icon

Začiatky behania - vysoký tep a motivácia

vikinka128
26. máj 2025

Ahojte. Bežci ktorí už máte skúsenosti. Ako vyzerali vaše začiatky? Cca po akej dobe sa vám upokojil tep?
Pokial bežím extra pomalým tempom (9min/km) tak mám tep 160..
ak bežím tak 7-8min/km = tep 170-180.

Behám aktuálne 2 týždne intenzivne, a ten tep ma občas fakt straší a samozrejme nevládzem. Máte nejaké odporúčania, motiváciu?

Ďakujem vopred

es2021
26. máj 2025

@vikinka128 ahoj, ja s tym tepom bojujem uz 2-3 mesiace a tiez cakam kedy pojde dolu. 180 mam aj ked vladzem, takze tip nemam ale mozno niekto skusenejsi napise. Kazdopadne moja motivacia je ze mam reset a cas sama pre seba a samozrejme kondicka,chudnutie. 🙂

lucik194
26. máj 2025

spomalit, ziadne behanie v tepovke 170-180 lebo si ublizis.

jaska, ze nevladzes, lebo behas nad svoj limit.

nepises kolko behat (aku trasu), lebo na zaciatok je lepsie spomalit a behat "indiansky" ak si predtym nikdy nebehala.

Odbehnut par 100 metrov, potom prejst do rychlej chodze, znova par sto metrov a opat chodza, prejdes ovela viac a ustalia sa Ti tepy, telo si postupne zvykne na zataz.

detto, vysoky tep moze byt ak si nezacala behat po rovine, lebo kopce na zaciatocnika nie su vobec

lucik194
26. máj 2025
@es2021

@vikinka128 ahoj, ja s tym tepom bojujem uz 2-3 mesiace a tiez cakam kedy pojde dolu. 180 mam aj ked vladzem, takze tip nemam ale mozno niekto skusenejsi napise. Kazdopadne moja motivacia je ze mam reset a cas sama pre seba a samozrejme kondicka,chudnutie. 🙂

@es2021 budem teraz velmi zla, ale behom neschudnes, teda pokial nemas 100kg a chces dat 20 kg dole, vtedy bude beh napomocny.

behom hlavne spevnis, svalstvo sa ukaze, ale neschudnes kilovo. viem to na sebe, neschudla som ani gram, zato sa mi rozlozili svaly inak.
nato aby si behom chudla, potrebujes behat uplne ine objemy, ako behas predpokladam teraz na zaciatku.
ale ked chces schudnut 3-4 kg tak behom to neurobis.

es2021
26. máj 2025
@lucik194

@es2021 budem teraz velmi zla, ale behom neschudnes, teda pokial nemas 100kg a chces dat 20 kg dole, vtedy bude beh napomocny.

behom hlavne spevnis, svalstvo sa ukaze, ale neschudnes kilovo. viem to na sebe, neschudla som ani gram, zato sa mi rozlozili svaly inak.
nato aby si behom chudla, potrebujes behat uplne ine objemy, ako behas predpokladam teraz na zaciatku.

@lucik194 zaujimave.. 100kg som nemala ale veru som schudla.. nevravim ze je to len o behu, samozrejme aj strava ale logicky tie kalorie clovek spali

zuzanka.zuzu
26. máj 2025
@lucik194

@lucik194 pri 100kg ak začne behať tak si akurát tak odpáli kolená a nie že schudne 😀 plus samozrejme taká ani nebude vládať 🙈 motivácia opadne veľmi rýchle... a beh je kardio, nie silový tréning 😂

sssimikkk
26. máj 2025

Zo zaciatku treba striedat beh a chodzu. Zacni rychlochodzou, trochu pobez, ked ti vyleti tep, znova spomal do chodze. Mozno najprv budes mat tie bezecke useky 50m, ae postupne sa zacnu predlzovat ;)

A co sa tyka chudnutia, je velky rozdiel ci palis kalorie a ci tuky. 1kg tuku ma cca 7700kcal, takze logicky to nie je jedno. Treba vediet ake mas tepove zony, v ktorom rozmedzi je to pre teba najefektivnejske.
A s tym ze behom spevnis bohuzial nesuhlasim, kardiom nespevnis. Na spevnenie su silove treningy, kedy sa sval napina a nastava hypertrofia. Ano, nohy a lytka mozno budes mat o nieco pevnejsie, ale urcite nie vyrysovanejsie 🙈

spanielka44
26. máj 2025

Ahoj ako skúsená športovkyňa ti napíšem pár rad.
Za prvé treba si stanoviť čo od športu chceš a teda či chceš nabrať svalovú hmotu alebo nabrať kondíciu alebo tvarovať postavu a podľa toho voliť tréningy.
Za druhé je pravda že lepšou kondičkou sa znižuje tepova frekvencia ale nie vždy je to tak - zeny majú spravidla vyššiu srdcovú frekvenciu ako chlapi ja v porovnaní s mojim mužom mám vždy o 20-40 bps viac ako muz a to môžem povedat že kondičku mám lepšiu ako on. Tepova frekvencia je väčšinou geneticky Dana a nedá sa s ňou moc pracovat.
Na začiatok odporúčam rýchlu chôdzu striedať s pomalým behom a postupne pridávať

vikinka128
autor
26. máj 2025
@es2021

@es2021 áno veď práve, že vládzem tiež. Ale každý ma plaší, že nemám dlho behať s takým tepom, že to nie je dobré

vikinka128
autor
26. máj 2025
@spanielka44

Ahoj ako skúsená športovkyňa ti napíšem pár rad.
Za prvé treba si stanoviť čo od športu chceš a teda či chceš nabrať svalovú hmotu alebo nabrať kondíciu alebo tvarovať postavu a podľa toho voliť tréningy.
Za druhé je pravda že lepšou kondičkou sa znižuje tepova frekvencia ale nie vždy je to tak - zeny majú spravidla vyššiu srdcovú frekvenciu ako chlapi ja v porovnaní s mojim mužom mám vždy o 20-40 bps viac ako muz a to môžem povedat že kondičku mám lepšiu ako on. Tepova frekvencia je väčšinou geneticky Dana a nedá sa s ňou moc pracovat.
Na začiatok odporúčam rýchlu chôdzu striedať s pomalým behom a postupne pridávať

@lucik194 behám rovinu - hrádza. Aktuálne presne ako píšeš. Odbehnem nejakú časť a potom rýchla chôdza.
@spanielka44 ďakujem 🙏🏻 chudnúť určite nechcem. Mám 48kg. Robím to pre zdravie, kondíciu, a rada by som spevnila telo. Vidím že sa mi nohy zmenili už po kratkej dobe, tým že som chudá. Chudnutie som nepoznamenala. Len ma vystrašil ten vysoký tep

michaela329
26. máj 2025

@vikinka128 začiatok bol hlavne rozumný, aby neboli toe vysoké tepy 🤦 Na radu múdrejších som nebehala, ale rýchlo kráčala, potom striedavo beh a chôdza. Vďaka tomu som pri behu zostala a behám už roky.

denkabemommy
26. máj 2025

Na jednu stranu sú to vysoké tepy a na stranu druhú, behaj v takom tempe, v akom dokážeš ešte bez problémov rozprávať dlhý rozhovor, spievať celú pesníčku - to si jednoducho odsleduješ... Ja behávam v tepe do 175, najnižší pri behu je u mňa okolo 160. Najskôr ma to hnevalo, až kým som nepochopila, že mi bude trvať roky sa dostať na nižšiu frekvenciu. Keď si porovnám tep s kýmkoľvek hoc aj tep v spánku, tak ho mám vyšší než iní ľudia 🙂

lucik194
26. máj 2025

ja som písala o sebe ako som to mala na zaciatku behania, schudnut som neschudla nic, ale naozaj mi spadli cm na nohach aj zadku, to bolo realne vidiet ze sa mi zmenili a vytvarovali, urcite to bolo z behu, lebo stravu som nezmenila absolutne nijako a ani som nezacala cvicit silovo .....

no ak mas 48 kg, urcite schudnut nepotrebuješ.
super, ze chodis a behas striedavo, to na zaciatku na kondiciu velmi pomoze.cim dalej budes viac behat a menej kracat .

lucia13022023
26. máj 2025
@lucik194

@lucik194 mnoho ľudí nebeha len kvôli chudnutiu. Beh ma xy ďalších výhod, chudnutie a tvarovanie je len taka čerešnička na torte. A inak, to, že ty si neschudla neznamená, že ostatní nebudú tiež chudnúť. Ja som s behom na čas prestala, lebo som rapídne schudla na 50kg, čo sa mi vôbec nepáčilo. Silovo cvičím roky, čiže to bolo len a len behom a teda tým, že som spálila viac ako prijala. A hlavne človek ktorý má 100kg, behať určite nemá, ale najskôr chodiť.. No to je už o inom.

vikinka128
autor
26. máj 2025
@lucia13022023

@lucik194 mnoho ľudí nebeha len kvôli chudnutiu. Beh ma xy ďalších výhod, chudnutie a tvarovanie je len taka čerešnička na torte. A inak, to, že ty si neschudla neznamená, že ostatní nebudú tiež chudnúť. Ja som s behom na čas prestala, lebo som rapídne schudla na 50kg, čo sa mi vôbec nepáčilo. Silovo cvičím roky, čiže to bolo len a len behom a teda tým, že som spálila viac ako prijala. A hlavne človek ktorý má 100kg, behať určite nemá, ale najskôr chodiť.. No to je už o inom.

@denkabemommy ja to mám úplne rovnako. A ako dlho beháš aktuálne ?
@lucia13022023 ale áno.. môže sa stať aj u mna keď budem behať dlhšie, že chudnúť budem. Ale aktuálne mám vysoký príjem; tak sa to možno dorovnáva. Ja velmi rada papám, len mám rýchly metabolizmus. No uvidíme ako mi bude reagovať telo keď budem dlhšie behať

lucia13022023
27. máj 2025
@vikinka128

@denkabemommy ja to mám úplne rovnako. A ako dlho beháš aktuálne ?
@lucia13022023 ale áno.. môže sa stať aj u mna keď budem behať dlhšie, že chudnúť budem. Ale aktuálne mám vysoký príjem; tak sa to možno dorovnáva. Ja velmi rada papám, len mám rýchly metabolizmus. No uvidíme ako mi bude reagovať telo keď budem dlhšie behať

@vikinka128 no ja jedávam skrz silový tréning vyše 2200kcal a aj to ledva ledva 🤣

michal711
27. máj 2025
@lucik194

@lucik194 to je čo za blbosť že behom sa neschudne !. Vieš ako sa chudne ? kalorický deficit a behom vydáva energiu čiže ? Dostaneš sa do deficitu a chudnes.

spanielka44
27. máj 2025
@michal711

@lucik194 to je čo za blbosť že behom sa neschudne !. Vieš ako sa chudne ? kalorický deficit a behom vydáva energiu čiže ? Dostaneš sa do deficitu a chudnes.

@michal711 z behu sa ale neschudne pokial človek neupraví stravu… najlepšie sa chudne úpravou stravy, športom sa postava viac menej len rysuje

sense
27. máj 2025

Ja mám pokojový tep nízky ale pri behu mi vystrelí , akonáhle ale prejdem do chôdze ako rýchlo vystrelí tak aj rýchlo klesne. Prestala som sledovať tep podľa hodiniek. A bežím , občas sa rozprávam sama so sebou a vtedy viem že je to o.k

sofii444
27. máj 2025

Ahoj. V žiadnom prípade nebehat v takej tepovke! Ak máš takýto vysoký tep pri behu tak musíš začať chôdzu. Až kým sa tep trocha neupokojí. 30-45min nie viac. Konzistentne 3-4x do týždňa. Po cca 1-3 mesiacoch ak kúsok tep klesne tak potom začať rýchlou chôdzou. Tak isto 3-4x do týždňa 30-45min. Nie viac. Opäť 1-3 mesiace kým sa tep upokojí a až potom začať úplne pomalým behom. Dôležité je mať tep v tepovej zóne 1-2 tk znamená ze pri behu nie si zadýchaní a vieš úplne plynulo rozprávať. 90% behu alebo chôdze musí byť v tepovej zóne 1-2.

vikinka128
autor
27. máj 2025
@sofii444

Ahoj. V žiadnom prípade nebehat v takej tepovke! Ak máš takýto vysoký tep pri behu tak musíš začať chôdzu. Až kým sa tep trocha neupokojí. 30-45min nie viac. Konzistentne 3-4x do týždňa. Po cca 1-3 mesiacoch ak kúsok tep klesne tak potom začať rýchlou chôdzou. Tak isto 3-4x do týždňa 30-45min. Nie viac. Opäť 1-3 mesiace kým sa tep upokojí a až potom začať úplne pomalým behom. Dôležité je mať tep v tepovej zóne 1-2 tk znamená ze pri behu nie si zadýchaní a vieš úplne plynulo rozprávať. 90% behu alebo chôdze musí byť v tepovej zóne 1-2.

@sofii444 ale napr pri chôdzi mám tep 90-95.. čo zas nie je nejaká drama. Pokojovy mám 70-80.
Rýchla chôdza okolo 120. A pri behu to už korigovať nejde. Ale príde mi zbytočne praktizovať len chôdzu pokial ten tep je tam aký je. Či?

michal711
29. máj 2025
@vikinka128

@sofii444 ale napr pri chôdzi mám tep 90-95.. čo zas nie je nejaká drama. Pokojovy mám 70-80.
Rýchla chôdza okolo 120. A pri behu to už korigovať nejde. Ale príde mi zbytočne praktizovať len chôdzu pokial ten tep je tam aký je. Či?

@vikinka128 niečo je zle a veľmi zle takéto tepy

falbala132
29. máj 2025

@vikinka128 ja "iba" chodim do kopca, rychlost 4,8 km/h - sklon 10% a tepy mam 160..
absolutne mi to tiez uz cele tyzdne neklesa... a to mam pokojovy tep 55.