Tučné a chudé matky. Je to genetika?
Prečo je to tak že niektoré ženy zostanú po pôrode fakt tučne a niektoré vyzerajú ako pred pôrodom? Je to genetika? Pred pôrodom som bola stihla mala som dobrú postavu a teraz aj keď už sú deti väčšie som ešte stala pribrata. Moja susedka má asi 3-4 ročne dieťa a malé bábätko a vyzerá ako keby ani nemala deti
Áno, isté veci vieš ovplyvniť životným štýlom. Ale sú prosto ludia, ktorí zožerú koňa/vola a nikdy tuční nebudú. A potom sú takí, ktorí priberú doslova aj z vody. Aj ja mám takú kokegyňu - prvý obed si dá o 11.00, druhý o 13.00. O druhej káva s veterníkom, o tretej zožerie celú čokoládu. Nosí velkost 34.
Momentálne mám váhu 48 kg a výšku 160 cm. Tak pred 2-3 rokmi som mala 68 kg. Neviem , možno som v perimenopauze, ale nebadám na sebe nejaké príznaky. Jem normálne , ale začala som behávať na odbúranie stresu a tlaku čo bol vyvíjaný na mňa a tým u mńa išli kg dole, geneticky so nastavená na plnšiu postavu . Ja osobne zastávam názor, že genetika je významný faktor ale dá sa slušne korigovať športom a správnou stravou .
Co myslis pod tou genteikou? Geneticky mozes mat geny, ktore ti sposobuju napr horsi metabolizmus niektorych latok. Ale stale to vies drzat pod kontrolou liekmi, zivotospravou... Velmi male % ludi nemoze za svoju nadvahu. Ked sa mozes volne hybat bez bolesti a sama si vyberat, co zjes, chodit na preventivne prehliadky, riesit problemy s lekarom...Tak kde je problem?
@simsalabim presne.
@top_manazerka môže byť, o tomto nemám vedomosti. Môže mať niekto sklony k rýchlemu priberaniu, a môžu v tom byt gény, ale to, že aj z vody priberie, toto nie. To je blbosť. Tomu ani sama neveríš. Na gény sa vedia vyhovárať mnohí, ale váha im rastie priamoumerne s tým, koľko a ako sa stravujú. Čiže ak niekto povie, že je tučný, lebo aj jeho rodičia sú, je to len a len výhovorka. Ma povedať, že je tučný, lebo aj rodičia sú, pretože majú veľmi, veľmi zle stravovacie návyky a malo pohybu.
Ziadna genetika, to len tucne zeny hadzu vsetko na genetiku, pohyb a jedlo je cele v tucnote nic ine
@zuzubb007 myslím si to isté. Dôkazom sú aj rôzne fotky žien v rôznych skupinách - roky pevné, obezita a zrazu začali niečo robiť a sú chudé. Zrazu to ide. ALE museli pre to niečo spraviť. Človeku to buď rýchlejšie spaľuje alebo menej. A vo väčšine rodín sú takí aj takí. Všetko ostatné je na tom, ako sa stravujú ,športujú a pod. Môj muž celý život vyzerá ako anorektik ale hýbe sa, aj v práci aj doma. Jeho brat, presný opak. Sedavá práca a doma tiež nič moc čo sa týka pohybu. Ich rodičia boli takí normálni. Ale môj muž jedával normálne a on pchá do seba všetko možné 2x toľko ako môj muž. Keď si párkrát dal na to pozor, kg išli dole. Ale jemu sa nechce tak je tlstý. Ja tiež, keď som na to kašlala, bola som ako mama, pevnejšia, keď som zmenila životný štýl, tak kg išli dolu.
@simsalabim Presne,metabolizmus si nevyberas. Kolegovi zistili,ze ma 2x rychlejsi metabolizmus ako bezny clovek a co ten zje naraz,by jeden neveril a ani len vypukle brucho nema potom. Ja vypijem pohar vody,dam si platok melona a vyzeram ako keby som zozrala cele svedske stoly. Kamosku co mam,ona tiez hovori,ze zje tolko,co chlap a je ako palicka aj s muzom. Ma sedavu robotu 8h.za PC,potom max stoji na ihrisku s detmi,necvici,nesportuje. Tak nech mi niekto nehovori,ze metabolizmus zmenis. Moja mama aj babka obe pri sebe a to mama mala pri porode 50kg,potom vela fyzickej aktivity a aj tak je plnostihla.
@simsalabim veru aj ja si myslim ze je to hlavne genetika. Stravujem sa velmi podobne ako tvoja kolegyna a som cely zivot chuda. Niektori ma uz nazvali aj anorektickou, co som sa zasmiala vzdy.
Po 40tke som par kil pribrala, comu som rada, ale stale mozem jest kvanta jedla a sladkosti a nic, dokonca som uz v menopauze.
Rovnako poznam aj obeznych, ktori jedia normalne, snazia sa jest zdravo a stale su obezni. Maju to v rodine, aj mama a otec su obezni.
@kvetinka75 ona je len o par rokov starsia ako ja. ja mam 53.
@0silvia0 ani nevies, ako si ma tym, ze aj ty si pribrala, potesila - predsa len sme v podobnom veku. Ja tiez 🙈 Tiez este v premenopauze, cele leto lietam na bicykli a plavam (denne), hybem sa viac ako v zimnom obdobi, jem podla mna skor zdravsie ako inokedy (jedno jedlo urcite salat, mam kopec ovocia zo zahrady...) a tiez som toto leto pribrala. Dorazilo ma, ze som to zistila po navrate z Chorvatska v lete, kde som 2 tyzdne denne plavala cca 4 hodiny (fakt ze plavala!, na plazi my nevylihujeme) a jedla podla mna zdravo, a ziadne zmrzliny ci drinky. Uz som nieco schudla, ale som skor hladna, ako najedena. Aj sme si so sestrou zaspominali na mamu, ktora sa jedno obdobie stazovala, ze priberie aj z prechadzky v potravinach. Obe mame taky pocit... tiez som bola vacsinu zivota stihla, ale toto je ako rozbehnuty vlak. Zastavit ho je naozaj tazke.
@joanita som rada, ze to potvrdzujes. Proste su taki ludia... samozrejme, ze nie kazdy je taky. Niekto sa do obezity vyzerie. A niekto priberie aj z jablka.
@simsalabim ja som schudla behom , skoro denne behám 10-15 km a potom používam metódu prerušovaného pôstu . U mňa to je že počas 10 hodín jem a 14 hodín nejem . Jem všetko , prevažne zdravé , občas ubehnem mimo normu . A takto si držím váhu. Keby nebehám asi vystrelím aj k 80 tke.
@top_manazerka Ono keď máš veľkosť 34, a zje co opisuje, tak nepriberie. Mimo toho totiž možno vôbec neje.
Ale keď ma niekto 60kg navyše, tak telo už všetko totálne všetko navyše ukladá. A pri nadváhe je vlastne všetko čo zješ navyše. Metabolizmus najefektívnejšie trávi potravu u štíhle ho človeka ktorý nemá tuk na črevách..
Čiže kým nedosiahne tučný človek štíhlosť, nech nečaká metabolizmus štíhleho. 🙂
@subartic beh pre mna nie je riesenie, mam artrozu, to vobec nemozem. Skor ten bicykel (rovina), chodim pravidlene plavat, v lete viac ako v zime (v podstate denne), v zime nahradzam bicykel chodzou. Prerusovany post som tiez skusala, mozem skusit sa k nemu vratit, ale urcite nejem 12 hodin za den uz aj tak.
Príjem výdaj rovnica
@subartic mne tiež pomáha špor t a jasné strava. Ale to si každý musí prísť na to sám, čo mu vyhovuje. Musela som zistiť, ktoré potraviny a kombinácie mi nerobia dobre a keď to dodržujem, a hýbem sa, nepriberám. A tiež obmedziť ovocie a nie ho ládovať od nevidím do nevidím, a s hocičím lebo tiež obsahuje dosť cukru. A človek sa čuduje, z čoho priberá, veď nič neje. Ja zase nevydržím prerušovaný pôst. Do určitého času po zobudení, musím niečo do seba dostať, inak mi poklesne cukor a koniec. Točáky jak kolotože. A keď som skúšala poobede skôr prestať jesť, v noci som sa zobudila na vlčí hlad.
@simsalabim tak ale to že nie že konzumuješ 12 hodín v kuse , počas tých 12 hodín tak tam dáš raňajky , obed , večera . Ja som to znížila na 10 hodín a takto mi to vyhovuje. Pri tej artroze ta chápem , potom možno vyskúšať také tie odľahčené stroje na behanie .
@subartic ved ja viem, ze sa 12 hodin nemozes niecim v kuse tlacit 🙈 To by dopadlo 😂
@0silvia0 moja mamina je váhová kategória 100+ má pred 60tkou. Po 3 pôrodoch keď chcela schudnúť musela na sebe veľmi makať a obmedzovať sa. Sestra mala vždy pevnú športovú postavu po pôrode jej ostalo pár kíl (cca 1 konfekčná veľkosť) cvičí, zdravo sa stravuje. Ja som odjakživa chudá po 4 pôrodoch mám menej kg ako v puberte. Necvičím a v jedle sa neobmedzujem ( štítnu mám OK). Otec je fanúšik tradičnej slovenskej kuchyne a pribetať začal až po 45-ke. Mne z toho vychádza, že určite tam nejaká genetická predispozícia bude. Nie v zmysle zdelila som obezitu, ale metabolizmus a celkové nastavenie tela.
@kvetinka75 začiatky sú pri tom prerušovanom poste ťažšie , ale ja som si zvykla. Ráno vstávam s škrkajúcim žalúdkom a prvé čo vypijem je zelený jačmeň , kde si sypem kolagén ( na pleť, kĺby, nechty , vlasy ) . Po pol hodine si dávam pupalku 1000 mg. a potom raňajkujem . 4 krát do týždńa jem kaše obilninové+ovocie , 3 krát na čo mám chuť, potom obed to čo bežná populácia, ale teda ja veľmi ani knedle a ani vyprážané jedlá nemusím . Večera je prevažne bielkovinová - cootage, kefír, zelenina, celozrnný chlieb k tomu . Raňajkujem o 7 hodine a končím o 17 hodine.
Ja som 3 deti dala s tym,ze som krasne schudla... pravidelne som behavala.. a teraz po 4tom nic. :D
Tak zasa ja som rodila dvojicky ako 22-rocna. Uz z porodnice som isla s povodnou vahou a pocas dojcenia som schudla dalsich vyse 10 kg, bola som kost a koza. Potom, o 13 r neskor, som bola tehotna s dalsou dcerkou. Uz v nejakom 12.tt som mala navyse 6-7 kg, a to som jedla minimalne, davala som si extremny pozor na stravu, na sladkosti, atd. Po porode zostalo na mne dost kg, a pocas tohto dojcenia priberam. Ale napr.mam minimum spanku uz 2r, nejaka regeneracia nehrozi, ani cas pre seba. Ale prednedavnom mi zistili zvysene TSH, tak asi aj hapruje stitna zlaza, uz som objednana na vysetrenie.
Smejem sa, ked tu niekto pise o zlych stravovacich navykoch ako o jedinej moznosti tucnoty. To nikto nemate v okoli deti, ktore sa stravuju uplne rovnako a jedno je ako palica k fazuli a druhe ako maly slon? My mame v rodine dokonca dvojcata, kde od narodenia bolo jedno takmer dvojnasobok toho druheho a jedli vzdy vsetko rovnako, resp.to tucne jedlo menej ako to chuducke. Takze ano, urcite je za tym aj genetika, aj spalovanie. To ma kazdy ine. Mam 15 rocnu dceru, ma 170cm a 50kg (teraz v lete mozno aj menej) a zje toho tolko, ako jeden drevorubac. Zje plnohodnotny obed a o 2 hodiny otvara chladnicku so skvrkajucim bruchom. Ja v jej veku som ani zdaleka tolko nejedla a zial, ani zdaleka som nevyzerala ako ona. Rovnako mladsia dcera, ma 20 mesiacov, konecne sa dostala na vahu 10 kg, ludia si myslia, aky je ona nejedak a pritom v jednom kuse nieco zuje, zostrotuje vsetko.
Vela je v hlave a navykoch.
Pozerala som minule taky dokument, kde dve zeny mali v sebe snimac (dali im zjest taku tabletku so snimacom) a ta zistovala presne co prijali a kolko spalili. Chuda zena tvrdila, ze je vsetko co vidi (ukazovali ako tlaci mekac na ranajky, kolegyne potvrdili, ze vkuse cosi tlaci do seba a je chuda), tucnejaia (nie morbidne obezna) tvrdila, ze pribera aj z vody.
Nakoniec vysvitlo, ze ta chuda si podvedome reguluje stravu, ked stlacila mekac, keksik a velky obed na veceru si uz dala len drobnost (nie cielene, len necitila sa hladna) a tym jej celodenny prijem kcal bol taky ako k jej vahe a aktivitam je adekvatny. Cize co zjedla to spalila.
Naopka pri druhej zene sa ukazalo, ze sice ai mysli, ze malo co poje, ale kedze kazdu chvilu zjedla tu nieco male tam nieco male, mala pocit, ze vlastne nic nezjedla za cely den lebo nejedla velke jedla, ale kcal ktore tymto stylom najedla bolo viac ako jej aktivity.
Cize hlava a navyky ... ziadny tucny gen...
apropo, casto zeny pisu - vkuse beham okolo deti, prechadzky s kociarom a bla bla a nechudnem po porode... aj ja som k nim patrila... potom som si nahadzala kazde susto do kalorickych tabuliek a bum jedla som kolko som palila a to bolo dobrych 3000 kcal vtedy 🤷♀️
Nie. Ano, postavu mas geneticky danu, ale vahu nie. Ja osobne som po porode vyzerala este lepsie ako pred nim a to len preto, lebo som sa o seba starala este viac, a to sportujem vacsinu svojho zivota plus krabickova strava.
A ano samozrejme, ze pribrate zeny, nebudu suhlasit, ale udrziavat sa nieje jednoduche. Nieje jednoduche vstat o hodinu skôr, zacvicit si pri detoch, jest stravu plnu proteinov atd.
Jasne. Pribrat plodovu vodu a dieta je ok. Jest v tehotenstve ked si telo pyta je nutnost. Prezierat sa hovadinami, nevediet sa potom pohnut a stazovat sa je cista debilita.
Som preto taka zla, pretoze teraz som tehotna 2.x, s jednym, predtym s dvomi a pocas zivota som mala takisto problem so stitnou zlazou, klbami a brala som hormonalnu liecbu a div sa svete da sa to aj vtedy udrzat v norme, ak sa clovek nelutuje, nevyhovara, zrata si dve a dve a robi nieco.
Ale ano 'nemam cas", 'priberiem aj z vody', 'mam pomaly metabolizmus', 'ty to mas jednoduchsie', 'beriem lieky', 'to je genetika', 'som po porode' su oblubenejsie a jednoduche.
ako zvyknú hovoriť staré mamky - vnučka nie je tučná, ona má len väčšiu váhu kvôli ťažším kostiam... 😉
@janka2000 ja som zažila. Celé detstvo šikana, kvôli postave. Ak by som sa nedala dokopy, bola by som tučná. Fakt musím tvrdo makať, aby som vyzerala ako vyzerám.
@deti95060810 nie tučná. "pevnejšia" 😁😁😁
@rebrambora presne tak 👌

U nas napriklad genetika je. Vsetky dievcata (az na 2 sesternice) boli do cca 30tky stihlucke bez ohladu na porody (vratane mna), alebo co sme jedli, a po 30tke sa to zacalo lamat. Ak sme chceli ostat stihle (alebo aspon tak akurat) uz to chcelo hladiet na stravu a pohyb, lebo cca v tom veku nas metabolizmus zacal rychlo spomalivat spalovanie. Takze co sa zjedlo, to sa ulozilo.
Tak sa to podedilo po babke a mamach (je ich viac sestier). Mame to tak vsetky. A ich dcery tiez tak.
Iba dve sesternice boli od mala vzdy vypapkane a stale su take s vyssou nadvahou. A to ich sestry boli zase na nas sposib stihle. Tie dve najskor zdedili iny metabolizmus zo strany ich otcov.