Hirzutizmus, choroba nadmerného ochlpenia?

marsiesarsie
8. nov 2018

Dobrý deň,

už roky ma trápi nadmerné ochlpenie. Skúsila som všetky možné odstraňovania chĺpkov, prečítala nespočetne veľa článkov, no nič nepomáha.. Bojím sa ukázať verejnosti. Mám 22 rokov a veľmi to ovplyvňuje môj život. Roky som si neobliekla plavky. A môj strach vyzliecť sa je už aj pred partnerom veľmi podozrivý. Samozrejme, že sa holím, no to ochlpenie je aj na miestach, kde by byť nemalo.. Napríklad na bruchu, zadku, nad hornou perou, bokombrady.. a všeobecne na celom tele je veľmi výrazné. Aj keď sa oholím, hneď v ten deň chĺpky viditeľne narastú, dokonca aj depilácie, ktoré by mali vydržať aj tri či štyri týždne, mne vydržia max. 3 dni!!! a chĺpky sú naspäť. Keďže som študentka, nemôžem si dovoliť laserovú epiláciu ani nič podobné a už naozaj neviem ako ďalej 😢 Na internete som sa dočítala, že môže ísť aj o chorobu. Počuli ste o tom niečo? Myslíte si, že moje príznaky sú znakom tohto ochorenia? Mám pocit, že každá lekárka v okolí by ma vysmiala, keby som za ňou prišla s týmto.. Viete mi niekto nejako poradiť?? Budem naozaj veľmi vďačná!!!

Ďakujem! 🙂

chcemradu
8. nov 2018

@marsiesarsie no, ci sa bude smiat alebo nie, chod a ries to s lekarom. Urcite du hormonálne lieky.

29simona29
8. nov 2018

@marsiesarsie podľa mna su to hormóny, skus navštíviť endokrynologa a napis jeziskovi že chceš domáci IPL epilator, ktorý vyrieši tvoj problém, ceny sa hýbu od 200e vyššie. Držím palce.

rebroza
8. nov 2018

@marsiesarsie Ahoj, ja si o sebe tiež myslím, že mám nadmerné ochlpenie - nohy, ruky, chrbát na krížoch, aj boky líc. Moja "výhoda" je, že som blondýbka a chĺpky sú blonďavé a jemné. epilujem si nohy, ale len po kolená a vyššie to neriešim. ruky si holím v lete a ak idem na ples. nesnažím sa to príliš riešiť, manžel moje chĺpky má rád a čo si pomyslí okolie neriešim. ver tomu, že väčšina si to nevšime, niektorí to riešiť nebudú a tých zopár, čo s tým majú problém, nestojí sa to.
ale chápem, že ak sú tvoje chĺpky viditeľnejšie, tmavšie, že ťa to môže ovplyvňovať. Ako baby vyššie písali, môže to byť hormónmi, aj mne to tiež spomenul kedysi dávno môj gynekológ. A endokrinologička rieši aj nadmerné ochlpenie, takže nikto ťa nebude vysmievať. Myslím si, že treba zájsť sa tvojou všeobecnou dr. nech ti napíše lístok ku endokrinológovi a objednať sa a uvidíš.

marsiesarsie
autor
8. nov 2018

@rebroza Ďakujem pekne za odpoveď 🙂 u mňa je to dosť výrazné, pretože mám bledú pokožku a tmavé vlasy. Takže chĺpky vlastne vidieť aj po oholení.. Na rukách sú taktiež výrazné, no ruky si holiť nechcem, to mi príde neprirodzené. Najviac mi vadí to brucho. Asi budem musieť skúsiť tú endokrinologičku teda, vďaka za radu 😉

modrava
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pininka
9. nov 2018

Už dávno ťa mali poslať na endokrinologii. Ty nechodis na gyndu, alebo ku všeobecnej lekarke? Čo tvoja mama? Mne pravidelne gynekologicka sledovala ochlpenie. Zbytočne si sa do teraz trápila. Môže ísť aj o polycystycke vaječníky,často to spôsobujú.

danusskaaa
9. nov 2018

@marsiesarsie urcite to treba riešiť s dr. Kamoska aj kvoli tomuto problému berie antikoncepciu od svojich 8 rokov. Tvorí sa jej v tele moc mužských hormónov co sposobuje nadmerny rast chĺpkov, ale ona ma aj iné problémy. Antikoncepcia jej vyrovnáva hormóny. Ale určite nechoď do toho, bez testov. Zajdi za gynekologom on urobi krvne testy - hormonalny profil (moze aj endikrinolog-štitna zlaza), taktiež pecenove testy a nasledne vybrat vhodnú liečbu a pripadne antiku. Hlavne to ries, nech si mozes užívať zivot a nie sa hanbiť....

marsiesarsie
autor
9. nov 2018

@modrava áno, pásik pod pupkom. Lenže ja mám všetky chĺpky tmavé, takže keď ten pásik depilujem, tak je to dosť viditeľné, pretože naokolo sú malé chĺpky a uprostred po depilácií ostane svetlé miesto. Nemôžem si predsa vydepilovať celé brucho aj hruď 😢 pár dosť dlhých a výrazných chĺpkov sa mi často vyskytuje aj na prsiach, tie si vytrhávam pinzetou. Inak už dlhšie uvažujem, že si kúpim epilačný strojček, no mám dosť nízku toleranciu bolesti a počula som, že to fakt bolí.. Tak stále váham.

kenzom
9. nov 2018

V podstate máš šťastie v nešťastí...laser a IPL funguje len na tmavé chĺpky. Byť tebou...tak tvár riešim cez laser...a zbytok IPL doma.....suma za ošetrenie sa zvládnuť dá... lebo nie je to naraz....a postupne ako chlpy ubúdajú...aj lacnejšie...( Nesmie sa vytrhavat ale iba holiť) a samozrejme lekár,ale mne osobne nepomohol, hoci beriem tyroxin...

natasha_n
7. jan 2024

Ahoj,môžem sa opýtať odstupom času či si to nejako vyriešila? 🙂