icon

Pozor na chyby v detských knižkách

savasava
7. jún 2024

Túto tému zakladám, aby sme si dávali pozor aké knižky deťom kupujeme. Už mám toho ozaj dosť a dnes sa mi do rúk dostal ďalší skvost. Podeľte sa prosim aj vy s takýmito nepodarkami.

Pozor na chyby v detských knižkáchPozor na chyby v detských knižkáchPozor na chyby v detských knižkách
barbora0308
7. jún 2024

@savasava Syn dostal do daru personalizovanu knizku, tiez katastrofa 🥴.

belllinka
7. jún 2024

@h2 koho kompetentného myslíš, keď si to vyrábaš sama a nezaplatíš si korektorku?

lelelienka
7. jún 2024

No to je katastrofa. Tipujem samovydanie bez korektúry, aj samotné básne sú, nech sa na mňa nikto nehnevá, hrozné. Ja som si tiež sama vydávala knižku, gramatiku aj pravopis ovládam myslím celkom slušne, ale napriek tomu som tých pár EUR za korektúry zaplatila…to nie sú preklepy, to je des 🙈

reanda
7. jún 2024

@belllinka a nejde len o gramaticke chyby, ta kniha je uplne priserna po kazdej stranke

h2
7. jún 2024

@reanda "oni ani nepozru a veselo predavaju?" hádam si nemyslíš, že kníhkupectvo zamestnáva človeka, ktorý číta úplne všetky knihy, ktoré predávajú a keď nájde chybu, sťahuje celý náklad z predaja?

annm81
7. jún 2024

Najmä knihy pre menšie deti sú dnes často takáto katastrofa. Nájsť zbierku rozprávok v slovenčine pre deti do 3-4 rokov, ktorá by mala nejakú úroveň, je snáď aj nemožné. Preto sa pri kúpe detskej knihy prioritne zameriavam na vydavateľstvo - najmä Stonožka, Slovart, Verbarium.

belllinka
7. jún 2024

@reanda podľa teba má niekto z kníhkupectva čítať všetky knihy a hľadať chyby? A potom sa rozhodovať, či ich budú predávať?

larinka552
7. jún 2024

Kvalita ide dole vodou vo vsetkom... Stare dobre casy, ked detsku literaturu pisali talentovani spisovatelia ako Milan Rufus, Maria Durickova a Daniel Hevier. To boli umelecke diela nie ako tento paskvil napriklad. Hanbit by sa mali vsetci za to zodpovedni.

h2
7. jún 2024

@belllinka Neviem, ale predpokladám, že nejaká forma kontroly aspoň jedným ďalším človekom by tam mala byť. Potom by mohol nejaký psychopat napísať knižku pre deti a nenápadne tam vpašovať napríklad vulgarizmy. 🤷‍♀️

reanda
7. jún 2024

@h2 nepisem o gramatickych chybach.. pisem o celkovej urovni tej knizky.. ja neviem, ako to funguje v knihkupectvach, ale naivne som si mysella, ze si udrzuju nejaku uroven aj tym, ake knihy predavaju a nie vsetko doradu, co sa vyskytne na trhu.. asi sa vedia uz aj spolahnut na vydavatelstvo a ked teda predavaju nieco, co si niekto vydal na kolene, tak ano, ja byt majitelkou toho knihkupectva, tak si isto tu knihu aspon zbezne pozriem (alebo dam pozriet zamestnancom), kym ju ponuknem zakaznikom

lelelienka
7. jún 2024

@lucia245 neprepadnú, ja som raz písala do vydavateľstva kvôli fakt hrozným chybám a hrubkam v knihe a odpoved bola niečo v tom zmysle, že každý robí chyby 😁 a medzi riadkami dodané “ty sprostá čo sa sťažuješ”

larisa
7. jún 2024

Myslím ze to tuto knihu nevydali na Slovensku. Už len to písmo je dosť čudné. Táto kniha u mňa by hneď letela do koša. Emu to je čo za slovo? Písmeno A sa tak nepíše. Kniha je celá zlá.

simca06022011
7. jún 2024

@larisa Emu = zviera?

teki1
7. jún 2024

Kačky letia do Mexika,tam zahniezdia a s malými káčatkami doletia nazad sem.🤨
Ja som bola smutná kvôli tejto kačičke a ono to ide aj ináč.🙃

https://www.youtube.com/watch?v=RAQcDAdQ-po
jakubrianka
7. jún 2024

Podľa mňa, ide o preklad z ČJ, smutné, že to takto ide na trh bez revízie. Čo mňa veľmi hnevá je, že dnes naozaj niekedy vyzerá, že hocikto môže písať knihy a bez rozmyslu o výpovednej sile a posolstve pre deti sa to tlačí a predáva. Gramatické chyby som v našich knihách síce nenašla. ale tie skvosty, čo dokáže niekto posplietať a nazvať to rozprávkou, to je des.

h2
7. jún 2024

@reanda Čítať knihy a opravovať chyby v nich je úlohou zamestnancov vydavateľstiev, nie kníhkupectiev.

guiseppinka
7. jún 2024

@teki1 vidis, az teraz mi trklo, ze vlastne ide o kacky... potom u nas v zime ostava kto? Husi? 🙈🙄

simca06022011
7. jún 2024

Tak ale nad obsahom sa vobec uz neda zamyslat, to je nezmysel takmer vsetko aj rymovanie divne...

h2
7. jún 2024

@jakubrianka Keď sme pri tom preklade z ČJ, tak na toto sme na Slovensku "experti", vždy je strašne vidieť, že je to "na hluváta" preložené z češtiny. Mám doma jednu stolnú hru, kde je návod v češtine a aj v slovenčine a to je až niečo strašné. Gramatické chyby tam síce nie sú, ale je tam opis osôb, ktoré v tej hre vystupujú a v češtine je to vo veršoch, v slovenčine sú tie verše preložené, ale nie prebásnené, takže sa to nerýmuje. No úplná katastrofa!

teki1
7. jún 2024

@guiseppinka Ak poznáš roxprávku Nils Holgerson,ten lietal s kŕdlom husí.😉Naše kačky na dedinskom potoku sú lenivé niekam ísť celú zimu.😂

simca06022011
7. jún 2024

@reanda to by si iste nestihala, v kazdom pripade, spatna vazba by mala prist od zakaznikov a rovnako knihkupectva vedia riesit potom dodavatela...

belllinka
7. jún 2024

@larisa nechápem tvojmu príspevku. Nevieš čo je emu?? A čo myslíš pod tým, že "A sa tak nepíše"?

larisa
7. jún 2024

@belllinka tvar písma

belllinka
7. jún 2024

@larisa bože, veď to je taký font, vieš o tom, že existuje xy fontov a každý má "A" napísané inak?

jakubrianka
7. jún 2024

@larinka552 spomináš našich známych autorov, niektoré ich diela sú tiež nič moc. Hlavne tie prvé diela. Pri Hevierovi som bola zhrozená a to ho zbožňujem, Rúfus tiež.

larisa
7. jún 2024

@belllinka doteraz som nevedela čo je to emu už viem. 😀

teki1
7. jún 2024

@guiseppinka A ešte niečo,čo si o kačkách netušila.Už nikdy sa na ne nebudeš pozerať rovnako 😅 Info na vlastné riziko. https://www.kabinetkuriozit.eu/kaceri-penis-jak...

guiseppinka
7. jún 2024

@teki1 fuuu🤣🤣🤣 to mas pravdu

jankalukasova
7. jún 2024

Fotku nemám ale synovec mal knižku o zvieratkách a bola v nej "Labuď"