Zúfalstvo z chudnutia

2. dec 2022

Ahojte, som už naozaj zúfalá 🥺 v mladosti som bola vždy štíhla, pri výške 168 cm som mala cca 52 - 54 kíl. Keď som po vš začala pracovať, pribrala som možno kilo-dve, ale to bolo všetko, ďalej to nestupalo. O pár rokov som v priebehu 5tich týždňov pribrala 6 kíl, bolo to počas leta, kedy som paradoxne jedla ľahké jedlá a mala som veľa pohybu. Začala som mať problém aj s menzesom a tak sa prišlo na to, že mám zníženú funkciu štítnej žľazy. Ok, začala som brat lieky, váha sa ako tak stabilizovala, aj keď pomaličky sa kila lepili dalej, zastavilo sa to na 69 kg. Po prvom pôrode som mala hneď rovnakú váhu a ta sa mi aj držala v podstate sama od seba. Po druhom pôrode mi už ostalo 8 kíl, cize som mala 77 kg a pomaličky som sa dostala na 80. Šok nastal minulú jeseň, keď som v priebehu mesiaca pribrala skokovo 5 kil a odvtedy postupne ďalších 5kg, cize dnes mi zasvietila váha 90 kg 😭 nestravujem sa síce vzorne dietne, ale ani sa neprejedam, nežijem na mekacoch, nepijem sladené nápoje, pijem vodu, nesladeny čaj aj kávu, snažím sa jesť cca pravidelne, nejem po veceroch, začala som cvičiť. Stitnu žľazu som mala teraz skontrolovanu, vsetko je v poriadku, hovorila som to aj lekárke, ale hodnoty boli ok, tak len ze musím ubrať stravu a pridať pohyb. Ešte jedna vec ma napadla, pred rokom som začala brat antidepresiva a vtedy som tak skokovo pribrala tých 5 kíl. Hovorila som o tom lekárke, vymenila mi lieky, že po nich ešte schudnem, no nestalo sa, pribrala som ďalších 5, aj keď už nie v takom extrémne krátkom čase. Ale čo s tým? Nečakám zázraky, ale mám pocit, ze priberám v priamom prenose...

autor
2. dec 2022

Minulý týždeň som mala o tri kilá menej, keďže sa snažím, tak som sa potešila a dnes bum, všetko naspäť... už nemôžem cítiť cottage, zeleninu, šaláty, mäso...nechuti mi to už, ale keby som aspoň schudla, ale jem už v podstate aj nasilu tým padom co mi nechuti, neuspokoji ma to chuťovo a aj tak neschudnem, ešte priberiem. A to ma o pár rokov čaká menopauza... je mi do plaču, fakt, uz som zúfalá, keď to takto pôjde ďalej, o rok budem mať doslova 100 kíl 😟

tosomja
2. dec 2022

Pridaj sa do skupiny cesta k mojej premene, alebo kalorické tabuľky

deti95060810
2. dec 2022

tiež dopor. kalorické tabuľky...vyskúšaj.... stratiť nemáš čo.

elia9
2. dec 2022

Tiež by som skúsila v tvojom prípade asi len kalorické tabuľky..niekedy si človek myslí, že zje toho málo a nakoniec zistí, že aj maličkosti ako napr. viac cukru v káve poriadne navýšia príjem kcal...ak si to budeš na čas strážiť, tak nie je možné aby si pribrala..držím palce..

nevenka
3. dec 2022

Ja Ti poviem tak, ze ta stitna zlaza Ti moze toto robit, plus tie antidepresiva k tomu, napriek tomu, ze Ti povie doktorka, ze to mas dobre. Ono to kolise a telo je vlastne stale v zapalovom procese.
Poviem Ti tak, TSH na liecbe, by si optimalne mala mat okolo 0, tesne nad 0 alebo okolo 1,5, ale ked Ti vyjde, ze mas 4,9 - povedia, ze je to ok, ale nie je. FT4 mas dolnu hranicu a hornu. Aby telo spravne fungovalo, aj metabolizmus, potrebujes byt v hornej tretine tohto rozpatia, neviem presne tie hodnoty, ale okolo 16,17 by to cca malo byt. Horna hranica je nieco cez 22, ja mam obe choroby, takze pri 24 uz mi bolo zle z hypertyreozy, okolo 18 je velmi dobre a ked som mala 10,5, tak som sa plazila unavou doslova po zemi a podla doktora som mala super hodnoty ☹.
Je na FB jedna skupina na toto, kde sa to snazia baby dat pod kontrolu stravou, hlavne znizit protilatky. Ale je na to prisny autoimunitny protokol a ja som toto nedavala pri 3 detoch, teraz uz by som to nedala ani financne a casovo, lebo ta strava ma fakt byt dost specificka. Mne tie protilatky klesli do normy pocas stvrteho tehotenstva, ale lekar ma pripravuje na to, ze po porode sa mi to cele rozsype znova. Nuz, je to boj.
Ja som presvedcena, ze Tvoje telo dobre nereaguje na liecbu cistym levotyroxinom, zasobneho hormonu mozes mat dost, ale mozno Ti nefunguje konverzia v stitnej zlaze na aktivny hormon fT3 - ten malokde vysetruju. Mne ho robia kvoli hypertyreoze, lebo este, ked je zvysene fT4, tak ako tak, ale ked ide hore fT3 nad normu, tak nastupuju velmi rychlo priznaky z rychlej cinnosti. Pri prvom ataku to bolo okrem zvyseneho tlaku, pulzu, trasu a padania vlasov, potenia, aj rapidne chudnutie, a to som nemala az tak zvysene. Takze pri znizenom fT3, mozes mat presne tieto priznaky spomalenej cinnosti, teda spomaleny metabolizmus a to priberies, ako sa hovori, aj z vody. Ale toto by bolo treba vsetko vysetrit. Da sa ist aj ako samoplatca, ja som si davala asi 2x robit komplet panel v Aplha Medical, teraz sa to vola Unilabs.
TSH, fT4, fT3, protilatky aTPO, ATG a TSI - TSI Ty nemusis, to su tie stimulacne kvoli hypertyreoze, co Ty nemas ocividne.

tosomja
3. dec 2022

@nevenka nerozumiem sa do toho. Ale aj ja som si myslela, že jem malo a aj napriek tomu som pribrala, večer som nejedla, dokonca som aj cvičila. Už som si dala aj hormonálny profil urobiť, aj štítnu žľazu. Všetko bolo v poriadku. Odkedy som si stihla kalorické tabuľky, som zistila, že hoci som nejedla veľa, ale kaloricky nad príjem pre mňa veľmi veľa.
Napríklad taká horalka. Príjem ako obed, ale len cukor, potom nie jednu kocku čokolády, ale aj polku. Veď som jedla len obed, nejakých 500kcal porcia, no za tým keksík a už to bolo 800kcal, a večer má prepadal hlad, ani nie že hlad, ale furt som mala potrebu niečo zobkať. Tak jasne, nebudem sa prežierať, veď čo také oriešky môžu ublížiť. Veď len 200g balík pistacii solenych som si dala.
Za deň som zjedla len jedno kvalitné jedlo (keď nepočítam, že olej som liala od oka, mäso som si nevážila, prílohu k mäsu (zemiaky, ryza, hranolky)som si dala viac ako mäsa..atď.
Odkedy vážim, mám o 6kg menej a to som si stiahla kcal 18.10.

barborachors
3. dec 2022

Asi by som zmenila lieky, ktore ta zavodnuju. Skus aj zahraničie alebo ine liečebne postupy, lebo toto co mas, nemas zo stravy ale z tej chémie, co užívať. Mozno ti pomôžu v Česku, skus naozaj zmenit lekára.

autor
4. dec 2022

@tosomja chápem, to mi je jasne, nenápadné kalórie, ako napr si často ľudia myslia, že keď je olivový olej zdravý, môžu si ho dat koľko chcú, samozrejme to nie je pravda, je rovnako kaloricky. Takéto veci samozrejme nejem, horalku som nejedla posledných hádam 15 rokov, ved to by som mala na druhý deň hneď 2 kila hore momentálne, oriešky, ešte k tomu pražené, tak to už vôbec nie, ak, tak na desiatu, olovrant oriešky, mandle, vlašské, alebo zmes, ale neupravené, nesolene, neprazene, aj to len trochu, primerane, viem, že sú zdravé, ale aj kalorické. Takže toto viem, nehovorím, že robím všetko dokonale a sem tam si niečo nedobnem, ale v zásade fungujem bez zobkania pomimo, ved zasa asi nikto dokonale nonstop všetko nedodržiava. Obávam sa, či to nie je z antidepresiv, lebo odvtedy to ide evidentne hore, len čo s tým... to sú už zmenené lieky, po ktorých sa ešte vraj chudne 😏

autor
4. dec 2022

@nevenka ďakujem veľmi pekne za radu, moja lekárka je trochu ako robot mam pocit, tak asi sama si to budem musieť poriesit, aj keď teraz mi dala vyšetriť aj nadoblicky, ci to nie je z toho a bolo to v poriadku

weronika171717
4. dec 2022

Hormóny máš v poriadku????

autor
4. dec 2022

@weronika171717 bola som na endokrinológii koncom septembra a bolo všetko ok

autor
4. dec 2022

@nevenka pozrela som si správu z poslednej kontroly na endokrinológii, TSH mám 1,2 a FT4 16,1, to by malo byt v poriadku 🤷‍♀️

mamma_miaa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz