Priberanie po pôrode. Ako schudnúť
Ahojte maminky 🙂 nenašla som diskusiu kde by bola rozoberaná táto konkrétna téma. Meriam 164cm a v keď som otehotnela mala som 73kg. V tehu som pribrala 10 kg čiže na 83. Po pôrode som sa nejako popri všetkom nestihla vážiť ale bola som ok, ešte som hovorila s mamou ako som pekne splasla, že ak ešte niečo pôjde dole, budem lepšia než pred tým. Ale nič nešlo dole, naopak keď mala malinka 6 mesiacov vaha bola86kg, teda ešte o 3kg viac ako na konci tehu. Že som si dopriala uznávam, nesnažila som sa nejako extra, sústredila som sa na malú. Ale tak som sa stravovala aj pred tým a nepriberala som takto. Teraz malinka ťahá 10 mesiac ja som sa len tak postavila na váhu a ukazuje 82, tj. -4 kg. Myslíte že to ešte pôjde dole? Máte podobné skúsenosti? Ako to že miesto chudnutia priberám a ako ste zhodili vy? Budem vďačná za každú odpoveď
Inac kocky - toto nechapem, za poslednych par dni uz tu bolo tolkokrat spomenute, ze sa ludia pytali, ci niekto caka druhe dietatko.... to fakt je niekto taky tupy? Mne to narovinu este nikto takto nepovedal (ked neratam toho sanitara v nemocnici, ale tak zase ked som s velkou taskou vystupovala na porodnici, tak sa mu ani nedivim... aj ked teda uprimne, brucho tam nejake je, ale nemam pocit akoby som vyzerala pred porodom 😎 )
Ale to fakt mame okolo seba takych netaktnych ludi??? Hm...... 🙄
@yennn ahojky tak ja asi zajtra sklamem,mali sme jarmok a ako to už chodí...zhrešila som ☹ celý týžden sa snažím a cez víkend to pokazím a navyše má malý teplotu už druhý den asi zuby
@barbarka o mliecko urcite neprides pri chudnuti, to nie je spravna informacia. Ide o to, ze pri rapidnom chudnuti sa z tvojho tela vyplavuju toxiny - a logicky kam? Do mliecka. Takze chudnut mozes, ale pol kila tyzdenne - co je vlastne aj odporucana norma ak chces schudnut trvalo, bez jojo efektu. A tiez netreba velmi provokovat s aerobnou cinnostou - aj po takomto cviceni (zumba, aerobic) sa vraj zmeni chut mliecka a drobcom obcas vraj nechuti. To si kazdy vyskusa sam. Ja napriklad kojim uz len poobede a v noci, pricom v noci az po polnoci, cim by som vlastne vecer oficialne mohla ist cvicit, lebo vraj do 3 hodin to z mliecka vyprcha. Viem ze som to nepodala prilis odborne, ale snad sa to pochopit da.
Ja chudnem uz dva tyzdne presne, a zatial mliecko mam 🙂
@katusradus co znamena ze mali sme jarmok? Ak si si dala dve lokse, tak sa ti to na vahe neprejavi. Ale ak si cely vikend hodovala.... tak je to skoda ☹
Ale pozri sa, je este len 5 hodin, takze este mas sancu aspon trochu "zvratit skody" - uz nic nepapaj a daj si na veceru okolo siestej - siedmej uz len polievku...
Ale kazdopadne, ak ta mozem poprosit, vahu mi zajtra nahlasis, ok? 😉 Ak nebude ubytok, alebo nebodaj bude prirastok, tak verim ze sa nastartujes a nabuduce uz nedovolis aby si si takto odsabotovala vlastnu namahu 🙂
@barbarka a ozaj - ak mas strach o mliecko, tak pokojne nemusis teraz chudnut, ak chces chudnut, ale mozes iba obmedzit svoje nedostatky (napriklad, ako si povedala ze spraces chlapske porcie) - tieto nemile stravovacie navyky tvojej postave skodia a urcite ich nepotrebujes kvoli mliecku. Ak budes chciet, tak sa s nami podel o svoje "neduhy" alebo kde si myslis ze mas slabosti. Pokus sa identifikovat tvoju najvacsiu slabost v stravovani a touto zacat. Ak nemas pocit, ze si 100% pripravena, tak zacni tou najmensou ... 😀
ZAPEČENÁ CUKETA
POTREBNÉ PRÍSADY
2 mladé cuketky,2 cibule,4 paradajky,šunku,korenie,cesnak,olivový olej a syr najlepšie mozarela,alebo iný (tvrdý) syr
POSTUP PRÍPRAVY
Neošúpané cuketky si umyjeme a pokrájame na tenké kolieska (ja som mala žltú aj svetlo zelenú) aj cibuľku,aj paradajky pokrájame na kolieska.Šunku na pásiky a postupne ukladáme do zapekacej misy.Cuketu,potom cibuľu,paradajky a šunku,všetko trošku okoreníme a postupne ukladáme až po okraj misy a pokvapkáme olivovým olejom každú vrstvu.Dáme zapiesť asi na 40 min a potom nastruháme syr a ešte dáme na gril alebo len zapiesť na 10 minút,aby sa rozlial syr.podávame s opekanými zemiakmi alebo len s chlebom.
Dobrú chuť!
OPEKANE JABLCKO
POTREBNÉ PRÍSADY
jablcko,skorica,pomaranc,2dc vody
POSTUP PRÍPRAVY
Jablcko si rozkrajame poukladame na panvicu posipeme skor. cukrom a opekame do zlata.Potom ich otpcime zase trosku posipeme a podlejeme vodou a nechame trochu dusit.Potom ked zmeknu nechame odperit vodu nechame nech sa osmazia a dame si ich na tanier.Pomaranc si ocistime rozoberieme na mesiaciky nakrajame ich a dame do tej iste panvici trosku ich podusime s 1dc vody nechame odparit a mozeme podavat.Dobru chut
ZEMIACKY S FAZULKOU
POTREBNÉ PRÍSADY
Plechovka fazule v rajcinovej omacke,zemiaky so supkou,americke korenie na zemiaky,olivovy olej.Na salat-cinska kapusta,uhorka,rajcina,paprika.olivovy olej,ocot a ochucovadlo maggi Harmonia chuti
POSTUP PRÍPRAVY
Najkor si umyjeme zemiaky rozkrojime ich,naukladame na plech a posipeme americkym korenim a pokvapkame olejom.Dame upiect.Fazulu v konzerve dame len prevarit a hotovo.Salatik-zeleninku si nakrajame pokvapkame olejom a octom a trosku posipeme ochucovadlom. DOBRU CHUT
Zapečené hrušky
POTREBNÉ PRÍSADY
2 hrušky, 1 pomaranč, 10 vlašských orechov, 2 klinčeky, trošku vanilkového cukru
POSTUP PRÍPRAVY
Hrušky si prepolím a vyberiem jadrá, pomaranč očistím a dám do misky. Hrušky posypem troškou cukru, klinčekmi a orechmi. Zapekám pod alobalom na 180C asi 4O minút (ja som to chcela na "blatko") a bez alobal, aby sa pripiekli orechy, asi 1O minút.
Zemiakova musaka so sosovicou
6 zemiakov, 3paradajky, sosovica(1teglik od jogurtu), 1mrkva, 1dl zel.vyvar
sol, korenie, 1PL nasekanej petrzl.vnate, 1CL olivoveho oleja,
Zemiaky uvarite v supke, osupte a narezte na kolieska. Medzitym uvarite
sosovicu takmer domakka, pridate k nej bobkovy list. Do mensej misy striedavo ukladate vrstvu zemiakov a vrstvu sosovice, nastruhanu mrkvu a na plátky nakrajane paradajky tak, aby tvorili poslednu vrstvu. Zalejete teplym vývarom a peciete v rure asi 30minut pri teplote 200stupnov
K musake chutii hlavkovy salat, ak chcete dajte si krajec chleba
Sosovicu mozete nahradit fazulou
Fazulove struky so zemiakmi
30dkg fazulovych strukov, 2zemiaky, 1stredne velka cibula, 1CL oleja, 2stru
ciky cesnaku, 1CL mletej papriky, kopor, sol, korenie, petrzlenova vnat, 4dl
vody
na oleji spenite cibulu, pridate papriku a prilejete 4dl teplej vody. Ked zovrie
pridate narezene fazulove struky a varite ich domakka. Nakoniec pridate
narezany kopor a cesnak. Podla chuti sol, korenie, ocot alebo citronovu stavu
Zemiaky ocistite, uvarite ich v slanej vode a servirujete ich k fazulovym
strukom.
K obedu mozete zjest krajec chleba. Ak mate pocit, ze budete hladni, pripravte si zeleninovy salat
TOTO SI SPRAVIM NA UTOROK (na zajtra uz obed mam z dneska) VYZERA TO BYT MNAAAM 😀
Plnené paradajky
3 velke paradajky, 1salka ovsenych vlociek, podla chuti sol a korenie, 1CL petrzlenovej vnate, 1CL bazalky, stava z polovice citrona
Ovsene vlocky namocite na 15minut do vody a potom vyzmykate. Paradajky
umyjete, odrezete z nich vrchnu cast a malou lyzickou opatrne vyberiete
duzinu. Vybratu duzinu pomiesate s ovsenymi vlockami. Podla chuti pridate sol, korenie, petrzlenovu vnat, nadrobno nakrajanu bazalku a citronovu stavu. Touto plnkou naplnite paradajky a prikryjete ich odrezanymi klobucikmi.
Vlozite ich na hodinu do chladnicky, aby sa vsetky suroviny chutovo prepojili.
Mozete ich dat tiez do misky a piect v rure asi 15minut pri 180stupnov
Zepecene banany s jahodami
Olupete 2 banany a prerezete ich po dlzke. Vsetky 4kusy pokvapkate citron. Stavou a rychlo opeciete na lyzici masla. Oblozite ich roztlacenymi jahodami
alebo inym drobnym ovocim
Plnené papriky
4papriky, 3zemiaky, 1cibula, 1PL petrzlenovej vnate, 1PL pazitky, 1PL para dajkoveho pretlaku, sol, korenie, 1CL ol.oleja, 2dl zeleninoveho vyvaru
1CL vegety, sezonna zelenina na salat, 4dl vody
Papriku ocistite a umyjete. Ocitite zemiaky, nakrajate ich na kocky a uvarite.
Zemiaky roztlacite na kasu a pridate k nim na oleji spenenu cibulu, petzlenovu
vnat, pazitku, pretlak a korenie. Masu dobre premiesajte a naplnite nou papri ky. Vlozite ich do mensieho hrnca, pridate vegetu a zalejete vyvarom. Varite
pokym papriky nezmaknu (cca25minut)
K plnenej paprike je vhodny zelen.salat. Zjedzte s krajcom chleba
Papriku mozete naplnit aj varenou ryzou so zeleninou alebo varenymi zemiak mi so sosovicou
Dusene rybie filé na zelenine
3kusy file, 2zelene papriky, 3paradajky, 1CL oleja, sol, korenie, 1cesnak,
koreniny podla chuti, bazalka
na rozohriatu teflonovu panvicu date lyzicku oleja a z oboch stran na nom
opeciete osolene a okorene file. Pridate na kolieska nakrajanu papriku a nako
niec nakrajane paradajky. Prikryte dusite asi 15min. Nakoniec pridate cesnak a bazalku. Mozete si pripravit aj hlavkovy salat
Doprajte si aj krajec chleba
Na obed zjedzte 2file a vypite cisty masovy vyvar
Zemiakovy gulas
4 zemiaky, 1CL oleja, 1cerstva paprika, 1cibula, 1CL mletej papriky, 1CL
rasce, 2struciky cesnaku, sol, korenie, bobkovy list, majoranka, petrzlenova
vnat, kysle uhorky
Na oleji oprazite cibulu a na rezance nakrajanu papriku. Pridate na vacsie
kocky zemiaky, mletu papriku a bobkovy list. Vsetko zalejte teplou vodou tak,
aby v nej boli zemiaky ponorene. Pocas varenia uz vodu nedolievajte, ale jedlo
obcas premiesajte. Varite priblizne 1/2hodiny. Pred koncom pridate este
cesnak, korenie, rascu, majoranku a posypete ho petrzlenovou vnatou.
Gulas zjedzte s krajcom chleba a s kyslymi uhorkami
@barbarka nerada ta sklamem, ale schudnut "najma to brucho" asi nebude lahke. Vela ludi tvrdi, ze schudnut treba celkovo. Ale je dost mozne, ze cast z toho bude plny zaludok?
Preco nemoze tvoj muz sa pohrat s malym kym ty sa navecerias? Ja to tak robim.
Tak skus vysadit sladke, ak nevies uplne s tym skoncovat, tak si daj limit a najma - skus ich nejest poobede. Niecim zacni - bud vecernym papanim (pokus sa jest veceru okolo 19 a potom uz nic) alebo obmedzenim sladkeho, vyber si. 🙂
Co sa tyka privarku - podla mna mozes s vajcom dat kludne na veceru, pre zaciatok. Alebo mozes tekvicove placky - nastruhaj tekvicu, vyzmykat, pridat muku, vajco, a 1-2 zemiaciky a vlastne vsetky korenia co do placiek (bez udeniny samozrejme) 🙂
A s tekvicou sa da to iste, co s cuketou - vydlabat, oprazit na cibulke a cesnaku, pridaj tam pripadne paradajky, papriky ci inu zeleninku. Potom to tam nacpi nazad a zasyp syrom, napr. 30% eidam 🙂 a zapiect.

@barbarka mame skoro rovnako stareho syna, tiez este kojim. Ale uz si tak nejak odmietam pripustit, ze by moja vaha mohla mat s kojenim cokolvek spolocne. Ved predsa dobre viem ake psie kusky som stvarala, co sa tyka stravy, takze to sa pokusam obmedzit a celkom sa dari, vysledok na seba tiez nenechal cakat. Ak chces, pridaj sa, si vitana. 😀
Co sa tyka cvicenia, kvitujem plavanie - aj ked to nie je aerobna cinnost, urcite je velmi prospesne, plavanie je jedna z najlepsich pohybovych aktivit, len pokracuj. Ak sa kamosky na to vykaslali, nevadi, chod sama - a daj im to vediet, ze ides sama, nech vedia ze sa nenechas odradit. Spolocne chudnutie je velmi motivujuce, ale je velmi dolezite si uvedomit ze to robis pre seba a ze to, ze ini sa na to vykaslu, nema ziaden vplyv na tvoje odhodlanie. Ja som to zazila uz x-krat a donedavna som takmer vzdy spadla do tej pasce hromadneho ze preco neist. Ked nejdu oni dve, tak vlastne ani ja nejdem, ved aj tak som unavena... 😒 Takze na tvojom mieste by som si dala zavazok - budem chodit plavat (uz intenzitu necham na tebe) a ak sa kamosky pridaju, super, ale ak nie, tak pojdem sama 🙂