Kedy začať čítať deťom?
Ahojte, kedy ste deťom začali čítať z knižiek? Máte to ako napr. predspánkový rituál? Je naozaj dobré začať kratučko čítať už aj malým bábätkám? Aké knižky vaše bábätka / staršie deti zaujali najviac? Máte aj nejaké knihy alebo rozprávky “stálice” ktoré čítate deťom stále dookola? Ako učiteľku ma to celkom zaujalo, keď som začala triediť staré detske knihy 😁
To by zaujimalo aj mna môj ma 14 mesiacov a jeho to nebaví 😅
@firsttimemommy citat som zacala asi ked mal 2,5 roka. Dovtedy ho to nebavilo pocuvat. Mame knizku kde si sam vyberie rozpravku. Ale od perinky som spievala tu istu pesnicku pred spanim. A este stale si ju niekedy vypyta
Moj 3,5 rocny az teraz konecne zacal pocuvat, co mu citam, ale citame cez den, pred spanim este nie, to necham ked aj 2rocny vydrzi lezat a pocuvat.
Oblubene maju hocico, miluju knihy
@firsttimemommy riekanky, leporelá okolo jedného roka, krátke rozprávky pravidelne pred spaním pred druhám rokom.
Čítam chlapcom od narodenia väčšinou rozprávky v ktorých sú riekanky, chlapci sa uhyhnavaju odkedy sa vedia smiať a najnovšie aj tlieskaju
Babatku som spievala pri uspavani. Knizky cez den take tie kontrastne, neskor okolo 8-10mesiaca take zvieratkove.
Realne textove/okienkove knizky v predspankovej rutine sme zacali niekedy okolo 1.5-2r. Ked zacal pekne vnimat tieto kratucke texty ,tak sme pridali viac textovych kniziek aj pocas dna. Cez den rozne basnicky, okienkove knizky, MiskoBrumko, pri odplienkovani knizky atd.
Bude mat na jesen 3r a stale teda este rozpravky 'skracujeme/prisposobujeme', aby vnimal dej.
@firsttimemommy začali sme asi v roku, starší syn bol veľmi vnímavé dieťa, veľmi skoro aj rozprával. Čítali sme do 12 rokov deti..rozprávky,postupne sme prešli na knihy na pokračovanie, napr slávna päťka od Enid Blyton, čítali si aj sami a veľa..chodili sme do knižnice a sami si vyberali. Krásna tradícia
@firsttimemommy citala som od dvoch rokov do 10 rokov, vzdy pred spanim, bol to super rituál. Potom sme presli, ze čítame si spolu v posteli ale kazdy svoju knihu. A teraz si maly cita sam, ma 11 rokov. Niekedy da pol strany a zaspi a niekedy da pol knihy. Toto leto sme zvysili level na knizky v Anglictine. Prečítal 3. Za mna super zvyk. Ale mna vidia doma citat. Ked mam cas, sedim na terase a citam. A na dovolenke precitam 2-3 knihy. Deti opakujú co vidia doma .
...od narodenia. Zo začiatku moje knihy nahlas, keď boli väčší, tak najprv kúsok detskej, potom moju. 😄
@firsttimemommy citali sme, ked nebolo nic ine, stacilo citat nahlas, knihy, alebo hoc aj spravy v novinach alebo recepty na vareche kludnym monotonnym hlasom. Do isteho veku dieta nevnima dej, ale ten kludny hlas rodica, ktory je blizko.
Citali sme, od kedy vedeli sediet, hlavne so starsou sme citali cele hodiny. Myslim, ze sj takto sme vybudovali v nich lasku ku kniham, moje uz dospele deti vsetky strasne radi citaju.
@firsttimemommy začala som čítať ešte nemal ani rok, a čítala som do cca 7 rokov, potom asi rok čítal on nám...teraz už si číta pred spaním sam svoje knihy
citali sme odkedy deti sedeli. Teda "citali". Ziadne basnicky ci riekanky. To ich nebavilo. Citali sme leporela typu, konik hijo -psicek hav a pod. Najprv zvuky, ktore postupne opakovali. To bolo take vtipne citanie ale drzali sme v ruke knizku. Postupne to boli kreslene knizky, kde napr. hladali jednotlive predmety. Viac menej sme sa o tom rozpravali. Neskor sme zacali citat kratucke basnicky a popritom sme ukazovali obrazky. Neskor kratsie rozpravky a postupne boli dlhsie a dlhsie. Ked zacali citat striedali sme sa. Chvilku citalo dieta, chvilku rodic. Ano bolo to ako vecerny ritual a mame to do dnes (maju 11 a 13). Velakrat maju ine zaujmy a malokedy citame spolu ale stava sa, ze po vecernej hygiene je este cas ist spat tak si niekedy citaju sami, niekedy s tatinom. Uz to nie je pravidelne ale nauceny na knihy su.
Od narodenia som rozprávala rozprávky, riekanky a básničky z hlavy čo som si pamätala.
Z knižky som začala čitať 7-8 mesačnej, keď už mi sedela na kolenách a pozerala k tomu aj obrázky
Najobľúbenejšie bolo Žabiatko a Môj Macík
@firsttimemommy moje dieta bolo obklopene knihami takmer od narodenia, avsak striedali sa u neho obdobia kedy knihy boli u nas top a potom obdobia kedy knihy nechcel ani len vidiet
Samo si dieta urcovalo co chce rpbit
Spatne by som z tych knih ubrala kedze nasledne som mala pocit, ze som ho tymi knihami prehustila a slabsie a pomalsie sa rozbiehala rec , aj logoped to zhodnotil, ze to bolo pretazenie u dietata, samozrejme zacalo leto dieta bolo viac vonku ako doma s knihami a rec sa super rozbehla
@firsttimemommy Môjmu som začala čítať až ako skoro 4ročnému. Dovtedy ho knižky vôbec nebavili. Len mi ich stále zatváral, vôbec nepočúval, odkladal preč...
Počúvať príbehy ho taktiež nezaujíma, čítame detské encyklopédie a knižky ako ľudské telo, zvieratá, o mesiaci, také, kde sú nejaké fakty a informácie pre dieťa vhodnom jazyku a forme... A ešte čo teraz ako 5ročný po dočítaní vydrží počúvať sú audio rozprávky, no opäť také nie klasické, ale napr zabudnuté R, ako sa volá o pomoc, zoologická záhrada, podmorská škôlka, farebné pastelky... Stále niečo, kde sa niečo dozvie...
Ja som čítala a vysvetľovala už deň po príchode z pôrodnice :D :D a moja už teraz 3 ročná miluje knihy a čítanie

Citat pred spaním je skvele, dieťa vie, že je čas spat, je to krásny rituál
Prečítali sme rozprávku, trosku sme o nej porozoravali a boztek a spinkať
Keď bol syn už väčší škôlkar tak som už málokedy čítala, ale musela som rozprávky vymýšľať