Skúsenosti s užívaním ashwagandhy na chudnutie
Brali ste niekto? Poradila mi to znama sestricka kedze som zacala priberat bez toho aby som zmenila stravu alebo uroven aktivity. Ze vraj viacerym to pomohlo. Ak ste brali pomohlo Vam na nieco? Mali ste nejake neziaduce ucinky? Dakujem
@patrike dam si 1-2x tyzdenne 1 kocku horkej cokolady. Predtym som jedla sladkosti na dennej baze a aj viac sladkosti za den, bola to moja psychohygiena. Takze ok, uplne som nevylucila
@anonym_autor kocka horkej cokolady je uplne OK. A kludne aj mala susienka a podobne. Zivot je aj o malych radostiach. Rad tu uz padlo dost, za mna je najdolezitejsia strava. Mne zapisovanie do KT otvorilo oci - sice som sa stravovala zdravo, ale vela, napriek, podla mna, celkom castemu pohybu... s pomocu KT som schudla 20kg a teraz to uz cca rok a pol udrzujem.
@anonym_autor kocka horkej cokolady je uplne OK. A kludne aj mala susienka a podobne. Zivot je aj o malych radostiach. Rad tu uz padlo dost, za mna je najdolezitejsia strava. Mne zapisovanie do KT otvorilo oci - sice som sa stravovala zdravo, ale vela, napriek, podla mna, celkom castemu pohybu... s pomocu KT som schudla 20kg a teraz to uz cca rok a pol udrzujem.
@simsalabim ja som si zase povedala, že sa nechcem dostať do bodu, že mám x kg navyše. Ja som stále "v norme", nemám ani nadváhu, ale nemám moju dlhoročnu hmotnosť, v ktorej sa cítim dobre. A síce sa mi podarí schudnúť na tú moju váhu, ale nedarilo sa mi ju udržať. Takže posledné asi tri roky vkuse riešim, že ako to nastaviť, aby som bola ok. A bohužiaľ, vychádza mi z toho jediné, že si musím všetko vážiť a držať kalórie presne. Lebo akonáhle sklznem k odhadovaniu, kilá sú späť.
@patrike kvoli miernej arytmii nemozem vysoko tepove cvicenia. Ale tie som nerobila ani predtym. Minuly rok som oproti koncu minuleho a zaciatku tohto isla na pfechadzku 1x tyzdenne a cvicila aom len sm system. Cize pohybu mam viacej a preto nechaoem preco to ide hore. Sestricka mi este poradila dat si skontrolovat kortizol a preto aj navrhla tu ashwagandhu
@anonym_autor ak je vysoký kortizol vraj sa dosť priberá hlavne na bruchu. a kde si ho vies dať skontrolovať?
@simsalabim ja som si zase povedala, že sa nechcem dostať do bodu, že mám x kg navyše. Ja som stále "v norme", nemám ani nadváhu, ale nemám moju dlhoročnu hmotnosť, v ktorej sa cítim dobre. A síce sa mi podarí schudnúť na tú moju váhu, ale nedarilo sa mi ju udržať. Takže posledné asi tri roky vkuse riešim, že ako to nastaviť, aby som bola ok. A bohužiaľ, vychádza mi z toho jediné, že si musím všetko vážiť a držať kalórie presne. Lebo akonáhle sklznem k odhadovaniu, kilá sú späť.
@akvi na mna sa to nabalovalo tak postupne, pomaly. Stale som si hovorila - ved jem zdravo, nevyprazam, nezeriem chipsy, nepijem sladke napoje, jem kopec zeleniny... hybem sa stale (cvicila - a stale cvicim - som silovo 2x tyzdenne, 2x tyzdenne plavanie, 1x joga, v letnych mesiacoch plavanie denne +bicykel) - ved uz viac nemozem robit!!! A hups, zrazu som zistila, ze mam o 15kg viac. Je fakt, ze mam aj problemy so stitnou zlazou, ale aj tak... tak som si povedala, ze skusim tie ospevovane KT. Zaciatky boli velmi tazke - 8kg som chudla 10 mesiacov - ale potom som este schudla dalsich 12kg za asi 8 mesiacov? Cize som teraz na vahe ako pred 2. tehotenstvom, normalna vaha. Ale uprimne - aj po rokoch by som takmer po kazdom jedle zjedla tak o tretinu viac. Proste moj zaludok stale nepochopil, ze mi ma stacit menej jedla.... uz nezapisujem do KT, velkost porcii mam v oku, len sem tam nieco prevazim, aby som to nepresvihla. Ale zjedla by som viac.
@sense tak samozrejme, že ak sa štveráš na nejaký kopec, tak je to iné. Ja mám skôr na mysli takú tú turistiku, v zmysle idem síce 20 km, ale relatívne pomaly, zastavujem kde kade, fotím, kecam s mužom. No fakt sa nejako nespotim a ani tep nie je v hodnotách na spaľovanie. A ani nevravim, že mi vtedy fakt chutí jesť.
@akvi tak to nie je pre mňa turistika, ale teda doma máme tiež každý iný pohľad na význam slova turistika...pre dcéru prevýšenie 200-300m je už turistika (čo je skor taká prechádzka prírodou), u mňa to začína až od tých 700 hore a u chlapa všetko pod 1000 je prechádzka.
@akvi tak to nie je pre mňa turistika, ale teda doma máme tiež každý iný pohľad na význam slova turistika...pre dcéru prevýšenie 200-300m je už turistika (čo je skor taká prechádzka prírodou), u mňa to začína až od tých 700 hore a u chlapa všetko pod 1000 je prechádzka.
@sense Ano, mnohi idu na "vylet" a "turistiku" do Tatier. Maximalne vyjdu na Popradske pleso, tam si daju kavu, do nej 2x cukor, vecer sa natlacia svedskych stolov v hoteli a bac, za dovolenku 3kg navyse.
@sense Ano, mnohi idu na "vylet" a "turistiku" do Tatier. Maximalne vyjdu na Popradske pleso, tam si daju kavu, do nej 2x cukor, vecer sa natlacia svedskych stolov v hoteli a bac, za dovolenku 3kg navyse.
@sense no presne ani môj muž by to nenazval turistika, ale tak zase, ľudia nazývajú turistikou aj to, čo opisuje
@patrike. 😅 Ved hlavne, že sú v Tatrách, tak aj kolečko okolo chaty je turistika. Ja nazvem turistikou aj tú "prechádzku" v prírode, ktorá trvá aspoň pol dňa. . Pritom keď idem so psom na dve hodiny, tak to nazývam prechádzka, pritom sa väčšinou trepeme do kopca a ledva fucim. 😂
@patrike tak to nie je ani prechádzka, ale teda to si musí každý sám ozrejmiť, čo to pre koho znamena
@patrike pohybu mam dokonca viacej ako som mala. Kedze nemozem behat kvoli kolenu tak si davam 3x tyzden na hodku rychlo chodzu, striedam to s pilates yogou kvoli chrbtici. Stravu jej mensie davky ako moj 4 rrocny syn. Vylucila som aj sladkosti, nejem uz po 17tej, nejem mastne vyprazane sladke peciva. Cize dokonca by som povedala ze som zrusila vecerne jedenie a sladkosti a kila idu hore. Za 8 mesiacov 8 kg
@anonym_autor ja by som ti poradila dať si pár dní to čo zješ, do kalorických tabuliek. Tam uvidíš koľko reálne prijímaš kalórií a vieš niečo upraviť. Menej jedla neznamená menej kalorické a naopak viac jedla viac kalorické. Lebo 8 kg za taký čas je dosť, ked si nič nezmenila,ako vravíš. Držím palce
@patrike tak to má od turistiky hodne ďaleko ..a tam treba omnoho omnoho viac ako len fyzickú zdatnosť. Ideš z extrému do extrému.
@sense Ked som tam bol, dosla nejaka mlada pani, vyliezla to v dobrom tempe, potom som ju stretol v bufete, cakal ju tam manzel s dvoma deti tak 3 a 5 rocnymi. Este ma aj rozptylovala pri lezeni, kvoli takym velmi peknym kratkym nohaviciam 🙂
@anonym_autor Brala som v perimenopaze aj menopauze dlhodobo. Neschudla som ani deko..ba naopak mám čo robiť, aby som aspoň nepribrala.
Užívam ashwagandu ale teda nevedela som že je na chudnutie
@sense Ja už druhý rok a prvý krát počujem tiež. A neschudla som ani kilo.
skôr je na lepší spánok a proti stresu, lebo to prispieva ku zvýšenému kortizolu, čo je protistresovy hormon tvorený v nadobličkach a dlhšie užívanie ashwagandhy to niekomu mierne napraví, mne nepomohlo, práve naopak, som nemohla spávať, pi vysadení spávam dobre, užívala som ju tri mesiace, no nemyslím že sa schudne, ale možno ako u koho a vek tiež hrá rolu, no vraj znižuje kortizol a upravuje hormonálnu nerovnováhu
@patrike kvoli miernej arytmii nemozem vysoko tepove cvicenia. Ale tie som nerobila ani predtym. Minuly rok som oproti koncu minuleho a zaciatku tohto isla na pfechadzku 1x tyzdenne a cvicila aom len sm system. Cize pohybu mam viacej a preto nechaoem preco to ide hore. Sestricka mi este poradila dat si skontrolovat kortizol a preto aj navrhla tu ashwagandhu
@anonym_autor mám tetániu a s ňou spojené extrasystoly a arytmie. Užívam kvôli tomu betablokátor. Mne naopak kardiológ odporúčal pohyb, beh a podobné aktivity. Denne chodím pešo z práce, 2x týždenne chodím na zumbu, raz týždenne cvičím jogu. Som v perimenopauze. Prečo ti to ale píšem? skrz tetániu a potvrdený zvýšený kortizol užívam aschwagandhu už druhý rok. A nie, neschudla som, udržiavam sa na rovnakej váhe (ale nemyslím si, že je to vďaka A.)
Neviem ci tu mas takú odpoveď.. ale podla mňa jes malo a preto telo vsetko ukladá.. však si vypocitaj koľko mas denne zjesť.. ked zjes menej ako 4 ročne dieťa a od 17 nejes tvoje telo je v pohotovosti. A podla toho co píšeš môžeš mat kľud e aj zlu skladbu stravy. Na tvojom.mieste by som sa pozrela na tieto veci. Pohybu mas dosť.
@patrike pohybu mam dokonca viacej ako som mala. Kedze nemozem behat kvoli kolenu tak si davam 3x tyzden na hodku rychlo chodzu, striedam to s pilates yogou kvoli chrbtici. Stravu jej mensie davky ako moj 4 rrocny syn. Vylucila som aj sladkosti, nejem uz po 17tej, nejem mastne vyprazane sladke peciva. Cize dokonca by som povedala ze som zrusila vecerne jedenie a sladkosti a kila idu hore. Za 8 mesiacov 8 kg
@anonym_autor to bude vekom a po 40 to este len zacne. Treba este prisnejsi rezim
@anonym_autor Stresový hormón mám vždy vysoký a neviem prečo...žeby stres?
@anonym_autor ak je vysoký kortizol vraj sa dosť priberá hlavne na bruchu. a kde si ho vies dať skontrolovať?
@anonym_8dafe3 Endokrinologia

@akvi ani by som nepovedala že turistika má minimálny vplyv na chudnutie obzvlášť ak to nedobehnes stravou, a nie je turistika ako turistika. Dokonca ak budeš sedieť celý deň v kancli a následne si dáš polhodinu hodinu rýchlej chôdze spális menej ak sa budeš celý deň priebežne hýbať (neat).
@sense tak samozrejme, že ak sa štveráš na nejaký kopec, tak je to iné. Ja mám skôr na mysli takú tú turistiku, v zmysle idem síce 20 km, ale relatívne pomaly, zastavujem kde kade, fotím, kecam s mužom. No fakt sa nejako nespotim a ani tep nie je v hodnotách na spaľovanie. A ani nevravim, že mi vtedy fakt chutí jesť.