icon

Ktoré jedlá z vášho detstva by ste nedali dnes svojim deťom?

3. jún 2026

Tak som premýšľala, že niektoré veci, ktoré mi dávali bežne rodičia, by som mojim deťom nedala, resp. som im ich nedala a možno by som mala.
Máte také jedlo aj vy?

Nám napr. mama dávala chleba s maslom a na to nám dávala kryštáľový cukor. Tak fajne to chrumkalo.
A potom nám do šálky dala žĺtko a mletý cukor - vajíčka domáce - a vyšľahali sme si to a jedli a bolo to dosť dobré.

Strana
z2
anonym_299439
3. jún 2026
@anonym_9cf352

@anonym_autor tak surove zltka s cukrom by som nedala ani sebe, ani nam to nikdy mamina nedavala. Ale babicka manzelova, ta davala zltka s cukrom 4 mesacnej mladsej dcere a vzdy, ked nam to rozpravala, sme sa tvarili jednym uchom dnu, druhym von, aj svokra ako zdravotna sestra len plecami pokrcila a nechala tak. Ocividne to prezila, ale svokra uz bola "normalna" 😊. Inak, babicka bola strasne zlata, v pohode, nazory mala inak vyborne, s mladymi vedela pokecat, este ako 82 rocna bola s nami na kupalisku, kavicka, klobucik elegantny a tesila sa z pravnucat. Toto jedine sme s manzelom nechapali, ale asi taka bola doba.
U nas oco jedaval tiez chlieb s mastou, ale posypal si to vegetou a este ked nie tak, tak slaninu s vegetou a cisty chlieb, a jablka na stvrtky a namacat do medu. Toto nam chutilo, ale detom to nedavam 😁.
Alebo ja uz ako pubertiacka som si robila domacu "nutelu", maslo, kakao, med a mlete orechy, no musim si to ozaj, dakedy spravit. Nasi pubertiaci si tiez robia maglajzy vselijake.

@stvura pečeňová a oškvarková pomazánka sú u mňa tie najobľúbenejšie z detstva, samozrejme domáce oškvarky 🙂
@anonym_9cf352 odhliadnuc od cukru žĺtky obsahujú veľa výživných minerálov a vitamínov. Prvý krát som to videla jesť spolužiačku na základnej a všetky sme to začali jesť, samozrejme z domácich čerstvých vajíčok.
Mozočky boli pre nás deti normálne jedlo na zabíjačke, teraz by som to už do úst nedala. Zábavné bolo keď som žila v zahraničí a s klientmi sme sa bavili, aké najzvláštnejšie jedlo sme konzumovali, keď som povedala prasačie mozočky s vajcom prvá otázka bola z akej krajiny pochádzam 😲 boli z toho dosť šokovaní len spomenuli, že keď pôjdu na SK budú si dávať sakra pozor čo jedia 😂
@anonym_autor asi spomenuté mozočky by som deťom nikdy neponúkla.

anonym_87233f
3. jún 2026

Nic take nie je, vsetko co som lubila jest lubi aj moje dieta 😃 ale aj mne sa snazili nanutit mokry pocukrovany chlieb alebo ceresnovu polievku 😁 ale nene, nic pre mna

anonym_6ec380
3. jún 2026

Drozdova a sardinkova (s kostickami - smakotinka) pomazanka, mliecna polievka s rozvarenou ryzou (na ktorej sa uz robila kozka), granadir (nikdy nepochopim - cestovina s rozvarenym zemiakom). A u nas by nepresiel zajac (v akejkolvek forme).

anonym_6036c4
3. jún 2026

Slaninu, parky, huspeninu, ten chlieb s masťou tiež, špagety s kečupom a ešte čo ma kamoška naučila jesť -rybezle s kryštálovým cukrom (hojne toho cukru) a bolo to strašné dobre, ale dnes by som to nejedla ani dieťaťu by som to nedala.😅

anonym_be9269
3. jún 2026

Ryžový nákyp 🤢🤢🤢🤢🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮 NIKDY
pečienka detto. FUJ

silvike
3. jún 2026
@doriiis

@anonym_a134fd
@anonym_98109f ... Babka ich susila v trúbe a robil sa z nich prášok. Obsahuje strašne veľa vápnika. Je to strašné dobre na kosti.

@doriiis Presne tak. Momentalne dcera berie Biomin Ovovital, prirodne klacium, prasok vyrobeny z vajecnych skrupin. Takze babka mala podomacky vyrobený biomin a este aj z vlastnych vajec.

anonym_961a3f
3. jún 2026

Syrečky 😝😅 strašne to smrdelo ale bolo to dobré a morca della tá zmes na špagety, to sme jedli často keď neboli prachy

kocuris
Autor odpoveď zmazal
jaond19
4. jún 2026

@anonym_autor otec robieval topeničky, ked zvysilo starsieho chleba, on ich doslova vykupal v oleji, si pamatam ako to z tych chlebov stekalo... teraz by ma z toho asi slaktrafilo. Chlieb (toastovy ci veku) ak zvysi, opekam na sucho do chrumkava a vzdy si na to spomeniem ze takouto mastnotou by som deti nepchala

kristina2412
4. jún 2026

Sladké hlavné jedlá , moje deti nemajú radi parené buchty , rôzne slíže s makom ani kakaom, žemľovku, ryžový nákyp, dukátové buchtičky atď atď. Naopak chleba s masťou za mňa v pohode, jasné že nejedia každý deň,možno jeden raz za dva týždne, ale občas sa zamýšľam,či tá masť nieje predsa len zdravšia ako šunky ,salámy atď .

jendralka
4. jún 2026
@ljmmm

nemam take jedlo ale potajomky som jedavala praskovy cukor s alpou. Snad moje deti nebudu mat potrebu skusit takyto dezert.

@ljmmm ja si pamätám alpu na kocku cukru 🙈 liek na boľavé hrdlo a niekedy len tak 🤣

Strana
z2