icon

Rozumné chudnutie bez jojo efektu - poraďme si

luci78p
7. nov 2012

Primeraným stravovaním a cvičením som už niečo schudla, ale keď som povolila, kilá sa mi začali vraciať späť. Rozhodla som sa, že to len tak nenechám a skúsim to znovu. Bola by som rada, keby sme sa tu stretávali viaceré a vzájomne sa podporili a vyrozprávali zo svojich pocitov, prípadne poradili. Začala som len v pondelok a ide mi to veľmi ťažko....

dnika2
28. nov 2012

baby dnes som mala taky obd ze sa musim pochvaliť,naparila som zemiaky v supeke potom osupala urobila kasu dala mlieko maslo jarnu cibulku kuracie prsia som osolila trosku mporskou solou obalila v biešlom jogurte s cesnakom a potom opat obalila v spaldovej muke a dala na panvicu s repkovym pljeom k tomu samozrejme zeleninka taku mnamku som nepapala uz dlhooo 😀 😀

miskap2111
28. nov 2012

@mima595 mne podľa toho výpočtu vychádza normalny príjem až 9800 KJ. Super. Takže tých mojich 7000 KJ je ok.

grimaska4
28. nov 2012

@mima595
http://schudnutie.peknetelo.eu/bazalny-metaboli...
a stoji zato precitat aj ten clanok pod bazalnym metabolizmom 😉

lubica69
28. nov 2012

@dnika2 nevadí môže byť aj múka

lubica69
28. nov 2012

@dnika2 tak super obedík

sylvar
28. nov 2012

@mimikyky koukala jsem sem tam na zhubni nebo přiber 😉 někdy celkem děs

sylvar
28. nov 2012

9800 KJ je dost!!!to si ani nedokážu představit, co bych musela sníst!

grimaska4
28. nov 2012

@sylvar
podla mna to je tiez vela,skus sa stravovat ako doteraz,len pridaj viac pohybu,najme kardio,ked mas nato,tak nieco brutalnejsie ako insanity-pekne formuju,spevnuju postavu

mimikyky
28. nov 2012

@sylvar no, a tam tým vychrtlinám nadáva, že jedia len 1200kcal
ja to pozerávam, a niekedy je to veru husté 😝

sylvar
28. nov 2012

já cvičím sedy-lehy a kroutím se na takovém kolečku 😅 a dost chodím, no
a určitě nejím málo, to já zas jídlo miluju, ale rodinné dispozice máme strašné, tak se snažím držet se, abych úplně ,,nezapadala,,do naší rodiny 😀 😎
já si i dorta dám 😀

sylvar
28. nov 2012

@mimikyky to je fakt!!!

mimikyky
28. nov 2012

@grimaska4 ten link je super 😉 večer budem ešte študovať

heli78
28. nov 2012

pripájam moju skúsenosť,,, delená strava zaberá na mňa,,, nehladujem, zvyknem si na nové kombinácie a ide to samo..., samozrejme pohyb, pohyb, pohyb,,, aj keď sa zrovna menáte chuť potiť vo fitku,, choďte všade pešo, hoci je to 5 km vzdialenosť..., cez víkendy dlhéééé prechádzky v rýchlom tempe, zabudnúť na výťah a esklátor. No hlavne deliť stravu a viac papať bielkoviny ako sacharidy. Ja som raňajkovala chlebík s maslom a cottage syrom + zelenina, olovrant kludne ovocie, alebo celozrnné sušienky, od obeda, resp. po 14 tej už len bielkoviny. Jasné, že som zhrešila,, ale išlo to postupne dolu,, za pol roka 9 kg 🙂. A začala som korčulovať v lete aj v zime,,,, je to super... 🙂

sylvar
28. nov 2012

@heli78 dělená strava mi dost pomohla k lepšímu trávení...vydržela jsem půl roku, hubla, pak si dala párkrát rohlíček se šunkou a másílkem a už jsem se toho nevzdala 😝

mima595
28. nov 2012

@mimikyky - nemalo byt
všeobecne čo to kde čítam a počúvam, nemalo by sa ísť pod 1200kcal... a to je cca 😎 6000KJ 😎 a to je myslené pri takmer nulovom pohybe...

ci sa mysli jedlo 4 x denne??

llluckaaa
28. nov 2012

@mima595 1200 kcal je 5028 kJ 😎

mima595
28. nov 2012

@llluckaaa --jezis, diky...ja som pozrela na cisla, ale na jednotky už nie...sorry.....
som na o isla matematicky..že 5x 1200 je 6000
a že 4 x 1200 je 4800 teda skoro tych 5000...

ach, jo, no ale za cislami už som neorzmyslala

llluckaaa
28. nov 2012

@mima595 Není zač, mě to trklo do očí hned, už mám v těch přepočtech praxi 😉

cumin
28. nov 2012

@grimaska4 na ten vypocet bazalu pozor, lisi se o hoodne moc, treba u me se lisi cca o 2500 kJ coz je fakt hodne, u par klientu, na kterych jsem to kdysi prepocitavala se to lisilo taky fakt zasadne, presnou hodnotu da jenom bioimpedancni pristroj (inbody, tanita, jine ctyr a vice bodove)

mimikyky
28. nov 2012

@mima595

až ma zdvihlo pri tom Tvojom "výpočte" 😀 😀

grimaska4
28. nov 2012

@cumin
ved tam aj pise,ze sa podla toho neda presne orientovat,ako aj podla BMI.
Inak kulturisti co maju same svaly,maju podla BMI vysoku nadvahu a to kvoli svalom

cumin
28. nov 2012

@grimaska4 no jako ja to psala ze to lita o tisice, jen tak pro info. Ale zase dobre zmerenej bazal je zaklad uspesny redukce vahy zejo 🙂

llluckaaa
28. nov 2012

@cumin Tak v tomhle bych já nesouhlasila. Člověk nemusí znát přesně svůj bazál, aby mu šlo hubnutí. Plno lidem stačí ty výpočty podle vzorečku a pravidelná racionální strava 😉

grimaska4
28. nov 2012

@llluckaaa
no presne,bohuzial bez upravy stravy to nejde,len pohyb nestaci-vlastna skusenost 😉

cumin
28. nov 2012

@llluckaaa nojo, ale kdyz nasadis klidne pestrou racio stravu pod bazalem, tak si tezce zahravas se zdravim ☹ Je dobry to vedet, aby se neslo s planem stravy pod tu hodnotu.

llluckaaa
28. nov 2012

@cumin Ale stačí to vědět přibližně, ne přesně. Spočítáš si bazál dle vzorce, vynásobíš podle fyzické aktivity a buď přidáš pohyb nebo ubereš na kJ (jak už jsem psala prve, většinou se ubírá 2000 kJ) a zjistíš, kolik máš jíst. A pak stačí množství kJ rozdělit podle pravidla pro racionální stravu 😉

cumin
28. nov 2012

@llluckaaa ale prave jak jsem psala, ty hodnoty spocitany oproti skutecnym hodne litaji, u me treba o ty 2,5tis, u nekolika klientek taky o tisice, pak prave kdyz treba uberes 2 tis, tak se lehce dostavam pod skutecnej bazal a problem je na svete.
Priblizne znat svuj bazal si predstavuju tak, ze vim, ze je okolo 8tis kJ, a ne ze si budu pamatovat ze je placnu 8 123 kJ.
A kde se ubira vetsinou ty 2 tisice a z ceho?

llluckaaa
28. nov 2012

@cumin Podívej, já nemám chuť se s tebou hádat. Ano ideálně by se to mělo změřit nějakými přístroji, ale podle mě stačí i ten odhad podle vzorce (který se v praxi používá v 99 % zařízeních zaměřených na výživu).
Tam, kde jsem to psala. Spočítáš bazál podle vzorce, vynásobíš indexem tělesné aktivity a vyjde ti číslo, kolik teoreticky spaluješ energie. Pak od toho odečteš 2000 kJ a vyjde ti, na kolik bys měla mít přibližně nastavenou redukční dietu. Ale ty nejsi asi zrovna ten správný příklad, u koho počítat, kolik by měla být redukční dieta? Asi budeš spíš sportovní typ, který má hodně svalů, míň tuků a tudíž potřebuje vyživovat znatelně víc než ženy s nadváhou. Abych mohla posoudit tvoje klientky, tak bych je musela vidět a znát jejich data.

cumin
28. nov 2012

@llluckaaa promin, ja jsem te nechtela nijak urazit, me to zajima, proto sem chodim, tak se nezlob, nemyslela jsem to nijak zle.
Vdobrych zarizenich zabyvajich se vyzivou je vzorec tabu. Pouzival se hodne davno a je to zastarala metoda, bohudik, pac teda ja jich prozkousela vic, i ty super podrobny na nekolik radku a proste nedavaji dobry udaje.

Ja jsem moc nedocitala, prosite kolik mas teda ten index telesne aktivity? Ja si to pro sebe tak pocitam, kdykoli vidim nejakou novou informaci, tak to proste proverim, tohle je pro me novy a chci vedet, jak to vychazi. Vis co, chodi mi hrozne moc lidi, kteri si prave nekde neco precetli, pak podle toho jeli a dost si zbrzdili spalovani, nabehli si do jojo efektu a proste v dusledku toho se zajimam o vsechny tyhle metody. Moje klienty vubec posuzovat nemusis, ja to zminila jako priklad, ze proste to, ze vzorec nefunguje, mam overeny na vic lidech, ne jenom na sobe.

Jinak k pripadu ja 😀 Podle vzorce nejakych 5156 kJ, podle mereni kolem 7 900 kJ, zastoupeni tuku spis vyssi, osvaleni v norme, voda v norme. Kdyz bych sla do redukce podle me, tak dam 7900 + 15% termicky efekt stravy + cca 25% na pohyb, a vzhledem k tomu, ze znam svuj prijem bilkovin na kg hmotnosti, tak bych si dala 1,65 g bilkovin na kg hmotnosti, k tomu sacharidy v pomeru 60% komplexnich ku 40% jednoduchych (vyssi hodnota jednoduchacu nez bezne se dava kvuli zdr stavu, ale to tady nebudu nijak rozvadet), tuky max do 23% predevsim s durazem na prijem nenasyceny mastny kyseliny. No tak nejak by to mohlo byt, kdyz by nestacili bilkoviny (to by se prave videlo na prevazeni, jak by se choval tuk a jak svaly a jak by se hybal bazalni metabolismus), tak bych si pridala, ale myslim ze by dostacovaly.
Pokud bych sla do redukce podle vypoctu a indexu ty telesny aktivity tak bych si nastavila prijem prosimte na jake hodnote? Jen pro porovnani, jak by se to lisilo.

llluckaaa
28. nov 2012

@cumin Já se neurazila, ale nebaví mě řešit tady teoreticky proč nějaká metoda funguje hůř než jiná. Na to bych ty rozdíly musela sama osobně vidět, zjistit, co za tím je, a já je zatím neviděla. Sama jsem si bazál krom výpočtu měřila ještě na takové té váze s držadly a vyšlo to podobně (ale rovnou říkám, že ani tyto váhy se nemůžou brát vážně).
Tak to jsem asi nebyla v těch dobrých zařízení, protože v těch, kde jsem byla já, se redukční diety (a nejen redukční diety) předepisovaly na základě vzorce 😀 A musím říct, že jim to tam, podle toho, co říkali, fungovalo dobře 😉
Na to, abych mohla spočítat tvůj běžný výdej energie, bych potřebovala znát, kolik hodin denně trávíš jakými činnostmi, protože pro různé činnosti jsou různé indexy. U těch, co mají sedavé zaměstnání a nesportují, to vychází kolem 1,3. Pak bych to pronásobila 1,1 (v tvém případě je to 1,15). A teď bych chtěla vědět, kolik vážíš, kolik měříš a kolik máš kolem pasu. Protože kdybys neodpovídala mé představě o člověku, který potřebuje redukční dietu, tak bych ti žádnou nepředepsala 😉 Na můj vkus si dáváš moc bílkovin, poměr sacharidů se mi taky nelíbí (ale jak píšeš, asi víš, proč si sobě tolik dáváš), tuky ok.