava asi tam robim chybu. sak uvidime co bude, nejako sa posnazim urobit si nejaky jedalnicek,alebo nejako to spravit aspon tych 10kg ked schudnem bude dobre 🙂
na zumbu by som aj ja chodila, no nemam kam dat malu, svokra robi aj moja mama moj tato je po mrtvici a svokor robi a moj muz? haha ten je od rana do vecera v pracach.. takze asi tak, ze som sama s malou, sem tam mi ju svokra alebo mama zoberu na dve hodky von, to stihnem poupratovat pozehlit a som rada, ze som 🙂 ale rozmyslala som nad dvd zumba, ze si to stiahnem a doma potancujem trosku ked mala zaspi.. ak by ho niekto mal alebo vedel kde stiahnut dajte sem link 🙂 dakujeeeeem 🙂
@yennn ok takze zatial mozem napisat na ranajky tie pukancove chlebicky a kava.. a obed spagety so syrom a kecupom a vecera? mozno chlebik s rajcinami a syrom? a desiata a olovrant nejake ovocie ci doobeda si dam niekedy keksik(som zavislak na cokolade,ale obmedzila som to na jeden keksik za dva dni 🙂 )
no tak domna viem ze sa nestravujem dobre 😒 , ale je to ovela lepsie ako predtym 🙂
oki na sirup a dzus zabudaaaam :( takze voda mi ostava.. uz odteraz nepijem ine 😉
@ivca17 no.... niet divu ze nechudnes 😝 Ale napravime to, ok? Takze:
1.) Pukancovy chlebik na ranajky nie je vhodny. Je to racionalna vyziva, ale nie dietna (a tu my teraz potrebujeme). Na to aby ta zasytili ich musis zjest trosku viac a ja uz si nepamatam co je na nich zle, ale skratka viem to. Ver mi 😎 Radsej daj na ranajky celozrnny chlebik s troskou flora light, platok sunky alebo syra plus zelenina (paradajka, uhorka...)
2.) Desiata - ovocie alebo jogurt (ak chces tak mozes aj keksik ked uz inac nedas - ale tak maj na pamati ze si takto maris usilie)
3.) Spagety so syrom a kecupom budis... PLUS ZELENINA. Ja by som pred spagetami dala este nejaku zeleninovu polievocku - doplnis pitny rezim a naplnis kusok aj zaludok takze spagiet uz nemusis vela.
4.) Na olovrant uz ovocie nie, ani na veceru. Ovocie ci akykolvek cukor si zvykni len doobeda lebo vecer ho uz nespalis a v noci sa ti premeni tam, kde nechces. Radsej daj druhy celozrnny chlebik so sunkou ci syrom (zmen to druhe co bolo na ranajky) plus zelenina. Alebo cottage plus zelenina
5.) Vecera ak si nemala na obed masko, tak daj so salatikom.
Co ty na to?

@monyccka @subica2 - nechcem vyvolat zbytocnu diskusiu, a uz vobec nie nedajboze hadku. Len pre poriadok chcem podotknut ze tento popisany postup je naozaj podla Edity Sipeky. Je to jej teoria, podla ktorej sa mnohym podarilo schudnut. Ale ta teoria je vynimocna a maloktory z odbornikov na vyzivu sa s nou stotoznuju. Je ferove si knizku precitat a pochopit cely princip skor, nez sa rozhodnem ze nebudem menit zlozenie stravy. Vseobecne platne principy racionalnej vyzivy sa trosku liska od tohto postupu. Samozrejme, neodcudzujem to, sama som si tym presla, ale dnes uz viem viac a viem ako na to. 🙂 Ale dohodli sme sa, ze kazda si pojde svojim stylom a tempom. Tak som len chcela subici poradit, ze treba si tu knizku celu precitat, ak sa chces tymito radami riadit.
PS: kazde 4 hodiny papat je zalozene taktiez na tejto konkretnej teorii a treba si precitat preco. Odbornici sa inak zhoduju na 3 hodinach, aby fungoval spravne metabolizmus.