Zlé tipy na chudnutie, povery a časté výhovorky
Baby, skusim tak, aby som nikoho neurazila, viem, ze sa tu vela z vas snazi schudnut a neuspesne, sme na rovnakej lodi. Tiez som sa snazila, tiez vela veci nevychadzalo, tiez sa mi to nakoniec podarilo a dala som dole 14 kil. Teraz skusim adresovat niekolko castych, uplne zlych rad, ktore vidim tu na MK.
"Priberas preto, lebo nejes dost, musis jest viac." - Nie, cele zle. Este nikdy nikto neschudol s jedenia viac, ani nepriberal z jedenia prilis malo. V takom pripade by Afrika a chudobna Azia mali najvyssie cisla obezity na svete. Ano, nedostatocny prijem kalorii dokaze sposobit kratkodobe zadrziavanie vody a ano, aj spomaleny metabolizmus, ale neda sa konzistentne a dlhodobo priberat, ked clovek je malo. Nie je totiz z coho.
"Priberas zo stresu." - Zas, uplne zle pochopene. Stres je velky zadrziavac vody v tele, to je pravda, lenze voda nie je tuk a jej objem, na rozdiel od tuku, v tele nebude konzistentne rast. Zadrzana voda nemoze sposobit narast o 2-3 konfekcne velkosti, iba tuk. A tuk zo stresu nerastie.
"Malo cvicis." - Toto je taka polopravda. Pretoze pri chudnuti je cvicenie dost relativny pojem, k pomeru skonzumovaneho jedla. Mozeme cvicit 7 dni v tyzdni 2 hodiny tazkeho kardia, lenze ked vyrazne neobmedzime prijate kalorie, vaha sa nezmeni, pripadne bude rast. Naopak, pri dobre nastavenej strave staci cvicit minimalne, pripadne vobec. Nehovorim o inych benefitoch cvicenia, iba o chudnuti ako takom. Cvicenie navyse zvysuje chut do jedla, preto je o to dolezitejsie, nastavit si jedalnicek, ak clovek sportuje.
"Musis vyradit toto a tamto, a viac tohto a tamtoho." - Jasne, existuju zdravsie a menej zdravsie potraviny. Potraviny, ktore nasmu telu daju dostatok zivin a potraviny, ktore len naplnia zaludok a okrem dobrej chuti z nich telo nijak neprofituje. Toto vsetko je pravda. Avsak zdrave =/= dobre na chudnutie. Tie najzdravsie potraviny ako napriklad olivovy olej, avokado, banany, zemiaky, morske plody, ovocie alebo orechy maju kvanta kalorii pri relativne nizkom objeme proteinu (okrem ryb), teda nezasytia na dlhu dobu. Preto pri chudnuti vobec nie su prospesne a urcite ich netreba jest este viac.
"Nemas v poriadku hormony." - Ano, existuju pripady, kedy poruchy predovsetkym stitnej zlazy stazuju udrzanie zdravej vahy a urcite by som odporucala navstevu lekara, ak existuje podozrenie na hormonalne problemy. Ale toto su velmi zriedkave priciny priberania, plus v takychto pripadoch sa chudne mozno tazsie, ale urcite to nie je nemozne. Ludia s nadvahou, ktori maju zaroven endokrinologicke diagnozy, maju takmer vzdy aj zle nastavenu stravu.
Toto su take tie najcastejsie povery o chudnuti. Zhrnula by som to tak, ze vzdy a za kazdych okolnosti je to o rovnici: prijate kalorie vs. spotrebovane kalorie. Kazdy typ tela to ma rovnako. Problem je, ze toto je faktor, ktory je tazky si priznat, pretoze ak vieme, ze prijimame viac kalorii, ako nam treba, musime akceptovat, ze mame problem so sebakontrolou a disciplinou. Neda sa priberanie uz "zvalit" na nic ine, iba na samu seba. V nasich koncinach je jedlo a jedenie sucastou kultury a spolocenskeho zivota. Sme nauceni chciet ovela viac jedla, ako nase telo potrebuje, preto ked si niekto seriozne vyrata svoj objem kalorii na chudnutie, a tieto kalorie prekonvertuje do jedla, ostane zhrozeny, kolko malo to vychadza na kazdy den. Ja som si tym presla a mozem povedat, ze kaloricky objem jedla je vec zvyku. Pred chudnutim bola moja porcia cestovin 150g, po nastaveni kalorickeho planu som to zredukovala na 90g. Dnes uz po takejto porcii nie som vobec hladna.
Da sa to, len sa treba akceptovat a prijat tvrdu realitu bez sebaobvinovania. Treba si odpustit, strata kontroly a kompenzacia inych problemov jedlom, su normalne ludske zlyhania. Ale kto uprimne chce zmenu, ten uz takmer vyhral. Prajem vela stastia ❤️
.. polopravda😁
...ja som sa neobmedzovala v ničom, stačí pohyb v práci a - 20 kg v prde*i... už ani nechcem chudnúť a ide to samo dole..🤷teraz neviem či sa chválim,alebo sťažujem 😄🤭
@elizabet173 Len nevies, ci neje tolko len na dovolenke (vela ludi sa riadi porekadlom "na dovolenke je vsetko dovolene"), alebo ci necvici ovela viac doma, ved naco sa trapit na dovolenke. To by si naozaj musela s nou byt 24 hodin denne, kazdy den.
Podľa mňa toto su hlúposti. Stačí používať zdravý sedliacky rozum, jesť VŠETKO s mierou a mať dostatok pohybu (kľudne aj práca okolo domu) a človek schudne.
@elizabet173 suhlasim. Moja kolegyna doslova zerie a je ako cverna. Dnes na ranajky mala 3 rozky, tresku velke balenie, acidko, desiatovala mliecnu ryzu, banan a keksik. Potom sla do terenu, ale ako ju poznam, obed sa sklada s polievky s chlebom/pecivom a kludne segedin a 4 knedle. A potom ku kave cokoladka. Jej olovrant sa podoba desiate. Co veceria, netusim. Cvernovitost maju v rodine, na fotkach su jej sestry a mama tie vychrtliny. Ostatne kolegne iba zavidime… kebyze nevidim, co pozerie, neverim.
V niečom máš pravdu v niečom nie.Ešte by som dala povery tipu -nejst po 16tej/18tej.Nejest poobede sacharidy
Velmi zalezi aj na veku, v 20-tke staci vynechat sladke a ide to dole, v 50-tke sa nadychnes a mas o kilo viac.
A ano, najvacsia vtakovina je to, ze ked jes malo, telo si uklada na horsie casy a nechudnes, proste treba bielkoviny, tuky, vitaminy, minimum karbohydratov….a samozrejme kaloricky deficit
Autorke:"Tie najzdravsie potraviny ako napriklad olivovy olej, avokado, banany, zemiaky, ovocie alebo orechy maju kvanta kalorii pri relativne nizkom objeme proteinu " nikto nekonzumuje kvôli PROTEÍNU!
Veď to vedia pomaly aj deti,čo su sacharidy,bilekoviny a tuky.
Šup šup doštudovať základy a potom písať príspevky
Fuuu tak takýto príspevok by som napísala pred dvoma rokmi. Nemusíš druhých presviedčať o svojej pravde. Každý si nájde svoju cestu. Teším sa s Tebou, že si ju našla, ale tento príspevok vyzerá ako volanie o pomoc. Zmeny sú ťažké ak potrebuješ pomoc, tak kontaktuj psychológa. Extrémna kontrola jedla je rovnako nezdravá ako prejedanie a väčšinou má rovnaké korene v psychických problémoch.
@elizabet173 na niekoho pohyb plati, na niekoho nie. Na mña plati ken nezrat urcite veci a byt pod 1200, a este lepsie pod 1000 kcal. Ze som pod bazalom? Kto moze tvrdit, ze mam rovnaky bazal ako Anka odvedla? Proste sa poznam, sportovec ani fitnes girl zo mña nikdy nebude, hybem sa primerane. Priberam najma z bielej psenice ( ak sa to da v 2023 este psenicou nazvat) a z cukru. Snazim sa tymto dvom veciam maximalne vyhybat, aj ked s cokoladou obcas zhresim.
A funguje to. Drzim si vahu primeranu veku ( takmer 49 rokov), modelka zo mña nikdy nebude, ale priorita je byt zdrava a citit sa dobre
Spisala si tu znosku fam a polopravd, ktoré majú s realitou pramálo spolocne. Kazdy organizmus je iny a inak reaguje. Najst vseobjimajucu pravdu sa uz roky rokuce pokusaju najst vedci i sarlatani a obe strany nacisto bez úspechu. Asi bude veľmi blízke pravde, ze nič vseobecne platné existovať nebude. Sú isté postupy, ktoré budú fungovať u väčšej časti ľudí, ale často sú dlhodobo neudržateľne, takže tiež nič moc. A každý, komu sa podarilo schudnúť, sa bude bit do hrude, ze prave on objavil to prave.
"Priberas preto, lebo nejes dost, musis jest viac." - Ano, treba jest viac, hlavne castejsie ale treba dobre zvazit co to "viac" obsahuje
"Priberas zo stresu." - ano, da sa priberat zo stresu. Niekto zo stresu neje, niekto stres zajeda emocnym prezieranim.
"Malo cvicis." - Ano, aj z cvicenia sa da pribrat, aj na kilach a aj na objeme. Svaly vazia viac ako tuk, ked niektore svaly posilnujes cielene, narastu a zvacsi sa obvod na danom mieste.
"Musis vyradit toto a tamto, a viac tohto a tamtoho." - Ano, treba vyradit prazdne kalorie, obmedzit jedla s pridanymi tukmi, pridat bielkoviny a vlakninu
"Nemas v poriadku hormony." - Bez vysetreni sa to sice neda tvrdit, ale rozhadzane hormony, PMS castokrat sposobuju aj zadrziavanie vody ale este castejsie emocne zajedanie neprijemnych pocitov
Teraz som sa celkom pobavila hlavne pri tom ako minimálne stačí cvicit😀 lebo telo sa ti vytvaruje papanim salatu a jednou prechádzkou denne bravoo👏🏻
@jabadabadu Kortizol podporuje chut do jedla. Preto sa tomu hovori aj stresove jedenie. To sa samozrejme nehadam, ale ked si to rozmenis na drobne, stale je to o jedeni a nie o kortizole ako takom. Teraz som si to googlila, mozes sa presvedcit.
Este dodam jednu prupovidku, ktora sa ukazuje tu v komentaroch:
"Mam taku kolegynu, ktora sa napchava cely den, a stale ma 50 kg, takze o kaloriach to urcite nie je." - Tu su dve moznosti:
1. Naozaj je medzi nami malinko ludi, ktori metabolizuju z prijatej energie teplo miesto tuku. Ak to tak vsak je, musime akceptovat, ze my ten pripad nie sme a zariadit sa podla toho, co plati pre vacsinu ludi, teda aj nas. Kalorie dnu vs. kalorie von.
2. Nevieme, co tato kolegyna robi pred pracou a po praci, ked s nou nezijeme. Vela ludi napriklad neranajkuje, to je hned minus 200-400 kcal, podla toho, kto ma ake ranajky. Kolegyna mozno vecer nezje takmer nic, alebo uz len velmi malo, kedze je syta z celeho dna. Alebo mozno drzi fazovy post - zacne jest o 10tej rano a konci o 18tej vecer. Samozrejme nejde o cas, kedy je, ale tolko, ze v tom okne nestihne zjest dost kalorii na to, aby priberala. Do toho mozno kazdy vecer cvici intenzivny pilates. Celkovo vzate, na spravani pocas pracovnej doby nemozeme posudzovat jej celkovy metabolizmus.
@biaa Ale ja nehovorim o tvarovani, ale o chudnuti. Na tvarovanie potrebujes svalovu hmotu a ta sa nevytvori bez zataze, to je jasne. Ale ak niekto potrebuje schudnut, dajme tomu zo zdravotnych (nie nevyhnutne estetickych) dovodov, vtedy sa treba sustredit skor na stravu, ako na cvicenie. Pre budovanie svalov potrebujes aj inak jest, ako pri chudnuti.
@vroni A nebude to skor o tom, ze riesenie chudnutia je prachsprosto jednoduche, iba vacsine ludi proste chyba disciplina, vzdat sa prejedania? Podla mna to nie je o tom, ze neexistuje riesenie, ale o tom, ze vacsina ludi nie je ochotna, prevziat zodpovednost za svoje navyky.
@minsi "Jest vsetko s mierou" je v podstate potvrdenie toho, co som napisala. S mierou znamena v istom kalorickom objeme, ktory neprevysuje hranicu priberania, a vsetko znamena neriesit typy potravin. Ved o tom hovorim.
@nini1978 Nikto nevravi, ze sacharidy treba uplne vyskrtnut a ano, cukor je zdroj energie. Hovorim o obmedzeni kalorii, a sacharidy maju nevyhodu v tom, ze ich zdroje maju obvykle strasne vela kalorii. Z napchavania sa sladkostami este nikto neschudol, to nie je vobec vyvratene, to je jednoducho fakt. A mylis sa, vela ludi konzumuje proteiny kvoli proteinom. Proteiny ako kuracie a morcacie maso, vajicka, alebo kadejake cerealne tycinky obohatene proteinom su skvele veci na chudnutie, lebo protein zasyti na dlhu dobu bez velkeho mnozstva tuku. No a ak je clovek dlho syty, nema chutky medzicasom sa napchavat.