Rady od lekára ohľadom hmotnosti
Baby, stalo sa Vám u lekára, že Vám dával rady ohľadom chudnutia a životosprávy (odporučenie byť vegánom alebo aspoň vegetariánom) ako liečbu na Vaše zdravotné ťažkosti, pričom je zrejmé, že to nemôže súvisieť. Chápem, že na pracoviskách ako ortopédia (hmotnosť - kĺby), či interná ambulancia a problém s vysokým tlakom je to vhodné. Ale zdá sa mi to fakt od veci, keď to spomenie napr. neurológ pri bolestiach hlavy alebo pneumológ pri dlhodobom kašli. Upozorňujem, že sa jedná skôr o nadváhu. Nič čo by bolo vhodné pre extrémne premeny. Máte niekto takúto skúsenosť ? Skôr mi to príde, že lekár nevie čo s Vami.
Proste sa ta dotklo, ze ti povedal, ze máš nadváhu 🤷♀️ netvarme sa... Aj ja som sa cítila lepšie, zdravšie a krajšie keď som mala o 10 kg menej 😆a to stále nemám nadváhu...
Mne sa snáď sníva, to je na MK nejaká rozšírená choroba, že tu diskutujúce nevedia prečítať pár riadkov. Prisahám, netuším ako ste niektoré zmaturovali zo slovenčiny. Ale fantáziu máte veľmi pestrú. Domýšľanie čo v texte nie je, viete na jednotku s hviezdičkou. Ako som si všimla, takéto expertky sú v každej druhej diskusií. Nič ohľadom nadváhy lekár nespomenul, na mne to ani vôbec nie je vidno. Len medzi dvermi povedal, prejdite na vegánstvo, bolesti hlavy má každý druhý. Nepýtal sa ani na životosprávu ani iné problémy či diagnózy. Koniec vybavená vec, žiadne sledovanie, kontrola. Prístup nula bodov. By som bola zvedavá, kto sa tu tak rozkrikuje, či by bol spokojný s takouto 5 minútovou návštevou a záverom.
10 kíl je dosť 🤔 . Ja mám 10 kíl navyše a nemám energiu , bolesti hlavy , chrbta …
Ja som mala 64kg z pôvodných 55 som za 1r pribrala keď som po rd nastúpila do prace. Na preventívke mi Dr povedala že mala by som schudnúť a to ma nakoplo že som konečne zmenila životný štýl a schudla na 56kg zaradila som zdravie potraviny pohyb a tak fungujem dodnes už 1,5roka a to som nemala žiadne zdravotné problémy predtým
A este si aj neprijemna 🤷♀️
Veď v úvodnom príspevku píšeš o chudnutí a že sa jedná skôr o nadváhu.... Tak poradil ti Dr. schudnúť alebo nie?
@marieta777 nemám 10 kíl naviac, aspoň precitaj celú diskusiu a nie 10 % z nej. Neuveriteľné.
@tinkerbell poradil mi byt veganom, žiadne chudnutie. Píšem to už 5 krát. Boze zeny, vsak čítajte. Téma príspevku je zla, admin to blbo upravil. Žiadne narážky na váhu som v ordinácii nemala.
@ell_mala mala si predtým nejaké vyšetrenie alebo aspoň otazky že prečo, ako, začo? So mnou bol v ordinácii 5 minút, to už s napísaním lekárskej správy. Rady o veganstve si asi nedostala.
Odporúčam knihu "Keď telo povie nie" (Gábor Maté, M.D) a sprav si vlastný názor.. 😉
@dadis tak nečakaj, ze budem šťastná, keď tu píšem informácie už 5 krát a stále sa nájde trubka, ktorá sa just potrebuje zapojiť ale diskusiu neprecita, ledva prvé 2 príspevky. Nikto mi ani neodpovedal na otázku, či niekto dostal takúto radu ohľadom stravovania - veganstvo je dosť drasticka zmena. Lekári s týmto tiež nie sú v pohode. Ja som odišla bez vyšetrenia, otázok, žiadna kontrola. Výmeny lístok a 15 e je fuč.
Podľa mňa ti navrhol úplne v pohode riešenie. Jasne, že to môže mať súvis. A čo sa týka malej nadváhy, stále je to nadváha.. Co chceš čakať keď budeš mat nadváhu 30 kilo? Bude sa ti lepšie chudnúť alebo ako to myslíš? Všetko čo je nad normál alebo pod normál môže veľmi súvisieť s fungovaním tela a teda aj s neurologickymi problémami. Ja by som sa s ním porozprávala, že ako to myslí s veganstvom. Možno tie hormóny, ktoré dávajú do zvierat ti môžu ubližovať tým, že ich konzumujes. Kamoška sa stala vegankou a teda jej to neskutočne veci zmenilo,co sa zdravia týka.
Ide o to ako veľmi nadváha to je. Súvisí to aj napr s kašľom, pretože ukladajú ťuk vytláča orgány a tak na pľúca doslova tlačia ( to je ako keď tehotná žena má viac problém udychat niečo lebo bábo ju tlačí ) , taktiez bolesti hlavy sú spôsobené tým že cievy sú zúžené lebo ich stláča objem tuku a preto sa zle dokrvuje okrem iného aj zle okyslicuje organizmus , zvyšuje sa krvný tlak a tým pádom aj bolesti hlavy. Na všetky tieto veci ma nadváha fyzikálny dopad čiže priamo v tele to spôsobuje nejaký dopad. Niekedy stačí schudnúť aj 2-3 kilá a človek cíti rozdiel, niekedy musí zhodiť viac aby sa dostavil výsledok. Aj ženy ktoré majú nadváhu a majú problém otehotnieť , stačí im väčšinou ( netvrdím že vzdy) zhodiť pár kíl a otehotneju. Nadváha a obezita majú súvis s toľkými vecami čo by človek niekedy vážne ani nepovedal... Niekedy aj lekári lepšie pristupujú k pacientovi čo ,,najprv,, schudne aj keď len pár kíl ale aspoň vidí že aj tomu pacientovi na Tom záleží tak aj doktor sa posnaží i keď tento spôsob neobhajujem ale niekedy ho trošičku chápem.. skrátka odpoveď na tvoju otázku je že prídu súvis tam je , aj keď to niekedy vyzerá prehnane , keď sa veľmi dôsledne zamyslis nad tým ako to telo funguje a čo všetko musí dobre fungovať aby aj ty si mohla fungovať tak to aj tebe bude dávať väčší zmysel..prajem ti skóre uzdravenie a nech ti conajskor je lepšie nech ťa trápi čokoľvek..
@autorka ty si neodpovedala na nase otazky ohladom zivotneho stylu - aky mas vek, vysku, vahu, kolko minut do tyzdna sportujes..a o nadvahe a chudnuti si pisala ty v prvom prispevku. Ak pises, ze sa stravujes zdravo, tak veganstvo nie je az taka drasticka zmena, aby si to neskusila. Co to je mesiac skusit zit zdravo, viac sportovat? Ved to ti ublizit nemoze...ze si to mohla za 15 eur skusit aj bez toho doktora? No mohla. Nikde si vsak nepisala, ze by si to skusila predtym sama. Nielen veganstvo je predrazene - nasi kupovali udene maso na Velku noc a kilo stalo 15eur - vies kolko veganskych "predrazenych hluposti" by za to kupili?
Ešte dodám že napríklad vnútorný tuk je omnoho nebezpečnejší a tiež nieje vidieť , netvrdím že je to tvoj prípad len hovorím že existuje aj to... Neviem ako presne znela poznámka o veganstbe a vegetariánstve ale je fajn sa tým inšpirovať ak chce človek zdravšie jesť. Nie že si už nedáš mäso, len vybrané recepty, proste hctiac nechtiac toho mäsa jeme veľa čo samozrejme chápem že ak sa ťa nepýtal na tvoj životný štýl nemá odkiaľ vedieť ale možno to povedal tak do pléna že celkovo sa zdravšie stravovať je cesta že človek sa cíti minimálne trochu viac fresh a potom môžu prísť aj benefity v podobe zbavenia sa bolesti, a problémov. A aspoň je možné vylúčenie zlej životosprávy ako spúšťača problov a hľadať ďalej
Ale súhlasím s tým že to vyžaduje komunikáciu ktorej sa tebe nedostalo a tak je to vyšetrenie o ničom. Momentálne to v Tom zdravotníctve u nás nevyzerá ružovo všeobecne , o chvíľu to nebude nič výnimočné ísť na vyšetrenie na ktoré čakáme rok a bude trvať 3 minúty aj s cestou...☹ zlá doba ...
Vsak si sa mala spytat, ako konkretne ti pomoze veganstvo/vegetarianstvo. Inak tiez nechapem, co si taka poburena, snad necakas, ze neurolog s x vaznymi diagnozami a pacientmi bude extra riesit bolesti hlavy…jasne, ze sa ta snazil len zbavit, tam trepol prve. Ak chces lepsiu diagnostiku, normalne si zaplat sukromnika.
By si sa čudovala ale bolesť hlavy a nadváha môže mať priamy súvis. To, že ty tam súvislosti nevidíš, neznamená že tam nie sú ;).
Ver tomu, že neurológ vie čo ti vraví… aspoň skús jeho odporúčanie. Existuje napríklad okrem iných možných aj diagnóza, ktorá spôsobuje idiopatickú bolesť hlavy a na tú môže zabrať aj ľahšia strava. Ak mal podozrenie, že ti diéta môže zabrať, tak ti odporučil zmenu. Mohla si aspoň skúsiť, alebo sa ho spýtať z akého dôvodu predpokladá, že ti pomôže veget. strava. Ja mám strašne rada keď si laici myslia, že vedia viac ako odborník.
Mne to pride tak ze tebe sa nic nechce urobit pre svoje zdravie...lekar ma dat lieky a hotovo, ze? Ty nic nemusis...By si sa cudovala co dokaze strava, vegan stravou sa lieci napr cukrovka, uz ked ma niekto rakovinu zle je ale rakovine sa da predchadzat prave rastlinou stravou / rozumej vynechavanim masa, mlieka, vajec. Takze ano, aj proti rakovine ke dobra vege strava.
Pozri si na Instagrame napr profil ivka_veggierecipes a mozes sa inspirovat, budes cumet ako puk ked uvidis ake brutal jedla mozu byt cisto rastlinne. Pozdravuj lekara, je to fajn typek ;)
😱😱😱😱 neuveriteľneeeee
Tu si taká prchká, rozdavas tu odsúdenia a posmešky ale žeby si sa ozvala tomu dotyčnému doktorovi a spýtala sa ho ako to mysli a prečo ti to odporúča, to nie, hrdinka budeš anonymne na MK 😉😁
Apropo keď napríklad doktor neurológ rieši stravu tak to spadá do holistickeho pristupu, v iných krajinách to je bežná až žiadaná vec 🙂
Ahoj. Bolesť hlavy môže byť spôsobená aj nadváhou. A nadváha je spôsobená zlou životosprávou. Dávaš telu viac ako dokáže spracovať a to čo nespracuje si ukladá. Takže máš zanesený organizmus nadbytkom nespracovaných látok. Ak prijímaš viac sacharidov, ako je tvoje telo schopné spracovať, môžu v tebe kvasiť, vznikajú toxíny a z toho ťa môže bolieť hlava.
Čiže čo ti vlastne je ? Asi nejaké zdravotne problémy mas nie ? Či ? Sama píšeš liečba na zdravotne problémy 🤌 inak v dnešnej dobe , v akom stave dostávame mäso do nášho tela , asi každému odporučia byt vegetariánom , len asi zabúdajú že aj kupovaná zelenina na Slovensku je 4 trieda čiže 🤔🥴
U akeho dr si bola? Obvodny? Neurolog? Ja mam bolesti hlavy, nie silne, ale aj 5 dni vkuse a nepomahaju velmi ani lieky. Od obvodnej som dostala listok na neurologiu, neurologicka urobila testy na tetaniu, urobila zakladne neurologicke vysetrenie, pozrela chrbticu a poslala ma preventivne na MRI hlavy. Povedala ze to moje mat vela spustacov a mam ist aj na kompletne vysetrenie k ocnemi, to viem ze napr aj horsi zrak moze sposobovat bolesti, alebo aj vnutroocny tlak. A potom chrbtica, intolerancie a podobne. Nechce sa mi verit, ze by ta dr takto odpinkal, a este medzi dverami. Ak to bol obvodny, ihned vymenit.
U mna bol problem prave nadvaha pri bolestiach hlavy … a tiez mi to radila neurologicka zmenit zivotospravu
Plus dost vody pit, radila magnezium denne, zdravo jest atd. 70% nasich ochoreni je sposobenych stavom nasho creva. Takze telo/jedlo ma to velky suvis. A tiez cukor
KEDY BY MAL PACIENT NAVŠTÍVIŤ LEKÁRA PRI BOLESTI
· pri „najhoršej“ bolesti aká sa kedy vyskytla
· ak bolesť neprechádza po použití bežných voľnopredajných analgetík (Acylpyrín, Paracetamol, Ibuprofen)
· ak je intenzita bolesti neznesiteľná alebo ruší spánok
· ak pretrváva nepretržite viac ako 2 týždne
· ak sú prítomné ďalšie príznaky (nauzea, zvracanie)
· ak sa vyskytuje súčasne aj zvýšená teplota alebo vyrážka
· ak sa súčasne vyskytuje tuhosť krku
· ak sa vyskytne slabosť končatín alebo iné neurologické príznaky
· ak sa súčasne vyskytujú zmeny osobnosti alebo spomalenie myslenia
· ak sa bolesť hlavy objaví po úraze
· ak vznikne nový typ bolesti hlavy u pacienta nad 55 rokov

Tak to ti potom jedine ostáva priplatiť si za vyšetrenie a navštíviť súkromnú kliniku, aj keď sa mi nejak nechce veriť, že by sa štátny neurolog takto vyjadril a uzavrel kapitolu, prepáč