Vylúčenie cukru zo stravy
Chcem úplne vylúčiť cukor,okrem teda toho prirodzene sa nachádzajuceho v potravinách...zemiaky,ovocie,med a iné. ..Rafinovaný. Nie kvôli diéte. Dá sa to dlhodobo,myslím doživotne? Podarilo sa vám to z dlhod.hladiska?
@alabama0011 super,určite sa človek lepšie cíti. A ak prekoná tú počiatočnú krízu,tak určite aj psychicky,že robí veľa pre svoje zdravie. Lebo ja tie výčitky potom mám hrozne,ak popustím z pevnej vôle.
Ja som to tak postupne, takze som nemala nejake zachvaty chuti na sladke.. hlavne z cokolady som prechadzala na vyssie a vyssie percento az som na 90 - 99% a potom uz vlastne ani chut na to nemas 😅 chlieb nejem tiez, cestoviny len sosovicove, fazulkove, obcas sojove.. ovocie, zelenina, maso, vajcia, orechy a fakt ten cukor ti nebude chybat vo forme horalky.. zboznujem prirodne mandlove maslo,to je moja taka odmena . Citim sa skvele, na zaciatku som ale mala bolesti hlavy.. chut sladkeho zacnes uplne inak vnimat neskor.. pre mna je priam nepochopitelne preco sa vsade pridava cukor..
@alabama0011 a to mandľové maslo kde sa dá zohnať? Nepoznám a rada by som skúsila🙂.
Zdrava vyziva, ja kupujem na grizly.sk, vacinou vsade kde maju oriesky vo velkom…
A z vycitiek mas asi dalsi stres?
Kolko toho zjes ked mas stres? Mozno ak by si si dala 1 keks raz za mesiac, tak to by nebolo az take zle. Alebo mas stresy kazdy druhy den?
@andreatytler ja mám také dlhodobé stresy,po smrti rodinného príslušníka po ťažkej chorobe a zdravotných problémoch ďalšieho člena rodiny aj psych.aj fyz.,aj s prácou extrémny stres atď. To sú veci dlhodobé proste.
Aha... skor permanenty stres a ked sa to navali, tak prepukne a potrebujes ulet v podobe tych pamlskov. Je mi luto ze mas umrtia a choroby v rodine. To vie byt extremne stresujuce.
Skus si najst iny sposob na ten stres. Ja by som sa nesnazila o tuto super zdravu stravu, kym to nenajdem, lebo potom neustale porusujes svoje predsavzatia a snahy a citis sa z toho blbo.
Ja mam take pravidlo ze mi jedlo musi robit radost. Viem si odopriet a kontrolovat sa, ale ked je z toho viac stresu ako pozitku, tak to rusim. Jedno obdobie som aj ja vysadila uplne cukor. Bolo to priserne. Dokazala som to asi 2 mesiace.
Drzim palce aby sa ti darilo. Robis skvelu vec.
@andreatytler ďakujem. Ja najmä zo strachu.....pred tými ochoreniami. Príbuzný jedol práve veľmi veľa nezdravého cukru a celkovo nezdravé veci,tak to tak podvedomie mi pracuje asi. Ja sa snažím ten stres kompenzovať športom, len teda to sa nedá stále. Nemôžem hocikedy,keď napr.citim,že by som práve potrebovala zrelaxovať a zašportovať. A tiež viem,že ak budem len zdravo jesť a nervačiť sa,tiež to nemá význam. To ide jedno s druhým. Len som prišla na to,že aj keď mi je ťažko a vydržím to,čo som si predsavzala,tak mi je lepšie aj po psychickej stránke. Že to proste zvládnem.
Áno, dá sa to. Ja nejdem cukor a už poznám produkty, kde nie je pridaný. V jednom obchode je aj v humuse a v druhom nie je, treba sa naučit, čo kde kupovať. Bohužiaľ su tieto poctivé výrobky, čo napriek bez cukru a jeho náhrad chutia, drahšie, ale tak dáva to zmysel. Keď si telo od tejto drogy odvykne, človek sa cíti omnoho lepšie. potom postačí aj vo forme ovocia alebo ďatle su prirodzene sladké, stačí pár ks.
@bluka2 tiež si myslím. Ja tiež oriešky,ovocie.
No presne tak to mal moj kolega. Vidiet inych ludi umierat na cukor alebo vobec na nezdrave stravovanie je velmi silna morivacia a uplne s tebou suhlasim, ze ak vydrzis aj napriek velkemu nutkaniu, tak potom pride skvely pocit.
Mojmu kolegovi pomohlo chodit na sedenia zdravej vyzivy. Tam sa stretli a navzajom sa pochvalili, podporili. Mali tam vela prednasok od odbornikov, kontakty na internetove clanky. Mozno aj tebe by pomohlo nieco podobne.
A samozrejme velmu mu pomohlo ze aj iny clenovia rodiny sa pridali k jeho sposobu stravy. To vie byt velka demotivacia, ak niekto vedla teba chrume chipsy kazdy druhy vecer.
@bluka2 Ano susene ovocie bola moja zachrana v tehotenstve ked som sa snazila obmadzit cukor. Ale aj tam treba vyberat, lebo vela toho ovocia ma pridany cukor.
@andreatytler samozrejme. ja vždy pozerám, aké kupujem. DM bio okrem nejakých brusníc sú všeobecne bez pridaného cukru. Toho cukru z ovocia je v susenom ovocí tiež úplne dosť. Ja som sa na toto dala až po tehotenstvach
samozrejme ze sa to, ved bezne clovek cipsy a pochutiny ani nemusi jest a ani neje. Chipsy su este take svinuchy, ze to clovek ked zacne nevie skoncit, cize my ich ani nekupujeme, rovnako nekupujeme sirupy a ine hluposticky, v lete mame domace tam je cukor,ale proste limonady si to vyzaduju :D dam si kludne aj cokoladu aj sladke, ale da sa bez toho zit na 100%. PLus vylucenie sladkosti a slanosti, nie je predsa nizkosacharidova dieta. Ta je ked sa vylucia vsetky alebo vacsina sacharidov a tie mame vacsinou z ovocia, peciva, cestovin a kadecoho ineho...
A teda garantujem ti, ze ked vydrziz bez chipsikvo a keksikov a cokoladok par tyzdnov, tak ti chybat nebudu, je to proste zvyk a zavislost... a nemusis ani viac schudnut, proste si miesto keksiu, das normalne jedlo, polievku, jablko.. hocico.
@andreatytler teraz to lyofizovane ovocie nema pridany cukor 🙂)) pripadne ja odporucam susicku ovocia a v sezone si nasusit... miesame si takto aj domace musli hlavne na jesen...
@simca06022011 Tiez si myslim ze clovek so zdravou vahou, nemusi schudnut ked vyluci cukor.
@andreatytler schudne ten, ktory pribera z kalorii v tych somarinkach, cize ked zozeriem 4cokolady a 5horalok denne a k tomu ranajky obedy vecere a prestanem ich jest tak schudnem :D lebo to je kalorii az az... a nie len cukor ale aj kopa tuku
@marianarem minus 15kg behom par mesiacov je teda pekne cislo, tiez by som potrebovala 🙂 Laka ma nizkosacharidova strava, len neviem sa na nu stale akosi prepnut naplno. Zacnem a potom po par dnoch pride chvila a podlahnem sladkosti alebo pecivu 🙈 po akej dobe si videla na sebe prve vysledky? vajcia, maso, mliecne vyrobky si si v jedalnicku ponechala, ci aj tie vylucila?
@janci27 To som nechala, von isli len cukry. Tie kila isli dole velmi rychlo, ale presne si to nepamatam, kolko to trvalo. U mna za tym nebolo ani nejake vedome rozhodnutie. Ja som bola pojedac sladkeho - kolace, cokolady, sladke obedy. Mala som aj nadvahu. Potom sa stala taka zvlastna vec, mam nejake dlhodobe zdravotne problemy a vyhladala som jednu liecitelku, ktoru mi doporucila kolegyna. Ona robila nieco s tokom energii v tele a po par sedeniach mi spontanne prestalo chutit sladke. Zacala som sa zdravsie stravovat, ale ozaj som da nemusela nijako nutit. Az po case som si vsimla, ze idu dole kila a skoncila som na zdravsej vahe, ktoru mam doteraz. Keby som nezazila, neverim 🙂
@marianarem tak to je skvele, ze si stretla takuto osobu, co ti pomohla zo zdravotnych problemov a kila dole bol uz len benefit navyse 🙂 Ja verim takymto veciam, tiez mam niekolko znamych, co im pomohli prave takyto liecitelia. Ja akoze sladke jedla az tak nemusim, sem tam si dam, ale nevarim ich nejak casto, bez sladkosti tiez prezijem, u nas doma relativne zdravo varime, zeleniny, ovocia mame dost, ale moj problem je pecivo, a velke porcie jedla, mozno aj zla kombinacia jedal, a co zboznujem je napr. treska, parizsky salat, ktore si sem-tam kupim pre seba, niekto cokoladu a ja toto 😀🙊 no a kedze rada peciem (aj ked popri praci uz nastastie nemam tolko casu na to), tak si aj rada potom dam 🙂 Od kedy som na homeoffice uz 2 roky, tak za ten cas som dost pribrala, predtym som bola uplne v pohode so svojou vahou a aj som jedla menej aj zdravsie. Od kedy robim z domu, tak som sa spustila akosi, samozrejme pribudol aj stres a ten zajedam. Tolko peknych veci mi lezi v skrini a uz 2 roky som ich nemala na sebe 🙉Ale som odhodlana skusit nizkosacharidovu stravu, mne velmi pomaha si jedla planovat aj na tyzden dopredu, aby som si vedela urobit aj nakupny zoznam, a vtedy je to lahsie pre mna stravu dodrzat, tak ako potrebujem. Ale velmi ma motivuje to, ze to naozaj ide, ked tu tak citam niektore prispevky, dolezite je zacat a zo zaciatku nepolavit, kym si telo ale hlavne mozog zvykne 🙂
@janci27 Ano ide to, okrem seba poznam viacerych ludi co vylucili cukry, ostatni teda cielene a kazdemu sa tak podarilo schudnut. A inac ked hovoris, ze kolace, tak tie sa daju robit aj nizkosacharidove, ktore si kludne mozes davat a su naozaj dobre. Ak budes chciet, poradim. Viem aj huste privarky bez muky a vselico ine.
@marianarem dakujem, vedela by si mi odporucit nejake stranky s receptami, kde cerpas inspiracie? privarky s mukou ani nerobim, nikto by to nejedol u nas 😉 muku do varenia akurat do sosovicovej/hribovej polievky na kyslo (robim casto) cca 2 lyzice, inak muka len do kolacov sa u nas pouziva. Akoze pre navstevy by som zostala pri klasike, ale pre nas by som skusila nejake nizkosacharidove (ved detom menej sladkeho tiez len prospeje). Na FB je skupina Nizkosacharidove stravovanie, sem tak, ked mi to vyskoci, tak pozriem a vyzeraju tie dezerty/kolace ozaj dobre.
@janci27 No ja moc nejdem podla receptov, skor vymyslam vlastne 🙂 S kolacmi to nie je az take tazke, obycajny cukor sa da nahradit brezovym, ten ma velmi nizky glykemicky index. Jedna kamoska pecie aj s erytritolom, to som ja osobne este neskusala. No a muku mozes pouzit nejaku alternativnu, napriklad makovu alebo mandlovu. Alebo napriklad akekolvek pomlete orechy. Potom ides klasicky podla akeho chces receptu, len vacsinou treba k tym nahradnym "mukam" dat o trochu viac vajicok a ak pouzivas mlete orechy, tak menej tuku. Taketo kolace obstoja aj pred navstevami, zarucujem ti 🙂 Napriklad ceresnova bublanina z makovej muky je vynikajuca. Raz som urobila taku akoby piskotu z mletych vlasskych orechov, na to som poukladala nakrajane hrusky a na to vanilkovy bavorsky krem. To sa fakt zalizovala aj ta navsteva. Alebo tiramisu, kde som namiesto piskot pouzila piskotove cesto z mletych lieskovcov. Alebo cesto z makovej muky, na to poukladat visne alebo bobulove ovocie a na to osladenu (alternativnym sladidlom) kyslu smotanu. Potom este v taliansku existuje taky kolac Torta Caprese, tam do original receptu nejde vobec muka, ale tiez len mlete orechy a kakao a cukor mozes dat ten brezovy.
@marianarem dakujem ti pekne za taketo tipy, urcite vyskusam. Parkrat som robila napr. makovu babovku, kde som dala namiesto muky mlety mak, alebo kolac s ml. orechami namiesto muky, ale skor som sa drzala receptov na taketo kolace, aby som nieco nepokazila 🙂 Nahodou nemas nejaky chutny recept na alternativu chleba?
@janci27 Na chlieb veru nemam vlastny recept, tam kupujem bielkovinove chleby. Maju ich aj v beznych obchodoch Billa, Terno, Kaufland.

Ahoj, ja tak existujem uz asi 7 rokov a nic mi nechyba ☺️