icon

Ktoré jedlá z vášho detstva by ste nedali dnes svojim deťom?

Dnes o 09:45

Tak som premýšľala, že niektoré veci, ktoré mi dávali bežne rodičia, by som mojim deťom nedala, resp. som im ich nedala a možno by som mala.
Máte také jedlo aj vy?

Nám napr. mama dávala chleba s maslom a na to nám dávala kryštáľový cukor. Tak fajne to chrumkalo.
A potom nám do šálky dala žĺtko a mletý cukor - vajíčka domáce - a vyšľahali sme si to a jedli a bolo to dosť dobré.

Strana
z2
lucka_ke
Dnes o 09:46

chlieb s masťou

anonym_d7992a
Dnes o 09:49

Neexistuje také jedlo. Niekedy sa jedlo zdravšie, pestrejšie. Neexistovala surovina, z ktorej sa nedalo niečo pripraviť. My sme dokázali spotrebovať aj supky zo zemiakov a skupinky od vajec. A pomaly ale isto sa vraciam k týmto ,, starým" receptom a je to úžasné. Len škoda, že si nepamätám viac takýchto ,, receptov"

lusilla
Dnes o 09:49

Ja by som im nedala jedla z jedalne, doma co sme jedli tak bolo vsetko v poriadku a co som nemala rada to som nejedla doma. V skole sme dostavali mliecnu polievku s cestovinou, plucka na smotane alebo srdce na smotane, to by som nedala do ust ani ja nie to este dat detom. Prave skorej veci co som doma nejedla lebo mi nechutili tak som zacala ja ako dospela a mama varit, lebo ved nemozem obmadzovat deti len preto ze ja to nemam rada, tak som zacala aj ja uz v dospelosti jest, napriklad tarhonu, bryndzove halusky ci rascovu polievku.

anonym_96d56a
Dnes o 09:52

Nic take nemam co by som vobec nedala ale co by som obmedzila - ziadne pecivo kazdy den 2-3x denne (ranajky, desiata, vecera), viac zeleniny a ovocia, ziadne neobmedzene sladkosti.

anonym_a134fd
Dnes o 09:52
@anonym_d7992a

Neexistuje také jedlo. Niekedy sa jedlo zdravšie, pestrejšie. Neexistovala surovina, z ktorej sa nedalo niečo pripraviť. My sme dokázali spotrebovať aj supky zo zemiakov a skupinky od vajec. A pomaly ale isto sa vraciam k týmto ,, starým" receptom a je to úžasné. Len škoda, že si nepamätám viac takýchto ,, receptov"

@anonym_d7992a šupky by som nedala deťom, dnes keď sa všetko strieka a škrupiny z vajíčok? prečo?

anonym_98109f
Dnes o 09:55
@anonym_d7992a

@anonym_d7992a skrupinky od vajicok? To by si kam dala? Akoze na zahradu pouzit ok. Ale ako do jedla?

doriiis
Dnes o 10:01
@anonym_98109f

@anonym_d7992a skrupinky od vajicok? To by si kam dala? Akoze na zahradu pouzit ok. Ale ako do jedla?

@anonym_a134fd
@anonym_98109f ... Babka ich susila v trúbe a robil sa z nich prášok. Obsahuje strašne veľa vápnika. Je to strašné dobre na kosti.

anonym_9ed6e6
Dnes o 10:03

Plucka na smotane zo skolskej jedalne

brrunetkaa
Dnes o 10:04

@anonym_autor fliačky s kapustou posypané práškovým cukrom 🤢

anonym_ad3719
Dnes o 10:04

@anonym_autor
surový žĺtok vymiešaný s cukrom 😀
a čo som ja jedla a moje deti by určite naplo, mozog a jazyk zo zajačej hlavy uvarenej vo vývare 😝

anonym_ad3719
Dnes o 10:05
@anonym_9ed6e6

Plucka na smotane zo skolskej jedalne

@anonym_9ed6e6 mňaaam moje oblubene jedlo aj teraz by som si dala

anonym_d7992a
Dnes o 10:05
@anonym_a134fd

@anonym_d7992a šupky by som nedala deťom, dnes keď sa všetko strieka a škrupiny z vajíčok? prečo?

@anonym_98109f
@anonym_a134fd ... Presne ako sa píše vyššie. Prášok do jedla. Ako doplnok vitaminov

anonym_9ed6e6
Dnes o 10:10
@anonym_a134fd

@anonym_a134fd mlete skrupiny sa pouzivaju aj v liekoch
https://www.drmax.sk/biomin-ovovital-prirodne-c...

anonym_15248a
Dnes o 10:13

Mne napadaju len mozocky co sa obcas jedlo na zabijacke, dnes mi to pride nechutne
A vlastne este spik z kosti, kedysi sme to bezne vyjedali na chlebik, dnes by som to detom nedala

anonym_29794d
Dnes o 10:13

tie vysoke pudingy so slahačkou na vrchu v priesvitnom obale. brrr ked si nato spomeniem a vidim ich teraz v obchode.

stvura
Dnes o 10:18
@lucka_ke

chlieb s masťou

@anonym_autor no ja detom nevarim vnutornosti akoze vobec - ako dieta som jedla vsetko (aj ked priznavam ta pecienka mi velmi vadila), tiez drzkova, salatova polievka (tu som neznasala), drozdova natierka... prakticky im nerobim ziadne natierky aj ked ja lubim vsetky (okrem pecienkovej a skvarkovej)...vtacie mlieko - brrr...to som neznasala..huspeninu, hurky, zavinace, udenace - moje deti okrem tuniaka nezjedia ziadnu rybu
@lucka_ke to sa moj najmladsi nevie objest, strasne lubi - mast je domaca, dedo si sam vytapa, pekne s cibulkou alebo s paprikov to jedava minimalne raz do tyzdna...ak by si ochutnala pravu domacu tak si povies ze to je lahoda.

anonym_e2370b
Dnes o 10:19

Krupicovú kašu, mňa z nej napínalo na vracanie. Dieťa ju tiež neznášalo asi do 15 rokov.
Inak ste mi riadne chute narobili, pripomenuli ste kopec maškŕt z detstva.

bomba36
Dnes o 10:32

Granadír. Dodnes som to jedlo nepochopila.

ivicatolic
Dnes o 10:34

@anonym_autor nátierku z droždia.... bože to je smrad 😭😭😭👽

zojazoja
Dnes o 10:36
@ivicatolic

@ivicatolic bože mňaaam 🙂 🙂 ja som bola asi jediné decko, ktoré ju jedávalo. 🙂 a dodnes ju doma robím minimálne raz do mesiaca 🙂🙂

nikha2809
Dnes o 10:49
@ivicatolic

@ivicatolic ooo tak to ja zas milujem, ale musim ju robit len ked muz nieje doma, ten tu arómu nedáva 😂

anonym_8808bd
Dnes o 11:07

Maslo s cukrom🤢 to som nechcela vediet...

januska12323
Dnes o 11:31

Čo je zlé na chlebe s masťou 😁 ja si pamätám len také polosurové vajce s nakrájaným chlebom v šálke ale chutilo mi to.

ljmmm
Dnes o 11:31

nemam take jedlo ale potajomky som jedavala praskovy cukor s alpou. Snad moje deti nebudu mat potrebu skusit takyto dezert.

anonym_9cf352
Dnes o 11:32

@anonym_autor tak surove zltka s cukrom by som nedala ani sebe, ani nam to nikdy mamina nedavala. Ale babicka manzelova, ta davala zltka s cukrom 4 mesacnej mladsej dcere a vzdy, ked nam to rozpravala, sme sa tvarili jednym uchom dnu, druhym von, aj svokra ako zdravotna sestra len plecami pokrcila a nechala tak. Ocividne to prezila, ale svokra uz bola "normalna" 😊. Inak, babicka bola strasne zlata, v pohode, nazory mala inak vyborne, s mladymi vedela pokecat, este ako 82 rocna bola s nami na kupalisku, kavicka, klobucik elegantny a tesila sa z pravnucat. Toto jedine sme s manzelom nechapali, ale asi taka bola doba.
U nas oco jedaval tiez chlieb s mastou, ale posypal si to vegetou a este ked nie tak, tak slaninu s vegetou a cisty chlieb, a jablka na stvrtky a namacat do medu. Toto nam chutilo, ale detom to nedavam 😁.
Alebo ja uz ako pubertiacka som si robila domacu "nutelu", maslo, kakao, med a mlete orechy, no musim si to ozaj, dakedy spravit. Nasi pubertiaci si tiez robia maglajzy vselijake.

anonym_9cf352
Dnes o 11:33
@brrunetkaa

@anonym_autor fliačky s kapustou posypané práškovým cukrom 🤢

@brrunetkaa toto veru nie, ja kapustove fliacky zjem, ale tak so slaninkou pecenou a nie na sladko, brrr.

anonym_9cf352
Dnes o 11:35
@bomba36

Granadír. Dodnes som to jedlo nepochopila.

@bomba36 nase deti sa za tym idu ubit, strasne im chuti s kefirom alebo dievcatam aj s kyslou uhorkou. Ale ja som to zacala robit len preto, z eto ma manzel rad aocividne po nom to podedili aj deti. Jedno z mala jedal, do ktorych ich nemusim nutit. A pritom, pecene zemiaky maju problem zjest a babaty, tak to ani nehovorim.

anonym_9cf352
Dnes o 11:39
@anonym_15248a

Mne napadaju len mozocky co sa obcas jedlo na zabijacke, dnes mi to pride nechutne
A vlastne este spik z kosti, kedysi sme to bezne vyjedali na chlebik, dnes by som to detom nedala

@anonym_15248a no toto urcite, parkrat nam tie mozocky dali jest a nebolo to zle, ale teraz by som to nezjedla. Jedine, co z vnutornosti zjem, je pecienka, aj to len obcas a troska.
Ale co ma prekvapilo, tak detom zacalo chutit sushi a stiplave, a cudujem sa tej 3 rocnej, ze jedla zazvor ako naj pochutku. Ja absolutne nemusim tieto azijske jedla teda. Ze surove ryby, ani morske plody, mne su aj krevety nechutne uz od pohladu, ako take prerastene pandravy 🫣.
Inak nie som vobec vyberava v jedle. Ale toto su veci zas z ineho sudka, nie z nasho detstva, ale uz ked sa bavime, tak to spomeniem.

martinka13
Dnes o 12:00

Mliekovu polievku z jedálne

lucka_ke
Dnes o 12:02

chlieb s masťou alebo langoš s cesnakom a majonézou a podobné mastné skvosty nedávam od detstva, mne to proste odmieta stráviť, je mi z toho zle
rovnako nedávam kysnuté cesto, napríklad knedle, buchty a podobne, niekedy žasnem koľko toho ľudia dokážu zjesť

Strana
z2