icon

Schudnem behom?

18. jan 2023

Dobry den, potrebovala by som radu. Rada by som nieco schudla aj pohybom nie len stravou, myslite ze behom nieco schudnem? Ako s nim zacat? Nerobim ziadnu fyzicku aktivitu co sa tyka cvicenia a podobne takze kondicka 0. Mate skusenosti, rady? Dakujem

lietajucikoberec
19. jan 2023

@zuzahajdulka tiez ked som zacinala, nesla som hned do obchodu pre tenisky urcene na beh. vzala som tie, ktore boli ako tak vhodne. zas snad nikto nepojde behat v cvickach ✌️

misinka866
19. jan 2023

baby, ktoré behajú, majú najkrajšie ženské postavy.. ostatné športy menia ženské telo na mužov 😂🙈

zuzahajdulka
19. jan 2023

@lietajucikoberec hovorim o odporuceni tenisek z Lidlu.

nikdenikto
19. jan 2023

Ja som začínala takto:
1. týždeň: 1min beh, 4min chôdza
2. týždeň: 1,5min beh, 3,5min chôdza
3. týždeň: 2mon beh, 3min chôdza
Atď. Opakovaní som si dáva tušim 8 a vždy som 2 dni behala, deň pauza. Časom som ubehla bez problémov celých 40min. Ale mňa to aj tak viac baví pri striedaní beh/chôdza. Aj keď idem na bežiaci pás teraz popri deťoch tak si striedam 2min beh a 2min chôdza.

Ak chces schudnúť, samozrejme najdôležitejšia je strava. Ten šport je doplnok, ale za mňa je beh super. Ja som schudla veľa. Ono už ťa hlava sa niekam pohne ja som si vždy večer povedala že nie, nedám si tú malú však som behala, bol by to stratený čas.

Držím palce

kavaba
19. jan 2023

...ak by si aj behom neschudla určite sa ti aspoň trochu spevní telo a zlepší kondička. Je aj veľa literatúry o tom ako (začať) behať. Ak by si chcela podstatne viac info ako v pár riadkoch. Ale všade hádam platí, koľko ľudí toľko názorov. Mne sa páči napríklad myšlienka, že ak chces dobehnúť ďalej, spomal. Na začiatok je vraj úplne ok ak ten beh od chôdze ,sotva rozoznať, 🙂 ...a tiež súhlasím s tým, že pri behu nie je až taká podstatná obuv, ale vôľa. Samozrejme obuv športová a aj keď ,no name, musí ti sedieť na nohe a nesmú tá z nej bolieť ani chodidlá ani lýtka a pod. Každému sedí niečo iné, nie je univerzálna značka vhodná na každú nohu. ...a okrem toho, sú aj top bežci čo behajú bosí 🙂 Veľa úspechov ;)

lujza123
19. jan 2023

@zuzahajdulka ak sa môžem pridať k diskusii o teniskách, tiež mam široké nohy (prednú časť) a behavam už roky v Inov8 najskôr som mala rocklite a teraz už 2 x za sebou model x-talon 260 (oni majú tých x-talonov viac druhov, tieto 260 sú priamo wide model na širšiu nohu).
Nič lepšie na trail nepoznám.
Altra som mala na nohe, mne prišli hrozne take... masívne, ale možno je to iba zvyk. Inovy všeobecne majú minimálny drop, (výškový rozdiel medzi pätou a spickou) co mi vyhovuje lebo v na chodenie dosť nosím barefoot.

diaszoky
19. jan 2023

Ja som behom neschudla
A mala
Som aj fyzicku pracu. Schudla som na élipticali plus prerusovany post drzim prsty

dadis
19. jan 2023

@lujza123 👏👏👏 Presne tak, beh je najlepsia cesta k trvalemu schudnutiu a zdravemu zivotnenu stylu (vratane mentalneho zdravia). Je to vysoko navykove, ja nemam za ciel chudnut, ale moj zivot bez behu by bol nekompletny, preto pravidelne s radostou vybieham a este vacsmi si uzivam tie navraty domov s pokojnou myslou 🙂
Ja mam salomon sense ride 4 na beh do lesa

zuzana378
19. jan 2023

Ja som behom schudla.kazdy mesiac 1kg.
Ale....predtým som cely rok cvičila svlastnou váhou a ketlebellom,činkami....a upravenou stravou.
Beh,po roku s činkami bol ako čerešňa na torte.

ibrunova
19. jan 2023

@zuzahajdulka behávam od mala. Len si myslím, že na začiatok chodenia jej netreba rovno sportivy, ak ju to bude baviť tri dni.

michaela329
19. jan 2023

Ono hlavne musíš byt v deficite a vtedy schudnea. Beh je dobrý nastroj, ale bez stravy to nejde.
Ja som s behom začínala pred 3 rokmi, ale mne kamarátka, co uz vtedy behala maratony, poradila, aby som najskôr hlavne nebehala 😁
Začala som s rychlou chodzou 2 minuty, minuta beh. Tak som najskor isla postupne 3-5km.
Tenisky som si ale vôbec nekupovala drahe, lebo aom nevedela, ci pri behu vydrzim. Prve tenisky som mala z decathlonu bezecke. Po pol roku som si kupila za odmenu salomony speed cross. Teraz beham mesacne 100-125 km v hokach a salomonoch na striedačku.
Držím palce.

comika
19. jan 2023

@avanka uplne suhlasim s tebou. Aj mne sa podarilo zhodit 13 kg iba chodzou. Ako keby som sa ponahlala. Ale denne som chodila 10-12 km. a vylucila som cukor, a pecivo. Nechala som si v jedalnicku ryzu a cestoviny. A to prvy mesiac som skoro nic neschudla az na dalsi ti islo dolu.

shee11
19. jan 2023

Pozri si chudnutie švihadlom 🙂 za 10 min. skákania na švihadle spáliš viac ako 30 min. behu. Vraj. Môžem potvrdiť, že je to riadna makačka 🙂 Skús si to naštudovať, na nete je toho dosť.

zafir01
19. jan 2023

@drummachine ale to na ten objem mi trvalo 3 roky sa dostať. A tréningy mi písal tréner. Mala som cieľ 106 km ultra závod v kopcoch. Potom som otehotnela nečakane 🤷🏻‍♀️😂..
Sú ini borci. Ja som šedý priemer. A zas objem nie je všetko. Ale ďakujem

zuzahajdulka
19. jan 2023

@lujza123 dakujem za odporucenie.

zuzahajdulka
19. jan 2023

@ibrunova pointa je, ze v lidlakoch ju to prestane bavit a zacne boliet nastopro po 500 metroch, zato kvalitne runnerky bohate vyuzije aj na mnohe ine aktivity okrem joggingu, plus vydrzia viac rokov.

drummachine
19. jan 2023

@nikdenikto vyborne zhrnutie

zafir01
19. jan 2023

@zuzahajdulka absolútne nemám.. Nie osobne. V altrach beha dist mojich známych z komunity ultra bežcov. Je to minimalisticka obuv. Osobne mam pocit, že na altry treba mať nastavenie a dozrieť 🙈😂 najmä čo sa týka dropu.. Ten ak sa nemýlim je vo väčšine, ak nie vo všetkých modeloch nulový. Tz, že ak nie si na barefoot alebo nosu nohu zvyknutá, môže ti to značne ublížiť na achilovku. Keďže aj vekom sa nám skracujú tieto šľachy.

Pred rokmi som videla oar modelov a boli také kacickovske tie predné časti, čo je v podstate super. Len mne sa ani vizuálne nepáčili. Viac som ich nezvažovala. A akosi som ich zahodila za hlavu..
Co tým myslíš bakelitove ? Materiál? Dýchajú? Alebo máš pocit, že máš obuté malú pkastovu krabičku na nohách? 😂

zafir01
19. jan 2023

@nikdenikto presneee. Keď viem. Ze som behom dala dolu 1700kcal, tak som ako jontak na konci behu použila pivo a zjedla polku pizze 😂🙈.. So smedomim, Ze si to telo pýta. Strašná nenazranost..
Inak do tých 500 kcal, keď som dávala počas behu, tak som sa snažila hlavne v brat jedla, z ktorých budem mat ďalší deň energiu, vitamínový prínos, aby sa mi dobre behalo..
Mne sa paci pravidlo 80 : 20.. Ak sa stravuje človek má 80% striedmo a zdravo , musí hneď všetko, čo ľúbi hádzať do koša. Môže si dopriať v rozumnej miere.. To je tých max 20%

zuzahajdulka
19. jan 2023

@zafir01 dakujem. Altry posobili tak umelohmotne, tvrdo, presne ako pises - ako plastova krabicka, nedychajuco. Predtym som mavala Solomony a Sportivy, posobili subtilnejsie aj lahsie napriek deklarovanemu sirokemu predku. Mna na Altrach na obrazku ocaril ten vibramoidny grip (na blato v lese pri klesani), ale inak nic.

zafir01
19. jan 2023

@zuzahajdulka presne tak.. A potom človeka bolia kolená, bedrá už po 3 dňoch kedy kukne na hodinky a urobí denne dvojnásobok krokov bežného dňa..
Ibaže drvivá väčšina ľudi (vrátane mňa) začína zo zlou technikou behu, aj rýchlou chôdzou.. Mame tendencie sa na klaňať príliš dopredu, príliš do boku, hojdat sa v bokoch.vytláčať nohy pronacne a sanačne...
A potom to zavesím na klinec, že ten beh je ale fuj, len zdravie ničí....
A pritom od pradávna sme k behu o spôsobený ( čiastočne). Utekali sme za korisťou, utekali sme pred predátormi... Len jasne, iná doba už je. No stále sa dá behať zdravo a s rozumom, s benefitom srdcového zdravia a udržiavania váhy

zafir01
19. jan 2023

@zuzahajdulka s týmto neviem poradiť.. Mne veľmi dobre držali v blate aj na mokrých koreňoch aj hoky. Prvé 3 mesiace 😂.. Tým ze podrážka je mäkká, rýchlo sa grip pominul a bolo po radosti 🙈
Sportivy sú fajn, žiadne terno v blate, ale niečo držia...
Raz som bola na preteku volal sa " žilinské bkaticko". Mega úlet. Vzala som si 14 eurove behacue botasky z decathlonu. V tom blate držali poriadne. Takže kľudne, jed vidím, že vonku je maglajz a blato ako masielko, občas prestriedam tie 14 eurove.. Žiadne veľké km, ale do tých 8 km som ich nosila rafa. A hlavne sú široké

kacusik69
19. jan 2023

diskusiu som necitala celu len prebehla par prvych prispevkov, ja som AJ pomocou behu schudla 15 kg… samozrejme prvorada bola strava, ale inak gro mojho pohybu tvoril prave beh, a kg isli dole… a zacinala som s pre mna vyssou vahou, a naprd kondickou - tu mi pomohlo zlepsit skakanie na svihadle… takze ano AJ behom vies schudnut, a akykolvek pohyb sa pocita ale prvorada je strava a kaloricky deficit

Mimochodom zacinala som s 2,5 km a tempom okolo 8 min., po dvoch tyzdnoch odbehnutych prvych 5 km a to bola aj moja obvykla trasa 5-5,5-6 km, podla nalady 3-4-5x do tyzdna podla casu a nalady…

petulkaworobelova
19. jan 2023
katkaandy
19. jan 2023

Prečítala som si len zopár príspevkov na vrchu. Beha a chudnutie kravina určite nie je. Ja som začala presne ako ty. Upravila som stravu, a nakoľko som videla, že len stravou nechudnem - pričom mnoho ľudí mi hovorila že strava je 80% a aj v mojom okolí boli ženy ktoré schudli len úpravou stravy....skrátka, ja som zistila, že moje telo potrebuje fyzickú aktivitu. Tak som začala najskôr rýchlou chôdzou a neskôr som prešla do pomalého behu a tak ako ti písala kočka vyššie, že pomaly sa beh bude predlžovať v porovnaní s chôdzou medzi prestávkami. Súhlasím s kvalitnou bežeckou obuvou. Netreba však kupovať hneď drahé bežecké tenisky, v športovom obchode vedia aj odporučiť z tej lacnejšej triedy. A teda musím povedať, ja neviem koľko som schudla na kg, lebo nemám váhu a nevážim sa. No meriam sa. a podstatné pre mňa bolo, keď som sa odmerala po troch mesiacoch aktivity, a v páse som mala -12cm. aj na ostatných miestach mi samozrejme išli cm dole. okolie si to tiež všimlo, milé komplimenty posúvajú vpred. 🙂 ale zase, na každé telo platí niečo iné. moja sestra schudla behom 7mesiacov veľa veľa kíl, čo teda nebolo zdravé a uhnala si nejaké intolerancie, avšak schudla a drží sa. - ako hovorím, zdravé to nebolo, vie to už aj ona, ale to čo fungovalo u nej, u mňa napr. nie. Musíš si asi nájsť aktivitu takú, ktorá ti bude vyhovovať najviac. Ja som aj do fitka chodila, no pokiaľ nemáš nejaký špeci plán alebo sa tomu cvičeniu nerozumieš, je ti to fitko s prepáčením na prd. Aj tak som chodila, avšak zbytočne vyhodené peniaze. Za mňa osobne je beh úplne TOP. je zdarma, prídem na iné myšlienky ak som mala pracovne ťažký deň a ešte mi to pomôže získať aj fajn postavu. a čo sa mi najviac páči je to, že pri behu chudnem na všetkých partiách a nie len na niektorej, ako vo fitku keď si zameraná na niejaký cvik. toľko k mojej skúsenosti a držím palce, či už v odhodlaní behať, alebo akomkoľvek inom cvičení. 🙂 👍

smirnoftka
19. jan 2023

Cim je to ze rychlou chodzou sa chudne viac ako behom? Je to tym, ze tep pri behu sa zvysi az príliš, lebo chudne sa v tepe aky mame pri chodzi....

zuzuzv
19. jan 2023

@babulkomale ja tiež držím 16/8 a skoro 5kg šlo dole

marylin84
19. jan 2023

Ja prave chudnem, som rok po pôrode, a chudnem rýchlosťou 1kg za 🌙, take pomale je najzdravsie. Stravu som zasadne nezmenila, mozno som obmedzenia cukor a pridala bielkoviny, mne beh pomáha, chodím behat kazdy štvrtý den na atletický ovál, zacinala som v septembri troma koleckami, dnes som na šiestich. Hybem sa každý den, mam rozvrh 😁 beh, brucho,plank,tabata 35minut a ide to, plus jem pravidelne, žiadne dlhé prestávky medzi chodmi, max. 3 hodiny

banderaska29
19. jan 2023

schudneš, spevníš celé telo, vyčistíš hlavu, pozor na techniku, dýchanie a obuv 🙂 ja beham najradšej v zime, takže prekrytie horných dýchacích ciest vhodnou šatkou a radím ju otáčať aby si dlho nevdychovala vlhký vzduch cez spotenú šatku. 🙂

ja už zabehnem 12 km ale chcelo to dlhodobú a trpezlivu prípravu 🙂

olivnik
19. jan 2023

Ešte som nezažila človeka, ktorý by behom neschudol resp by pribral.. Takže áno. Je to ľahké - máš vyšší výdaj behom a teda ak nepridáš na jedle tak schudneš. Treba si zvoliť také tempo aké ti je v pohode a neprepinat sa. Striedať aj s chôdzou. Vždy som zatiaľ s behanim schudla a po druhom pôrode bude beh moja prvá voľba co sa tohto tyka