Tučná a štastná. Žijete v tejto kombinácií?
Ahojte, žijete niektorá v tejto kombinácii?
Tučná a napriek tomu šťastná?
Teda odburajme zdravotný aspekt.
Že nás čaká cukrovka a vysoký krvný tlak.
Infarkt, kŕčové žily, kolená..?
Len, že či už ste sa vyprdli na obmedzovanie a diéty.
A porovnavanie a poznámky.
Teda zmierili ste sa s tou estetickou časťou nadváhy.
Mam 168 cm a 93 kg.
Brucho, zadok, stehna.
Snažím sa obliekať primerane.
Divne je, že sa necítim až tak veľmi neštátna.
Musím?
Ja so 100 kg som mala ,je to total smiešne lepšie zdravotné výsledky ako teraz zo 78kg.neviem čím to je,ale každopádne som sa necítila lepšie mentálne .pre mne neexistuje tučný šťastný človek ,a kto to tvrdí len kryje svoju pohodlnosť a neschopnosť s tým niečo robiť.a teda viem to podľa seba keďže som rok dozadu bola chodiace torpedo a tie myšlienkové pochody som mala úplne iné.obezita je choroba
Je obrovský rozdiel cítiť sa spokojná, byť len zmierená, a citujem "necítiť sa až tak veľmi nešťastná"
@mandzula no konkretne to ze si vypichla len cast mojho prispevku a k tomu si dodala ze ci to znamena byt spokojny....ked ja sama som v predoslom prispevku tam kde som pisala aj ten stav napisala ze vtedy som stastna nebola... teraz som a par kg navyse mi nevadi hlavne ked su poporodne... ano trenerov je vela ale ja nie som pokusny kralik..isla som na odporucania a mal dobre referencie a nabol ani lacny..ale to je jedno
@jajanka31 to je všetko len vec nastavenia v hlave, mam to podobne, proste genetika, moja polka rodiny sú vianočné gule, malý a tučný.
Behavam veľa, 60-70 km týždenne v kopcoch, koli váhe nepijem alkohol , nejem cukor, nejem mliečne výrobky ani lepok, prerušovaný post večer po 18 nejem nič aj keď mam hlad... Skrátka veľa, veľa obmedzeni, ale načo sa porovnávať, ja som ja iná nebudem.
Neberiem to nijak tragicky, víno si dám raz za 2 - 3 mesiace a fakt si ho vychutnám, pizzu upečiem vlastnu, grilované so šalátom, ako sladké banán s arasidovym maslom... Mne to tak chuti, nieje mi ťažko, neboli ma hlava z chlastu, telo mam vyšportovane, silné, som s nim spokojná... Našťastie moje telo tak ako vie rychlo nabrať tuk rovnako rýchlo naberie aj svaly, čo je super, iný sa na trápia v posilovni ja mam hned
Nestojí mi to za to napchavat sa junk foodom a potom riešiť obezitu. Tak dobre zas to jedlo nieje.
Šťastie nezáleží od telesného tuku, aj obezný človek môže byť spokojný a stastny, ale niekde v kutiku duše ho ta tučnota trápi. Tým ze to mame v rodine vidím aj pod povrch, pod tu masku akoze "spokojnosti s nadváhou".
štastie nie je vec tela a výzoru.
štastie je stav duše, mysle, života. je to to, kto je okolo teba, kde pracuješ, je to to, kým si ty sama v sebe a či sa poznáš a máš rada. či si samu seba vážiš, či si milovaná sebou a či si milovaná aj niekym iným. je to o ránach, kedy otvoríš oči a máš pokoj na duši a kedy večer zavrieš a pokojne zaspíš... toto je štastie. že a či si zdravá a žiješ plnohodnotný život.
tak si odpovedz 🙂
Nemusis. Za mna velky palec hore. Nie za vahu, ale za to, ze si so sebou vyrovnana.
Je urcite lepsie byt tucna a stastna ako tucna a nestastna.
Tema je super, uplne v nej vidno, ako okolie tlaci na to, aby bol tucny clovek nestastny, preto, ze je tucny. Aj tu mnoho mamiciek zrejme nepochopilo, ze nepises o tom, ze si stastna vdaka tejto vahe, ale napriek tejto vahe. Ja tam ziadne schvalovanie obezity nevidim, len to, ze si po psychickej stranke rozhodla hodit komplexy z vahy za hlavu. A ak sa rozhodnes s tym nieco robit, tak mas ovela vacsiu sancu napriklad zacat sportovat, chodit do prirody, medzi ludi a pod., lebo uz ta tie odsudzujuce pohlady netankuju, nez niekto, kto je zo seba nestastny, zamindrakovany, a radsej len sedi doma, aby sa vyhol podobnym premudrelym reciam o tom, aky je k svojmu zdraviu nezodpovedny (ako keby na tomto svete existoval jediny tucny clovek, ktory by nevedel, ze je to nezdrave).
Takze to zhrniem. Super, drz sa 🙂
@negymama treba ozrejmit ci chudy zdravy by bol tlsty zdravy 🙂 lebo by kludne mohol byt s vysokou pravdepodobnostou....ako som pisala 98 kg som mala vysledky vzdy take ze lekarka chodila za sestrickou ze mam vysledky ako babatko, teraz 10ky kg sli dole a zdravie omnoho horsie...
Štastný človek:
Je otvorený učiť sa nové veci
je pokorný a trpezlivý
ochotne sa usmieva a smeje
prejavuje súcit
je často vďačný
stará sa o seba
má rád zdravé vzťahy
Je šťastný za iných ľudí
Dáva a prijíma bez trápenia
Žije zmysluplne a cieľavedome
Necíti sa oprávnený a má menej očakávaní
Nie je zlomyseľný ani urážlivý
Nemá zášť
Nezaregistruje drobné nepríjemnosti
Netrápi sa kvôli včerajšku a zajtrajšku
Nehrá hry
Nie je mučeník ani obeť
Nezávidií šťastie
Autorka ako to máš ty 🙂
@jasomzabka
to je normálny jav, že sa " zhorší" zdravotný stav, telo si zvyká na novú situáciu.
zrazu nedostáva to čo predtým a toľko.
aj fajčiar keď prestane fajčiť, tak sa mu na určité obdobie zhorší stav.
@mondolina ano to ale nie je moj pripad
@jasomzabka ak ti nizsia vaha tak skodi, naspat priber a bude ti lepsie. Kazdy ma tu svoju optimalnu vahu v danom case.
vacsine ludi schudnutie pomoze, minimalne si odlahcia klby a srdce, su aj taki co schudnutim si nepomozu. Ktovie ako to je.
Niekedy treba len vydrzat kym sa telo stabilizuje na novej vahe, schudnutim sa mozu do tela vyplavit usadene skodliviny a to nacas zhorsi stav. Alebo je v tvojom pripade zdravotne optimalna vaha vyssia nez optimalne tabulky.
@negymama nechcem lebo veri stigme ze chudsi znamena zdravsi, ovplyvnila ma spolocnost v ktorej zijem...
Mne osobne nik nenavravi, ze skutocna obezita, cize 20-30-40 kg navyse, prospieva zdraviu a stastiu. Nehovorim ked je len taka "fesna" nadvaha, ked clovek moze fungovat zdravo a mat kondicku a dobre sa citit aj pri par kilach navyse.
Do tych par kil "navyse" sa kludne zmestia individualne rozdiely stavby tela a postavy, takze niekto to tabulkove "navyse" moze mat kludne ako optimalnu vahu a nic navyse vlastne nie.
Uvediem priklad, mam znamu ci kamaratku, sme rovnako vysoke, teda nizke len 153 cm a cca rovnako stare. Podla tabuliek vychadza ze optimalna vaha pri tejto vyske pre zenu 40+ je 50-52 kg. Lenze... ona je astenicky typ, uzucke plecia boky, maly trup ku vysokym noham, stihly dlhy krk, malicka hlava, skoro ziadne prsia... V skutocnosti je jej optimalna vaha okolo 45-46 kg, pri 50 kg uz by bola baculka a vsetko navyse by uz jej telo nieslo ako nadvahu. Podotykam ma aj kondicku a je vysportovana, matka troch deti 😀
a teraz ja... tie iste krpate cm 153 cm, kratke nohy, vacsi sirsi trup, siroke plavecke plecia, mam boky a nohy hore siroke, dole uzke. Na svoju postavu potrebujem viac kg aby som sa citila dobre a nemorila sa chudnutim pod svoj komfort.
ano kedysi v daaavnej slobodnej mladosti som mala 47-49 kg, ale to som este neporodila 4 deti a popravde S a XS na mne plantalo, prsia male, vela som spalila pohybom, skratka toto nie je uplne moja optimalna vaha...raz som mala 43 kg, v obdobi nedobrovolneho hladovania...a to mi vlasy padali v chumacoch a cele telo v akutnej psoriaze. 😲
Pre mna je optimalna vaha tak 52-55 kg /teraz mam 59/.
Pri vyssich výskach postavy tieto rozdiely dobrej zdravej vahy mozu byt este vyssie ako u mna a kamaratky.
@jasomzabka ale nooo... taka si ovplyvnitelna? ze pojdes pod svoj komfort, len aby si vyhovela nejakej "abstraktnej" a popravde k tebe osobne lahostajnej spoločnosti?
potom sa asi nedrzis toho co tu prezentujes ako "zmysuplnu existenciu stastneho cloveka. "
@jasomzabka ved sama si napisala ze stastny clovek
"nie je mucenik ani obet" tak preco sa robis nasilu obetou?
@negymama pane boze ak sa nudis najdi si pracu, ja idem off 🙂 😂😂 niektori uzivatelia tu vedu fakt nestastny zivot....
ja osobne som presvedcena, ze naozaj stastny clovek je az vtedy, ak si svoje stastie prestane spajat s tym, ze: "som chuda a stastna", "som tucna a stastna", "mam dom a som stastna" "mam auto a som teraz uz naozaj stastna". stastie pre mna je subor mnohych veci, ktore ta robia stastnou natolko, ze neriesis, ze som taka alebo hentaka, mam vobec pravo byt stastna? a pochopi to moje okolie, ze nesplnam nastavene spolocenske normy a som aj tak stastna? lebo ten diktat, kedy ma byt clovek stastny, je v dnesnej dobe dost silny a paradoxne, casto prave okolie presne vie, co ta urobi stastnou. a takto je to aj pri vahe - preco by prave vaha mala byt tym dovodom na stastie? vahu treba spajat len so zdravim (fyzickym aj psychickym), stastie je v hlave.
a aby som ti odpovedala na otazku, ja som za cca 12 rokov isla z 58 kg na podobnu vahu ako ty. k tomu cislu na vahe som sa dostala prave tym, že som nebola so sebou vobec vyrovnana, bola som nestastna v mnohych oblastiach zivota - aj ako stihla. ale za ten narast si mozem v zasade sama, to bez debaty. jasne, ze som si hovorila, ze ked schudnem, isto to bude lepsie a budem stastnejsia. dlho som sa s tym snazila vyrovnat, presvedcit sa, ze som vlastne s tym ok. skusala som kadeco - nespravne a nezdravo - co vlastne viedlo este k horsim vysledkom. fyzicky aj psychicky. co sa vsak tyka kondicky a poctu km, schovam do vacku aj beznu stihlu zenu - nesportovkynu. pocet krokov v takom beznom dni mam 17-20tisic, v hektickejsom niekedy aj 24-25. autom nechodim takmer vobec a este donedavna sme chodili dost aj na turistiku. mam vrtulu v zadku a doma na gauci ma najdete len velmi sporadicky. tymto som chcela len zburat to presvedcenie, ze tucne zeny isto zeru doma na gauci a nevladzu (mam par rokov do 40tky). na druhej strane si ale uvedomujem zdravotne dopady a vsetko okolo. to som si vsak uvedomovala, aj ked som po celom dni hladovky vecer o 23 zajedala sunku cokoladou a moc to uvedomenie nepomohlo, no... takze najskor som si musela upratat urcite veci v hlave, aby som si povedala, ze napriek vsetkym "srackam" som naozaj stastna, lebo som sa rano zobudila a mam pred sebou den. jasne, ze za ten den sa aj vytocim, aj ponadavam, ale na konci dna si poviem, ze som ok. nie kvoli vahe, nie kvoli uspechom, nie kvoli vseobecnemu nazoru. ale kvoli sebe. nizsie cislo na vahe bude len prijemny bonus .-D ale samotny pocet kg so stastim ako takym nesuvisi. suvisi len so zdravim, aj to nie vzdy je pravidlom...
@danulicek presne suhlas... kg a stastie maju maly suvis.
skor treba hladat suvis - aj ked nie priamo a stopercentne, medzi vahou a zdravim.
a aka to je vaha a kde ma kazdy clovek svoje zdravotne optimum /nielen vahy ale aj celeho svojho zivotneho stylu/, je tak individualne...ze si to clovek musi uprimne a cestne sam upratat v hlave...neriesit spolocnost, ale ani sam sebe neklamat.

@jajanka31 no vies, nie je trener ako trener. Je trener, ktory vie a ktory nevie. Ak nedosahujem vysledky pri jednom, idem k druhemu. A co konkretne je somarina?