icon

Tučná a štastná. Žijete v tejto kombinácií?

19. apr 2023

Ahojte, žijete niektorá v tejto kombinácii?

Tučná a napriek tomu šťastná?
Teda odburajme zdravotný aspekt.
Že nás čaká cukrovka a vysoký krvný tlak.
Infarkt, kŕčové žily, kolená..?
Len, že či už ste sa vyprdli na obmedzovanie a diéty.
A porovnavanie a poznámky.

Teda zmierili ste sa s tou estetickou časťou nadváhy.
Mam 168 cm a 93 kg.
Brucho, zadok, stehna.
Snažím sa obliekať primerane.

Divne je, že sa necítim až tak veľmi neštátna.
Musím?

gemerka17
19. apr 2023

@mandzula ujistujem ťa, že je to aj tuk a sú tam aj ďaleko vyššie váhy ako autorka. Sú to kontaktne sporty, preto sa dany objem zíde. Pozri sa aké sú tam hrajú ženy, aj u nás aj z zahraničí. Môžeš len tak polemizovať, či sú šťastné alebo nestatne.

@h2 je to len jej rozhodnutie. Ona musí byť s tým vnútorne vyrovnana. Treba si otvoriť okno a pozrieť sa na ľudí. Zatiaľ to rozhodne nie je katastrofa. Ono môžeš aj polemizovať nad tým, čo v prípade ak príde choroba a z chudej ženy sa stále obézna, alebo príde nehoda a výzor sa úplne zmení. Čo sa týka problemov vôbec to nie je pravidlo. Ak si pozerala extrémne premeny, bola tam jedna žena tuším sa volala Katka, mala 230 kíl a výsledky perfektne- ani cukor, ani tlak, ani cholesterol. Schudla na 150 kíl- áno aj takáto váha je veľa. To čo ma autorka, má veľmi veľa žien, zatiaľ to nie je žiadny extrém, ak to dokáže udržať.

matabb73
19. apr 2023

Aj žena s nadváhou môže byť šťastná. Nemyslím, že šťastné sú len chudé ženy, často aj také majú komplexy, lebo nie sú natoľko chudé, ako by chceli byť. Ja som napríklad pribrala kvôli zdravotným problémom už dávnejšie a po počiatočných bojoch s váhou som sa zmierila s tým, že štíhla už nebudem. Túto nadváhu mám už 10 rokov a tlak mám stále nízky, kŕčové žily nemám, ani cukrovku. Kolená ma sem tam bolia rovnako ako štíhle ženy v mojom veku. Tie ma začali bolieť v 30-ke, keď som intenzívne cvičila a mala som normálnu váhu. Čo mi vadí je, že sa rýchlejšie zadýcham ako keby som bola štíhlejšia a preto sa snažím niečo zhodiť. Nie pre okolie, nie pre blbé reči ľudí, lebo tie sú mi v tomto veku už fuk, ale pre môj lepší pocit. Na mojom šťastí sa nič nezmení, to s tým nesúvisí.

h2
19. apr 2023

@gemerka17 Veď to je práve to, čo sa jej snažím povedať. Že keď sa na to vykašle, tak to neudrží ani na tých 93. Lebo vekom pri nezmenení stravovacích návykov hmotnosť stúpa. Kvôli spomaleniu metabolizmu, kvôli hormónom... Keď už teraz, taká mladá má 93, čo bude robiť v 50-tke? A nie, nehovorím o výzore. Ale o tom zdraví. A to, že "veď sa pozri z okna, koľko takých je" ešte neznamená, že to je dobre.

mandzula
19. apr 2023

@gemerka17 ja nepolemizujem o stastni/nestasti vysportovanych zien ci zien s nadvahou. Len poukazujem na to, ze je rozdiel mat vyssiu vahu z tuku a svalov, pretoze o tom, ze tie zeny, hoci aj robustnejsie, pod tym tukom, ak ho z nejakeho dovodu maju, skryvaju aj kopu svalov, snad nikto nepochybuje. Ich telo proste vyzera inak, ako ked je niekto len omasteny. Neter hrala vrcholovo basket, postavu nemala vyslovene stihlu, skor taku huculsku, no na tej stavbe tela proste bolo vidno, ze je krasne vymakane.

jamimo
19. apr 2023

@mandzula svaly sú ťažšie, čiže aj váha je ťažšia. Vypracované telo je veľké plus. Napríklad aj na dovolenke si vždy všimnem ľudí vek 70+, je krásne vidno kto kedysi cvičil. Alebo surferi 🏄‍♂️50+ 👌Napr. posturológia, ramená, chrbát.... Ale ak mám 20 kg nadváhy pri výške 160 cm a zárezy pod podprsenkou, brucho mi preteká a bočnice z nohavičiek, tak to ja osobne pokladám za prúser. Keď niekto obhajuje nadváhu, tak vždy poviem: daj si 20 kíl múky, alebo masla na stôl, aká to je masa...

a_alexandra_a
19. apr 2023

Ja tak celkovo nechápem tento súčasný trend akéhosi obhajovania obezity. Ideme z extrému do extrému. Najskôr 40 kilové modelky, teraz akési plus size. Ja netvrdím a ani si nemyslím, že len štíhle telo je pekné, ale obezita je choroba. Prečo má niekto potrebu ospravedlňovať obezitu?

mandzula
19. apr 2023

@jamimo presne o tomto pisem, sportovca a nesportovca s rovnakou vahou nemozno porovnavat, to proste vidno na prvy pohlad, kto je vypracovany a kto omasteny. Ja to viem aj podla seba, ako viem vyzerat s vyssou vahou a svalmi a s nizsou a s tukom. O celkovom pocite zo seba semej seba, ked cvicim, ani nehovorim. Zrovna dnes som mala trening a svet je hned krajsi (a to som prave dojedla rezen, lebo viem, ze mozem). 🙂

lalilla
19. apr 2023

Jasne ze mozes byt. Moja znama mala asi tvoje rozmery, aktivne turistikuje, bicykluje, cvici len teda viac je.
Ale kondickou by dala dolu aj 50kg zenu. Vie sa nosit, srsi z nej energia proste sa vie predat. Vzdy mi preziarila den
Jasne nadvaha ci obezita nie je ok, ale velmi dobry priklad mam, mam kamosku co ma 48kg aj s topankami a ma spolovanie elektrarne 😀 nepribere nic, ale! Na pohlad teda zdrava, ale realita je taka ze ine okrem mekacu, smazenych veci, polotovarov, chipsov neje + fajci.
Kazda strana ma dve mince. Podla mna clovek by mal mat taku vahu aby ho neobmedzovala v pohybe a teda pri pohlade do zrkadla bol s tym obrazom ok. To ci a co je zdrave si musi kazdy zvazit sam.
A najma zijes pre seba, nase nazory su nepodstatne

jamimo
19. apr 2023

@mandzula presne o tom to je, pomer výška, váha, tuk, svaly... Ja som kedysi behávala 250 km mesačne, teraz chôdza 13-15 km denne. Úžasný pocit. Ale ako som písala v príspevku skôr, vec šťastia a fungovania v 100 kg tele je každého osobná vec. Ja by som nemenila!

iwesska
19. apr 2023

Moja babka sa dozila 88r., cely zivot mala nadvahu cca 20kg. Najradsej sedela doma a jedla same nezdrave veci. A bola absolutne spokojna. Aj ked ju lekari vystrihali,ze musi schudnut, ona vzdy povedala,ze vsak "tamta je este silnejsia" 😂 Ja mam cely zivot normalnu vahu,stravujem sa zdravo a xy zdrav.tazkosti. Tak asi tolko k tomu stastiu,zdraviu a vahe...

mandzula
19. apr 2023

@iwesska isteze, svoje pri zdravotnych problemoch robi aj genetika, no keby si k tomu vsetkemu mala este aj nadvahu, problemov by zrejme pribudlo. Ja som cely zivot stihla, zdravotnych problemov mam x, no tesim sa, ze si vahu drzim a nepribudaju mi k tomu vsetkemu dalsie problemy, resp. sa mi nezhorsuju tie, ktore uz mam.
A dalsia vec - nejde o to, kolko sa clovek dozije, ale ako kvalitne zije. A uznajme, ze s tou nadvahou je kvalita zivota nizsia.

zuziiiii
19. apr 2023

@bebememe vyhýbam sa sladkým ,aj pecivu sem tam si dám ale a snažím sa dodržiavať 16/8
16 hodín nejem nič.
Teraz to ale flakam ale zas idem začať,chcem ešte 10kg dať dole. Stále sa už 5mesiacov držím na 77

autor
19. apr 2023

Slovenská praveka Venuša.
No nemám od nej ďaleko.
Odpudive?
Veľa spraví kvalitná podprsenka a vyžarovanie.
Plodila, rodila, žila šťastne?
Je ale fakt, že nevieme kolko sa dožila..
Dakujem za reakcie.
Vsetky

jasomzabka
19. apr 2023

vazene stihle modrokonikarky 🙂 DUFAM ZE NEZERETE MASO, NEPCHATE DO SEBA CHEMIU, DOBRE SPAVATE, NEFAJCITE, NEPIJETE ALKOHOL, MATE ZDRAVU PSYCHIKU....LEBO VED IDE O VASE ZDRAVIE....

soraya25
19. apr 2023

@jajanka31
A napadlo vás niekedy ako by bola kamarátka na tom keby mala ešte o 40 kg naviac? Asi nie najlepšie

negymama
19. apr 2023

mozes byt stastna aj s nadvahou. Kym je clovek zdravy a vitalny, vaha pre stastie nie je prekazka. Horsie - ked to zdravie odide. S bolestami je tazsie navravat si, ze je vsetko ok a som stastna.

Ja som bola cele detstvo ako trieska, potom od puberty kedy som pribrala na beznu vahu, cela dostpelost, 4 tehotenstva a po kazdom som sa do roka vratila na svoju vahu. ... cely cas som mala primeranu vahu ako z tabuliek aj dobru kondicku. Pri styroch zivych detoch, zahrade a stavbe domu sportujes, aj ked nechces. K tomu super spalovanie, jedla som zdrave aj nezdrave jedla, vzdy s chutou a vela. Idealny stav.

Toto vsetko skoncilo s prechodom. Pribrala som nepeknym tetkovskym stylom, pas okolo bruha, bolia ma klby, srdce, nedokazem uz behat, mnohe cinnosti nevladzem ako kedysi. Vek uz nezvratim, niektore zdravotne tazkosti pridu aj vekom bezohladu na vahu ...co mozem urobit si odlahcit aspon niektore problemy ubytkom vahy.

takze ano, teraz mi na vahe zacalo zalezat, ja som cely zivot ani vahu doma nemala, vsak naco? toto bola posladna vec, co by ma trapila a zaujimala. Aj tak som cele roky u lekarky vazila rovnako. Teraz ma ta vaha zaujima...nie pre stastie, ale pre zdravie. A nebudeme si klamat, cast stastia je aj o zdravi.
to je ako so sexom v manzelstve, ak je dobry, tvori 10 percent manzelskeho stastia, ak je zly tak 90 % nestastia. Tak aj kym si zdrava...zdravie tvori 10 percent tvojho stastia, ked si ale tazko chora, tak choroba zaplna tvoj pocit nestastia z 90 percent.

mandzula
19. apr 2023

@jasomzabka jem maso (nic nezdrave na nom nevidim), nepijem, nefajcim, spim fajn, na svojej psychike pracujem (napriklad aj tym, ze sa vela hybem), snazim sa co najviac vyhybat chemii - je mi jasne, ze uplne sa to neda - a prave preto si drzim aspon tu vahu, aby som telo nezatazovala viac, ako je nevyhnutne.

negymama
19. apr 2023

inak vsetky co tu pisete, ze niekto ci vy konkretne, po schudnuti z nadvahy na nizsiu vahu zacal mat zdravotne problemy a zhorsili sa mu vysledky.

treba potom ozrejmit, ci zhorsenie stavu nastalo VDAKA schudnutiu, alebo NAPRIEK schudnutiu - a teda tam boli ine priciny ako znizenie vahy.
To druhe sa mi zda pravdepodobnejsie, lebo ak clovek neschudne nejako extremne hladovkami, tabletkami, kadejakymi pofidernymi "kurami" ci "detoxikaciami" ci prilis rychlo a telo nezvlada rychle schudnutie... toto ak vynechame...tak primerane zdravo aplikovane chudnutie na by nemalo posobit cloveku zle.

apolka77
19. apr 2023

@janetinka27 ale zrejme nemáš 100 kg ...a nie je to len o potných zlazach ale o horde tuku s ktorou sa telo vysporiadala..veď to je taká záťaž na srdce, kĺby ale tak keď ma začnú 100 kilove ženy presviedčať že v horúčavách sa nepotia tak fakt neviem....možno jedna zo sto...väčšina obéznych sa poti a v lete neskutočne trpia keď sú 40tky teploty...

gabrielkaa
19. apr 2023

@iwesska babka vyrastala na inej strave. Určite nie “supermarketovej” to urobí veľmi veľa . Aj moja stará mama mala trochu nadváhu. Aké títo ľudia zažili vojnu, hlad… tam je to zakorenené hlboko , že kým je jedlo jedz, zajtra byt nemusí.

jajanka31
19. apr 2023

@soraya25 no to neviem ani ja ani vy. Ale viem ze ja ked mam o 20 menej tak sa citim na nic. Lebo denne beham 10km. Nic nejem lebo drzim dietu, je mi mdlo,mam nizky tlak a neuzivam si zivot lebo nonstop si nieco odopieram. Ale to si zeny co su prirodzene chude nevedia ani predstavit, ze nedat si pohar vina na oslave lebo z toho sa pribera, nedat si grilovacku, hamburger,pizzu, tortu atd lebo z toho sa pribera..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
janetinka27
19. apr 2023

@apolka77 ja sa nepotim. A ano, mam dost kg.Ale ludia sa bezne potia, aj chudi, robim s ludmi a v lete chodia bezne spotene aj chude zeny a stazuju sa ake mame teplo. Moja kamaratka je cca taka ako ja a nikdy som ju nevidela spotenu, nikdy nemala kruhy pod pazuchami.a to sme roky cestovali v starych osobakoch bez klimy. Nemam pocit, ze by som stretala len spotenych tucnych a nespotenych chudych. Aj chudi mavaju kolkokrat mokry chrbat, niekto sa poti viac a niekto menej.

mandzula
19. apr 2023

@jajanka31 u teba to skor vidim na nepochopenie zakladnych principov.

jajanka31
19. apr 2023

@elizabet173 tomu uveri len taky clovek co sa stravuje zdravo a aj tak ma jednoducho viac kg navyse..

jajanka31
19. apr 2023

@mandzula ano urcite z dvoch prispevkov sa da vyhodnotit cely moj zivot, to ako sa stravujem a ako sportujem... a ake su tie zakladne princip? Lebo s xy ludi co poznam sportujem najviac...a tiez sa aj stravujem najzdravsie. Ale to je uplne jedno.. ja som splkojna.

vilma7
19. apr 2023

No máš dve malé deti. Nebolo ťa chrbát?
Ja mám podstatne nižšiu nadváhu ako ty, ale už to cítim na krížoch, že musím s tým niečo robiť.
Tiež nie som taká ohybná a rýchla pri deťoch (majú takmer 4 a 6.5). Myslíš že si tu váhu udržiš nezdravým jedálničkom aj ďalších 20 rokov?
Keď sa pridružia zdravotné problémy, budeš naďalej šťastná? Pochybujem!!!!

jajanka31
19. apr 2023

@elizabet173 a pizu jem tak raz za pol roka..

mandzula
19. apr 2023

@jajanka31 ak toto "Nic nejem lebo drzim dietu, je mi mdlo,mam nizky tlak a neuzivam si zivot lebo nonstop si nieco odopieram" znamena, ze si spokojna, tak niet co dodat.

jajanka31
19. apr 2023

@mandzula to som napisala ze je stav ked chce clovek schudnut 20kg nie ked nechce.. a ja som tak fungovala pod dohladom trenera a aj s jedalnickom a mieru.. a sam bol z toho mimo ze nic nechudnem.. je super vybrat nieco z kontextu .. treba si precitat celu diskusiu a vsetky prispevky..ved to co si napisala je somarina.